Suuri maatalouskeskustelu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja H.A
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
No lisäyksenä vielä, ihan omaan käyttöön se possu meni meillä. Mutta kyllä sen ruokinnan voin ymmärtää vaikuttavan sihen hajuun.
ISOT pojat kertoneet että ihmisen jonkin tuotoksen maku/haju riippuu ruokavaliosa myöskin. ;)
Nojuu, ei ne pilalla olleet, on sitä itsekin laskisikoja syöty ennenaikaan, eno kun muutaman potsin aina vuoteen kasvatti ja siitä sitten naski teuraaksi ja pakkaseen.
 
Ei taida montaa Foorumilla olla jolle on tuttua että hellan vieressä nökötti laskiämpäri..
Jo vain on, muistanpa poikasena, kaikki syötävät ruoantähteet talteen ja emakolle. Lisäksi ohrajauhoja, jos ruoantähteet eivät riittäneet. Yksi porsas/v kasvatettiin isoksi ja ennen joulua orteen. Muut porsaat varmaankin myytiin niiden ollessa emakolta vieroitukseen tarpeeksi vanhoja.

Kinkussa oli läskiä 5 cm ja en kyllä muista, että liha olisi ollut pahaa:).

Teurastuksen suoritti kylällä tähän erikoistunut naapuri. Kaivoi pistoolin povesta, sillä sikaa otsaan, veret irti ja talteen.

Kiehuvalla (tai kuitenkin erittäin kuumalla vedellä) kalttaus, suolistus ja orteen. En muista ihan tarkasti, oliko suolistus tehty ennen kalttausta vai sen jälkeen.

Se kinkku mikä jouluna paistettiin ei keväällisen porsaan kasvettua isoksi ollut ihan pieni.
 
Jo vain on, muistanpa poikasena, kaikki syötävät ruoantähteet talteen ja emakolle. Lisäksi ohrajauhoja, jos ruoantähteet eivät riittäneet. Yksi porsas/v kasvatettiin isoksi ja ennen joulua orteen. Muut porsaat varmaankin myytiin niiden ollessa emakolta vieroitukseen tarpeeksi vanhoja.

Kinkussa oli läskiä 5 cm ja en kyllä muista, että liha olisi ollut pahaa:).

Teurastuksen suoritti kylällä tähän erikoistunut naapuri. Kaivoi pistoolin povesta, sillä sikaa otsaan, veret irti ja talteen.

Kiehuvalla (tai kuitenkin erittäin kuumalla vedellä) kalttaus, suolistus ja orteen. En muista ihan tarkasti, oliko suolistus tehty ennen kalttausta vai sen jälkeen.

Se kinkku mikä jouluna paistettiin ei keväällisen porsaan kasvettua isoksi ollut ihan pieni.
Kaltattiin ensin
 
Väittävät että nuo mangalitzat on samansorttisia kuin ne 60-luvulla sukupuuttoon kuolleet suomalaiset maatiaissiat. Täytyy ettiä jostain lainakarju hoitelemaan noi Laila ja Leila niin päästään possunsyöntiin.

Meillä on edelleen astia tiskipöydällä ja siihen päätyy päivänmittaan porkkanakuoria ja sen sellaista, kukin voi itse arvioida mun lainkuuliaisuutta ja miettiä meneekö se illalla kanoille tai possuille vai biojätemihinlie.

Tuli tänään vajaa tonni ohraa pihaan. Tiiä sitten voiko sitäkään elukoille syöttää kun ei taida olla rehulaatuista..
 
Ei taida montaa Foorumilla olla jolle on tuttua että hellan vieressä nökötti laskiämpäri..
Meillä se oli ennen muinoin tiskiallaskaapin alla. 2 kpl 10 litran muoviämpäreitä.
Jos nyt tarkkoja ollaan, niin asia on taas muodissa. Aika monella löytyy allaskaapista.
Biojäteastiaksi vaan nimi muuttunut. Joku vie kotikompostiin ja toiset roskakatokseen.
 
Pitipä ihan kirjautua takaisin kun vanhoja asioita käsitellään.
Jo vain on, muistanpa poikasena, kaikki syötävät ruoantähteet talteen ja emakolle. Lisäksi ohrajauhoja, jos ruoantähteet eivät riittäneet. Yksi porsas/v kasvatettiin isoksi ja ennen joulua orteen. Muut porsaat varmaankin myytiin niiden ollessa emakolta vieroitukseen tarpeeksi vanhoja.

Kinkussa oli läskiä 5 cm ja en kyllä muista, että liha olisi ollut pahaa:).

Teurastuksen suoritti kylällä tähän erikoistunut naapuri. Kaivoi pistoolin povesta, sillä sikaa otsaan, veret irti ja talteen.

Kiehuvalla (tai kuitenkin erittäin kuumalla vedellä) kalttaus, suolistus ja orteen. En muista ihan tarkasti, oliko suolistus tehty ennen kalttausta vai sen jälkeen.

Se kinkku mikä jouluna paistettiin ei keväällisen porsaan kasvettua isoksi ollut ihan pieni.
Se teurastus, oli isän serkun toimittama pienoiskiväärillä niin.... Olisi meikäläisen parempi ehkä ollut olla muualla silloin. Ikää jotain 10 paikkeilla ja se sian huuto, ei se tainnut hyvin osua heti sekä siihen toimitukseen osallistujien huuto.

Ja se jälkihoito, niitä suolia liotettiin siinä ulkosaunan eteisessä. Varmaan voitte kuvitella se hajun.

Hyvän makuista makkaraa tuli kuitenkin ja jouluna mahtava kinkku. No ne loput lihat, ei ollut pakastimia niin... jotkut tietääkin miten ne "säilöttiin"
 
Teurastuksen suoritti kylällä tähän erikoistunut naapuri. Kaivoi pistoolin povesta, sillä sikaa otsaan, veret irti ja talteen.
Mulla on jossain kaiken mahdollisen rojun alla tallessa isoäidin isän siantappopuukko. Erikoispitkällä terällä oleva kauhavalainen, puukahvan perä levennetty ja alas taittuva malli. Sillä on todistetusti tehty veritöitä.
 
Niin. Jätevesi laitettiin laskiämpäriin ja mukaan myös maatuva. Sitten tunkiolle.
Tai sitten sioille, jos talossa oli.
Laskiämpäriksi noita on kutsuttu vaikka sisältö on voinut hieman eri taloissa vaihtua. Ei hirveän kauas bioastiasta mene.
Ei siihen mitään jätevettä laitettu. Bioastiasta tulee siirron jälkeen lähinnä maanparannusainetta/multaa. Täysin eri.
 
Ei siihen mitään jätevettä laitettu. Bioastiasta tulee siirron jälkeen lähinnä maanparannusainetta/multaa. Täysin eri.
Ei tietenkään sitten kun taloihin viemärit tullu. Ei ole edes 60 luvulla joka tönössä maalla ollut keittiössä viemäriä,kaupunkien kerrostaloista tai puuhökkeleistä puhumattakaan. Vesi tuotiin ämpärillä sisälle ja jätevesi meni ämpäriin ja sinne sitten kuoret ja muu maatuva. Sitte tunkiolle. Tai sioille.

Laskiämpäriksi yleisesti kutsuttu.


 
Kalttausvesi ei saa olla kiehuvaa, itse käytin kotilahteja tehdessäni paksua juuttisäkkiä nasun päällä johon valelin isolla kauhalla kuumaa vettä, säkki kun hautoi naskin pinnassa, ja piekkarilla ammuin ne, lahdit oli mukavia kun talon isäntä hoiti janon pois teurastajalta😎
 
Mulla on jossain kaiken mahdollisen rojun alla tallessa isoäidin isän siantappopuukko. Erikoispitkällä terällä oleva kauhavalainen, puukahvan perä levennetty ja alas taittuva malli. Sillä on todistetusti tehty veritöitä.
Pappa toi aikoinaan talvisodasta tuliaisina kenttäpakin ja kiväärin pistimen. Niitä ei kuitenkaan säilytelty muistoesineinä, vaan muutettiin hyötykäyttöön: pistimestä tehtiin siantappopuukko ja kenttäpakki päätyi kalkkiastiaksi huussiin. Joku osaa varmaan kertoa, miksi sinne käymälänalusiin oli tapana ripotella kalkkia.
 
Back
Top