Metsä
18.12.2020
Tuulikki Viilo
"Kuusen inhimillistämistä käytettiin tehokeinona", Yle Oppiminen -kanavan päivityksessä perusteltiin keskustelua herättänyttä ratkaisua.
RAMI MARJAMÄKI
Jouluna voit tarkkailla alkavatko joulukuusen kanssa samassa huoneessa olevat viherkasvit voimaan huonosti, Yle Oppimisen päivityksessä vinkataa.
Yle Oppiminen on julkaissut sosiaalisessa mediassa päivityksen joulukuusen kärsimyksistä. Päivityksen sävy on herättänyt keskustelua.
"Aito joulukuusi tuo kotiin ihanan tuoksun ja joulutunnelman. Mutta kuuselle joulu tietää tuskaista kuolemaa", päivityksessä todetaan. "Juuriltaan revitty kuusi kaipaa ystäviään, tietää kuolevansa ja tuntee joka hetki järkyttävää janoa."
Päivityksessä kirjoitetaan myös hätäsignaaleista, joita kuusi levittää hajuaineen muodossa ympärilleen. Kuusta auttaakseen päivityksessä ohjeistettiin sammuttamaan valot yöksi.
"Jos haluat taata puulle niin hyvät viimeiset hetket kuin mahdollista, valot kannattaa yöksi sammuttaa ja antaa kuusen levätä pimeässä. Kovin suurta lohtua kuolevalla kuuselle tästä ei kuitenkaan ole. Tägää tähän ystävä, joka ei tämän jälkeen halua joulukuusta..."
Lähteenä päivityksessä käytettiin Aamulehden
artikkelia, johon oli haastateltu luontokartoittaja
Anni Kytömäkeä.
Kommenttien perusteella osa koki päivityksen syyllistävänä.
"Meneehän tämä eläminen kohta mielenkiintoiseksi, jos kohta kasvejakaan ei saisi hyödyntää?", twiittasi MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja
Eerikki Viljanen.
"Hienoa Yle, että tällainen näkökulma tuodaan esille. Raskaan koronavuoden jälkeen ja ennen seuraavaa raskasta koronavuotta pieni lapsi istuu aattoillan kynttilähämyssä, katsoo pirttiin raahattua kuusta ja muistaa nyt varmasti, että siinä se joulupuu parhaillaan kärsii, kaipaa ystäviään ja tietää kuolevansa. Ylvästä opetusta!", kommentoi
Petri Hakkarainen.
MT kysyi Yle Oppimisen vastaavalta tuottajalta
Susa Höltältä, miten sisällöt valikoituvat Yle Oppimisen kanaviin.
"Yle Oppimisen tehtävä on tarjota aineksia elinikäiseen oppimiseen ja modernissa yhteiskunnassa pärjäämiseen. Tämä toimii pohjana sisältöjen valitsemiselle", Hölttä vastaa. "Haluamme sisällöillämme herättää ihmisissä uteliaisuutta tutkimaan maailmaa ja kehittämään itseään ihmisenä."
Miksi esimerkiksi juuri kuusien kärsimystä koskeva sisältö valikoitui Yle Oppimisen sivuille? "Oppimisen somesisällöt pyritään sitomaan ajankohtaisiin teemoihin ja puheenaiheisiin"; Hölttä vastaa. Faktan tarkistuksesta hän kertoo Yle Oppimisen noudattaa yleisiä hyvän journalismin periaatteita ja eri lähteiden kriittistä arviointia.
Keskustelun kiehahdettua Yle Oppimisen julkaisemaa päivitystä täydennettiin pahoittelevaan sävyyn:
"Julkaisun tarkoitus ei ollut syyllistää. Kuusen inhimillistämistä käytettiin tekstin tehokeinona, eikä se ollut tässä tilanteessa onnistunut valinta. Raskaan koronavuoden päätteeksi toivomme, että jokainen voi viettää joulua turvallisesti ja levollisin mielin.