Mili
Eversti
Hyvä video. Maanviljelykseen liittyy ajasta noin 11:00 lähtien.Olen kuunnellut tällaisen Peter Zeihanin ajatuksia. Ihan mielenkiintoista. Saa miettimään
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Hyvä video. Maanviljelykseen liittyy ajasta noin 11:00 lähtien.Olen kuunnellut tällaisen Peter Zeihanin ajatuksia. Ihan mielenkiintoista. Saa miettimään
Jos nyt oikein ymmärsin, Venäjä ja Valko-Venäjä ovat toiseksi ja kolmanneksi suurimmat lannoitteiden tuottajat maailmassa.Hyvä video. Maanviljelykseen liittyy ajasta noin 11:00 lähtien.
Nii toi typen valmistus, eikös se ole ollut että Venäjältä tuodaan junilla ammoniakkia ja siitä sitten typpeä? Mites jatkossa kun VR lopettaa sen raide liikenteen Venäjältä, kuulemma ei ihan heti vaan menee useampi kuukausi.Kyllä meillä on suljetusti kiertävää lannoitetta pelloilla, niin kauan kuin vihreät ei lopeta kotieläintuotantoa.
Sen sijaan teollisen lannoitteen puolella tilanne on se että mineraalifosforia Suomella on paljon omaan tarpeeseen nähden, Siilinjärvi+Sokli (avaamatta). Typen tuotanto (Haber–Bosch-menetelmä) voidaan Ukissa kääntää ryssän maakaasuraaka-aineesta jenkkilän särötekaasuun, koska tehtaalla oma satama ja niin edelleen. Maksaa, joten koska Yara, kestää, ne ahneet paskat ei voitoistaan tingi ennenkuin pakotetaan. Kaliumia saadaan kaliumsuolasta, valkoryssälä on iso tuottaja, mutta ei ohittamattoman suuri. Fosfori on se loppuva ravinne maailmasta jos siirrytään pelkkään kasvistuotantoon. Mutta tähän kriisiin, Suomella on kaikki mitän tarvitaan kunhan Yara laitetaan vaihtamaan typen raaka-ainekaasu läntiseen. Sitten on tietty rikki mitä tarvitaan typen hyödyntämiseen yms, ja kaiken maailman hivenravinteet mutten nyt lähde tässä oppituntia pitämään niistä.
Hyvä pätkä ja täyttä asiaa, todistaa sen ettei näitä päätöksiä järjellä tehdä vaan...
Tuomas Malinen, Suomen ruoka- ja energiakriisi.
Muutama nosto: Eu:lta oli aloite, että turpeesta ruetaan tekemään liikennepolttoaineita, teknologia siihen on olemassa.
Suomen Satu Hassi torppasi aloitteen.
Malisen mukaan turve käyttöön täydellä teholla, muutoin tästä ei selvitä.
Eu esti suomalaisille viljelijöille tarkoitetun kriisipaketin maksun välittömästi. Ennen tämän kevään kylvöjä.
Malisen mielestä keskustaa perinteisesti on pidetty maatalouden puolustajana. Nyt ei näytä siltä, koska Kurvinen, joka ei ymmärrä maataloudesta mitään, nostettiin maa- ja metsätalousministeriksi. Kurvinen vaihtoon ja Kalmari tilalle, analysoi Malinen tilannetta.
Toivon, että olet Kurvisen osalta oikeassa.Ei ei ja ei pojat, ei. Nyt seis. Pitääkö kaikki tässä porukassa hakata lekalla järkeen.
Ongelma ei ole nyt meneekö viisi euroa hehtaari kriisituesta hömppään vai ei. Ongelma on se että pitkän aikaa kannattavuutta on kuristanut tuottajahintojen polkeminen paikallaan tuotantokustannuksien noustessa.
Juurisyy? Parin suuren kaupan kartellinomainen hintojen määrääminen jalostavalle teollisuudelle -> viljelijälle.
AINOA vaihtoehto saada kannattavuus nousemaan on saada kauppa pakotettua pois mukavuusalueeltaan ja valmiiksi tinkimään voitoistaan jotta reilu tulonjako ruoasta voitaisiin saavuttaa.
Yksittäiset kriisipaketit tai se että osaako ministeri lypsää ei nyt vaikuta hevon vitun helvettiäkään mihinkään isossa kuvassa ja pitkällä aikajänteellä.
Kurvinen. Miksi? Koska lakimies. Kurvinen on ainoa tuosta porukasta joka oikeasti ymmärtää kuinka pelata kaupan lakimiesarmeijaa vastaan neuvotellessa asiat uusiksi.
Meidän ainoa ja viimeinen mahdollisuus on tuottajahintojen nousu, markkinoilta. Siksi Kurvinen eikä agronomeja.
Jos olet viljatila niin kaikki vaan ja voimaa perään. Nyt saa rehuviljastakin sidottua kuitenkin 300 euroa+ syksylle. Kannattaa kalliimmallakin löpöllä ja lannoitteella. Kotieläintiloilla taas tilanne on hassumpi.Toivon, että olet Kurvisen osalta oikeassa.
Olisi se kevään kriisituki jossain mitassa turvannut kylvöjä. Nyt meillä ei tässä valtakunnassa tiedä kukaan, paljonko keväällä kylvetään viljaa sillä intensiteetillä, että se kannattaa syksyllä puida.
Niin kotieläintiloilla tilanne voi olla jopa niin hassu ettei ole koko tilaa kauaa. Jos/kun monella kotieläintilalla tilanne tämä niin kukas niitä viljoja ostaa? Ulkomaille jotka pitää huolta omasta maataloudestaan tietenkin mutta mihin hintaan?Jos olet viljatila niin kaikki vaan ja voimaa perään. Nyt saa rehuviljastakin sidottua kuitenkin 300 euroa+ syksylle. Kannattaa kalliimmallakin löpöllä ja lannoitteella. Kotieläintiloilla taas tilanne on hassumpi.
Edit. Siis 300 on vähimmäishinta jonka voi laskea syksylle, tai sitten odottaa riskillä ja voi saada paljon enemmänkin, tai sitten menettää, mutta se riski on aina omalla vastuulla tietty.
Venäjällä valmistetaan ammoniakkia Haber-Bosch menetelmällä maakaasusta. Uuteenkaupunkiin tätä ammoniakkia sitten kaiketi tuodaan junilla. Laivalla tuonne voidaan tuoda ammoniakkia mistä vaan halvimmalla saadaan.Nii toi typen valmistus, eikös se ole ollut että Venäjältä tuodaan junilla ammoniakkia ja siitä sitten typpeä? Mites jatkossa kun VR lopettaa sen raide liikenteen Venäjältä, kuulemma ei ihan heti vaan menee useampi kuukausi.
Voi perskutarallaa, kyllä yks "ihminen" saa paljon pahaa aikaan kun silmissä kiiltää vaan joku suurvenäjä, muusta viis!
12 000 - 40 000 tappiota vuodessa... noilla luvuilla ei tarvitse kauaa pyörittää yhtään mitään. Viljatilallinen voi käydä mahdollisuuksien mukaan muualla töissä mutta eläintilallisen päivä taitaa mennä niiden eläinten kanssa.Huoltovarmuuspaketti - Viljelijöitä vietiin kuin pässiä narussa - Maaseutumedia
Huoltovarmuuspaketti ja turvetuottajien JTF-raha. Molempia luvattiin, mutta kumpaakaan ei toteutettu. Maatalousväestö on raivoissaan. Paketin raha pieneni kolmanneksella ja se kohdennettiiin aivan muualle kuin luvattiin.www.maaseutumedia.fi
Niinpä, kaikilla tuntemillani viljatilallisilla on sivutöitä, jos ei ole karjaa. Ja markkinatilanne on pakottanut käytännössä kaikki luopumaan karjastaan jo pitkän aikaa sitten.Viljatilallinen voi käydä mahdollisuuksien mukaan muualla töissä mutta eläintilallisen päivä taitaa mennä niiden eläinten kanssa.
Hyvälaatuisesta vehnästä ja ohrasta maksavat itse asiassa Keski-Euroopassa huomattavasti paremmin kuin Suomessa. Useampi tuttavaperheeni Varsinais-Suomen ja Satakunnan seudulta ei myy viljastaan jyvääkään Suomeen, vaan kaikki menee Belgiaan, Hollantiin, Saksaan ja Ranskaan, jos sato vain onnistuu.Niin kotieläintiloilla tilanne voi olla jopa niin hassu ettei ole koko tilaa kauaa. Jos/kun monella kotieläintilalla tilanne tämä niin kukas niitä viljoja ostaa? Ulkomaille jotka pitää huolta omasta maataloudestaan tietenkin mutta mihin hintaan?
Se on aika yllättävää kuinka paljon noista tehdään olutta, niin Euroopassa kuin Suomessakin. Muutama vuosi sitten luin/katsoin Etelä-Suomalaisesta tilasta jonka koko tuotanto meni käytännössä oluen tekoon. Niin kotimaan panimoihin kuin ulkomaillekin.Hyvälaatuisesta vehnästä ja ohrasta maksavat itse asiassa Keski-Euroopassa huomattavasti paremmin kuin Suomessa. Useampi tuttavaperheeni Varsinais-Suomen ja Satakunnan seudulta ei myy viljastaan jyvääkään Suomeen, vaan kaikki menee Belgiaan, Hollantiin, Saksaan ja Ranskaan, jos sato vain onnistuu.
Mutta näissä varmaan rahdilla on merkityksensä - satamien läheltä on helppo myydä ulkomaille.
Juu onhan se mallasohran viljelykin vaihtoehto mutta on siinä aikas kovat vaatimukset mikä kelpaa maltaaksi. Poutaisina vuosina ainakin se valkuainen tuppaa kohoomaan liikaa ja jyväkoko jää liian pieneksi. Tietenkin takaporttina on myydä se rehuksi jos ei kelpaa.Se on aika yllättävää kuinka paljon noista tehdään olutta, niin Euroopassa kuin Suomessakin. Muutama vuosi sitten luin/katsoin Etelä-Suomalaisesta tilasta jonka koko tuotanto meni käytännössä oluen tekoon. Niin kotimaan panimoihin kuin ulkomaillekin.
Kotieläintilojen kuolemiseen havahdutaan sitten, kun kakka on jäätyneenä housussa. Turpeen alasajoon patterin jäädyttyä seinälle.Juu onhan se mallasohran viljelykin vaihtoehto mutta on siinä aikas kovat vaatimukset mikä kelpaa maltaaksi. Poutaisina vuosina ainakin se valkuainen tuppaa kohoomaan liikaa ja jyväkoko jää liian pieneksi. Tietenkin takaporttina on myydä se rehuksi jos ei kelpaa.
Toi kotieläin tilojen väheneminen on kuitenkin se ISO ongelma meillä Suomessa eikä sitä tunnuta ymmärrettävän ennenkuin on liian myöhäistä.
Ja ei, elukoita mulla ei ole vaikka siaksi välillä kutsutaan.
Ukrainan maanviljelijöillä tälle keväällä uusi tehtävä, romun keräys ennen kylvöjä.Taas yksi valloittaja saanut Javelinista. Osia pitkin peltoja.