Suuri maatalouskeskustelu

Ikarus

Ylipäällikkö
Seuraava on muistinvaraista 15-vuoden takaa, mutta kuitenkin:

Siellä moton ohjelmistossa on kaksi matriisia, hinta- ja jakaumamatriisi. Hintamatriisissa on annettu arvo jokaiselle tavaralajille ja dimensiolle, painottaen tukkeja reilusti. Tämän perusteella kone laskee edellisten runkojen ja ensimmäisen karsitun metrin runkokäyrän avulla optimiapteerauksen (jolla saadaan maksimaalinen rahallinen arvo rungolle). Jakaumamatrisissa sitten painotetaan arvolla niitä dimensioita, joita ostaja haluaa vähän enemmän, eli jos 43 mittaa halutaan enemmän kuin 46:sta, saa 43 hieman isomman arvon. Muistaakseni, korostan että muistikuvat alkaa olla jo hataria, hinta- ja jakaumamatriisin ero ei saanut olla kuin 5% rungosta kokonaisarvosta ja tukin-kuidun välinen ero arvossa oli tuota huomattavasti isompi.

Noin siis teoriassa, muistaakseni :)
Näin hakkuupää automaati päällä ajettuna. Käsikäytöllä tukkia/kuitua saadaan juuri niin paljon, kuin kuljettaja haluaa. Lisäksi kuljettajan pitää käsikäytöllä katkoa lahot, liian lengot, liian isoja poikaoksia sisältävät jne. pois tukkipinosta. Usein käytössä on myös väriaine, jolla eri laadut erotellaan toisistaan. Helpottaa ajomiehen töitä.

Ammattitaitoisista motokuskeista on pulaa. Tuotosta pitäisi saada siten, että myös metsänomistaja jää työn jälkeen harvennuksilla tyytyväiseksi. Ei pilkkoja puissa eikä latvoja poikki, parhaat puut sopivalla tiheydellä jätetty kasvamaan. Yhtälö ei ole helpoin mahdollinen.

Silloin kun se ammattilainen sattuu ohjaamoon, pölliä lentää hakkuupäästä tuon tuosta, jälki on hyvää ja metsäkoneurakoitsijakin pärjää kohtuudella.

Niitä toisenkin ääripään kuskeja valitettavasti löytyy. Hakkuujälki on kuin raatteen tiellä, koneet ruhjotaan liikaa yrittämällä kappaleeksi, kukaan ei jää ''mestarin'' hakkuun jälkeen tyytyväiseksi. Ei metsänmyyjä, ostaja eikä metsäkoneyrittäjä.

Suurin voimavara metsäkoneurakoitsijalle on ammattitaitoinen työvoima. Jos sitä ei ole eikä mistään saada, hukka perii.

Osa yritttäjistä on tämän ymmärtänyt, ne maksaa palkkaa, jolla hyvät kuskit pysyy. Osa ei, palkataan aloittejoita, ne kun vähän oppii ja pyytää lisää liksaa, palkataan uudet, halvalla. Kympin tuntikaupalla saa sen kympin miehen, ei ammattilaista.

En ole itse metsäkoneyrittäjä, mutta alaa olen seurannut, lähinnä kuitenkin metsänomistajan näkövinkkelistä.
 

miheikki

Respected Leader
Terveellisimmät (maukkaimmat?) ruhonosat nakellaan roskiin.

https://viisitahtea.com/ruoka/yli-300-johtavaa-kokkia-ja-ruoka-ammattilaista-vaatii-kaikkien-ruhonosien-kayton-sallimista-ruoanvalmistuksessa/
Yli 300 johtavaa kokkia ja ruoka-ammattilaista vaatii kaikkien ruhonosien käytön sallimista ruoanvalmistuksessa
Heikki Kahkonen20.2.2019Suomalaiset johtavat kokit ja keittiömestarit vaativat Ruokavirastoa sallimaan kaikkien kotimaisten eläinten ruhonosien käytön ruoanvalmistuksessa. Tällä hetkellä Suomen omat viranomaismääräykset käytännössä estävät ammattikeittiöissä monien maukkaiden ja perinteisten osien käytön, vaikka ne ovat tilattavissa muista EU-maista.
Keittiöammattilaisten mielestä kieltojen perusteet vaihtelevat kunnittain ja alueittain. Viranomaisten tulkinnat ovat usein kyseenalaisia ja henkilökohtaisia sekä venyttävät lain henkeä ja kirjainta. Oudoksi asian tekee vielä se, että tarkastajien toimintaa ei valvo kukaan tai mikään taho.
Lautaselle päätyy kotimaisen sijaan ulkomailla kasvatettua ruokaa.​
Kieltojen vuoksi kokkien on pakko ostaa kotimaisessa tuotannossa kielletyt ruhonosat muista EU-maista. Niitä saa jopa Amazon-verkkokaupasta, mutta ei tuottajilta Suomesta.
”Tilanne on outo. Koko ajan on mennyt tiukemmaksi. Käytämme ravintolassamme suoria tuottajayhteyksiä ja äskettäin ilmeni, että en saa enää ankan maksoja Wanhantuvan Ankkalasta enkä karitsan kieliä Sebastian NurmenBovikin tilalta”, helsinkiläinen kokki-ravintoloitsija Kare Karhu kertoo.
Kare Karhu. Kuva: Eeropekka Rislakki.
Karhun mukaan tämä herättää kysymyksen, kuuluummeko me omien käytäntöjemme vuoksi edes samaan Euroopan Unioniin muiden jäsenmaiden kanssa.
”Pienten kotimaisten tuottajien tukeminen on tehty mahdottomaksi. Sen sijaan voimme ostaa tarvitsemamme muualta EU:sta”, Karhu puhisee.
Viranomaisten päätökset vähättelevät tuottajien vuosien työtä.​
Keittiöammattilaiset pitävät erityisen vakavana, että viranomaispäätöksillä ei vaikuteta pelkästään elinkeinoihin. Niillä ohjataan koko suomalaista ruokakulttuuria.
”En vaan voi käsittää tätä kuukausien työn ja ankkojemme elämän halveksuntaa, vähättelyä ja hävityksen määrää, mitä Ruokaviraston tarkastuseläinlääkäreiltä saa”, varsinaissuomalaisen Wanhantuvan Ankkalan Mikael Oksanentilittää Facebook-päivityksessään.
”Teuraaksi lähtevän ankan maksa, sydän, kivipiira, veri, kaula, pää ja monet muut osat päätyvät roskiin”, sanoo siipikarjankasvattaja Mikeal Oksanen.
”He antavat selvästi ymmärtää, että työmme on halveksuttavaa, tuotteemme jätettä, emmekä ansaitse kunnioitusta, oikeudenmukaista kohtelua, emmekä varsinkaan palkkaa”, Oksanen jatkaa.
Julkilausumassa muistutetaan, että tilanne osoittaa viranomaisilta vakavaa historian ja ymmärryksen puutetta suomalaista ruokakulttuuria ja kiertotalouden potentiaalia kohtaan. Eläinperäisten tuotteiden monipuolisempi käyttö nenänpäästä hännänpäähän on tärkeää ympäristösyistä, koska periaate korostaa laatua eikä pelkkää määrää.
”Kun ankat ovat lähdössä teuraaksi, tiedän jo etukäteen, että maailmanluokan maksat, sydämet, kivipiirat, veri, kaulat, päät, räpylät, untuvat ja sulat päätyvät roskiin – kyllä, roskiin! Vaikkei niissä ole kuulemma mitään vikaa! Eräskin eläinaktivistiksi tunnustautunut tarkastaja on sanonut, ettei nämä missään tapauksessa saa päätyä ihmisravinnoksi, kun ovat hänen mielestään kuin ydinjätettä”, Oksanen kirjoittaa.
Valvontasysteemi on rikki ja tehoton.​
Viis Tähteä -verkkomedian päätoimittaja Eeropekka Rislakki painottaa, että ruokakulttuuriväki on lähtenyt liikkeelle tosissaan. Kyse ei ole vetoomuksesta vaan julkilausumasta.
Viranomaispäätökset eivöt vaikuta vain elinkeinoihin. Niillä ohjataan myös suomalaista ruokakulttuuria.
”Nyt ei anota nöyrästi joltakin jotakin. Ei vedota eikä anota tahoilta, joilla ei ole ruokakulttuurista ymmärrystä, tai keneltäkään, joka saat palkkaa siitä, että kieltäytyy ymmärtämästä. Julkilausuman tarkoitus on synnyttää keskustelua ja vaikuttaa toimintatapoihin”, Rislakki sanoo.
Rislakin mielestä on erinomaista, että Suomessa on toimiva, asiaan liittyvä lainsäädäntö ja järjestelmä. Se on kaikkien etu. Mutta systeemi on nyt osittain rikki, koska kokit joutuvat tilaamaan haluamansa ruhojen osat muista EU-maista.
”Me toimimme samalla tavalla kuin MTK, joka ilmoittaa joka päivä, millä tuulella se on. Nyt on ensisijaisesti kokkien, mutta myös tuottajien vuoro kertoa, että huonolla tuulella ollaan ja on tähän tultava muutos. ”
Julkilausuman ovat käynnistäneet helsinkiläisen Gastro Cafe Kallion ravintoloitsija Kare Karhu ja Viisi Tähteä -verkkomedian päätoimittaja Eeropekka Rislakki. Keskiviikkona sen oli allekirjoittanut 301 ruoka-alan ammattilaista, joiden joukossa on runsaasti alan tunnettuja vaikuttajia. Nimien kerääminen jatkuu lähiviikot.
Jos haluat mukaan, ilmoittaudu Facebookissa: https://www.facebook.com/groups/2313774285544960/JULKILAUSUMA
Julkilausuma tuottajien kasvattamien hienojen maatalouseläinten kaikkien ruhon osien saamisesta ravintolakeittiöihin sekä paremmasta hyödyntämisestä

”Lähtökohta on se, että kokit ostaisivat ja käyttäisivät, ja tuottajat myisivät monipuolisemmin eläinperäisiä ruhonosia, mutta viranomainen estää ja kieltää. Kieltojen perusteet ovat usein kyseenalaisia ja henkilökohtaisia sekä lakia venyttäviä tulkintoja. Lisäksi tarkastajat ilmoittavat olevansa ei-konsultoiva toimija. Oudoksi asian tekee vielä se, että tarkastajien toimia – jotka vaihtelevat kunnittain – ei valvo kukaan eikä mikään taho.
Kokit päätyvät siten ostamaan kotimaisessa tuotannossa kielletyt ruhon osat muista EU-maista, joka herättää kysymyksen, kuulummeko eriytyneiden käytänteidemme takia edes samaan EU:hun muiden jäsenmaiden kanssa. Suomen ruokakulttuurin, maaseudun elinkeinojen, ravintoloiden sekä kuluttajien näkökulmasta asetelmassa ei ole järjen hiventä, vaan se edustaa pikemminkin kiusaamisen ja voiman näytön henkeä.
Vakavaa asiassa on myös se, että viranomaispäätöksillä ei vaikuteta pelkästään elinkeinoihin, vaan niillä ohjataan myös suomalaista ruokakulttuuria. Tilanne osoittaa viranomaisilta vakavaa historian ja ymmärryksen puutetta sekä suomalaista ruokakulttuuria että kiertotalouden potentiaalia kohtaan.
Tarkastajien olisi myös ymmärrettävä, että eläinperäisten tuotteiden monipuolisempi käyttö nenänpäästä-hännänpäähän on tärkeätä myös ympäristösyistä, koska periaate korostaa laatua eikä pelkkää määrää.
Kaikki nousee raaka-aineen kunnioituksesta.
 

Ikarus

Ylipäällikkö
Keskustan viljelijäkannatus romahti neljässä vuodessa – perussuomalaiset ja kokoomus nousussa

Keskustan Anne Kalmari pohtii, että ehkä viljelijöitä ei ole kuunneltu tarpeeksi.
"Lasku tuntuu todella pahalta, sillä vereslihalla olemme koettaneet asioihin vaikuttaa ja elinkeinoa puolustaa", maatalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari sanoo.
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.383195

Hehheh, alkaa kollegoiltakin usko horjua:) Koskaan ei ole ollut kyyti yhtä kylmää, kuin Sipilän johtaman hallituksen aikaan.
Kalmarin pohdinnoissa ehkä sanan voi jättää pois ylemmästä kohdasta ja koettamiseksi jäi elinkeinon puolustaminenkin.
Joku yhden miljoonan kriisiapu käsitettiin juuri siksi, miksi se oli tarkoitettu. Keskisormen nosto juuri sitä porukkaan kohtaan, mikä uskollisimmin on kepua äänestänyt. Tämä yksi esimerkki, mieleen tulee muitakin, eikä tarvitse pitkään miettiä.
 

baikal

Supreme Leader
Suomen ruokakulttuurin, maaseudun elinkeinojen, ravintoloiden sekä kuluttajien näkökulmasta asetelmassa ei ole järjen hiventä, vaan se edustaa pikemminkin kiusaamisen ja voiman näytön henkeä

snips. No mitäs muuta se olisi, keskushallinnon on osoitettava joka käänteessä, että alamaiset syövät, juovat ja naivat niinkuin käsketään.
 

H.A

Kersantti
Norminpurku...

"Taidettiin hävitä vaalit"
-J.S -2019
 
Viimeksi muokattu:

EK

Ylipäällikkö
Reippaita kelivaihteluita.

Aamulla oli mittarissa -33 astetta ja nyt on -3,3 astetta.
 

EK

Ylipäällikkö
Ilmastonmuutos..
Mikroilmaston...

Karuja vaihteluita, kun työmatkalla (50 km) katsoo auton lämpömittaria. Kotipihasta 2,5 km jokivarteen ja 5-6 asteen muutos on ihan normaalia. Suurin heitto on ollut melkein 20 astetta. Toinen kylmä paikka on vajaa 20 km alaspäin. Siitä loppumatkan kaupunkiin lämpenee tasaisesti.
 

Vääpeli

Respected Leader
Hiton ilmastonmuutos, joskus -90 luvulla pääsiäisenä päivällä olin t-paidalla liikenteessä kaverin luona... yöllä kotia kävellen.. vittu -24c... Sillon puhuttu mistään ilmastonmuutoksesta tai ollut edes mobiililaitteita mistä nähdä reaaliaikanen sää.
Onko Etelä-Savossa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa edes 2000 luvulla ollut jotain -45c kelejä, joita oli -80 luvulla?
 

baikal

Supreme Leader
Karuja vaihteluita, kun työmatkalla (50 km) katsoo auton lämpömittaria. Kotipihasta 2,5 km jokivarteen ja 5-6 asteen muutos on ihan normaalia. Suurin heitto on ollut melkein 20 astetta. Toinen kylmä paikka on vajaa 20 km alaspäin. Siitä loppumatkan kaupunkiin lämpenee tasaisesti.
Aivanpa. Ja arvvoohan kolmesti, miten viralliset mittarit on sijoitettu?
 

Ikarus

Ylipäällikkö
EU:n ympäristömepit ehdottavat: eläinten määrää, torjunta-aineiden käyttöä ja kyntöä rajoitettava tukien saannin ehtona
”Haluamme yhteisen maatalouspolitiikan, joka palkitsee viljelijöitä ja torjuu ilmastonmuutosta. Sanoimme selvästi ei sellaiselle maatalouspolitiikalle, joka maksaa sokeasti pelkistä hehtaareista ja haluaa tehostaa tuotantoa", hollantilaismeppi Bas Eickhout kommentoi.
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.383842

Tehomaataloutta on ajettu kuin käärmettä pyssyyn. Tuottakaa enemmän ja tehokkaammin niin pärjäätte. Laajentakaa navetoita, nytkö niitä ruetaankin pienentämään?

Meppien viherkiihkoilu ymmärtämättä maataloudesta mitään.:ROFLMAO: Torjunta-aineiden käytön ja kynnön rajoittamisen tavoitteet ovat ristiriitaisia.
Jos torjunta-aineiden käyttöä vähennetään, kyntöä on pakko lisätä. Jos vähennetään molempia ei tuoteta muuta kuin rikkakasveja. Lisäksi pikku juttu, joka ei pallon pelastamisen rinnalla ei näytä olevan mepeille kynnyskysymys: ihmisiä eikä eläimiä ei rikkaruohoilla ruokita.
 

PSB 5500

Ylipäällikkö
EU:n ympäristömepit ehdottavat: eläinten määrää, torjunta-aineiden käyttöä ja kyntöä rajoitettava tukien saannin ehtona
”Haluamme yhteisen maatalouspolitiikan, joka palkitsee viljelijöitä ja torjuu ilmastonmuutosta. Sanoimme selvästi ei sellaiselle maatalouspolitiikalle, joka maksaa sokeasti pelkistä hehtaareista ja haluaa tehostaa tuotantoa", hollantilaismeppi Bas Eickhout kommentoi.
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.383842

Tehomaataloutta on ajettu kuin käärmettä pyssyyn. Tuottakaa enemmän ja tehokkaammin niin pärjäätte. Laajentakaa navetoita, nytkö niitä ruetaankin pienentämään?

Meppien viherkiihkoilu ymmärtämättä maataloudesta mitään.:ROFLMAO: Torjunta-aineiden käytön ja kynnön rajoittamisen tavoitteet ovat ristiriitaisia.
Jos torjunta-aineiden käyttöä vähennetään, kyntöä on pakko lisätä. Jos vähennetään molempia ei tuoteta muuta kuin rikkakasveja. Lisäksi pikku juttu, joka ei pallon pelastamisen rinnalla ei näytä olevan mepeille kynnyskysymys: ihmisiä eikä eläimiä ei rikkaruohoilla ruokita.
"Kyntäjän poikana" sanoisin että ei sitä kyntöä kaikkialla voi korvata.. Jossain voi, jossain ei ja tulee suurempia ongelmia muilla tavoilla. Mutta ei tuo yhtälö oikein toimi että väki lisääntyy, viljelyalaa poistuu käytöstä ja jäljellä olevaa ei vielä viljeltäisi tehokkaasti. Mutta se on sitä vihreää unelmaa..
 

baikal

Supreme Leader
Meppien viherkiihkoilu ymmärtämättä maataloudesta mitään.:ROFLMAO: Torjunta-aineiden käytön ja kynnön rajoittamisen tavoitteet ovat ristiriitaisia.
Jos torjunta-aineiden käyttöä vähennetään, kyntöä on pakko lisätä. Jos vähennetään molempia ei tuoteta muuta kuin rikkakasveja.
Joo, yhtälössä on hieman muuttujia ja mutkat on vedetty suoriksi hartaudella, johon kykenee vain Vihreä, joka ponnistaa täysin silmät ummessa ideologisista lähtötelineistä käsin.

Odotan hieman jännittyneenä, miten Vihreä aikoo ruokkia mm. suomalaiset, jahka olemme siirtyneet riittävällä volyymilla kasvisruokavalioon. Syötävät kasvit eivät varsinkaan kasva pyhällä uskolla ja käskemällä, ei, niitä kasvuplänttejä sitä vasta saakin haroa ja lannoittaa, torjunta-aineistaa ja rikkaruohomyrkyttää. Eikä ole satokaan ihan kirkossa kuulutettu, kun keväällä siemenen maahan piilottaa.

Kaiketi tuontiruoka on tässä tavoitteena. Ja sekös tietysti onkin ongelmaton tapa globaalisti tuottaa syötävä? Äärimmäinen itsekkyys lanaa -ongelmat- tuottajamaihin, erittäin äärimmäinen, lähes fasistinen itsekkyys.
 
...rimmäinen itsekkyys lanaa -ongelmat- tuottajamaihin, erittäin äärimmäinen, lähes fasistinen itsekkyys.
'Viher'-ajattelun ja 20-30 -luvun fasismin ja molempia tukeneen/tukevan aatemaailman rakenteiden samankaltaisuus on pelottava.
 

SJ

Supreme Leader
'Viher'-ajattelun ja 20-30 -luvun fasismin ja molempia tukeneen/tukevan aatemaailman rakenteiden samankaltaisuus on pelottava.
Kuten myös nykypäivän "liberalismin" (siis sen äänekkäämmän siiven liberalismin) ja taistolaisuuden välillä. Narratiivi ja siinä käytetty manerismi on pelottavan samanlaista. Mutta tämä tuskin on kenellekään uutta, asialla olevat henkilöt ovat kuitenkin samat tai ainakin sama tausta.
 

Ikarus

Ylipäällikkö
"Kyntäjän poikana" sanoisin että ei sitä kyntöä kaikkialla voi korvata.. Jossain voi, jossain ei ja tulee suurempia ongelmia muilla tavoilla. Mutta ei tuo yhtälö oikein toimi että väki lisääntyy, viljelyalaa poistuu käytöstä ja jäljellä olevaa ei vielä viljeltäisi tehokkaasti. Mutta se on sitä vihreää unelmaa..
Näin on, kyntöä ei voida korvata kaikilla maalajeilla. No, jotain niistä saa suorakylvönä hankalillakin maalajeilla jos glyfosaatti on ruiskutettu ennen kylvöä, mutta kun ne on kieltämässä senkin. Perusteena pieni epäily siitä, että se saattaa aiheuttaa syöpää ja sitäkin lähinnä vain ruiskuttajalle. Enpä tiedä, kyllä nykytraktoreissa on niin tiiviit ohjaamot ja ohjaamossa ylipaine, ei sinne mitään tule, ei edes hajua. Nimimerkillä melkoisen paljon ruiskuttanut.

Kuten @StepanRudanskij totesi, täydellinen tietämättömyys arkirealismista (tässä tapauksessa maanviljelystä) yhdistettynä aatteen paloon on oikeasti pelottava yhdistelmä.
 

Baltriber

Majuri
Kävin norkoilemassa naapurin siilolla, sieltä löytys vaikka mitä vekkuleita vehnäsortteja. Yritän parantaa flunssan vaihtamalla sen jännetupentulehdukseen. Kuumeessa riittävän yksinkertaista puuhaa kahvanveivaaminen. Kirjotin kyllä joulupukille siitä sähkömyllystä, ne mun isoimmat lapsityövoimat kun häipyivät kaupunkilomalle.

Kyllä tästä vielä leipää syntyy.
 

Liitteet

Baltriber

Majuri
Paskat pakistanista ja intiasta. Tääl on sota ny. Minkki kanalassa. Vittu että noi perslävet mitkä tappaa vaan tappamisen ilosta pitäis saada kaikki teljettyä johonkin nauttimaan annos zyklon b:tä.

25 meni. pikkukanalassa on sentäs porukkaa mistä saa haudotettua jotain. Mutta heipat vaan puhtaat hämäläiset ja araucat.

Tätä kirjottaessa sain korvanappiin tiedon että sota onki jo ohi. Vihollinen sai zyklonin sijaan haulia.
 

Liitteet

Ikarus

Ylipäällikkö
Paskat pakistanista ja intiasta. Tääl on sota ny. Minkki kanalassa. Vittu että noi perslävet mitkä tappaa vaan tappamisen ilosta pitäis saada kaikki teljettyä johonkin nauttimaan annos zyklon b:tä.

25 meni. pikkukanalassa on sentäs porukkaa mistä saa haudotettua jotain. Mutta heipat vaan puhtaat hämäläiset ja araucat.

Tätä kirjottaessa sain korvanappiin tiedon että sota onki jo ohi. Vihollinen sai zyklonin sijaan haulia.
(y)Ainoa oikea lääke noille, ne pitäisi saada tapettua viimeistä myöten.

Vieraslaji ja on supin kanssa armoton myös luonnon tipusille. Vaan tekemätön paikka on niiden poisto, ei tule onnistumaan.

Minkki menee pienestä välistä kanalaankin, minkkiverkolla jos eristät sen kauttaaltaan, sitten on aika varma..
 
Top