Suuri maatalouskeskustelu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja H.A
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Koko juttu luettavissa.


Tuottaako hän A kakkosta?

Tämä on mielenkiintoinen aihe. Olen lapsesta lähtien saanut vatsavaivoja maidosta ja laktoosi-intoleranssi tuomion jälkeen kun siirryin laktoosittomiin vaivat ei lähteneet vaikkakin helpotti kummasti. Vuosia sitten kun luin A1 ja A2 roduista niin päätin kokeilla miten vatsa reagoi A2 maitoon. No siitähän ei mitään vatsavaivoja tullutkaan joka vähän ihmetytti. Näköjään A1 rodun maito ei sovi minulle. Ylipäänsä maidon käsittely on niin typerää. Suuri osa aineksista minkä takia maitoa ylipäätänsä pitäisi juoda, poistetaan käsittelyssä esim. bakteerit tapetaan ja rasva pilkotaan. Laktoosivaivaisetkin pystyy juomaan käsittelemätöntä maitoa.
 
Suuressa maailmassa tämä on markkinointikysymys. Oma vatsa toimii lopullisena tuomarina jos olisi vaihtoehtoja.

1622313030821.png

 
Tämä ei ole yksinomaan rotukysymys.

On average, more than 70 percent of Guernsey cows produce milk with predominantly A2 protein, while 46-70 percent of Holstein and Ayrshire cows produce A1 milk.
 
Meillä on tuota A2 maitoa ja tosiaan laktoosivaivaiset pystyy syömään jäätelöt, juustot, jugurtit, viilit ja muut ilman mitään suolistodraamaa.
Harmi ettei suomessa hyödynnetä tätäkään hommaa, siis vientituotteena. A2 maitoa ja alkuperäisrotujen lihaa hyvin brändättynä vaan maailmalle. Käsittelemätön maito tuntuis olevan kanssa sellanen tuote mitä haluaa ne joiden lapsuuteen ei kuulunut ykkösmaito ja eineslihikset, eli nämä joiden lapsuus meni neukkulan raunioilla, babushkan kasvimaan ja navetan antimilla kasvaen. Ostavat kaiken mitä kerkiän tekemään.
 
Täysin kaheli tapaus tämä Ville Niinistö. Ei ole mikään maltillinen vihreä vaan vasemmistolaitaa. Vihreistä on tullut haitallinen ja vaarallinen ääriliike. Miksi SDP ja keskusta ovat tukemassa maanpetturuutta?
 
Viimeksi muokattu:
Meillä on tuota A2 maitoa ja tosiaan laktoosivaivaiset pystyy syömään jäätelöt, juustot, jugurtit, viilit ja muut ilman mitään suolistodraamaa.
Harmi ettei suomessa hyödynnetä tätäkään hommaa, siis vientituotteena. A2 maitoa ja alkuperäisrotujen lihaa hyvin brändättynä vaan maailmalle. Käsittelemätön maito tuntuis olevan kanssa sellanen tuote mitä haluaa ne joiden lapsuuteen ei kuulunut ykkösmaito ja eineslihikset, eli nämä joiden lapsuus meni neukkulan raunioilla, babushkan kasvimaan ja navetan antimilla kasvaen. Ostavat kaiken mitä kerkiän tekemään.
Ja sen käsittelemättömän maidon maku ja rakenne, se on jotain taivaallista.
 
Ja sen käsittelemättömän maidon maku ja rakenne, se on jotain taivaallista.
Onhan se selkeästi maultaan parempaa. Ruokajuomana mikään ei ohita kylmää tankkimaitoa. (Tästä voi olla muunkinlaisia mielipiteitä, mutta tämä on kovan maidonjuojan näkemys:).)

Useimmat purkkimaidosta mahaoireita saavat voivat juoda tilamaitoa ongelmitta. Joku juttu käsittelyssä (pastoröinti tai homogenointi) muokkaa liikaa maitoa.

Pastoroimattoman myynti suoraan tilalta ei ole kielletty. Mutta kaikenlaisilla riskeillä pelotellaan.
Join kylläkin omaa tankkimaitoa niin pitkään kuin lehmiä oli ja tiettävästi ehec jäi silti saamatta.
 
Juu kyllä se aika makealta maistui silloin joskus kun lehmiä meilläkin oli.

Tulipa mieleen iso-isäni juttu sota-ajasta, heidän joukkueensa ollessa naapurin puolella niin heillä oli tapana käydä hakemassa(jonkinlaisella vaihtokaupalla) maitoa ja muita elintarvikkeita maatalosta. Kerran sitten olivat aamulla aikaisin liikkeellä ja näkivät miten maatuska lypsi ja ämpärin päälle oli levittänyt alushameensa siiviläksi.... Jostain syystä se maidon haku loppui siihen:unsure:
 
Mielenkiinnosta seurantaan.


1622647163473.png

Uusia kasvoja kesätyötekijöistä on kuusi. Uutistoimitukseen tiensä ovat löytäneet Anni Matero, Petra Paakkari ja Janica Pörhönen. Maataloustoimitukseen osaamistaan tuovat Fanny Niittymaa ja Sanna Hietamäki, sekä metsätoimitukseen puolestaan Anniina Jokinen.
 
Useimmat purkkimaidosta mahaoireita saavat voivat juoda tilamaitoa ongelmitta. Joku juttu käsittelyssä (pastoröinti tai homogenointi) muokkaa liikaa maitoa

Nyt seuraa erittäin epätieteellinen väite: aiv-rehun myötä tulivat mahaongelmat. Luulo-oletan,, että aiv-rehu muuttaa jotain maidon koostumuksessa tavalla, joka aiheuttaa oireilua. Minun muistooni ehti vielä lehmäkarja, joka ei aiv-rehua nähnytkään. Kauraa-ohraa-melassia-väkirehua kuivaa heinää jäystäneet lehmät tuottivat vähemmän, mutta hyvää maitoa. Minkä verran vähemmän, tjaa, empä tiedä. Olivat terveempiä ja poikimaongelmia ym. vähemmän, utaresairauksia todella vähän.

Seiskytäluvun eläinlääkärioppi pyhästä kolmijaosta ruokinnassa hylättiin viimeistään kasarilla. Kolmiopin mukaan nauta söi viljaa, kuivaheinää ja säilörehua, ry-painotukset tasan jaettuna.

Kun lehmä lypsää silmät pullollaan päästä 14 k kiloa vuodessa ei maito voi olla samaa kuin sillä lehmällä, joka selviää 8 k kiloa vuodessa.....uskoo ken mitä haluaa. Tehomaatalous on taloudellinen pakko viljelijöiden sisäistää ja omaksua, mutta parasta ja terveellisintä laatua se ei ole sen enempää kuluttajille, eläimille kuin sille viljelijällekään, jonka yöunet jäävät tasastaan neljään tuntiin vrk, velkaa on enemmän kuin mielikuvituskaan voi kertoa ja ainoa Onni on hyvä auto pihassa, jolla ei ehdi koskaan kyllä ajelemaan muualla kuin pankkikäynnillä tai terveyskeskuksessa. Nuorena se homma vielä menee, mutta armias kun tulee ikää.

En usko, että ns. säilörehu on mikään "lopullinen ratkaisu" nautojen ruokinnassa. Kehitys kehittyy ja jotain siinä ruokinnassa vielä muuttuu.

Sveitsiläinen tuttavani pitää jonkinlaista lypsykarjaa. Siellä on tietysti pidempi laidunkausi, mutta rippuakaan ei hänen kylässään tehdä ns. säilörehua. Heinä kuivataan. Viljapuolella hankitaan eurooppalaisia bulkkieriä ja viljellään itse. Valkuaislisänä oli joku en muista mikä. Ei soija eikä papu, jotain muuta. Osa kylän karjoista tuottaa maidon suoraan naapuripitäjän juustonvalmistusyksikköön ja sinne ei kelpaa maito, jota on tuotettu millään säilörehumenetelmällä. Osuuskunnalla on jossain kaupungissa oma myymälä, josta ihmiset ostavat niin maidot kuin juustotkin, juustoa menee myös vientiin. Maidon menekki on ollut yli tuotantokykyjen, hinta sama kuin ison meijerin tetrapurkissa. Mutta tämän paremmin en tätä vaihetta tunne.
 
Isällä on huomattavan vaikea laktoosi-intoleranssi ja hän oli todella huonovointinen koko lapsuutensa ja nuoruutensa kun maitoa vielä joi. Se maito tuli suoraan lehmän tissistä ja 50-60 -luvuilla muutaman lehmän tilalla, missä työt tehtiin hevosella, ne elukat eivät kyllä pahemmin aiv:ta syöneet, olettaisin :unsure:
 
Isällä on huomattavan vaikea laktoosi-intoleranssi ja hän oli todella huonovointinen koko lapsuutensa ja nuoruutensa kun maitoa vielä joi. Se maito tuli suoraan lehmän tissistä ja 50-60 -luvuilla muutaman lehmän tilalla, missä työt tehtiin hevosella, ne elukat eivät kyllä pahemmin aiv:ta syöneet, olettaisin :unsure:
Välillä nämä on ihan henkimaailman asioita. 2 ensimmäisellä lapsella oli vastasyntyneestä asti niin paha maitoallergia että joutuivat erikoiskorviketta syömään. Ei ollut kuin vähän yli 60e purkki joka kesti kaksi ja puoli päivää, eikä mennyt vakuutukseen. Maitoallergia on ihan totisinta totta vaikka silloinen jorvin lastenosaston ylilääkäri sepitti suu vaahdossa että niin pienillä lapsilla ei voi olla maitoallergiaa ja julisti diagnoosiksi itkuinen imeväinen. Vaimo on sen verran älykäs ja jästipää ettei purematta niellyt ja mentiin ihan lasten allergiaspesialistille jolla meni 45 min saada oikea diagnoosi. Liittynee lapsena kehittymättömään ruoansulatukseen. Onneksi nykyään pystyvät molemmat maitoa juomaan.
 
Sieltä Isännät ilmoittivat, että tänä vuonna jäi pari hehtaaria kylvämättä vuokrapelloille. Kysäisin että onko paikka se joenvarsi (viddu, se on ~2m leveä puro, mutta kartassa se on nimetty joeksi, koska se isonee kilometrien matkan päässä, eli silloin se on viddu joki), olihan se. Ei yllättänyt. Sellainen savimaa sillä kohtaa, että jos keväällä sataa paljon taikka tulvii, niin sinne ei ole asiaa edes saappailla. Ne jää mutaan kiinni ja kävelet sitten sukkasillas takaisin. Koettu on. Sama jos syksyllä sataa. Sieltä on kiskottu erinäisiä maatalouskoneita ylös useasti ja joskus jopa naapurin koneilla kun omat olivat jo sinne uponneet... Ja jos keväällä sataa ja sitten tulee kuivaa ja helteet, niin se on sellainen betonikerros että huh-huh...

Muuten on kuulemma kylvöt onnistuneet ja so far so good. Toivotaan että kelit ovat hyvät loppukesän ja syksyn.

Sitä en tiedä aikovatko maksaa tosta kylvämättömästä osuudesta. Jos haluavat jättää maksamatta niin se käy, kuten käy maksaminenkin.
 
Äskettäin oli uutisissa maininta että lehmä tappoi vasikalle korvamerkkiä kiinnittämässä olleen ihmisen. Luin vain otsikon joten en tiedä oliko Suomessa vai ei.
Agressiivisesti käyttäytyviä löytyy tuossa tilanteessa lypsylehmistäkin. Varansa saa pitää. Mielellään jos olisi kaveri mukana, voi rynnätä selän puolelta ja sotkea jalkoihin. Ohimoon 600-800 kg:n elopainon eläimen sorkka, niin siihen loppui kiireet.
 
Back
Top