Suomi NATOn jäseneksi - or not?

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    883
Turkillahan on tosiaan ollut hieman ongelmia lännen kanssa viime vuosina, kun Erdoğan on pyrkinyt rakentamaan diktatuurin ympärilleen.

Tästäkö ne lehmänkaupat hupiukkojen kanssa sitten alkavat, vai onko kyse pelkästä retoriikasta? Aika näyttää.
 
Kyllähän niistä aiemmistakin Erdogan kommenteista oli pääteltävissä että iltalypsyä tullaan näkemään. Tuskin tähän kuiten voi aiheuttaa viivästystä,
Tällaisten maiden vuoksi niin Niinistö kuin Marinkin on juossut monissa maissa hakemassa tukea eli kyllä painostusta Turkkia kohtaan ja miksei myös Unkaria kohtaa löydy jos tarve tulee. Tuo voi olla vähän sellaista kepillä jään kokeilua. Sittenhän tuon näkee kun jäsenyys siirtyy ko. maiden parlamenttien käsittelyyn.
 
Juopon tuurilla on tässä asiassa menty sata vuotta, mutta tuuria tuntuu vielä piisaavan
Peijakas sentään, täytyypä siis tänään saunaa lämmitellessä varmistaa että tuo tuuri myös jatkuu...;)
Siellä näppikset lentäneet jo seinille. Pena on lähtenyt hiljaksiin kauppahalliin kaffelle.
Onpa Pena saattanut mahdollisesti pyytää lorauttamaan kahvin sekaan jotain hieman tuimempaakin...

Miksi näin? Ukrainaan verattuna meillä on etuja. Ilmavoimat olisi ylivoimaisia laadultaan naapuriin verrattuna ja pitkiä putkia riittävästi. Kalusto ylipäätään parempaa isossa kuvassa. Suomalainen ressu on säällisesti koulutettu ja osaa hommansa vähintään välttävästi, usein paremmin. Jälleen selkeä etu naapuriin verrattuna. Lisäksi oma-aloitteisuus, johtaminen, maaston edullisuus puolustamiseen ja maanpuolustustahto. Ei meiltä puutu kuin korkea ilmatorjunta ja dronet nykyaikaisesta sodankäynnistä. Venäjä ei muista edes 2MS opetuksia..
Vertailu lyhyesti ilmaistuna siis: Suomalainen perseenpäristin sekä mahtuu perseeseen että pärisee.

Käsittääkseni on ollut puhetta, että hakemus jätetään yhdessä tai yhtä aikaa. Ikävä välistävedon tunne jää, jos ehtivät meitä ennen kun ensin pyysivät odottamaan itseään.
Sama fiilis toki, vaan onko se sitten ruotsalaisten vika että Suomessa vatuloidaan? Ne kun laput olisivat pitäneet olla matkalla jo hyvän aikaa sitten.

Hetkonen. Turtiainen valittiin Persujen listalta. Mikäli oikein muistan, niin alkuaikoina ei ollut ainakaan niin sekaisin kuin nyt. Ensimmäiset puolitoista vuotta meni ihan riviedustajana.

Kyllä kansa aika erilaista Turtiaista äänesti 2019.
On sekaisin kuin seinäkello ja sai suuren osan äänistään koiranleuoilta jotka halusivat "vähän katsoa miten eliitin pakkaa sekoitetaan". Tunnen muutaman äänestäneen ja jokaista on v*tuttanut jälkeenpäin että antoi äänensä tuollaiselle hörhölle eivätkä taatusti äänestä toistamiseen. Jotain myös kertonee että sai kuulemma vähiten ääniä kotikunnastaan jossa hänet tunnetaan.

Onhan se nyt mahdottaman vaikeaa monille päähallituspuolueen edustajalle olla jotain mieltä tai osata sanoa se mielipide!

Katso liite: 61578
Tuollaisten henkilöiden ei tulisi olla päättävässä asemassa ollenkaan. Huonokin mielipide on parempi kuin ei mielipidettä ollenkaan. Takaisin päivätöihin vaan jokainen joka ei osaa kantaansa sanoa.

Tänään olen villillä päällä...woo-hoo!!! On Perjantai 13. ja Suomen ilmatilassa lentelee A-10:jä. Vähemmästäkin sitä innostuu.
 
Viimeksi muokattu:
Tilanne, jossa Suomi ja Ruotsi on lähettänyt hakemuksen, ja kaikki muut maat paitsi Turkki ja Unkari olisivat allekirjoittaneet sopimuksen saattaa vielä olla edessä. Mutta se ei kyllä tarkoita lainkaan samanlaista tilannetta kuin, että oltaisiin täysin Natosta ulkona.
Maiden kuten Britannian, USA:n ja myös Saksan ja Ranskan intresseissä on lisätä Euroopan turvallisuutta ilman päällekäisiä rakenteita. Olisi

mahdotonta ajatella, että muut maat eivät auttaisi Suomea vain siksi, että Turkki kiristää jäsenhakemme varjolla jotakin. Silti on hyvä, että Turkki tuo omat karvansa esille. Vaikka NATO onkin hyvä, niin NATOn sisällä on myös jonkinverran jännitteitä eikä sekään ole ratkaisu, joka vie meiltä tarpeen pystyä puolustautumaan myös itsenäisesti.
 
Kärki kohdistuu Ruotsiin, "jossa on monia terroristijärjestöjä"

Turkin presidentti: Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys olisi virhe​

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoo uutistoimistojen mukaan, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys olisi virhe.

Erdoğanin mukaan Turkin on mahdotonta suhtautua myönteisesti Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemuksiin.

Reutersin mukaan Erdoğan sanoi Suomessa ja Ruotsissa olevan monia "terroristijärjestöjä" puhuessaan lehdistölle Istanbulissa.

Vastauksessaan toimittajien kysymykseen Erdoğan ei kuitenkaan mainitse Suomea, vaan toteaa, että Ruotsi ja Hollanti ovat kuin "terrorijärjestöjen vierastaloja".

Erdoğan sanoo, että Kurdistanin työväenpuolue PKK ja vasemmistojärjestö DHKP-C ovat jopa päässeet näiden maiden parlamentteihin.

 
Ja monet Suomen NATO-jäsenyyttä tukevat maat kuten USA, Saksa ja Britannia ovat Turkin merkittäviä kauppakumppaneita. Olisihan se sääli Turkin taloudelle ja sitä kautta Erdoperseen vakaalle asemalle, jos Turkin ulkomaankauppa kärsisi huomattavasti ja turkkilaisilta lähtisi työpaikkoja ja ostovoimaa alta. Saattaisi taas alkaa olla kuumat paineet ja toistamiseen vuosikymmeneen Erdogan vallankaappauksen uhriksi joutumassa.
 
Kärki kohdistuu Ruotsiin, "jossa on monia terroristijärjestöjä"

Turkin presidentti: Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys olisi virhe​

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoo uutistoimistojen mukaan, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys olisi virhe.

Erdoğanin mukaan Turkin on mahdotonta suhtautua myönteisesti Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemuksiin.

Reutersin mukaan Erdoğan sanoi Suomessa ja Ruotsissa olevan monia "terroristijärjestöjä" puhuessaan lehdistölle Istanbulissa.

Vastauksessaan toimittajien kysymykseen Erdoğan ei kuitenkaan mainitse Suomea, vaan toteaa, että Ruotsi ja Hollanti ovat kuin "terrorijärjestöjen vierastaloja".

Erdoğan sanoo, että Kurdistanin työväenpuolue PKK ja vasemmistojärjestö DHKP-C ovat jopa päässeet näiden maiden parlamentteihin.


Erdogan ovelasti tässä unohtaa että PKK on kuitenkin EU:n listaama terroristijärjestö, toki tuohon listaukseen sanotaan Turkin painostuksella olevan osuutensa
 
Pohjois-Atlantin sopimuksesta. Mites tämä on tulkittava, jos pari kränäukkoa🐷🦧rupeaa hangoittelemaan, vaikka muut ovat jo ratifioineet:

11 artikla
Sopimuspuolten on ratifioitava tämä valtiosopimus ja toteutettava sen määräykset omien perustuslaillisten menettelyittensä mukaisesti. Ratifiointikirjat talletetaan mahdollisimman pian Amerikan Yhdysvaltojen hallituksen huostaan, joka ilmoittaa kaikille muille allekirjoittaneille kustakin talletuksesta. Sopimus tulee voimaan niiden valtioiden välillä, jotka ovat ratifioineet sen, heti, kun allekirjoittaneiden valtioiden enemmistön, mukaan lukien Belgian, Kanadan, Ranskan Luxemburgin, Alankomaiden, Yhdistyneen kuningaskunnan ja Yhdysvaltojen ratifiointikirjat on talletettu, ja se tulee voimaan muiden valtioiden osalta niiden ratifiointikirjan talletuspäivänä. (3)

edit: paha kyllä, tämä taisi päteä vain alkuponnistuksen aikana 1949.
Nyt mennään kaikkien jäsenten yksimielisyyden perusteella: In accordance with Article 10 of the Treaty, the Parties may, by unanimous consent, invite any other European state...
 
Viimeksi muokattu:
Eivät varmaan jää ainoiksi jotka jollain tapaa käyttävät tilanteen hyväkseen.
On täysin selvä asia, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydellä käydään "kauppaa" ja moneen suuntaan. Turkki johtajnsa kanssa on erittäin jääräpäinen valtio. Siinä joutuu USA:kin kieli keskellä suuta sinne suuntaan asioimaan, ei sinne niin vaan sanella. Uskoisin, että Putella on paljon asiaa Erdolle tulevina kuukausina ja samoin Unkarinkin suuntaan. Miten taustalla vaikuttaa Kiina? Kiinalle saattaa maistua paremmin Suomi ja Ruotsi ilman Naton jäsenyyttä. Voipi olla, että Venäläinen naapurissa odottaa ja seuraa tilannetta. Venäjän paras paikkahan uhkailla Suomea/Ruotsia on silloin, jos jäsenyyden saaminen alkaa viivästymään. Silloin painetta peliin, niin täällä voi monella vielä tulla mieleen, että mitäs jos unohdetaan koko juttu.... Sellainen keskustelu, jos alkaisi, niin se olisi Venäjän propaganda voitto. Elämme jänniä aikoja ja toivotaan, että kaikki menee nopeasti siihen, että on Nato-Suomi, mutta pitää olla myös varautunut siihen, että tulee kapuloita rattaisiin.
 
  • Tykkää
Reactions: jak
Kyllähän niistä aiemmistakin Erdogan kommenteista oli pääteltävissä että iltalypsyä tullaan näkemään. Tuskin tähän kuiten kaatuu, mutta voi aiheuttaa viivästystä, mikä toki ryssälle passaa
Luulin että ne Erdoganin puljun äänenkannattajien negatiiviset kannanotot Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen oli vain jotain hetulanheiluttelua ja äärilinjan näkemyksiä, mutta ilmeisesti ei.

Aika kova veto olisi Erdoganilta yksin torpata uusien jäsenien ottaminen. Teknisesti toki mahdollista. Kiristysyritykseltähän tämä vaikuttaa.
 
Kyllähän niistä aiemmistakin Erdogan kommenteista oli pääteltävissä että iltalypsyä tullaan näkemään. Tuskin tähän kuiten kaatuu, mutta voi aiheuttaa viivästystä, mikä toki ryssälle passaa
Passaa varmasti, mutta täytyy muistaa Turkin sulkeneen Bosborin salmet venäläisiltä sota-aluksilta.

Tuskin on Erdo mikään Kremlin suosikki.
 
Voisi olla muussakin ketjussa, mutta toistan ajatukseni siitä, että Hornetit voisi myydä markalla Virolle sitä mukaa kun kolmevitoset ottavat rintamavastuun.

G tai pari pois harjoittelusta ja rungot kestää vielä valvontalentoja ja partiointia, olisi nekin tunnit pois meidän koneilta. Kriisissä ei pistettäisi etulinjaan vaan lavetteina vähän kauempana. Huolto ja koulutus tulisi meiltä.

Ukrainan sota on mielestäni näyttänyt, että myös vähän vanhemmatkin kamppeet ajavat asiansa kunhan niiden rajoitukset ymmärretään. Koskee myös ja varsinkin ressuja.
Pienen valtion omien ilmavoimien siemen voisi olla saatavilla pienillä hankitakustannuksilla ja valmiiksi hiotuilla systeemeillä. Varaosaa riittäisi muutamaksi vuodeksi kun tuskin tusinaa enempää konetta kannattaisi yrittää pitää lentokuntoisena. Parinkin merenlahden takaa löytyy aseveljiä vähän räväkämmillä vehkeillä, kun tulee tiukempaa paikkaa.

Ai niin -

Tunnistuslentoja tekeviä koneita ammutaan Itämerenalueella tuon tuosta, joten riski on tietenkin liian iso. Koiratappelut ovat nykyään se yleisin ilmataistelun muoto, joten vähintään puoli geetä pitäisi kyllä lisätä harjoitteluun, ja se taas romuttaa Hornetit välittömästi. Aselavettina sotilasliiton maalinosoituksella vanha kone on tietenkin sekä sotilaallisesti, koneelle, lentäjälle ja maansa armeijalle arvoton.

Voi morjens, taasko tämä ajatus on pinnalla?

Baltian puuttuvat ilmavoimat on ihan tietoinen ratkaisu. Se sitoo Nato-liittolaiset alueelle Baltian ilmavalvonnan muodossa. Samalla kansalliset, melko vaatimattomat resurssit voidaan kohdentaa johonkin oikeasti kuumassa sodassa käyttökelpoiseen.

Kun lentokalustossa käyttökustannukset tunnetusti muodostaa suurimman osan elinkaarikuluista, niin pelkkä ilmaisuus ei ole vielä hyvä peruste hankkia vehkeitä. Millä rahalla tukikohtainfra? Mistä on pois mekaanikkojen palkat, kaksimoottorisen koneen juoma polttoaine ja Patrian huoltosopimukset?

Ylipäätään Ukrainan perusteella näyttää siltä, että Ahti Lappi on oikeassa. Ilma-alivoimaisen tehokkain tapa tuhota vihollisen ilma-aluksia on ilmatorjunta.
 
No, toivottavasti Suomi ja Ruotsi ei nyt ala nöyristelemään mitään Turkin suuntaan vain Nato-jäsenyyden vuoksi. Olisi todella noloa jos täällä nyt alettaisiin leimaamaan kurdijärjestöjä terroristeiksi, palauttamaan Turkkiin Gulenin kannattajia yms. vain että saataisiin Sulttaanilta hyväksyvä nyökkäys.
 
Back
Top