Pohdintaa:
jos EU haluaa -oikeasti- ohjata mm. naudanlihan ja -maidon tuotantoa eettisempään ja ympäristöystävällisempään suuntaan, niin eikö silloin tukipolitiikkaa tulisi ohjata:
pienempikokoisiin lehmiin ja nautoihin yleensä, hyväksyä se, että nauta on märehtijä, joka kykenee hyödyntämään kasveja, joita ihminen ei voi sinällään käyttää? Pienempikokoisiin siksi, että elatusrehun määrä pienenee ja toisaalta kahtokkeehan käppyröitä: pihvituotanto on jatkuvissa ongelmissa. Niitä pihvin purijoita ei olekaan niin paljon kuin on uumoiltu. Syy: hinta ja loppujen lopuksi ei mitään ihmeellistä herkkuva, kun nauta on tehokasvatettu viimosen päälle. Tuntemani lihakauppias sanoi vasta, että korona-aika on oikeastaan vain näyttänyt sen, mikä oli nähtävissä jo aiemmin.
Jos olette joskus syöneet pihviä, joka on tuotettu metodilla: 1800 gramman päiväkasvu, niin pihvihän on kuin kumilelu, hyllyvä ja mötkähtelevä, purutuntuma suorastaan huono ja jos siinä onkin sitä marmoria, niin sitä on lähinnä väriksi.
Miettikkeehän naudanlihan kasvatusta. Onko ne naudat enää mitään märehtijöitä, kun katsoo sitä väkirehumäärää, jonka ne kirnuavat elonpäivinään? Amerikoissa on tehotuotantoa, jossa heinäkasvien osuus on enää 10 prosenttia appeesta. MH? Siihen korautetaan anabolisia steroideja kankkuun vakiona ja antibiootti kulkee vakiona mukana ilman, että eläimet olisivat edes sairaita! MH?
Muistan kasarilta, että tuolloin vasikkavaiheen (kutakuinkin 9 kk:een asti) väkirehu per kokonaisvolyymi ruokinnassa oli käytännössä 70 prosenttia. Eikä se alle puolen edes laskenut. Mikä lienee nykytila, ei tietoa.
Mitä yritän sanoa: pitäisi hyväksyä se, että nauta on märehtijä ja tuotannon tuet järjestellä niin, että nauta saa olla jatkossakin märehtijä. Montako poikimista on nykylehmällä, kun se saa jo loikkia korkealaitaisen kyytiin? Aivan. Eihän siinä ole mitään järkeä. Järjettömän kokoisista eläimistä kiskotaan irti muutamassa vuodessa kaikki mitä vaan irtoaa ja uutta putkeen.
Missä vaiheessa maatalouden "tehostaminen" on käytetty loppuun? Missä vaiheessa siitä ei enää voida tehostaa mitään? Mitä sitten seuraavaksi? Aivan. Mulla on sellainen käsitys, että tämä tehostaminen on tulossa tiensä päähän. Onko se ollut oikeasti tehostamista edes vai halpuuttamista= halpuuttaminen on tosiasia, kun tuotetaan jumalattomasti bulkkia. Laatua tuottamalla määrä vähenee, halpuuttamiselle ei olekaan samaa tarvetta. Tässä on tukipolitiikan osuus, sen keinot ohjata koko sirkusta luvalla sanoen terveempään suuntaan.
Kirjoitukseni ei ole millään tavalla maataloustuotantoa parjaava tai kritisoiva, yrittäjät tekevät työnsä siinä toimintaympäristössä, missä muut määräävät tahdin. Mulla on vaan sellainen nokkavainu, että jotain varsin merkittäviä muutoksia tulee kaikkeen kotieläintuotantoon. Milloin ja mitä, sitä ei kristallipalloni kyllä suostu kertomaan.
Sen verran kristallipallo kertoo, että talonpoikaiston sukupuuttoon hävittäminen ei ole kyllä mikään fantsu juttu. Ne maat, joissa tämä oivallinen skenaario on toteutunut syystä tai toisesta ovat de facto kehitysmaita, joihin luen tässä kontekstissa myös naapurimme Banglarushin.
Siellähän talonpoikaisto hävitettiin huolella ja vieläkään siitä ei maatalous ole toipunut, vaikka hyvästä viljelysmaasta ei todellakaan ole pulaa.