Suuri maatalouskeskustelu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja H.A
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Mites, en muista olenko kysynyt tätä jo aikaisemmin. Mutta, voivatko maustekasvit, esim. kumina ja korianteri, olla suomalaisen maatalouden globaali menestystuote?

http://www.talouselama.fi/uutiset/s...hinta+nousee+nyt+kohisten+maailmalla/a2319785

Suomalaisen maustekasvin hinta nousee nyt kohisten maailmalla

Suomen osuus kuminan maailmanmarkkinoista on noin 30 prosenttia, kertoo Satakunnan Kansa. Nyt suomalaiskuminan kysynnän kasvun odotetaan nostavan tuottajahintaa vuoden 2013 noin 0,7 eurosta kilolta noin euroon.
 
Mites, en muista olenko kysynyt tätä jo aikaisemmin. Mutta, voivatko maustekasvit, esim. kumina ja korianteri, olla suomalaisen maatalouden globaali menestystuote?

http://www.talouselama.fi/uutiset/s...hinta+nousee+nyt+kohisten+maailmalla/a2319785

Suomalaisen maustekasvin hinta nousee nyt kohisten maailmalla

Suomen osuus kuminan maailmanmarkkinoista on noin 30 prosenttia, kertoo Satakunnan Kansa. Nyt suomalaiskuminan kysynnän kasvun odotetaan nostavan tuottajahintaa vuoden 2013 noin 0,7 eurosta kilolta noin euroon.
Hinnasta en tiedä, mutta sen tiedän, että suomalainen kumina (varmaan muissakin Pohjoismaissa tuotettu) on erittäin arvostettu mauste, yllätys yllätys, Intiassa. Siellä on tietysti paljon omaakin tuotantoa, mutta myös markkinoita.
Suomen kesässä kasvanut kumina on aromikkaampi kuin etelän hetelmä. Ja siksi sille on menekkiä.
Ja sillehän on mielenkiintoinen viljelymenetelmä. Sitähän ei joka kesä uudisteta kerran kylvettyä, jos oikein muistan. Tietäjät korjatkoon.
Kuminapelto myös muistuttaa asiaa tietämättömistä rikkaruohopeltoa ulkonäöltään.
 
Hinnasta en tiedä, mutta sen tiedän, että suomalainen kumina (varmaan muissakin Pohjoismaissa tuotettu) on erittäin arvostettu mauste, yllätys yllätys, Intiassa. Siellä on tietysti paljon omaakin tuotantoa, mutta myös markkinoita.
Suomen kesässä kasvanut kumina on aromikkaampi kuin etelän hetelmä. Ja siksi sille on menekkiä.
Ja sillehän on mielenkiintoinen viljelymenetelmä. Sitähän ei joka kesä uudisteta kerran kylvettyä, jos oikein muistan. Tietäjät korjatkoon.
Kuminapelto myös muistuttaa asiaa tietämättömistä rikkaruohopeltoa ulkonäöltään.

Juuri näin. Pohjoisen yötön yö jne.
 
Tuota, tuota...huuumoriparivaljakon sketsi nyt ei oikein kerro yhtään mitään. Kai tiesit että tämä pätkä on fiktiota?

Minusta tämä sketsi kuuluu samaan viitekehykseen kuin, esim. cityvihreiden "oletettu käsitys" siitä, että sähkö tulee pistorasiasta ja raha pankkiautomaatista.

Ja tämä oli taatusti viimeinen kerta kun selittelen huumorintajuani :)
 
Lisätään ylläolevaan vielä vitsi samasta face- ketjusta, mistä videon löysin.

Mitä maanviljelijä tekee kun voittaa lotossa jättipotin?

- viljelee maata niin kauan kuin rahat riittää.
 
Yleisradiolla on asiaa: http://yle.fi/uutiset/nakokulma_tue...appamista__auttakaa_minua_lopettamaan/8250710

Näkökulmat 25.8.2015 klo 14:32 | päivitetty 25.8.2015 klo 14:32
Näkökulma: Tuen possujen ja nautojen tappamista – auttakaa minua lopettamaan
Ruoasta on tullut identiteetin rakentamisen tärkeä väline. Siksi on erikoista, että niin moni syö edelleen lihaa, pohtii Yle Tampereen toimittaja Ville Vaarne.

Ruoka on esiintynyt tämän kesän festareilla näyttävästi. Esimerkiksi Helsingin Flow-festivaaleilla ruoka esiintyi peräti kolmessakymmenessä kojussa.

Festareiden yleisö oli odotetusti innoissaan ruoasta. Yleisö otti ruoan kanssa selfieitä, joita julkaistiin sosiaalisessa mediassa. Jos trendi jatkuu tämänsuuntaisena, parin vuoden päästä ruoka siirtyy päälavalle isojen artistien joukkoon.

Trendi kertoo siitä, että ruoan merkitys on kasvanut. Siitä on tullut tärkeä osa identiteettiä.

Siksi on erikoista, että niin moni syö edelleen lihaa.

Samaan aikaan, kun ruoasta on tullut tärkeää, tiede on kehittynyt. Minun elinaikanani olemme alkaneet ymmärtää, että eläimet ovat paljon älykkäämpiä kuin aiemmin luultiin.

Olemme esimerkiksi oppineet, että possut ovat yhtä älykkäitä kuin simpanssit ja että nisäkkäillä ja linnuilla on kyky kokea iloa, pelkoa, surua ja hoivaamisen tunnetta.

Sen lisäksi nautaeläimet saastuttavat enemmän kuin autot.

Kenellekään ei siis liene enää epäselvää se, että liha on eettisessä mielessä kaikin puolin vihoviimeinen valinta.

Silti lihateollisuuden edustajien selvityksen mukaan peräti 95 prosenttia suomalaisista syö edelleen lihaa. Häpeäkseni tunnustan, että kuulun tähän porukkaan. Tuen possujen ja nautojen järjestelmällistä lahtaamista päivittäin.

Miksi lihansyönnistä on niin vaikea luopua? Pyysin apua tekosyideni purkamiseen kasvissyönnin puolestapuhujilta.

1. Koen, että yhden ihmisen valinnoilla ei ole kokonaisuuden kannalta merkitystä. Yhtään eläintä ei jäisi teurastamatta, vaikka ryhtyisin kasvissyöjäksi.

– Älä vertaa itseäsi kokonaisuuteen. Kanna mieluummin vastuuta yksilönä siitä, miten itseäsi kohtaan toimit. Vastuun kantaminen alkaa siitä, että selvittää, mitä omien kulutusvalintojen taustalla on. Esimerkiksi lihatuotannon taustalla on paljon luontoa ja köyhiä maita riistävää teollisuutta. Kulutustottumusten muuttaminen ei riitä. Jos yksilö haluaa saada aikaan muutosta, hänen pitää alkaa toimia myös poliittisesti.

Thomas Wallgren, filosofi, Helsingin yliopisto

2. Olen laiska. Vaatii liikaa tarmokkuutta peukaloida elämän perusrakenteita, kuten ruokailutottumuksia.

– Ruokavaliomuutos pitää tehdä pieni askel kerrallaan. Kannattaa aloittaa yhdestä ateriasta. Hae resepti, etsi kaupasta raaka-aineet ja kokeile, millaisia mausteita ruoka kaipaa. Etsi motivaatio ruoan terveellisyydestä, eettisyydestä, laihtumisesta tai silkasta kokeilunhalusta. Liha korvataan esimerkiksi pavuilla, herneillä, linsseillä, seitanilla, soijarouheella ja quornilla.

Leena Koski, Ravitsemusterapeutti ja terveydenhuollon maisteri, Pirkanmaan Sairaanhoitopiiri

3. Liha on niin hyvää, ettei siitä voi luopua.

– Soijatuotteita hyvin maustamalla saa korvattua jauhelihan ja kanasuikaleet niin, että moni ei erota makua tai rakennetta lihasta. Olen sitä mieltä, että lihaa ei tarvitse korvata. Riittää, että ruoka on hyvää ja ravitsevaa. Omaa makuaan voi kouluttaa. Aiemmin useimmissa ravintoloissa oli huonoa kasvisruokaa, jos sellaista ylipäätään oli tarjolla. Joistakin annoksista vain poistettiin liha, mutta mitään ei tarjottu tilalle. Tilanne on hieman parantunut.

Mea Salo, raakaravintovalmentaja, kirjailija ja vegaani.

Vaikuttaa siltä, että askeleita oikeaan suuntaan otetaan jo. Netissä leviää vegaanihaasteita, joissa ihmiset kokeilevat lihatonta elämää esimerkiksi kuukauden ajan. Kouluissa on kasvisruokapäiviä.

Miten lihan kulutusta saataisiin vielä laajamittaisemmin vähenemään? Tekemällä lihasta mahdollisimman epäcoolia. Vähän niin kuin turkisten käyttäminen on nyt. Jos yleinen mielipide suhtautuisi possun tappamiseen samalla tavalla kuin kissan tappamiseen, lihattomat kuukaudet muuttuisivat hyvin nopeasti lihattomiksi vuosiksi.

Lihansyönnin ei pitäisi enää nykypäivänä kuulua eettisenä itseään pitävän ihmisen identiteettiin. Tai toisin sanoen: lihansyönti pitäisi saada vaikuttamaan mahdollisimman junttimaiselta.
 
11873491_958107997584509_3609421283821302754_n.jpg
 
Näkökulma: Tuen yleä – auttakaa minua lopettamaan.
 
Luulen, että kasvissyönnissä on ainesta pidemmän ajan vakaasti kasvavaksi elämänvalinnaksi.
 
Viimeksi muokattu:
Luulen, että kasvissyönnissä on ainesta pidemmän ajan vakaasti kasvavaksi elämänvalinnaksi.

Se varmaan sopii henkilölle, jolla ei ole ruoka-allergioita. Käsittääkseni tuo harrastus menee tosi vaikeaksi, jos on pähkinä- ja herneallergia (sis. pavut, myös soija).
 
On kyllä hurja lomakepino. Siinää kaikki vuoden aikana täytettävät byrokratiapaperit. 25 metriä. Pitäisi viedä tuo pyykkinaru Brysseliin ihmeteltäväksi.

maatalousyritt%C3%A4j%C3%A4n%20t%C3%A4ytt%C3%A4m%C3%A4t%20lomakkeet%20maatalous.jpg

Edes kolhoositaloudessa Neukkulassa ei ollut moista byrokratiaa. Uskovitumatonta.
 
Höpsis siihen mitään hampaita tarvi. Grillaat kypsäksi niin imeskellenhän mainio sian lapa muotoutuu nieltäväksi.

Olen päättänyt ryhtyä terravegaaniksi. En voi ryöstää maata ja siitä kasvavaa, joten syön pelkkää lihaa ja erityisen paljon ravitsevaa kotimaista possua.
 
Back
Top