Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
..umpikuollut savimaa.. ..Jos ei sada, se on savanni, jos sataa, se on pelkkää liejua.
Tarttis siis sellasia toimenpiteitä jotta siellä kasvaisi mahdollisimman monipuolisesti jotain, eli mitä? ...kalkkia ny vissiin ainakin. Minkähän hintaista noin suunnilleen sellanen lysti on?
Isännälle terapiakaivinkone@Pihatonttu muuten hyviä ideoita mutta tarkoitus olisi pitää laitumena. Ruoka tuotetaan toisaalla, juurikin sellaisilla hippiperinneluontaistalousmenetelmillä. Eli siis siinä osassa tiluksia mikä ei ole ollut tehomaatalouden käytössä. Penkkeihin kierrätetään kompostoitunut karjanlanta, hukkaheinät käytän katteena ja sitten ne kumppanuuskasvihöpöhöpöt. Risuaitoja ötökänpesinä ja kukkia pölyttäjille (kunnes tulee aika läträtä rajalla glyfosaattia ja reilusti koko 20ha ja vitunmoisella tuulella).
mutta toi pelto, sen oikee elvyttäminen vaatis joko muhkean perinnön tai eurojackpotin ja monta vuotta. Kuolleen maaperän kompostilla palauttaminen vaatii kohtuu ison karjan ja muutakin kun talikon ja kottarit jos aletaan siirtymään pottumaa-mittakaavasta hehtaareihin.
Kääntö niin syvältä kuin pystyy, äestys ja välivuosi niin taas takuuvarmasti rikkaruoho kasvaa!Auttakaas amatööriä. Tarttis tehdä laitumelle jotain. Lähtökohta umpikuollut savimaa, karjanlantaa tai jotain muuta parannetta tuo on nähnyt joskus 80-luvulla (paitsi siis nyt ne mitä noiden takapuolista sinne on pudonnu..). Siinä on kasvatettu apulannalla kauraa vuoteen 2007. 2008 siihen kylvettiin heinä ja siitä tehtiin heinää vuoteen 2012, luomuna siis ja ilman lannoitteita ja tietääkseni se heinä tosiaan kylvettiin ekana vuonna ja sit paalattiin saunakukkaa. Sen jälkeen siinä on laiduntanut hevoset ja nyt pari kesää lehmät lisäksi. Jos ei sada, se on savanni, jos sataa, se on pelkkää liejua. Multaa, matoja tai mitään paskakärpästä kummempaa orgaanista tavaraa siinä ei oo. Mä en ihan tarkkaan nyt ole kartalla näistä luomuvaiheista kun ostettiin noi pellot 2007 mutta ne oli vuokrattuna pois kun siinä oli niitä kaikkia luopumistukijuttuja ja me muutettiin tähän vasta 2012
Tarttis siis sellasia toimenpiteitä jotta siellä kasvaisi mahdollisimman monipuolisesti jotain, eli mitä? Ei kuitenkaan liian tömäkkää alkuperäiseläimille.. kalkkia ny vissiin ainakin. Minkähän hintaista noin suunnilleen sellanen lysti on? Onko sellasia jotain valmiita laidunseoksia? Mitenhän noissa hinnottelu menee, onko nää niitä jos olet hankkijan ykkösbonuskultajäsentiliasiakas (eli oikea maanviljelijä) maksaa tuote noin kymmenkertaa vähemmän kuin tavalliselle sunnuntaipuutarhurille?
Varmaan joku maanmuokkaustoimenpide alkuun, kyntö olis hyvä aluksi mutta ei savelle keväällä ja siiten kylvö. Suojavilja+joku nurmiseos? Tietysti se viljan korjuu voi olla teille ongelma, ehkä joku tekisi siitä viljasta kokoviljasäilörehua teidän elikoille? Tai sitten suorakylvönä nopeasti kasvavaa nurmea kuten Italianraiheinää ja sekaan myös monivuotista nurmisiementä. Ja apulantaa sopivasti. Nää työt varmaan joku paikallinen viljelijä urakoisi, uskoisin.Auttakaas amatööriä. Tarttis tehdä laitumelle jotain. Lähtökohta umpikuollut savimaa, karjanlantaa tai jotain muuta parannetta tuo on nähnyt joskus 80-luvulla (paitsi siis nyt ne mitä noiden takapuolista sinne on pudonnu..). Siinä on kasvatettu apulannalla kauraa vuoteen 2007. 2008 siihen kylvettiin heinä ja siitä tehtiin heinää vuoteen 2012, luomuna siis ja ilman lannoitteita ja tietääkseni se heinä tosiaan kylvettiin ekana vuonna ja sit paalattiin saunakukkaa. Sen jälkeen siinä on laiduntanut hevoset ja nyt pari kesää lehmät lisäksi. Jos ei sada, se on savanni, jos sataa, se on pelkkää liejua. Multaa, matoja tai mitään paskakärpästä kummempaa orgaanista tavaraa siinä ei oo. Mä en ihan tarkkaan nyt ole kartalla näistä luomuvaiheista kun ostettiin noi pellot 2007 mutta ne oli vuokrattuna pois kun siinä oli niitä kaikkia luopumistukijuttuja ja me muutettiin tähän vasta 2012
Tarttis siis sellasia toimenpiteitä jotta siellä kasvaisi mahdollisimman monipuolisesti jotain, eli mitä? Ei kuitenkaan liian tömäkkää alkuperäiseläimille.. kalkkia ny vissiin ainakin. Minkähän hintaista noin suunnilleen sellanen lysti on? Onko sellasia jotain valmiita laidunseoksia? Mitenhän noissa hinnottelu menee, onko nää niitä jos olet hankkijan ykkösbonuskultajäsentiliasiakas (eli oikea maanviljelijä) maksaa tuote noin kymmenkertaa vähemmän kuin tavalliselle sunnuntaipuutarhurille?
Suojaviljana kaura, joka syötetään laitumena siitä pois. Ei sitä pakko ole puida.Varmaan joku maanmuokkaustoimenpide alkuun, kyntö olis hyvä aluksi mutta ei savelle keväällä ja siiten kylvö. Suojavilja+joku nurmiseos? Tietysti se viljan korjuu voi olla teille ongelma, ehkä joku tekisi siitä viljasta kokoviljasäilörehua teidän elikoille? Tai sitten suorakylvönä nopeasti kasvavaa nurmea kuten Italianraiheinää ja sekaan myös monivuotista nurmisiementä. Ja apulantaa sopivasti. Nää työt varmaan joku paikallinen viljelijä urakoisi, uskoisin.
Nuo rouva Baltriberin tilusten koot ja eläinmäärät ei ole vielä täysin avautuneet, mutta noilla esittämilläsi toimilla uskoisin että lähtisi maatalous Hänellä uuteen nousuun.Suojaviljana kaura, joka syötetään laitumena siitä pois. Ei sitä pakko ole puida.
Karjanlanta, minkä tahansa elikon, on lähtökohtaisesti aina tosi hyvä juttu maan elinvoimaisuuden ja rakenteenkin suhteen.
Eihän tässä ihan suoraviivaista oikotietä onneen ole ja kysymysmerkki itsellekin, miten nurmensiemen lähtee suorakylvöillä savikolla. Itse pistän ne pintaan, en vantaiden kautta syvälle ja moreeneilla on lähtenyt näin kasvuun hyvin.Nuo rouva Baltriberin tilusten koot ja eläinmäärät ei ole vielä täysin avautuneet, mutta noilla esittämilläsi toimilla uskoisin että lähtisi maatalous Hänellä uuteen nousuun.
Tuollaisen kurakoksi tallotun lohkon nurmen uudistaminen voi olla toisaalta melko hankalaa jos niitä ei voi ottaa hetkeksikään pois eläinten jaloittelukäytöstä eli uusi nurmi ei kerkeä juuri kasvaa. Tämä siis tilanteessa jossa laidunala on pieni suhteessa sitä käyttäviin nautoihin.
Jos haluat siitä oikein timmin, helkkaristi siihen ajamalla suota. Siis tosi paljon. Yhtä rasakasti naudan lietettä tai kuivalantaa. Paljon kalkkia, luokkaa 15-20 tn/ha. Ajettu turve happamoittaa. Kyntö.Ai juma, suorakylvö! Mä arvasin että tiiätte. Noita masiinoita tää kylä on puolillaan, eli tekijän saa. Tota glyfosaattia mun pitää vähän pureskella.. jo ihan siksi että se yksi ja ainoa ketä kehtaan pyytää, ja joka kyllä sen tulee tekemäänkin, tulee nauramaan kiusallisen suureen ääneen.
eli kalkkia ja suorakylvönä kaura+ rai+ joku timotei-apila tmv. Laidunseos. Apilaa tuolla vähän kasvaakin joissain kohin.
lehmät on kyllä kammottavia, ne todella syö herkut päältä ja sotkee loput, sitten huutavat lisää herkkua. Vuohi on ihan samanlainen.
mietin siis sitä että jos sen nyt kyntää, äestää ja kylvää. Ilman multaa, karjanlantaa tai mitään, se on kohta taas kun aurinko näkyy, samanlainen lasitasanko.
Jos haluat siitä oikein timmin, helkkaristi siihen ajamalla suota. Siis tosi paljon. Yhtä rasakasti naudan lietettä tai kuivalantaa. Paljon kalkkia, luokkaa 15-20 tn/ha. Ajettu turve happamoittaa. Kyntö.
Jo vain alkoi orgaaninen aines lohkolla paranemaan.
"Helppoa" olisi jos olisi käytössä useita lohkoja ja nurmen voisi perustaa syksyllä kynnettyyn ja keväällä hyvin muokattuun maahan suojaviljaan joka puitaisiin optimaalisissa oloissa pois ja oljet saataisiin myös kerättyä lohkolta pois.. Mutta tällainen yksi jatkuvassa laidunkäytössä oleva lohko onkin vähän hankalampi juttu. Varmasti se suorakylvöllä nopeaa ja hitaampaa nurmea kasvamaan ja glyfosaatilla ennen kylvöä juolavehnälle kuritusta olisi ne ratkaisun avaimet. Ja luultavasti jonkunlaista lohkon jakamista useampaan syöttölohkoon joita sitten kierrättäisi sopivasti olisi se toimivin ratkaisu tässä.Eihän tässä ihan suoraviivaista oikotietä onneen ole ja kysymysmerkki itsellekin, miten nurmensiemen lähtee suorakylvöillä savikolla. Itse pistän ne pintaan, en vantaiden kautta syvälle ja moreeneilla on lähtenyt näin kasvuun hyvin.
Tuo laiduntavien eläinten määrä ei kyllä ole suuri. Ongelmia tuonkin alan ajoissa syöttämisessä saattaa tulla. Jos sattuisi rutikuiva poutakesä, ei hätää, mutta hyvissä oloissa korsiintunutta suojaviljana olevaa kauraa on käsissä noin puolet pinta-alasta."Helppoa" olisi jos olisi käytössä useita lohkoja ja nurmen voisi perustaa syksyllä kynnettyyn ja keväällä hyvin muokattuun maahan suojaviljaan joka puitaisiin optimaalisissa oloissa pois ja oljet saataisiin myös kerättyä lohkolta pois.. Mutta tällainen yksi jatkuvassa laidunkäytössä oleva lohko onkin vähän hankalampi juttu. Varmasti se suorakylvöllä nopeaa ja hitaampaa nurmea kasvamaan ja glyfosaatilla ennen kylvöä juolavehnälle kuritusta olisi ne ratkaisun avaimet. Ja luultavasti jonkunlaista lohkon jakamista useampaan syöttölohkoon joita sitten kierrättäisi sopivasti olisi se toimivin ratkaisu tässä.