^Tätä en tiennytkään. Onnittelut länsinaapurin talonpojille.
Vaasan Oy vetoaa tuontirukiin käytössänsä kotimaisen rukiin sakoluvun olevan liian korkea. Välttää se kuitenkin muille myllyille.
Laivalasti puolasta lähtee irti sopuhintaan, kate ratkaisee. Vaikka ei kotimainenkaan ruis hinnan kiroissa ole.
Jutussa alla Vaasan Oy:n toimitusjohtaja vetoaa siihen, että glyfosaattia käytetään myös Suomessa. Niin käytetään, mutta ei ennen puintia viljan jouduttamiseen.
Vaasan Oy kumoaa MTV:lle glyfosaattihuhut: Tuotteet täysin turvallisia
RUOKA 27.3.2016, 11:36
Tekstin koko: A A A
MARKKU VUORIKARI
Vaasan Oy on joutunut kuluttajien kysymysten kohteeksi niin rukiin kotimaisuuden kuin glyfosaattijäämien vuoksi
Kotimainen ruis ei riitä Vaasan Oy:n käyttöön, koska sakoluku on liian korkea.
Vaasan Oy:n toimitusjohtaja
Thomas Isaksson kumoaa verkossa levinneet huhut torjunta-aine glyfosaatin jäämistä sen leivissä.
"Tuotteemme ovat kuluttajalle täysin turvallisia, ja niiden mahdolliset hyvin vähäiset kasvinsuojeluaineiden tai torjunta-aineiden määrät ovat aina sekä lainsäädännön että sitä tiukempien omien laatuvaatimustemme mukaisia", hän toteaa lauantaina MTV:n verkkouutisessa.
Safkatutka-palvelu on väittänyt Vaasan Oy:n leivistä löytyvän torjunta-ainejäämiä.
Glyfosaatin käyttö viljan tuleennuttamiseen ei ole sallittua Suomessa, mutta muualla EU:ssa se on. Vaasan Oy tuo jauhoja Puolasta ja Baltiasta.
Vaasan Oy:n toimitusjohtaja muistuttaa MTV:lle, että rikkakasvien torjunnassa glyfosaattia käytetään myös Suomessa. Kaikkien torjunta-aineiden jäämiä seurataan kuitenkin säännöllisesti.
"Vaikka myllyiltä ostamamme viljan joukossa olisikin glyfosaattia sisältäviä viljaeriä, tavarantoimittajamme tutkivat viljaerät ja varmistavat, että glyfosaattimäärät eivät ylitä lainsäädännön määräämiä rajoja", Isaksson toteaa.
Kuluttajat tiedustelivat asiaa myös suoraan Vaasan Oy:ltä pari viikkoa sitten yhtiön Facebook-seinällä.
Kuluttajapalvelu myönsi Isakssonin tavoin, että riski on olemassa.
"Baltian myllyjen sopimuksissamme todetaan, että suosimme viljaa, joka on viljelty ilman glyfosaatteja. Jotta saisimme varmasti glyfosaatitonta viljaa Baltiasta, edellyttäisi se siirtymistä sopimusviljelyyn, mikä ei ainakaan tällä hetkellä ole meille mahdollista", asiakkaalle vastattiin.
Kotimaisen rukiin sakoluku ei riitä Vaasan Oy:lle
FB-seinällä Vaasan Oy:tä tentataan myös rukiin kotimaisuudesta, sillä
Suomen eniten ostettu ruisleipä leivotaan pääosin ulkomaisesta jauhosta. Isaksson vetoaa MTV:n uutisessa siihen, että kotimaisen rukiin sakoluku ei ole riittävän alhaista sen käyttöön.
"Optimaalisen tuotelaadun varmistamiseksi tarvitsemme huomattavia määriä sakoluvultaan alle 180 sekuntia olevaa ruista, jossa ei kuitenkaan saa olla esimerkiksi hometoksiineja tai raja-arvot ylittäviä määriä torajyvää."
Hän viittaa Eviran tilastoihin, joiden mukaan kotimaisen rukiin sakoluku oli viime vuonna keskimäärin 216 ja toissavuonna 271.
Viime vuoden hyvä ruissato näkyy Isakssonin mukaan jatkossa kotimaisen ruisjauhon osuuden kasvuna.
"Hyvä sato näkyy kotimaisen rukiin määrän lisääntymisenä tuotteissamme nyt, kun ruis on sopivasti ikääntynyt muun muassa Ruispalojen taikinaa varten. Sitä ei siis ole ollut mahdollista käyttää aiemmin ilman, että tuotteen laatu ja maku kärsisivät."
Maailman käytetyimmän torjunta-aineella, glyfosaatilla, voi ruiskuttaa viljakasvustoja rikkakasveja vastaan myös Suomessa. Lupa umpeutuu kesäkuun lopussa.
EU-komissio olisi valmis sitä jatkamaan, mutta kaikki jäsenmaat eivät ole. Ainakin Ruotsi, Hollanti ja Ranska vastustavat glyfosaatin jatkolupaa.
Torjunta-ainejäämiä seuraa Suomessa Evira ja EU:ssa elintarviketurvallisuusvirasto Efsa, joka pitää
epätodennäköisenä, että se aiheuttaisi syöpää.
MTV:n uutinen Vaasan Oy:stä lauantaina
Safkatutka -verkkosivusto kirjoitti Vaasan Oy:n glyfosaattiepäilystä tämän kuun alussa, mutta on nyt vetänyt kirjoituksen pois näkyvistä. Eurooppalaiset kuluttajajärjestöt kantavat huolta glyfosaatin terveysvaikutuksista ja
Safkatutka jakaa sivullaan Ylen ohjelmaa.
KAIJALEENA RUNSTEN
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/...ttihuhut-tuotteet-täysin-turvallisia-1.141839