Yrttiaho: DCA-sopimus on vaarallinen Suomen kannalta
Yrttiaho vaatii, että vasemmistoliitto vastustaa eduskunnassa puolustusyhteistyösopimusta Yhdysvaltain kanssa.
Johannes Yrttiaho vastusti Nato-jäsenyyttä, nyt hän vastustaa DCA-sopimusta. KIMMO HAAPALA
Juha Ristamäki
Eilen klo 19:47
Suomen poliittisissa puolueissa on tervehditty tyytyväisyydellä Yhdysvaltain kanssa tehtävää DCA-puolustusyhteistyösopimusta. Sopimuksen pääpiirteet kerrottiin torstaina.
Lue myös
USA saa 15 tukikohta-aluetta – Amerikkalaisia sotilaita pysyvästi Suomeen
Yksi harvoista kriittisistä on eduskunnasta viime vaaleissa pudonnut vasemmistoliittolainen
Johannes Yrttiaho. Kansanedustajana Yrttiaho äänesti Suomen Nato-jäsenyyshakemusta vastaan ja kritisoi muutenkin Nato-jäsenyyttä voimakkaasti.
Yrttiaho pitää DCA-sopimusta Suomen kannalta vaarallisena.
– Kun ulkopolitiikassa keskitytään hyvien suhteiden ja vuoropuhelun sijaan sotilaalliseen pelotteeseen ydinaseitakaan poissulkematta, ollaan vaarallisella tiellä, Yrttiaho sanoo.
Se, että sopimuksessa annetaan yhdysvaltalaisjoukoille oikeus käyttää 15 sotilasaluetta ja varastoida Suomeen sotilasmateriaalia ja -kalustoa, lisää Yrttiahon mielestä vastakkainasettelua Suomen itärajalla, Itämerellä ja koko Pohjolassa.
– Edes ydinaseiden sijoittamista tai kauttakulkua ei suljeta sopimuksessa pois. Ydinräjähteet kieltävä Suomen ydinenergialaki ei tässä auta, sillä sen muuttamisesta puhutaan jo.
– Suomi ollaan asettamassa ensin NATO-päätöksellä ja nyt puolustussopimuksella Yhdysvaltain sotilasstrategian toteuttamisen välineeksi. Suomesta puhutaan nyt etulinjan maana. Se tarkoittaa, että mikäli kiristyvä vastakkainasettelu suurvaltojen välillä johtaisi sotilaalliseen kriisiin, olisimme sitä ensimmäisenä vastaanottamassa, Yrttiaho sanoo.
”Vasemmiston tulee vastustaa”
Yrittiahon mielestä DCA-sopimuksilla Yhdysvallat ”kokoaa Pohjoismaita toteuttamaan sotilasstrategiaansa Arktisella alueella, ja ennen kaikkea myös ottamaan vastuuta kustannuksista”.
– Tosiasiassa Yhdysvallat on jo pitkään varautunut vähentämään suoraa sotilaallista panostaan Euroopassa. Tätä taustaa vasten puolustusministeri Häkkäsen toistama ajatus, että ”vakauspolitiikka on korvattava vastapelotteella” on virheellinen, naiivi ja täysin vastuuton.
– Olennaista onkin ymmärtää, että DCA-sopimuksen solmimisen jälkeen Suomen kohtaloista päätetään käytännössä Atlantin takana. Jonkin sotilaallisen kriisin sattuessa sen liennyttäminen ja välttäminen ei ole enää Suomen käsissä, Yrttiaho sanoo.
Yrttiaho vaatiikin, että vasemmistoliitto vastustaa eduskunnassa sopimusta.
– Pitäisi olla selvää, että vasemmiston, ollakseen vasemmisto, tulee vastustaa eduskunnassa DCA-sopimusta, joka kasvattaa sotilaallisia jännitteitä, lisää varmuudella sotilasmenoja, heikentää Suomen turvallisuutta ja kaventaa suvereniteettia.