Teloitukset, murhat ja terrori ovat yksi asia. Erittäin mielenkiintoista olisi tietää ja ymmärtää, miten tuohon skabaan lopulta päädyttiin? Keiden kaikkien etu oli se, että suomalaiset ottivat yhteen oikein tosissaan? Missä mahtoivat olla kapinan syyt historiallisessa mielessä? Kysymyssarja jatkuu haluttaessa. Kerroppa sitten vastauksia välillä. Ei kuule ole ihan simppeli tapaus tämäkään, juu, tiedän, että Asia on esitelty laajasti ja hyllymetreittäin löytyy teoksia. Mutta hyvin moni asia on jäänyt TÄYSIN käsittelemättä. Ja tulee jäämään.
TIEDÄN, että näitä olisi haluttu perata jo -20-luvulla, niin valkoisten kuin punaistenkin toimesta. Perkaamatta on jäänyt, koska tarkoituksenmukaisuus ennen kaikkea. Älä takerru teloitus-murha-terrori-kähinöihin. Ryhdy perkaamaan seuraavaksi: ketkä hyötyivät? Ketkä järjestivät agitaatioita? Kenen etu oli se, että suomipoika otteli keskenään? Miten kaukaa historian hämäristä tämä näytelmä sai käyteaineensa? Juu, jää tämä sinultakin vaiheeseen, voit olla vissi.
Olisit heti sanonut. Yleensä vaan nämä teloitusasiat ovat ihmisillä ensimmäisenä mielessä. Se on jo paljon, jos siitä on päästy yli.
Suomen sota siinä vaiheessa liittyi täysin Keisari-Saksan etuihin. Saksa halusi hämmentää vihollisen aluetta (Venäjä), saada sidottua sinne vihollisen voimia, saada sotilasainesta itselleen ja markkina-alueita. Mm. Ludendorffin muistelmissa tämä kerrotaan peittelemättä. Niihin on myös viitattu modernien kirjoittajien toimesta. Minulla on nämä kummatkin Vapaussodan historiat, niin "virallinen" kuin aktivistienkin toimittama. Muistaakseni erityisesti aktivistien teoksesta selitetään tämä Saksan etu jopa piinallisen tarkasti. Suomeen toimitettavaa sotamateriaalia kerättiin kauan etukäteen. Mentiin jo esim. leimasimien ja saksien hankinnan tasolle.
Eli puhtaasti suurvaltapolitiikkaa, joka liittyi kiinteästi ensimmäisen maailmansodan tapahtumiin. Saksa tuki täysin omanvoitonpyyteisesti suomalaisia siinä asiassa. Muistaakseni metsävarat mainittiin erityisesti.
Agitaatioista. Monissa teoksissa tuodaan esille, että suomalaisia käytettiin vakoilijoina ja tiedonkerääjinä ja sabotööreinä. Syyt samat kuin edellä.
Toiselta puolelta käyttövoimaa löytyy Venäjän vallankumouksesta. Noin sadasta kuolemaan johtaneesta mellakasta ennen sotaa, plus ilman uhreja selvityistä, niin vuosien 16-17 aikana kuin suurlakon aikaan, löytyy Ohto Mannisen erinomainen analyysi.
Sen tiedän, että tiedemaailma ei usko enää sen ajan tapahtumista löytyvän mitään, mitä ei ole jo perattu.
Nyt ollaan siinä vaiheessa, että onko kansa miten halukas omaksumaan kaikkea tietoa. Se on osin hajanaista, mutta muutamia yleisteoksia on, joissa vastataan paljon paremmin kuin minä kykenen referoimaan, noihin sinunkin esittämiisi kysymyksiin.
Ylläpito, oma topikki tälle, kiitos.
Edit: jatketaan vielä täällä, kun ei ole vielä siirretty.
Itsenäistymisen vuodet 1917-1920. Osa 1. Irti Venäjästä. 1992, Valtion painatuskeskus.
Esipuheessa Ohto Manninen toteaa muun muassa, että …nyt vietettävän itsenäisyyden juhlavuoden valmistelujen tullessa ajankohtaisiksi maamme historiaintutkijain keskuudessa oli kuitenkin todettu tutkimuskirjallisuudessa varsin keskeiseksi aukoksi ajanmukaisen ja kriittisen historiantutkimuksen menetelmin laaditun kokonaisesityksen puuttuminen Suomen itsenäisyysvaiheen historiasta.
Varhemmin, 1920-luvulla, kirjoitettiin kaksi moniosaista teossarjaa Suomen vapaussodasta. Ne olivat voittopuolisesti sotahistoriallisia ja esittivät itsenäistymisen painotetusti aktivistien työn tulokseksi. Paljolti subjektiivisiin muistoihin perustuvina julkaisuina tämän niin sanotun vapaussotakirjallisuuden ei voi katsoa vastaavan nykyaikaisen historiantutkimuksen vaatimuksia….
Sitten toisen maailmansodan jälkeisestä kirjallisuudesta:
…Suomen arkistoissa todettiin olevan edelleen runsaasti vain päällisin puolin hyödynnettyä aineistoa itsenäistymisvaiheen historiasta. Jo 1930-luvulla kerättyä aineistoa ei sotien ja siitä seuranneen uuden suuntauksen ilmapiirissä ollut käytetty alkuperäiseen, enemmän tai selvästi mainittuun, tarkoitukseensa, itsenäistymisen historian kirjoittamiseen….
…Erityisesti katsottiin tarvittavan tutkimusta vuoden 1918 sodan virallisen valtiovallan, valkoisen Suomen aktiivisten kannattajien ja sotaan vain etäistä kosketusta saaneiden puolueettomien ajatusmaailmasta sekä itsenäisen valtion alkutaipaleesta…
Osia on 1 ja 2 ja 3. Noin 1.800 sivua. Kirjoittajina Suomen sen hetken parhaat historioitsijat, mm. sotatapahtumat tuo ajan tasalle mm. Sampo Ahto.
Kuten esipuheesta näet, siinä vastataan varmasti juuri niihin kysymyksiin, jotka sinua askarruttavat.
Juu, jää perkaamatta minulta, koska se on jo tehty. On kätevämpää, että sinä menet kirjastoon ja luet mainitsemani teokset. Takertumatta. Siten voit tosissasi haastaa itsesi.
Alleviivaan vielä: historiantutkijoiden mielestä juuri tämä teossarja vastasi kaikkeen.
Muita erinomaisia teoksia, jos sinua oikeasti kiinnostaa tämä aihe.
Terrorin aika, Suomen levottomat vuodet 1917-1921, Marko Tikka Gummerus 2006.
Teloittajien jäljillä, Valkoisten väkivalta Suomen sisällissodassa, Aapo Roselius, Tammi 2007.
Ei tule vaivatta vapaus, Suomi 1870-1920, Veijo Meri, Keuruu 1995.
Olin punikki, V äinö Salmi, P-K Karjaln kirjapaino, 1967.
Salkola, Marja-Leena:
Työväenkaartien synty ja kehitys punakaartiksi osa 1 (Punaisen Suomen historia 1918), Opetusministeriö, 1985.
Punakaartin sota 1-2, Jussi T. Lappalainen.
Lisäksi nuo mainitut Vapaus-sotahistoriat, 14 tai 16 teosta.