Useimmat purkkimaidosta mahaoireita saavat voivat juoda tilamaitoa ongelmitta. Joku juttu käsittelyssä (pastoröinti tai homogenointi) muokkaa liikaa maitoa
Nyt seuraa erittäin epätieteellinen väite: aiv-rehun myötä tulivat mahaongelmat. Luulo-oletan,, että aiv-rehu muuttaa jotain maidon koostumuksessa tavalla, joka aiheuttaa oireilua. Minun muistooni ehti vielä lehmäkarja, joka ei aiv-rehua nähnytkään. Kauraa-ohraa-melassia-väkirehua kuivaa heinää jäystäneet lehmät tuottivat vähemmän, mutta hyvää maitoa. Minkä verran vähemmän, tjaa, empä tiedä. Olivat terveempiä ja poikimaongelmia ym. vähemmän, utaresairauksia todella vähän.
Seiskytäluvun eläinlääkärioppi pyhästä kolmijaosta ruokinnassa hylättiin viimeistään kasarilla. Kolmiopin mukaan nauta söi viljaa, kuivaheinää ja säilörehua, ry-painotukset tasan jaettuna.
Kun lehmä lypsää silmät pullollaan päästä 14 k kiloa vuodessa ei maito voi olla samaa kuin sillä lehmällä, joka selviää 8 k kiloa vuodessa.....uskoo ken mitä haluaa. Tehomaatalous on taloudellinen pakko viljelijöiden sisäistää ja omaksua, mutta parasta ja terveellisintä laatua se ei ole sen enempää kuluttajille, eläimille kuin sille viljelijällekään, jonka yöunet jäävät tasastaan neljään tuntiin vrk, velkaa on enemmän kuin mielikuvituskaan voi kertoa ja ainoa Onni on hyvä auto pihassa, jolla ei ehdi koskaan kyllä ajelemaan muualla kuin pankkikäynnillä tai terveyskeskuksessa. Nuorena se homma vielä menee, mutta armias kun tulee ikää.
En usko, että ns. säilörehu on mikään "lopullinen ratkaisu" nautojen ruokinnassa. Kehitys kehittyy ja jotain siinä ruokinnassa vielä muuttuu.
Sveitsiläinen tuttavani pitää jonkinlaista lypsykarjaa. Siellä on tietysti pidempi laidunkausi, mutta rippuakaan ei hänen kylässään tehdä ns. säilörehua. Heinä kuivataan. Viljapuolella hankitaan eurooppalaisia bulkkieriä ja viljellään itse. Valkuaislisänä oli joku en muista mikä. Ei soija eikä papu, jotain muuta. Osa kylän karjoista tuottaa maidon suoraan naapuripitäjän juustonvalmistusyksikköön ja sinne ei kelpaa maito, jota on tuotettu millään säilörehumenetelmällä. Osuuskunnalla on jossain kaupungissa oma myymälä, josta ihmiset ostavat niin maidot kuin juustotkin, juustoa menee myös vientiin. Maidon menekki on ollut yli tuotantokykyjen, hinta sama kuin ison meijerin tetrapurkissa. Mutta tämän paremmin en tätä vaihetta tunne.