Elämästä ei selviä hengissä, oli pellolla käytetty glyfosaattia tai ei, tämä on valitettava tosiasia.
Tuon haitallisuudesta on kättä väännetty, kuka siitä on mitäkin mieltä. Kun ainetta käytetään käyttöohjeen ja varoaikojen mukaisesti, ei jäämiä lopputuotteista ole löytynyt.
Ennemmin pitäisi kieltää käyttö puitavan viljan jouduttamiseen eikä kieltää koko aine.
Ja toisin kuin monessa Eu maassa, Suomessa glyfosaattia ei käytetä tuleentuvan viljasadon jouduttamiseen. Meillä on kielletty leipäviljalla eikä rehuviljaakaan kukaan osta, jos glyfosaatti on pistetty ennen puintia. Käsitellyn viljan tunnistaa valkeasta väristä. Kasvusto pakkotuleentuu niin vauhdilla, että väri muuttuu keltaisesta lähes valkeaksi.
Puitavalle viljalle esim. Puolalaiset käyttää ja ruista tuodaan meillekin paljon leipärukiiksi. Kaksi viikkoa ennen puintia 1,5 litraa glyfosaattia/ha ja satoa ei tarvitse kuivata. Merkittävä kilpailuetu.
Olen ruiskuttanut glyfosaatilla peltojani ja satoa syönyt, niin myös eläimeni. Sitkeesti vaan henki pihisee.
Jos glyfosaatti kielletään Eu:n aluella ja muualla ei, on lisälasku euroopalaisille viljelijöille miljardeja euroja/vuosi.
Korvaavasta aineesta en ainakaan minä ole kuullut. Ja jos vastaava löytyy, saattaa se olla glyfosaattia haitallisempi.
Varmaa on kuitenkin, että korvaavaa tuotetta kehitellään. Ja kuka saa sen ensin testattua ja patentoitua sekä myyntiluvan sille, kääräisee yhtiö siitä satumaiset voitot, kuten Monsanto teki glyfosaatti RoundUpilla patentin ollessa vielä voimassa. Kun patentti raukeisi, glyfosaatin hinnat tipahtivat kolmasosaan yhdessä vuodessa.
Glyfosaatin täyskielto on pöljyys, minkä mittakaavaa päättäjät eivät näköjään taaskaan ymmärrä. OK, jos kielletään kaikkialta maailmasta, mutta jos vain EU:n aluella, emme pysty vastaamaan lainkaan kilpailuun maailman markkinoilla.
Glyfosaatti on torjunta-aine, joka tappaa kaiken vihreän. Käytetään suorakylvössä ennen kylvöä poistamaan rikat sekä luonnon siemenistä itäneen nurmiheinäkasvuston. Tuossa käytössä riitää 1,5 / ha glyfosaattia eli erittäin pieni määrä. Samoin kaikessa viljelyssä erittäin haitallinen juolavehnä torjutaan glyfosaatilla.
Myös nurmet lopetaan glyfosaatilla nurmikierron päätteeksi, 3 l /ha glyfosaattia 200 litran vesimäärään sekoitetuna hehtaarille ja lopettu nurmi joko kynnetään syksyllä ja muokataan ennen kylvöä keväällä tai kylvetään suoraan ilman muokkausta suorakylvökoneella seuraava keväänä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Glyfosaatti
http://yle.fi/uutiset/glyfosaatin_k...oille_vaarallisempia_torjunta-aineita/8189338