Mitä ovat Naton "erityiskumppanit"? Koskeeko 5.artikla erityiskumppaneita? Eikös Naton pääherrat ole todenneet selvästi, että jäsenyys on SE juttu? Taas uusi termi: erityiskumppanit.
Eihän ne turvatakuut (artikla 5.) koske kuin varsinaisia jäseniä..ovenraossa roikkujat saavat tulla toimeen omillaan ja mahdollisesti niillä rippeillä joita yksittäiset NATO-maat mahdollisesti heittelevät almuina. Toki isäntämaasopimus antaa uusia mahdollisuuksia.
Nimitys erikoiskumppani tarkoittaa viestissäni lähinnä Suomea ja Ruotsia jotka allekirjoittivat isäntämaa-sopimuksen NATO:n kanssa. Tämän sopimuksen myötä Suomi astui taas pienen askeleen NATO:n suuntaan...ulkoministeri Tuomiojan (ja muidenkin) on syytä huomioida ettemme ole tehneet samanlaista sopimusta Venäjän kanssa!
Suomelle (ja Ruotsille) isäntämaa-sopimus tarjoaa hieman lisää sotilaallista turvaa maillemme. Varsinkin jos NATO:ssa nähdään asiat niin että Venäjän mahdollinen agressio (jokin uhkaus, aluevaltaus, esim. Gotlanti/Ahvenanmaa) Suomea ja Ruotsia kohtaan tulkitaan kohdistuvan myös Baltian maiden turvallisuuden uhkaksi.
Isäntämaa-sopimuksen myötä olemme käytännössä siinä mielessä NATO:n (erikois)kumppaneita että Suomen ja Ruotsin asevoimien tulee kyetä ylläpitämään sen verran tehokkaasti omaa kalustoa ja puolustuskykyä että kykenemme toimimaan tarvittaessa yhteisissä operaatioissa ns. isäntämaana. Tämä tarkoittanee myös tulevaisuudessa hankittavaksi lisää tarpeellista NATO-yhteensopivaa aseita/kalustoa. Sekä samalla sitä että myös saamme ostaa niitä.
Koska Suomen päättäjät eivät edelleenkään (ainakaan juuri nyt, vaalien edellä) uskalla hakea NATO:n jäsenyyttä niin meille olisi eduksi hakeutua läheisempään yhteistyöhön Ruotsin kanssa. Suomalaiset pääsisivät näin hieman peesailemaan ruotsalaisten takana erilaisissa NATO-yhteistyöhön liittyvissä asioissa. Meikäläiset kun eivät juurikaan uskalla tehdä päätöksiä ilman Venäjän hyväksyntää. Ruotsalaiset ovat tässä mielessä paljon itsenäisempiä ja voisivat näin toimia myös meidän eduksemme.