Suuri maatalouskeskustelu

Maatalouskoneet on suunniteltu miehille. Ne vaativat "Switching out implements on the tractor is no small feat. It requires a lot of upper body strength and precision" mitä ilmeisesti naisilla ei ole.

Men have long dominated the farming world. So, not surprisingly, farm equipment – things like tractors, tillers, or hand tools – are designed to be used by male farmers. Female-friendly tools are hard to come by.

Valtralle vinkki, tehkää heikompi sukupuoli-malli eli maalatkaa traktori pinkiksi.


Ihan vaan, että mihin nyt unohtui se tasa-arvo ja naisten kyky tehdä samoja asioita kuin miehet?
Pink-Tractor-CAM-Engineering-UK-1600x900.jpg
Valtran Unlimited varustelussa saa traktorinsa juuri sen värisenä kun itse haluaa. Vaikka pinkkinä.

Ei nykytraktorit ole raskaita ajaa. Kuka hyvänsä pystyy voimiensa puolesta sellaisella ajamaan. Vanhat tehostamattomalla ohjauksella varustetut, esim. vanhat Nuffieldit, Majorit jne. vaatii sitten jo fyysisiä voimia hallintaan aivan eri tavalla.
 
Viimeksi muokattu:
Maatalouskoneet on suunniteltu miehille. Ne vaativat "Switching out implements on the tractor is no small feat. It requires a lot of upper body strength and precision" mitä ilmeisesti naisilla ei ole.

Men have long dominated the farming world. So, not surprisingly, farm equipment – things like tractors, tillers, or hand tools – are designed to be used by male farmers. Female-friendly tools are hard to come by.

Valtralle vinkki, tehkää heikompi sukupuoli-malli eli maalatkaa traktori pinkiksi.


Ihan vaan, että mihin nyt unohtui se tasa-arvo ja naisten kyky tehdä samoja asioita kuin miehet?
Tässä on samaa ilmassa kuin siinä neekerväittämässä, että valjoinen mies on tehnyt matematiikan vaikeaksi ihan vaan neekerin kiusaamiseksi.
 

Maaperä kuhisee elämää, joka tekee insinöörien työt ilmaiseksi – viljelymaasta kannattaa pitää huolta vanhan kansan tuntemilla opeilla​

https://yle.fi/uutiset/3-11681563

Hyvinvoivassa maassa vilja ja metsät kasvavat paremmin. Viljelyn yksipuolisuus uhkaa sitä, mutta hyvinvoivana maa huolehtii itesestään.

Luonto
5.12. 11:30
Änkyrimato
Pienet änkyrimadot ovat olleet suomalaisen hyvinvoinnin asialla jo vuosituhansia. Ilman niitä metsät kasvaisivat huonommin.Petri Kuhno
Koon 42 kumisaapas painautuu multamaahan.

Kengänjäljen alla möyrii miljoona alkueliötä, kymmeniätuhansia sukkulamatoja, tuhat punkkia ja hyppyhäntäistä, kymmeniä siiroja, muutama kovakuoriainen ja hämähäkki sekä yksi valeskorpioni.

Äkkiseltään miettisi, että nyt ollaan Amazonin sademetsässä, jossa jokaisella silmäyksellään voi nähdä tieteelle tuntemattoman lajin.

Mutta ollaankin ihan perisuomalaisella multamaalla. Maaperä on äärimmäisen rikas elinympäristö, ja juuri siksi professori Heikki Setälä Helsingin yliopistosta kutsuu sitä köyhän miehen sademetsäksi.

– Meidän ei tarvitse mennä Amazonin sademetsiin havaitaksemme rikasta elonkirjoa. Riittää, kun menemme tuohon takapihalle.
Suurimman osan maaperän elämästä muodostavat mikrobit, mutta eläimillä on myös oma äärimmäisen tärkeä roolinsa.

Tänään vietetään YK:n kansainvälistä maaperäpäivää (siirryt toiseen palveluun)muistutuksena siitä, miten suuri merkitys hyvinvoivalla maalla on maailman elämälle.

Darwinin, Aristoteleen ja Kleopatran ihailemat​

Tunnetuimmat maaperän möyrijät ovat varmasti lierot, kansankielellä kastemadot.

Niiden merkityksen ovat maailmanhistorian aikana ymmärtäneet esimerkiksi Kleopatra, Aristoteles ja Charles Darwin.

Kuningattaren Egyptissä madot olivat pyhiä, ja niiden salakuljettamisesta rangaistiin kuolemalla. Aristoteles sanoi niiden olevan maailman suolisto ja evoluutioteorian isälle lierot olivat rakas kiinnostuksenkohde.

Lierot kuljettavat eloperäistä materiaalia jopa metrin syvyyten maaperässä ja siten lisäävät maan humuspitoisuutta, joka on viljavuuden avain.
Lierojen sukulaiset, änkyrimadot, Setälä on leikkisästi nostanut jalustalle Suomen tärkeimpinä eläiminä. Perusteet palkinnolle ovat vakuuttavat.

– Jos änkyrimadot häviävät metsistä, tulee metsien kasvu vähenemään sen myötä. Änkyrimadot ovat kuin Sveitsin armeijan linkkuveitsi – kaikki herkut samassa paketissa. Ne pystyvät tekemään paljon hyvää maaperässä, kuten lisäämään hajotusta ja kierrättämään ravinteita.

Yhdellä neliömetrillä metsämaata elää käsittämätön määrä eläimiä. Vaikka ne yksittäin ovat pieniä, on helppo ymmärtää, miten suuri vaikutus miljoonien pienten hajottajien työllä on ollut suomalaiselle hyvinvoinnille, joka on elänyt ja elää metsästä.

Raju maankäyttö uhkaa lieropopulaatioita​

Silloin, kun maaperä toimii hyvin, ei viljelyssä tarvita Setälän mukaan keinolannotteita kunnon satojen saamiseksi.

Elinvoimainen hajottajayhteistö pitää huolen siitä, että fosfori kiertää maasta kasveihin ja kuolleista ja maatuvista kasveista takaisin maahan.

Ilmastonmuutos ja monia maailman lajeja uhkaava sukupuuttoaalto vaikuttaa toki myös maaperäeläimiin, mutta ne ovat muita onnellisemmassa asemassa suojassa maan sisällä.

Ennen kuin ne järkähtävät, tarvitaan suuria muutoksia tai rajuja toimia maankäytössä.
Esimerkiksi syväkyntäminen, liiallinen lannoitus ja torjunta-aineiden käyttö ovat jo nyt vaikuttaneet maaperän ekosysteemiin köyhdyttävästi.

Keski-Euroopassa ja Amerikassa peltoja on Setälän mukaan viljelty pidempään ja vielä voimakkaammin kuin koto-Suomessa.

Siellä isojen hajottajien, kuten lierojen, kannat ja lajimäärät ovat jo huvenneet reippaasti.

Maaperän merkityksestä muistuttaminen on pyörän keksimistä uudelleen​

Yksi ongelma on myös viljelyn monokulttuuri: esimerkiksi suuret rypsi- ja rapsipellot, joissa kasvaa samaa ja vain samaa kasvia hehtaarien ja hehtaarien alalla.

Yksipuolinen elämä maan pinnalla, yksipuolinen elämä maan alla. Silloin kyntöä, äestystä, torjunta-aineita ja lannoitusta tarvitaan enemmän ja enemmän.

– Se johtaa tällaiseen oravanpyörään, joka entisestään köyhdyttää elintärkeää maaperäkoneistoa, Setälä sanoo.
Vaikkei vanha kansa voinut ymmärtää maaperästä kaikkea, minkä nykytiede ymmärtää, olivat ihmiset oppineet vuosisatojen aikana vuoroviljelyn viisauden. Sen, ettei perunapeltoa voi viljellä perunalla montaa vuotta peräjälkeen tai tulee perunarutto.

Sadot ovat parempia, kun viljelyskasvia vaihtelee säännöllisesti.

Setälän mukaan vielä vuoroviljelyäkin parempi vaihtoehto olisi viljellä useampia kasveja rinnakkain samoilla pelloilla, kuten tropiikissa tehdään.

Maaperän eliöt tekevät insinöörityötä ilmaiseksi​

Hyvällä maaperällä on roolinsa myös kaupunkiympäristössä, sillä maaperä voi parhaimmillaan olla tärkeä osa kaupunki-infraa.

Talojen, teiden, parkkipaikkojen ja muiden päällystettyjen alueiden alla maaperä on Setälän mukaan käytännössä kuollutta. Eikä kuollut maa tarjoa maaperäpalveluita.

Hengittävä maaperä puhdistaa orgaanisia myrkkyjä, jotka muuten huuhtoutuisivat kovilta pinnoilta pintaveteen. Setälän mukaan olisi tärkeää siis ymmärtää, että viheralueita kaivataan entistä enemmän – jo taloudellisessakin mielessä.
Jos menetämme esimerkiksi Helsingin ydinkeskustassa hehtaarin kokoisen viheralueen, pitää sen tilalle insinöörikeinoin rakentaa mittava hulevesiviemäriverkosto, joka tulee maksamaan satojatuhansia euroja.

Kaupunkipuistojen vaikutus ei sitä paitsi ole vain alueellinen.

Mietitään esimerkiksi Riihimäen kaupunkia ja sen viheralueita: jos viheralueita lisäämällä saadaan hulevesiä kuriin, niitä päätyy entistä vähemmän Vantaanjokeen ja siitä Itämereen.

– Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Siksi meidän olisi äärimmäisen tärkeä pitää huolta siitä, että maaperä pysyy hyvässä kunnossa, sillä se heijastuu myös merten hyvinvointiin, Setälä toteaa.
 
Esimerkiksi rautakanki. Se on raskas koska tehty kestämään tiettyä työtehtävää. Jos se olisi alumiinista ja sukkapuikon paksuinen ei siitä olisi mitään hyötyä.
 
Viimeksi muokattu:
Esimerkiksi rautakanki. Se on raskas koska tehty kestämään tiettyä työtehtävää. Jos se olisi alumiinista ja sukkapuikon paksuinen ei siitä olisi mitään hyötyä.

Kyllähän tuolla tolpanreikiä tekee mutta kestääkö kivien kääntelyä vääntymättä. Epäilen.
 
Tuli vastaan juttu missä maaseutunuoret yritti keskustella eläinaktivistien kanssa ja oikoa vääriä väittämiä eläinten kohtelusta.Turhaan yrittivät.Ei haluta muuttaa omaa "oikeaa" mielipidettä vaikka totuutta olisi tarjolla.""
Eläinaktivismi linnoitti Seinäjoen kaupunginkirjaston 21.11.2018. Paikalla oli noin 60 ihmistä, joista aktivisteja 10-15, loput eläintilallisia ja nuoria maatalousopiskelijoita.

Jaamme muutaman paikalla olleen maaseudun ihmisen näkemyksiä tapahtumasta.

”Infotilaisuus meni yllättävän hyvin, eikä mopo keulinut paikalla olleiden tuottajien tai maatalousopiskelijoiden kohdalla”, sanoo lihantuottaja ja Itikan hallituksen puheenjohtaja Ahti Ritola.

Ritolan mukaan eläinaktivistit joutuivat altavastaajan asemaan, koska tilaisuus oli ruokamaakunnan keskuksessa, eikä kaupunkimaisemassa.

”Kuulimme kapea-alaista näkökulmaa, kuluneita argumentteja ja vanhoja valokuvia vuosien takaa”.

”Keskusteluyhteyttä ei syntynyt, kun he eivät kuuntele mitä heille sanotaan”, sanoo 17-vuotias opiskelija Vilma Nurminen. Vilman mukaan kysymyksiin ei vastata, eikä haluta edes kuulla että joku hoitaa eläimiä hyvin.

Artikkelikuvassa 17-vuotias maatalousopiskelija Vilma Nurminen.



20160720-P7202388-1024x694.jpg

Liisa Vuorelan tilan navetta.

”Maanviljelijät halutaan leimata pahoiksi”​

17-vuotias Vilma Nurminen opiskelee kaksoistutkintoa, lukiota ja maataloutta Kauhajoella. Hän aikoo opiskella jotain muutakin kuin maataloutta ”ihan varmuuden vuoksi”.

Maatalousyrittäjäksi ei ole vielä kiirettä. ”Haluan katsoa ensin elämää ja maailmaa.”

Vilman vanhempien pihatossa on 50 lypsävää ja nuorkarjaa. Vanha parsinavetta on muutettu 15 vuotta sitten hiehojen pihatoksi.

”Eläinaktivistit eivät suostu ymmärtämään, että lehmät elävät nykyään pihatoissa, parsinavetat vähenevät koko ajan.”

Maailma muuttuu nopeasti, mutta aktivistit elävät Vilmankin käsityksen mukaan menneessä.

Keskustelu oli asiallista, mutta Vilmaa harmitti, kun aktivistien mielipide on ainoa oikea, vaikka ei olisi mitään käsitystä todellisuudesta. ”Kaikilla meillä sattui korvaan, kun kysymyksiin ei vastattu. Keskusteluyhteys puuttui.”

Vilma kysyi puhujalta: ”Aina puhutaan siitä että tehdään näin kovaa vastakkainasettelua, meidän pitäisi tehdä yhteistyötä eläimien hyväksi. Sehän on meidän kaikkien tavoite. Asia tulee sillä lailla ilmi, että meidän tuottajien pitäisi hyväksyä, että meidän markeille menee vieraita ihmisiä. Siinä on riski tartuntataudeista. Ja miksi meidän pitää luottaa siihen, että meidän markeilla pyörii täysin tuntemattomia ihmisiä, eikä ne aiheuta mitään vaaraa. Miksi se pitäisi olla ok?”. Kristo Muurimaa kiersi kysymyksen todeten, että hän on niin kaupunkilainen, että ei tunne sanaa ”markki.”

Maanviljelijöistä halutaan antaa Vilman mukaan kuvaa pahoista ihmisistä. ”Aktivistien kuplaan ei mahdu että joku välittää eläimistä.”

”Aktivistien kuplaan ei mahdu, että joku välittää eläimistä.”
Vilma käytti puheenvuoron, jossa hän kertoi eläimien olevan työkavereita. Hän kertoo Kristo Muurimaan kommentoineen, ettei hän ainakaan halua omia työkavereitaan teurastaa.

”Ei me huvikseen eläimiä pistetä pois, vaan taustalla on aina joku syy, kuten sairaus”, Vilma oli kertonut.

Vilma ihmetteli ääneen, miten he parantaisivat eläinten oloja, pointti meni kokonaan ohi. ”Olisiko hyvä jos ruoka tuotaisiin ulkomailta, vaikka me olemme eläinten pidon kärkikastia?
 
Samainen Vilma Nurminen nyt Ylen jutussa.Hieno nuori nainen,menee armeijaan ja aikoo jatkaa kotitilallaan.""

Vilma Nurminen, 19, jalostaa karjaa ja viljelee maata, jota hän puolustaa seuraavaksi armeijassa​

Nuori karjankasvattaja haluaa turvallista ruuantuotantoa. Hänen ideastaan kotitilalla kasvaa ensimmäinen alkionsiirtovasikka.
Vilma on kolmesta sisaruksesta vanhin. Keskimmäinen seuraa myös unelmiaan ja pelaa koripalloa Tampereella. Nuorimmaisella on vielä peruskoulu kesken.

Vilma Nurminen


Nurminen on toiminut maaseudun puolestapuhujana jo aiemmin mediassa. Hän on kirjoittanut maatalouden hyvistä ja huonoista puolista sosiaaliseen mediaan ja lehtien mielipideosastoille.Pasi Takkunen / Yle

Armeijan harmaisiin​

Vuodenvaihteen jälkeen maatalous jää hetkeksi aikaa, kun Vilma Nurminen suuntaa Niinisaloon armeijaan.

Varusmieheksi pääseminen oli nuorelle naiselle haave.

– Pienestä pitäen on ollut itsestäänselvää, että menen armeijaan, vaikka kukaan lähipiirini naisista ei ole käynyt armeijaa. Ennemmin kyselisin itseltäni, että miksi minä en menisi.

Nurminen uskoo pärjäävänsä hyvin armeijassa, sillä muun muassa maataloustöiden ansiosta fyysinen kunto on jo valmiiksi hyvä.

– En ole sen suurempia treenejä alkanut vetää. Positiivisin ja avoimin mielin olen lähdössä.

Armeijalle ei ole asetettu suurempia tavoitteita, mutta johtajakoulutus kiinnostaa. Mitä Suomi sitten merkitsee?

– Kyllä Suomi merkitsee minulle paljon. Isänmaata ja sitä minä haluan puolustaa.

Normaalisti itsenäisyyspäivää Nurmisen perheessä vietetään rauhallisesti kotona. Perinteisiin kuuluu sankarihautausmaalla vierailu.

Nurminen painoi perjantaina päähänsä valkolakin kaksoistutkinnon suorittamisen merkiksi. Valmistumista juhlitaan viikonloppuna koronarajoitusten vuoksi vain oman perheen kanssa.

Opiskelut eivät kuitenkaan jää kaksoistutkintoon. Parhaillaan Nurminen suorittaa siltaopintojen kautta agrologin tutkintoa. Takana opintoja on jo vuoden verran. Opintoja on tarkoitus jatkaa armeijan jälkeen.
 
Jännä.
Minä puolestaan olen alkanut kyseenalaistaa omaa maanpuolustustahtoani.
Voitot käärii S ja K ryhmä. Kulut työt ja riskit yrittäjä. Henkisen pääoman käärii kuluttaja joka puhuu täyttä paskaa. Kuulemma kotimaisuus eettisyys ja ilmasto merkkaavat. Paitsi kaupan kassalla. Siellä merkkaa raha.

Joko se Venäjä muuten on nurin kun asetettiin niitä taloudellisia pakotteitakin heille?
Luulen että Vilmakin paranee tuosta taudista parissa vuosikymmenessä.
 

Ari Paulow



Historioitsija Teemu Keskisarjalta faktatietoa metsää ja metsäomistajia vihaavilla muka-vihreille:
Metsäkeskustelua vaivaa historiattomuus ja väärä ymmärrys metsistä
Metsiä koskevassa keskustelussa metsät nähdään yhteiskunnan vihollisina, vaikka ne ovat tuottaneet niin paljon hyvää Suomelle.
Koko Suomen integraatio kansainväliseen kauppaan ja globalisaation tapahtui sahatavaran viennin myötä. Metsät ovat ainoa kotimainen luonnonvara, jonka jalostus vei suomalaiset maailmalle.
– Metsäsektori on tuottanut kansakunnalle hyvää, jota on voitu verottaa ja sillä rahoittaa toimeentulo- ja asuntotuet, rakentaa koulut ja päiväkodit. Suurten ikäluokkien opiskelu ja asuntorahat otettiin metsistä, kodin rakentamiseen saatiin lainaa metsän vakuutta vastaan. Nämä ovat lähellä historiassa olleita asioita, jotka on nyt unohdettu.
– Esimerkiksi metsien nielukeskustelu on ihan väärillä urilla. Se että suomalainen metsä kasvaa reilusti enemmän kuin sitä hakataan, johtuu siitä, että meillä on satoja tuhansia pienmetsänomistajia, jotka hoitavat metsiään vastuullisesti.
– Paras tapa pelastaa maailman metsät on se, että niiden omistajalla on metsällä arvoa ja halu hoitaa ne hyvin. Jos joku istuttaa Saharaan miljardi puun tainta, sillä ei ole mitään merkitystä, jos joku ei omista ja hoida niitä.
Keskisarja pitää vuonna 1925 hyväksyttyä Lex Pulkkista suomalaisen perhemetsätalouden pelastajana. Lain mukaan maita ostaneet puunjalostusyritykset joutuivat palauttamaan hankkimansa maat maatalous- ja asutustarkoituksiin.
– Tällä lailla estettiin plantaasitalouden tulo Suomen metsiin. Pientiloille omalla pienelläkin metsällä oli suuri merkitys, siksi sitä hoidettiin sukupolvelta toiselle hyvin.
– Kyse ei ole vain vähäisestä metsätiedosta, vaan mielikuvista. Luullaan että Suomi hoitaa metsiään samoin kuin joku Brasilia Amazonin sademetsissä. Kaikki osapuolet selostavat metsäkeskustelussa omiaan ja lopputulos on sama kuin kristityn ja ateistin väittelyssä. Kun kyse on uskonnosta ja ideologiasta, mikään vasta-argumentti tai tiedonvälitys ei läpäise sitä.
EU:n päätöksentekoelimissä Keskisarja tunnistaa samaa asennetta ja tiedon puutetta.
– Varsinkin tietoisuus havumetsistä on olematonta, kun sillä ei EU:n ympäristössä ole merkitystä. Suomesta on luotu kuva maasta, jossa villieläimet ja puut tapetaan sukupuuttoon.
– Kun mielikuva on niin kaukana todellisuudesta, sopii kysyä, mikä on mennyt pieleen, vaikka metsäteollisuudella on resursseja jakaa tietoa. Viesti ei ole mennyt lainkaan läpi. Saksalaiset tai muut keskieurooppalaiset ovat viimeisiä neuvomaan meitä, kun itse ovat tuhonneet metsänsä silloin, kun me jo ymmärsimme niiden uudistamisen merkityksen.
Puhuminen metsien uusista mahdollisuuksista ilmastomuutoksen torjunnassa voisi Keskisarjan mukaan lisätä ymmärrystä Suomen kestävää metsätaloutta kohtaan.
– Liian vähän ylpeilemme sillä, miten hienoja juttuja esimerkiksi puurakentamisella voidaan tehdä. Osaamme rakentaa arkkitehtonisesi ja teknisesti upeita puutaloja, puusiltoja, meluesteitä sekä valmistaa muovia korvaavia tuotteita puusta.
 
Jännä.
Minä puolestaan olen alkanut kyseenalaistaa omaa maanpuolustustahtoani.
Voitot käärii S ja K ryhmä. Kulut työt ja riskit yrittäjä. Henkisen pääoman käärii kuluttaja joka puhuu täyttä paskaa. Kuulemma kotimaisuus eettisyys ja ilmasto merkkaavat. Paitsi kaupan kassalla. Siellä merkkaa raha.

Joko se Venäjä muuten on nurin kun asetettiin niitä taloudellisia pakotteitakin heille?
Luulen että Vilmakin paranee tuosta taudista parissa vuosikymmenessä.
Ei asia taida olla noin mustavalkoinen. Osalla menee huonommin ja osalla paremmin. Joillain menee helvetin hyvin. Viimeisten osuus tuntuu myös kokoajan kasvavan. Mutta on myös niitä putoavia on kuten kaikessa liiketoiminnassa.

Ja kerran Vilma on ollut esillä, niin laitetaan nyt taloustiedot sieltä. Maitotila 780k liikevaihto 400k voittoa. Aikahyvin.

Screenshot_20201206-103107__01.jpg
 
  • Tykkää
Reactions: H.A
Kestää.
Kestää kyllä mutta elementtihommissa aika onneton. Tommosia elementtinokalla olevia kerran hankittiin mutta siirryttiin takaisin perinteisiin ja painaviin kankiin. Kun elementin reunasta pitää saada pala pois, reikä onteloon tai rautoja hakata nurin pois tieltä niin ei noilla alumiinisilla tee mitään. Paino on voimaa ja ylipaino ylivoimaa. Ruista ranteeseen niin jo onnistuu.
 
Kestää kyllä mutta elementtihommissa aika onneton. Tommosia elementtinokalla olevia kerran hankittiin mutta siirryttiin takaisin perinteisiin ja painaviin kankiin. Kun elementin reunasta pitää saada pala pois, reikä onteloon tai rautoja hakata nurin pois tieltä niin ei noilla alumiinisilla tee mitään. Paino on voimaa ja ylipaino ylivoimaa. Ruista ranteeseen niin jo onnistuu.
Tarkoitatko, että hommissa joissa tarvitaan massaa iskuun, varmaan sellaisessa hommassa painava teräs on välttämätön. Sen sijaan jos kävellään linjoja tai ratapihoja kilometritolkulla kanki mukana, kevyenpi parempi. Kaikkiin hommiin on omansa, mutta kyllä alumiinikankikin kestää kiviä käännellä, jos siinä on teräskärki.
 
Eiköhän se kestä sen mitä tavan ukko jaksaa vääntää tavanomaisissa kankihommissa? Täytyy kokeilla kun noita alu-kankia on hankittu työpaikalle.
Ja vääntää sen rautakangenkin ihmisvoimin luokille, jos on sopiva paikka.
 
Miten se meni? Jos on pitkä, sen vääntää solmuun ja jos se on lyhyt, menee hukkaan.
Lasten kasvatuksessa parhaana leikkikaluna pidetään 60 cm ratakiskon pätkää. Heikommasta tarveaineesta valmistettu menee rikki, pidempi väännetään mutkalle ja lyhyempi kannetaan piiloon.
 
Lasten kasvatuksessa parhaana leikkikaluna pidetään 60 cm ratakiskon pätkää. Heikommasta tarveaineesta valmistettu menee rikki, pidempi väännetään mutkalle ja lyhyempi kannetaan piiloon.
Olen kuullut että samaa ratakiskoa on vuoroin tarjottu varusmiehille tai ammattikoulun oppilaille... :)
 
Back
Top