Suuri maatalouskeskustelu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja H.A
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
No miksi tuottajat eivät ole tuota tuotemerkkiä jo lanseeranneet? Ollut aikaa tehdä niin jo vuosia. Ja kannattaa muistaa, että ei-niin-vähäinen osa suomalaisista on niin *aatanan kitupiikkejä, että valitsevat kaupassa jotain p*ska-Liettuassa valmistettua talouspaperia, koska on vähän halvempaa kuin Suomessa tehty. He kyllä saattavat voivotella tuottajien ahdinkoa, mutta eivät vapaaehtoisesti kyllä maksa enempää.
 
On syytä kysyä, tai kyseenalaistaa pikemminkin, millainen muutos suomalaisessa yhteiskunnassa tulee tapahtua ennenkuin voidaan keskustella omavaraisesta ruuantuotannosta. Tai onko edellytyksiä edes omavaraiseen ruuantuotantoon, saatikka tarvetta. Rahastahan on kysymys. Tarkennettuna tuottajan saamasta rahasta. Kysymys kuuluu mielestäni kuka kissan pöydälle nostaa. Tuottajathan eivät ilmeisesti tähän pysty itse vaan tarvitaan poliittisia toimia. Ja tässä vaiheessahan taas ollaan päästy takaisin lähtöpisteeseen! Olisiko syytä tunnustaa että Suomessa ei ole mahdollista toimia kapitalistisesti maatalouden perustuotannossa vaan työ jatkuu kuten tähänkin asti, eräänlaisessa sosialismissa perustuottajien ollessa käytännössä valtion työntekijöitä.
 
On syytä kysyä, tai kyseenalaistaa pikemminkin, millainen muutos suomalaisessa yhteiskunnassa tulee tapahtua ennenkuin voidaan keskustella omavaraisesta ruuantuotannosta. Tai onko edellytyksiä edes omavaraiseen ruuantuotantoon, saatikka tarvetta. Rahastahan on kysymys. Tarkennettuna tuottajan saamasta rahasta. Kysymys kuuluu mielestäni kuka kissan pöydälle nostaa. Tuottajathan eivät ilmeisesti tähän pysty itse vaan tarvitaan poliittisia toimia. Ja tässä vaiheessahan taas ollaan päästy takaisin lähtöpisteeseen! Olisiko syytä tunnustaa että Suomessa ei ole mahdollista toimia kapitalistisesti maatalouden perustuotannossa vaan työ jatkuu kuten tähänkin asti, eräänlaisessa sosialismissa perustuottajien ollessa käytännössä valtion työntekijöitä.

Eikö koko maailman ruokatuotanto toimi tukien varassa.

Kun katsoo nykykehitystä, niin olisi suuri virhe ajaa suomalainen maatalous alas. Pitäisi pitää kiinni siitä, että täältä saa ruokaa. Koska sitä ei aina saa edes rahalla ulkomailta
 
Eikö koko maailman ruokatuotanto toimi tukien varassa.

Kun katsoo nykykehitystä, niin olisi suuri virhe ajaa suomalainen maatalous alas. Pitäisi pitää kiinni siitä, että täältä saa ruokaa. Koska sitä ei aina saa edes rahalla ulkomailta

Maailman maat tukevat maatalouttaan joka vuosi 700 miljardilla dollarilla.
 

Maailman maat tukevat maatalouttaan joka vuosi 700 miljardilla dollarilla.

Tuossa artikkelissa on mielenkiintoinen maininta Uudesta-Seelannista. Eli vuonna 1984 Uusi-Seelanti olisi päättänyt lopettaa kaikki maataloustuet jotka silloin olivat 30 prosenttia maataloustuotannon arvosta. Mutta tästä huolimatta seuraavan 20 vuoden ajanjaksolla vain prosentti maatiloista olisi lopettanut toimintansa ja maataloustuotannon arvo olisi kasvanut 40 prosentilla. Syyksi tälle kehitykselle kerrotaan kilpailun paine, kuluttajien vaatimukset, kustannusleikkaukset ja innovointi. Nykyisin maataloutta tuetaan Uudessa-Seelannissa ilmeisesti 0,7% prosentin suuruisella summalla maataloustuotannon arvosta.
 
Tuossa artikkelissa on mielenkiintoinen maininta Uudesta-Seelannista. Eli vuonna 1984 Uusi-Seelanti olisi päättänyt lopettaa kaikki maataloustuet jotka silloin olivat 30 prosenttia maataloustuotannon arvosta. Mutta tästä huolimatta seuraavan 20 vuoden ajanjaksolla vain prosentti maatiloista olisi lopettanut toimintansa ja maataloustuotannon arvo olisi kasvanut 40 prosentilla. Syyksi tälle kehitykselle kerrotaan kilpailun paine, kuluttajien vaatimukset, kustannusleikkaukset ja innovointi. Nykyisin maataloutta tuetaan Uudessa-Seelannissa ilmeisesti 0,7% prosentin suuruisella summalla maataloustuotannon arvosta.
Paikalliset olosuhteet maidontuotantoon ovat maailman parhaat. Ilmasto optimaalinen nurmen kasvuun ja laiduntamiseen, naudat pärjää ulkona ympäri vuoden. Jos jossain on mahdollista pienillä tuilla pärjätä niin Uudessa-Seelannissa.

Nautoja maassa 9 miljoonaa ja lampaita 40 miljoonaa.
 
Tuossa artikkelissa on mielenkiintoinen maininta Uudesta-Seelannista. Eli vuonna 1984 Uusi-Seelanti olisi päättänyt lopettaa kaikki maataloustuet jotka silloin olivat 30 prosenttia maataloustuotannon arvosta. Mutta tästä huolimatta seuraavan 20 vuoden ajanjaksolla vain prosentti maatiloista olisi lopettanut toimintansa ja maataloustuotannon arvo olisi kasvanut 40 prosentilla. Syyksi tälle kehitykselle kerrotaan kilpailun paine, kuluttajien vaatimukset, kustannusleikkaukset ja innovointi. Nykyisin maataloutta tuetaan Uudessa-Seelannissa ilmeisesti 0,7% prosentin suuruisella summalla maataloustuotannon arvosta.

Liekkö siellä EU:n haitalliset kilpailusäädökset?
 

Paljon rummutettu ''huoltovarmuuspaketti''.
Piti korjata tuo reaktio oikeaksi.. On tuo kyllä surkeaa
 
On se kyllä niin S....n väärin että täällä tuetaan maataloutta. Mehän voitaisiin ostaa kaikki ulkomailta niin V..un halvalla.

Mikä on se ulkomaat kun siitä pääelinkeinosta eli ruuasta on pulaa, ja vielä HALVALLA?

Jatkakaa, mä meen vielä talviunille.
 
Taisi Kanava-lehdessä jokin it-proffa ehdottaa jokunen vuosi sitten, että Suomen väestö keskitetään Etelä-Suomeen n. Tampereesta alaspäin ja maatalous käytännössä lopetetaan ja ruoka "ostetaan maailmanmarkkinoilta". Kuulemma dynaaminen tietoyhteiskunta vaatii sitä. Aikoinaan samaa ajoi muuan Martti Tiuri.
 
Taisi Kanava-lehdessä jokin it-proffa ehdottaa jokunen vuosi sitten, että Suomen väestö keskitetään Etelä-Suomeen n. Tampereesta alaspäin ja maatalous käytännössä lopetetaan ja ruoka "ostetaan maailmanmarkkinoilta". Kuulemma dynaaminen tietoyhteiskunta vaatii sitä. Aikoinaan samaa ajoi muuan Martti Tiuri.
Kaupungissa syntyneillä on yleensä väärä tai olematon käsitys maaseudusta ja maataloudesta. Ei ymmärretä että maaseudulla asuu muitakin kuin maanviljelijöitä esim. opettajia, sairaanhoitajia ja kauppiaita. Kaupunkilainen hakee ruokansa kaupasta ja haluaa saada ruokansa halvalla, jotta voi käyttää rahansa johonkin muuhun. Tai sitten ruoasta halutaan elämyksiä, joita voi jakaa kavereiden kanssa.

Maaseudun kehittämisessä on otettava huomioon myös turvallisuus laajasti ymmärrettynä, tehokkuuden kehittämistä ei pitäisi ylikorostaa.
 

Vehnän hinta kotimaassa yli 400 euroa/tn, muut viljat seuraa perästä. Karmea tilanne kotieläintiloilla, jotka viljaa joutuvat nyt ostamaan. Väkirehuprosentti (rehuyksiköistä otetaan muusta kuin nurmesta) lienee nautakarjataloudessa 40 %:n paikkeilla.

Siipikarja ja siat, jotka ottavat kaiken energiansa viljasta: kannattavuus nyt on olettaakseni sellainen, että tuottajat asentaa pönkkiä tuotantorakennusten oville yhä kiihtyvällä tahdilla. Jokainen sika, broileri tai kananmuna tuottaa tappiota.

Myös teollisesti valmistetut väkirehut ovat kalliimpia nyt kuin koskaan ovat olleet.

Jossakin oluttölkin sisällössä tai leivässä oli viljan hinta 200 vai 400 euroa/tn ei se lopputuotteen hintaan paljon vaikuta.
 
Eikös ainakin sioille kelpaa muukin kuin vilja? Perunasta lähtien.
Kelpaa kelpaa, mun kaksi sikaa syö viljan lisäksi keitinpottua, puuronloppuja ja muuta sen sellaista. Vaan jos tohon sikamäärään lykkää pari nollaa perään niin homma lakkaa onnistumasta. Se on kilo pottua kalliimpi kuin kilo viljaa ja sellasta kyökkiä ei taida olla olemassakaan minkä tähteillä oikean tuotantosikalan nasut pysyy eväässä.

Teolliset rehut on tosiaan kallistuneet hurjasti, ei sekään maata kaada kun esimerkiksi näillä mun lehmillä kuluu sitä päivässä tuolle liharisteytykselle muutama kilo ja kyytöille se kourallinen-kaksi että luulevat saaneensa, mutta sitten jos noita oikeita lehmiä olis yhden sijaan sata, alkaa nappulat maksamaan ihan oikeeta rahaa ja sen lihan kasvattaminen maksaa hitokseen paljon enemmän kuin siitä saa teurastamolla

Mitä isompi mittakaava, sitä vähemmän siinä on pelivaraa. Mä voin kompensoida kallista teollista nappulaa muulla, vaikka kanoille laittaa vuohenmaitoa kermaviiliksi ja keitinperunaa possuille mutta ei semmonen taho onnistua kun elukkaa on enempi. Kaupoistakaan ei tahdo riittää hävikkiä ruokajakoihin, saati sitten elukoille
 
Olisiko nyt aika MTK:n ruveta painostamaan valtiota lihan(kin) suoramyynnin byrokratian vaatimusten helpottamiseksi, jolloin tilat voisivat myydä kotiteurastettua lihaa suoraan.

Käsittääkseni esimerkiksi Italiassa ja Espanjassa tuollainen toiminta on paljon yleisempää.
Ihan kannatettavaa kyllä mutta...
Vaikeaksihan tuollainen mallikin suuremmassa mittakaavassa menisi.
Yhdellä tilalla myytäisiin lihaa, toisella maitoa, kolmannella kananmunia jne.
 
Olisiko nyt aika MTK:n ruveta painostamaan valtiota lihan(kin) suoramyynnin byrokratian vaatimusten helpottamiseksi, jolloin tilat voisivat myydä kotiteurastettua lihaa suoraan.

Käsittääkseni esimerkiksi Italiassa ja Espanjassa tuollainen toiminta on paljon yleisempää.
Mua aina välillä muistetaan ruokavirastosta ja sen sellaisista, kovasti niitä kiinnostaa jotta mitä syötävää täällä tuotetaan. Olen sikäli vähän nuivea että jos nämä on rauhan aikaan liki henkeä uhkaavia myrkkyjä, niin ei ne kriisin aikanakaan sen turvallisemmaksi muutu. Siispä teurastamme ja syömme itse.

Riistaa käsittääkseni saa myydä vähän vapaammin, mutta turha uneksiakaan mistään byrokratisista helpotuksista mitkä uhkaavat kauppojen ja lihatalojen ja sen sellaisten monopoliasemaa mikä takaa niille lähes ilmaisen raaka-aineen. Se tietysti on sääli että loppuu se liha ja muu tulemasta kun kukaan ei viitsi enää maksaa siitä että saa lahjottaa lihaa teurastamoille
 
Back
Top