Heh... Mitä tästä
entisaikojen metsien tilanteesta pitäisi ajatella ja pitäisikö ne metsät vieläkin olla sillä tasolla?
Tietenkin historiaa on hyvä tuntea ettei samoja virheitä toistettaisi.
Nyt vaan mennään se suojelu edellä , ei ne metsät meillä lopu kuten tuolla jotka niitä kovimpaan ääneen ovat vaatimassa ja meitin änkyrät jotka eivät omista eivätkä tahdo omia rahoja likoon laittaa.
Minusta metsien tilanteesta pitäisi ajatella sitäkin, että nyt Keski-Suomen uusi tehdas vetää puuta pohjoisen suunnassa jonnekin Pohjois-Savon korkeudelle, jopa Kainuuseen saakka, lännempänä en katsonut karttaa lehdestä tarkemmin. Kemiin rakennetaan uusi tehdas, jonka ostoalue kattaa koko Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, osan Kainuuta ja rannikkoseutua Kalajoelle asti. Tämäkään ei riitä, vaan ostoja Ruotsista on suunniteltu. Nämä alueet menevät siis osin päällekkäin. Kuopioon suunniteltiin uutta tehdasta, mutta se on vissiin jäissä. Mistä sille puut? Pohjois-Karjalastako? Lisäksi Paltamoon pitäisi tehdä pienempi tehdas, mutta minä en oikein ymmärrä, mistä se enää puunsa saa, vaikka tuota Kuopiota ei nyt siis olekaan tulossa.
Eikä siinä, metsäteollisuus on vanha ja hyvä teollisuudenhaara. Mutta ainakin täällä Lapissa tuo jälki alkaa olla aika rumaa. Kun hallitus tarvitsee lisää rahaa, se nostaa Metsähallituksen tuottotavoitetta. Siispä Metsähallitus lyö täällä nurin kasvuiässä olevaa riukumännikköä aukkohakkuina. Nyt kun suojelutavoitteet lyödään pöytään, tilanne on kohta se, että valtio hakkaa pää märkänä keskenkasvuista metsää tehtaille, joille ei riitä raaka-ainetta ja samaan aikaan yksityisten paremmassa kunnossa olevat metsät suojellaan pakolla. Itse olisin nähnyt tässä 2000-luvun kuluessa viisaammaksi investoida valtion varoja vähän pitemmällä tähtäimellä ja ohjata teollisuutta kehittämään hieman korkeampaa jalostusastetta puulle ja jopa mahdollisuuksien mukaan korvata tuotantoa jollain ihan muulla. Olisin tehnyt selkeän jaottelun yksityisten metsiin, joita ohjattaisiin kasvattamaan kestävästi ja tuottavasti niin, että sieltä irtoaisi mahdollisimman paljon esim. rakennustavaraa ja muuta "arvopuuta". Osan valtionmaista olisin varannut suojeltavaksi, jolloin suojelupaine yksityisiltä vähenisi. Sitten loppu valtionmaa olisi varattu puuntuottoon, niille sellutehtaille.
Rahaa olisi käytetty rakennemuutoksen iskujen pehmentämiseen. Nyt pahimmillaan käy niin, että investoidaan ihan vitusti teollisuuteen, jota ei enää voida pyörittää, ainakaan täydellä kapasiteetilla (Kemin tehdas). Ja joo, tiedän että kyseessä ovat yksityiset firmat, mutta miljardiluokan investoinneissa valtiokin on kyllä mukana, etenkin kun rautateitä ja voimalinjoja vedetään. Olisi annettu rahaa vaikka dronejen tai satelliittien tai aurinkopaneelien kehittämiseen ja rakentamisen aloittamiseen. Nimittäin vähän veikkaan, että se eukalyptus eteläisellä pallonpuoliskolla taitaa olla vähän nopeammin kasvavaa kuin mänty täällä napapiirillä.