Suomi NATON jäsenenä

Siellä ilmassa ja merellä hallitessakin tarvitsee välillä maata jalkojensa alle polttoaineen ja ravinnon vuoksi.

Ukrainakin on hallinnut merialueita melko suvereenisti, mutta silti pahimmat taistelut käydään maalla ja musikkalauma tottelee vain murkulaa.
Mitä mitä... Ukrainalla ei ole käytännössä ollenkaan merivoimia, silti hallitsee merialueita. Mietippä hetki mitä juuri kirjoitit.

Venäläisen jalkaväen tehtävä on kuolla, eikös niille omat upseerit niin kerro. Läntinen kaukovaikutuskyky kaikissa muodoissaan pitää huolen, että asian tila ei muutu jatkossakaan. Saa sitten nähdä mitä tapahtuu, jos lännen joukot joskus osallistuvat itse taisteluihin. Venäjä kun on käynyt mielestään sotaa NATOa vastaan kohta kaksi vuotta, NATO joukot ei kuitenkaan vielä ole saapuneet paikalle, sikäli sota on ollut ryssille suotuisa
 

Siis nähtäisiinkö Bundeswehr myös alkavassa kahinassa vessanpyttyvarkaissa?
 
Mitä mitä... Ukrainalla ei ole käytännössä ollenkaan merivoimia, silti hallitsee merialueita. Mietippä hetki mitä juuri kirjoitit.
Ei olekaan.

Silti Venäjä siirtää laivastoaan kauemmas ja kauemmas. Venäjän alukset tekevät käytännössä pelkkiä kaukoiskuja ballistisin ja risteilyohjuksin.

PV:nkin käyttämä slogan on maalla, merellä JA ilmassa. Ei TAI.
 
Se logistiikka se logistiikka.

Nimenomaan. Miettikääpä vaikka millainen homma oli logistiikan osalta pyörittää 1991 Operaatio Desert Storm. Aikaa meni kuukausitolkulla ryhmittää joukot lähtöasemiin ja varmistaa aina Yhdysvaltoihin saakka ulottuva katkeamaton logistiikan ketju. Ilman ensiluokkaista huoltoa olisi voinut Kuwait jäädä vapauttamatta. Tämä vaan esimerkkinä siitä mitä länsi / Yhdysvallat tekee kun se ihan tosissaan lähtee suurimittaiseen maasotaan (jota kyllä edelsi onnistunut ilmasotavaihe). Ja tuolloin 90-luvun alussa varastot olivat vielä pullollaan kun erityisesti USA:n sotakone oli viritetty käymään kolmatta maailmansotaa Länsi-Saksassa.
 
Paperilla ehkä, mutta jo Libya 2011 osoitti kuinka auttamattoman pienet ammusvarastot esim. Ranskalla on.
Se logistiikka se logistiikka. Tylsintä ja ei yhtään niin seksikästä kuin uusi Leopard 2 variantti, mutta sitäkin tärkeämpi.
Kannattaa muistaa myös, että Suomi ja Puola muodostaa käytännössä Euroopan alueen NATO-maiden tykistön ja merkittävän osan sen maakomponentista.
 
Toveri vähän tuo realismia tilannearvioon. Esimerkiksi jo pelkästään sangen todennäköisesti meillä oleva ilmaherruus tuo sellaisen pidäkkeen, ettei paremmasta väliä.

Ajatelkaapa, mitkä edellytykset venäläisellä hyökkäyskärjellä olisi edetä suomalaisten vahvasti suluttamaa ja murrostamaa tietä, jota reunustaa uutta taistelutapaa edustavia hajautetusti toimivia suomalaisia yksiköitä, jonka päällä pörrää Rangereita, Mini-Orbitereita sun muita ja jota kyttää etäisyydeltä NATO:n tiedustelukoneet SAR-tutkillaan.

Millaisen vaikutuksen siihen saisi aikaan jo suomalainen kaukotykistö ja tiukan paikan tullen myös GMLRS-iskut, mutta kun siihen lisätään NATO:n ilmaiskuvirta stand-off ammuksillaan joka ei lopu niin...

 
Viimeksi muokattu:
Naton eurooppalaisilla jäsenmailla tulisi olla kyky estää Venäjää vastaan käytävän sodan jämähtäminen asemasodaksi missä Venäjä pääsee hyödyntämään omia valttikorttejaan. Ilmaherruuden saavuttaminen olisi varmasti keskeisessä roolissä tässä. Toisaalta ilmasta maahan -aseistuksen varastot eivät nekään ole Länsi-Euroopan mailla kovin suuret.
 
Tunnettu amerikkalainen turvallisuuspolitiikan tutkija, professori Andrew Michta oudoksuu näkemyksiä, joiden mukaan sotilaalliset suorituskyvyt olisivat merkityksellisempiä kuin joukkojen määrä ja että Nato-maiden kannattaisi siksi panostaa nykyistä pienempiin, mutta kyvykkäämpiin asevoimiin.

– Sallikaa minun taas kerran toistaa se käsitykseni, että kyse ei ole joko tai -valinnasta, johtajana Atlantic Council -ajatushautomossa toimiva Michta kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Niin Yhdysvaltojen kuin sen eurooppalaisten liittolaisten tulisi hänen mukaansa vahvistaa kansallista turvallisuuttaan ja puolustustaan sekä investoimalla uusiin sotilaallisiin suorituskykyihin että kasvattamalla mahdollisimman nopealla aikataululla joukkojen ja erityisesti koulutetun reservin määrää.

– Olen väsynyt kuulemaan, että Euroopalla ei olisi resursseja luoda Naton keskeisimpiä konventionaalisia suorituskykyjä. Kyseessä on joka suhteessa vauras maanosa, jonka väestömäärä on moninkertainen suhteessa Venäjään. Puuttuu vain johtajuutta ja sitoutumista, Michta toteaa.

 

Ja kun alkuvuodestakin oli tämmönen uutinen niin mieltä lämmittää.

https://www.tekniikkatalous.fi/uuti...-eurolla/584b53eb-f4b5-4c46-b6f5-777d5a98c0e0

Jättikauppa: Suomi ostaa tykistön ammusten osia 100 miljoonalla eurolla​

Puolustuskyvyn kohentaminen jatkuu.
Puolustusvoimien Panssarihaupitsi 155 PSH K9 FIN (Moukari) antaa palautetta.

155 millimetrin ase.
Puolustusvoimien Panssarihaupitsi 155 PSH K9 FIN (Moukari) antaa palautetta.
KUVA: THOLIT

Lukuaika noin 1 min
Tallenna
24.3.202314:37
 
Toveri vähän tuo realismia tilannearvioon. Esimerkiksi jo pelkästään sangen vahvan todennäköisesti meillä oleva ilmaherruus tuo sellaisen pidäkkeen, ettei paremmasta väliä.

Ajatelkaapa, mitkä edellytykset venäläisellä hyökkäyskärjellä olisi edetä suomalaisten vahvasti suluttamaa ja murrostamaa tietä, jota reunustaa uutta taistelutapaa edustavia hajautetusti toimivia suomalaisia yksiköitä, jonka päällä pörrää Rangereita, Mini-Orbitereita sun muita ja jota kyttää etäisyydeltä NATO:n tiedustelukoneet SAR-tutkillaan.

Millaisen vaikutuksen siihen saisi aikaan jo suomalainen kaukotykistö ja tiukan paikan tullen myös GMLRS-iskut, mutta kun siihen lisätään NATO:n ilmaiskuvirta stand-off ammuksillaan joka ei lopu niin...


Matka Vaalimaalta Helsinkiin Presidentinlinnan pihalle voisi osoittautua ryssälle liian pitkäksi.
 
Jos nyt saataisiin pohjoismaiden kanssa muutakin yhteistä projektia kuin ncu maastopuku.
Esimerkiksi Yhteisiä it ja risteily ohjusjestelmiä.
 
Huomiota ja klikkauksia herättävä otsikointi epäilemättä. Itse tarinointiin, toimittajalla ei sitten energiaa tai osaamista löytynyt. Heikkoa suorittamista.

Tuo hyvin niukasti siteerattu WSJ:n artikkeli, itsessään lähtee näkemyksestä jota ei ainakaan purematta ole syytä nieleskellä. Euroopan sotilaallisesta heikkoudesta.

Tämä kritiikki on tietenkin aivan ok, mutta ei käytännössä anna mitään järkevää kontekstia voimatasojen vertailuun Euroopan ja Venäjän välillä (ilman USA:n voimaa). Tässä olisi ollut syytä kokonaisuuden hahmottamiseksi, edes pääpiirteittäin käydä läpi miesvoiman, koulutuksen ja käytettävissä olevan kaluston suhteita.
Ml. teollisten resurssien potentiaalierot, mikäli Eurooppa sotatalouteen jossakin skenaariossa siirtyisi.

Todellinen pehmeä kohta johon Venäjän taatusti pyrkii vaikustaan kohdistamaan. On mielestäni Euroopan sisäisen ja ainakin osin Venäjän vaikutuksesta syntyneen epäkoheesion kiihdyttäminen. Eri muodoissaan. Siinäkin mielessä, tuollaiset YLE:n tyhjänpäiväiset tarinat ilman mitään asian ymmärtämisen kannalta oleellista taustoitusta. Hyvin heikkolaatuista journalismia edustavat.


Dec. 11, 2023 12:01 am ET
SHARE
TEXT
1146 RESPONSES
Listen to article
Length(18 minutes)
Explore Audio Center
The British military—the leading U.S. military ally and Europe’s biggest defense spender—has only around 150 deployable tanks and perhaps a dozen serviceable long-range artillery pieces. So bare was the cupboard that last year the British military considered sourcing multiple rocket launchers from museums to upgrade and donate to Ukraine, an idea that was dropped.

France, the next biggest spender, has fewer than 90 heavy artillery pieces, equivalent to what Russia loses roughly every month on the Ukraine battlefield. Denmark has no heavy artillery, submarines or air-defense systems. Germany’s army has enough ammunition for two days of battle.

In the decades since the end of the Cold War, weakened European armies were tolerated by governments across the West because an engaged America, with its vast military muscle, underpinned the North Atlantic Treaty Organization and defense policy in Europe. The U.S. accounted for nearly 70% of NATO’s defense spending last year.
But alarm has grown as America has moved toward a more isolationist stance, and as the understanding of a potential threat to Europe from Russia re-emerges, after nearly two years of bloody fighting in Ukraine.
There is no immediate military danger to Europe from Russia, and Western military and political leaders think that Russia is for now contained by its war of attrition in Ukraine. But if Russia ultimately wins in Ukraine, few doubt Moscow’s capacity to rearm completely within three to four years and cause trouble elsewhere. Russian President Vladimir Putin has for years mourned the loss of a Russian empire that encompassed Ukraine and other Eastern European nations including the Baltics.
im-898280
A serviceman cleared snow off a Swedish-made combat vehicle in the Donetsk region of Ukraine last month. PHOTO: GENYA SAVILOV/AGENCE FRANCE-PRESSE/GETTY IMAGES
Much of Europe’s industrial capacity to make weapons has eroded over years of budget cuts, and turning that around is a challenge at a time when most governments face budget constraints amid slow economic growth and aging populations, as well as large political opposition to cutting back on welfare spending to fund defense.
Europe has “systematically demilitarized itself because it didn’t need to spend the money,” thanks to the lack of an apparent threat and U.S. military dominance around the globe, said Anthony King, a professor of war studies at the University of Warwick. “They have basically gone to sleep.”
The Ukraine war has made clear the depth of Europe’s problem.

“Although NATO countries’ combined economic and industrial might dwarfs that of Russia and its allies, we are allowing ourselves to be outproduced,” said Anders Fogh Rasmussen, the former NATO Secretary-General. “Ukraine is now in a war of attrition, if we do not get serious on ammunition production the threat of war will likely come closer to us.”

Aid for Ukraine​

President Biden has reaffirmed America’s steadfast support for NATO and said the alliance was stronger than ever. But former President Donald Trump, running again for the 2024 election, has repeatedly questioned NATO’s value. While he endorsed NATO’s clause of collective defense, he clashed with NATO leaders over funding and U.S. troop numbers. Leaders of both political parties have long urged Europe to pay more for its own defense.
Efforts to pass new U.S. aid for Ukraine have hit resistance from Republicans in Congress, and fighting in Gaza has pulled U.S. political focus away from Ukraine. The White House has said the U.S. will be unable to continue providing more weapons and equipment to Ukraine if Congress doesn’t approve additional funding by the end of the year.
European nations have pledged billions in aid to Kyiv but have said they face economic constraints and production limits on weapons. If the U.S. pulls back from providing the bulk of aid, Europe doesn’t have the stockpiles to make up the difference, nor can it resupply Ukraine and rebuild its own forces at the same time. The head of NATO’s military committee, Dutch Adm. Rob Bauer, said this year that Europe could now “see the bottom of the barrel” in terms of what it could offer Ukraine.
The European Union looks unlikely to keep a promise to supply a million desperately needed artillery shells to Kyiv by this spring, achieving only around a third of that so far. North Korea, an impoverished dictatorship with a population of 25 million, has shipped over a million shells to Russia in the same period, according to Western officials and Russian government statements.
Ukrainian officials have said that if aid dries up completely they will be unable to continue an already struggling military campaign to retake lost land and may be unable to hold back Russian units supported by a far larger country with superior reserves of manpower.

im-898289
Gen. Patrick Sanders, the U.K. army’s most senior commander, at a ceremony in 2022. PHOTO: IAN FORSYTH/GETTY IMAGES
Gen. Patrick Sanders, the U.K. army’s most senior commander, compares this moment in European history to 1937, when the U.K. and its allies debated whether they would ultimately have to face down Hitler. “The lesson from the 1930s is that when the strategic context and the threats begin to increase, and I think that’s what we’ve seen, then you need to begin to prepare for it,” he said, from his office in London’s Ministry of Defence.
Putin could pressure other non-NATO countries such as Moldova or Georgia, launch sabotage attacks in the Baltics or further bolster Russia’s military presence in Kaliningrad, a strategic Russian enclave sandwiched between Poland and Lithuania, said Mark Sedwill, the U.K.’s former national security adviser.
Poland has raced to beef up its military and both Finland and Sweden joined NATO to get its security guarantees.
During the Cold War, Europe’s conventional forces were far smaller than the Soviet military, so deterrence relied on the threat of a nuclear response should the U.S.S.R. roll across the continent to expand the Iron Curtain. But none of the smaller actions by today’s Russia would likely be seen as worth risking nuclear war, so a bigger conventional military deterrence is vital, Sedwill said.
Military spending among NATO countries fell from about 3% of annual economic output during the Cold War to about 1.3% by 2014, according to NATO data. Things began to change after the 2014 Russian invasion of Crimea, but only slowly. In the past decade, EU defense spending rose 20%, according to the European Parliament. Over the same period, Russia and China boosted their defense budgets by almost 300% and close to 600%, respectively.
A militarily weak Europe is a huge shift for a continent that boasted the world’s best armed forces from at least the early 1500s to the 1940s, a stretch of five centuries in which European armies and naval power carved up the world into global empires. That dominance ended during World War II, when the region’s armies pulverized each other for the second time in roughly two decades. After that, the U.S. and U.S.S.R. emerged as the bigger powers.

During the Cold War, European nations on both sides of the Iron Curtain maintained robust armies. The post Cold War peace dividend allowed governments to slash military spending in favor of everything from pensions to healthcare, raising wealth and standards of living across the continent but leaving their militaries hollowed out.
Germany’s army, which at the end of the Cold War had half a million men in West Germany and another 300,000 in East Germany, now has 180,000 personnel. West Germany alone had more than 7,000 battle tanks by the 1980s; reunified Germany now has 200, only half of which are likely operational, according to government officials. The country’s industry can make only about three tanks a month, these officials said.
im-898291
British soldiers in Caen, France, around 1944. PHOTO: KEYSTONE/GETTY IMAGES
im-898301
A 1989 military parade in East Germany. PHOTO: ULRICH BAUMGARTEN/GETTY IMAGES
“The armed forces are lacking in everything,” Eva Högl, the parliamentary commissioner for Germany’s armed forces, said as she presented the findings of her report earlier this year. German military bases not only lack armaments and ammunition, but functioning toilets and internet, she said. One attack helicopter unit has been waiting a decade to be fitted with helmets, her findings show.
The Netherlands disbanded its last tank unit in 2011, folding the remaining few tanks into the German army. Conscription across most European countries was scrapped after the Cold War.
Today, Russia, China and India are all ranked as more potent military powers than the U.K., the highest rated European military, while South Korea, Pakistan and Japan are ranked above France, the second-highest rated European power, according to Global Firepower, a website that uses public data to publish an annual ranking of military strength.

South Korea, where the Cold War never ended given the threat from North Korea, now has a military of equal size—roughly half a million personnel—as the U.K., France and Germany put together. It also has a world-class military industry that is helping arm Poland.

Counterinsurgency focus​

American military officials and political leaders have long urged Europe to carry more of the military burden, including every American president since Dwight D. Eisenhower, who warned Western European allies in 1959 that they risked “making a sucker out of Uncle Sam” by not spending more of their own money on defense.
In 2014, NATO allies agreed to move toward spending 2% of economic output on defense within a decade. This year, only 11 of NATO’s 31 members are expected to hit the target, according to the group.
Within days of the Russian invasion of Ukraine in February 2022, Germany pledged to spend 100 billion euros, or about $110 billion, on defense in a one-off surge in spending, but only about 60% of that amount is expected to be earmarked by the end of this year.
im-898304
South Korean marines during a training exercise in 2022. PHOTO: JUNG YEON-JE/PRESS POOL
Wars in Afghanistan and Iraq, combined with military budget cuts, left most European armies built for counterinsurgency operations in far-flung countries, and poorly equipped to fight a well-armed foe in a grinding land war, in the style of Ukraine.
Britain invested in lightly armored equipment, such as armored Land Rovers, rather than heavy artillery, as it took on less well equipped enemies.
The thinking was “for us, all wars are optional,” said Simon Anglim, a military historian at King’s College London.

Putin has changed that. Beginning around 2005, he has openly hinted at his aim of recapturing lost parts of the former Soviet Union, such as Armenia and Georgia.
That has ratcheted up tension with the West in a way that few expected just over a decade ago.
Poland, Finland and the Baltics—all sharing or near borders with Russia—have moved the fastest to build up their militaries. Poland said it wants to spend more than 4% of its annual economic output on defense next year, almost double what it did in 2022. Poland could have the strongest conventional forces in Europe in two or three years, said Bence Nemeth, the academic program director of the Advanced Command Staff course at the Defense Academy of the U.K., the country’s top postgraduate military program.
Russian spending on national defense will grow to 6% of its economic output next year, from around 3.9% this year, according to Russia’s finance ministry. That would be the highest level since the demise of the Soviet Union, economists who track the data said. If the Ukraine war stopped today, it would take Russia three to five years to rebuild enough capacity to attack another country, according to Estonia’s military intelligence.
“It’s hard to imagine a scenario in which Russia will not rebuild, and by the late 2020s, it will be able to learn a lot of lessons of its own and field a formidable army which could pose a threat” to Europe, said Malcolm Chalmers, deputy director at the Royal United Services Institute, a military think tank, in London.
While Russia doesn’t disclose data on its weapons manufacturing, statistical lines in its industrial production reports indicate significant growth. The output of finished metal goods—a line that analysts say includes weapons and ammunition—rose by 31% in the first 10 months of the year compared with the period last year. Other lines associated with military output also increased. Production of computers, electronic and optical products rose 34%, and so-called special clothing jumped by over 37%. In contrast, production of medicines was down around 2%.
Germany is currently unable to fight a war of defense and must rearm in light of Russia’s massive military buildup, the commander of Germany’s armed forces said. “We must get used to the idea that we will maybe have to fight a war of defense,” Gen. Carsten Breuer told the Frankfurter Allgemeine newspaper on Sunday. The reign of peace that society has become accustomed to “exists no more,” he said.

im-898309
Poland received delivery of South Korean-made self-propelled howitzers in 2022. PHOTO: KACPER PEMPEL/REUTERS

‘Not fast enough’​

For European politicians, spending more on defense is a tough political sell, especially at a time of stagnant economic growth, soaring government borrowing costs and an aging population that will strain government budgets for years to come.
Once pooled, NATO forces are technologically superior to Russia, some European officials say, though NATO’s ability to fight jointly is untested. Ukraine is proof that a smaller but better managed force can challenge a juggernaut like Russia.
Still, military analysts say Ukraine’s forces are having trouble dislodging the Russians partly because Russia has advantages in numbers of soldiers and equipment, which could make a difference if the U.S. stalls its support and Europe runs out of military equipment to give.
“People may say the Russians have taken it on the chin, and we don’t need to worry. That’s a valid point, but it ignores residual Russian strength,” said John Deni, a professor at the U.S. Army War College and an expert on European militaries. “If the Russians present us with a mass problem in Europe, the challenge is, can technology and advanced capabilities do it? And there we see some challenges.”
Another major concern is the time needed to get the European defense industrial base to shift gears if the Russia threat grows. “Definitely more money is being spent, but the increased military capability could be years away,” says Nan Tian, a senior researcher at the Stockholm International Peace Research Institute, who tracks military global expenditure.

The British army is widely regarded as being run by highly capable soldiers and has among the best special forces in the world.
But defense spending as a share of U.K. GDP halved since the mid-1980s to around 2.2%, and the army is only now undergoing a modernization. A combination of underfunding and botched procurement deals for equipment upgrades weakened the service. “You need a super capable air force. You need a super capable navy. We’ve got them. But you’re incomplete if you don’t have an army,” said Sanders, the U.K. army senior commander.
Britain hasn’t had a fully deployable armored division since the 1991 Gulf War, Ben Wallace, who was U.K. Secretary of State for Defence until the end of August, said recently to Parliament.
Sanders said the U.K. had taken a risk by allowing stockpiles to dwindle and its industrial base to atrophy. He said he has spent more time in the past year visiting factories than inspecting troops in the field.
Britain announced its biggest increase in defense spending since the Cold War in 2020. But the overall army size is still expected to shrink to 72,500 full-time troops from a previous target of 82,000. It is replacing its 227 tanks with 148 more-modern versions, but those won’t be deployed until 2027. Of its existing 227 tanks, only 157 can be deployed within 30 days and perhaps only 40 are fully functioning and ready to move, military analysts said, as many are in storage or being upgraded.
The U.K. has pledged to ramp up defense spending to 2.5% of GDP, but only when economic conditions allow.
im-898315
Russian President Vladimir Putin delivered a speech during a Victory Day military parade in Moscow in May. PHOTO: DMITRY ASTAKHOV/SPUTNIK
im-898311
President Biden and other leaders at the NATO summit in Vilnius, Lithuania, in July. PHOTO: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AGENCE FRANCE-PRESSE/GETTY IMAGES
Sanders declined to comment on how much equipment the army could currently deploy. He said the army will get an average of 200 new armored vehicles a year between 2024 and 2028. It will also address the shortfall in ammunition capacity, though he declined to give a timeline.
“As the bloke who is responsible, not fast enough,” Sanders said.
The Ministry of Defence placed a £410 million, or about $515 million, order with
BAE Systems
this year for artillery shells and ammunition to bolster production eightfold. But that production capacity won’t be reached for another two years. It also bought 14 Archer artillery systems from Sweden to replace the 32 AS90 long range artillery pieces it handed over to Ukraine, plugging a gap until the U.K.’s own upgraded long range artillery systems arrive in the late 2020s. “We are on the right trajectory,” said James Cartlidge, the British Minister for Defence Procurement.


The British army’s new armored reconnaissance vehicles, called Ajax, show just how long it can take to upgrade a fighting force. On a recent day this fall, a group of army officers stood in the pouring rain watching as two Ajax vehicles cruised over the muddy plains in southwest England. It was the first time the Ajax was used in a military exercise, 13 years after the army first announced it would purchase them.
Initially ordered at a cost of £5.5 billion to replace aging tracked reconnaissance vehicles used since the 1970s, Ajax, made by the U.K. subsidiary of
General Dynamics
, suffered numerous technical problems. During test runs hundreds of soldiers fell physically ill due to the vibration and noise when driving them. The delays were so long that the army had to extend the use of its ’70s-era vehicles.

Those problems are now fixed. But the nearly 600 new vehicles won’t be fully deployed until the end of 2028. Meanwhile the new high tech communications kit the Ajax is supposed to use is also delayed, perhaps by longer.
Georgi Kantchev contributed to this article.

im-898318
Shell casings at the BAE munitions factory in Washington, England, last month. PHOTO: PHIL NOBLE/REUTERS
 
Tämä kritiikki on tietenkin aivan ok, mutta ei käytännössä anna mitään järkevää kontekstia voimatasojen vertailuun Euroopan ja Venäjän välillä (ilman USA:n voimaa). Tässä olisi ollut syytä kokonaisuuden hahmottamiseksi, edes pääpiirteittäin käydä läpi miesvoiman, koulutuksen ja käytettävissä olevan kaluston suhteita.
Ml. teollisten resurssien potentiaalierot, mikäli Eurooppa sotatalouteen jossakin skenaariossa siirtyisi.
"Varastoja pyritään täydentämään, mutta se on vaikeaa. Koko Euroopan 155-millisten kranaattien tuotantokapasiteetiksi arvioidaan 300 000–400 000 kappaletta vuodessa.


Tynnyrin pohja on jo näkyvissä, varoitti Naton sotilaskomitean puheenjohtaja, amiraali Rob Bauer hiljattain."

Onko tämäkin ryssän agendaa?

 
"Varastoja pyritään täydentämään, mutta se on vaikeaa. Koko Euroopan 155-millisten kranaattien tuotantokapasiteetiksi arvioidaan 300 000–400 000 kappaletta vuodessa.


Tynnyrin pohja on jo näkyvissä, varoitti Naton sotilaskomitean puheenjohtaja, amiraali Rob Bauer hiljattain."

Onko tämäkin ryssän agendaa?

Tuossa lainauksessasi, YLE:n tarinoinnin otsikkona oli "Euroopan mailla olisi heikot edellytykset käydä sotaa Venäjää vastaan..."

Mitä olet mieltä jutun laadullisuudesta, otsikosta leipätekstiin? Summaako tilannetta millä tasolla?

Tälläisenä medianäkyvyyden prostituutioaikana, ei tietenkään yksittäisiä artikkeleita arvoonsa suurempaan merkitykseen ole hyödyllistä nostaa. Huomiota kuitenkin kannattaa kiinnittää siihen, missä määrin kokonaisuutta eri välineissä käsitellään. Vai käsitelläänkö.

Ryssän agendaa? Riippuu taas kokonaisuudesta. Mikäli ko. höpö-jutun kaltaista laajemmin esillä alkaisi olla, niin taatusti ryssän pussiin pelaamista. Johtuisi sitten tietämättömyydestä tai muusta. Ei tarvitse olla asian x puolella, tätä asiaa ajaakseen. Pelkkä typeryys vie jo tässä pitkälle. Politiikasta, meiltä ja muualta kosolti esimerkkejä tähän löytyy.
 
"Varastoja pyritään täydentämään, mutta se on vaikeaa. Koko Euroopan 155-millisten kranaattien tuotantokapasiteetiksi arvioidaan 300 000–400 000 kappaletta vuodessa.


Tynnyrin pohja on jo näkyvissä, varoitti Naton sotilaskomitean puheenjohtaja, amiraali Rob Bauer hiljattain."

Onko tämäkin ryssän agendaa?

Samasta jutusta lainaus:

Juuri siksi ammusteollisuutta ajetaan ylös pikavauhtia kaikkialla länsimaissa. Nammo on tärkeä osa näitä talkoita Suomessa.


Tämä nyt vain huomiona että asiayhteydestä irrottamalla samasta jutusta voi saada joko ihan hyviä ja luottavaisia fiiliksiä tuottavia lainauksia tai sellaisia, että kaikki on menetetty ja kukaan ei tee asialle mitään.

Totuus lienee jotain siltä väliltä, tietty.
 
Back
Top