Yleisradiolla on asiaa:
http://yle.fi/uutiset/nakokulma_tue...appamista__auttakaa_minua_lopettamaan/8250710
Näkökulmat 25.8.2015 klo 14:32 | päivitetty 25.8.2015 klo 14:32
Näkökulma: Tuen possujen ja nautojen tappamista – auttakaa minua lopettamaan
Ruoasta on tullut identiteetin rakentamisen tärkeä väline. Siksi on erikoista, että niin moni syö edelleen lihaa, pohtii Yle Tampereen toimittaja Ville Vaarne.
Ruoka on esiintynyt tämän kesän festareilla näyttävästi. Esimerkiksi Helsingin Flow-festivaaleilla ruoka esiintyi peräti kolmessakymmenessä kojussa.
Festareiden yleisö oli odotetusti innoissaan ruoasta. Yleisö otti ruoan kanssa selfieitä, joita julkaistiin sosiaalisessa mediassa. Jos trendi jatkuu tämänsuuntaisena, parin vuoden päästä ruoka siirtyy päälavalle isojen artistien joukkoon.
Trendi kertoo siitä, että ruoan merkitys on kasvanut. Siitä on tullut tärkeä osa identiteettiä.
Siksi on erikoista, että niin moni syö edelleen lihaa.
Samaan aikaan, kun ruoasta on tullut tärkeää, tiede on kehittynyt. Minun elinaikanani olemme alkaneet ymmärtää, että eläimet ovat paljon älykkäämpiä kuin aiemmin luultiin.
Olemme esimerkiksi oppineet, että possut ovat
yhtä älykkäitä kuin simpanssit ja että nisäkkäillä ja linnuilla on kyky kokea
iloa, pelkoa, surua ja hoivaamisen tunnetta.
Sen lisäksi nautaeläimet
saastuttavat enemmän kuin autot.
Kenellekään ei siis liene enää epäselvää se, että liha on eettisessä mielessä kaikin puolin vihoviimeinen valinta.
Silti lihateollisuuden edustajien selvityksen mukaan peräti 95 prosenttia suomalaisista
syö edelleen lihaa. Häpeäkseni tunnustan, että kuulun tähän porukkaan. Tuen possujen ja nautojen järjestelmällistä lahtaamista päivittäin.
Miksi lihansyönnistä on niin vaikea luopua? Pyysin apua tekosyideni purkamiseen kasvissyönnin puolestapuhujilta.
1. Koen, että yhden ihmisen valinnoilla ei ole kokonaisuuden kannalta merkitystä. Yhtään eläintä ei jäisi teurastamatta, vaikka ryhtyisin kasvissyöjäksi.
– Älä vertaa itseäsi kokonaisuuteen. Kanna mieluummin vastuuta yksilönä siitä, miten itseäsi kohtaan toimit. Vastuun kantaminen alkaa siitä, että selvittää, mitä omien kulutusvalintojen taustalla on. Esimerkiksi lihatuotannon taustalla on paljon luontoa ja köyhiä maita riistävää teollisuutta. Kulutustottumusten muuttaminen ei riitä. Jos yksilö haluaa saada aikaan muutosta, hänen pitää alkaa toimia myös poliittisesti.
Thomas Wallgren, filosofi, Helsingin yliopisto
2. Olen laiska. Vaatii liikaa tarmokkuutta peukaloida elämän perusrakenteita, kuten ruokailutottumuksia.
– Ruokavaliomuutos pitää tehdä pieni askel kerrallaan. Kannattaa aloittaa yhdestä ateriasta. Hae resepti, etsi kaupasta raaka-aineet ja kokeile, millaisia mausteita ruoka kaipaa. Etsi motivaatio ruoan terveellisyydestä, eettisyydestä, laihtumisesta tai silkasta kokeilunhalusta. Liha korvataan esimerkiksi pavuilla, herneillä, linsseillä, seitanilla, soijarouheella ja quornilla.
Leena Koski, Ravitsemusterapeutti ja terveydenhuollon maisteri, Pirkanmaan Sairaanhoitopiiri
3. Liha on niin hyvää, ettei siitä voi luopua.
– Soijatuotteita hyvin maustamalla saa korvattua jauhelihan ja kanasuikaleet niin, että moni ei erota makua tai rakennetta lihasta. Olen sitä mieltä, että lihaa ei tarvitse korvata. Riittää, että ruoka on hyvää ja ravitsevaa. Omaa makuaan voi kouluttaa. Aiemmin useimmissa ravintoloissa oli huonoa kasvisruokaa, jos sellaista ylipäätään oli tarjolla. Joistakin annoksista vain poistettiin liha, mutta mitään ei tarjottu tilalle. Tilanne on hieman parantunut.
Mea Salo, raakaravintovalmentaja, kirjailija ja vegaani.
Vaikuttaa siltä, että askeleita oikeaan suuntaan otetaan jo. Netissä leviää vegaanihaasteita, joissa ihmiset kokeilevat lihatonta elämää esimerkiksi kuukauden ajan. Kouluissa on kasvisruokapäiviä.
Miten lihan kulutusta saataisiin vielä laajamittaisemmin vähenemään? Tekemällä lihasta mahdollisimman epäcoolia. Vähän niin kuin turkisten käyttäminen on nyt. Jos yleinen mielipide suhtautuisi possun tappamiseen samalla tavalla kuin kissan tappamiseen, lihattomat kuukaudet muuttuisivat hyvin nopeasti lihattomiksi vuosiksi.
Lihansyönnin ei pitäisi enää nykypäivänä kuulua eettisenä itseään pitävän ihmisen identiteettiin. Tai toisin sanoen: lihansyönti pitäisi saada vaikuttamaan mahdollisimman junttimaiselta.