On kolme väestöltään suurinpiirtein samankokoista maata: Uusi Seelanti, Suomi ja Norja. Näissä kaikissa tuotetaan lihaa eri muodoissa.
Ensimmäisen tarkastellaan lihantuotantoa tonneissa
Tuotantoeläin | Lammas | Sika | Nauta | Siipikarja |
Uusi Seelanti
Norja
Suomi | 449 000
23 00
1 500 | 45 000
132 000
170 000 | 712 000
92 000
87 000 | 250 000
115 000
138 000 |
Norja vei pelkästään 1 255 000 tonnia kasvatettua lohta. Norjan kalatuotteiden vienti on enemmän kuin koko Uuden Seelannin lihantuotanto tonneissa.
Suomessa tuotetaan 15 000 tonnia viljeltyä kalaa.
Uudesta Seelannista en löytänyt tuoreita tilastoja, mutta villikalaa pyydetään 500 000 tonnia ja kalanviljely olisi sekin yli 100 000 tonnia.
Uudessa Seelannissa on suuri potentiaali kalankasvatuksen lisäämiseksi.
Miksi sitten Uudessa Seelannissa on niin voimakasperäinen lampaan ja naudanlihan tuotanto ja Suomessa lampaanlihan tuontanto on niin minimaalista?
Suomessa lampaanlihan tuotanto on kallista.
Uudessa Seelannissa ei tarvita lainkaan karjasuojia ja taitaa aidatkin olla harvemmassa.
Lämpiminä vuodenkaikoina karja laiduntaa etupäässä korkeimmilla laitumilla. Talvella karja on sitten matalla sijaitsevilla laitumilla.
Keinorehuja ei tarvita paljokaan.
Uusiseelantilainen isäntä (20 000 lammasta ja 1000 nautaa) kertoo toiminnastaan
englanniksi. Myös paikallisen MTK:n johtajaa haastatellaan.
Molemmat pitävät tärkeänä sitä että
tukiaisia ei ole ja pitävät itseänsä mailman parhaimpina viljelijöinä.
Norjalainen toimittaja sanoo että siinä missä Norjassa tarvitaa kymmenen viljelijää, riittää Uudessa Seelannissa yksi.
Bøndene på New Zealand anser seg som verdens beste – helt uten statlig støtte.
www.nrk.no
Suomessahan suurin osa naudanlihantuotannosta tulee maidontuotannon sivutuotteena. Tosin meillä on tullut jonkun verran myös pihvikarjaa kuten herefordit ja angukset.
Lihantuotannon rehutehokkuus menee tässä järjestyksessä kala, siipikarja, sika ja viimeisenä nauta.
Ensimmäisenä tämä tarkoittaa sitä kuinka paljon kyseinen tuotantoeläinen hukkaa rehua liikkumiseen.
Kun katsotaan Suomen lammastuotantoa niin sekin pieni määrä on EU -tukien ansioita.
Jos lampaanlihan tuotantoa ajatellaan taloudellisesti,
niin siinä ei ole mitään järkeä Suomessa, ei sitten millään tavalla. Eikä ole Norjassakaan, paitsi ehkä aluepoliittisesti.
Entäs sitten se maatalouden viherpiiperrysargumentti joita tälläkin foorumilla on esitetty?
Meillä on olemassa miljardöörejä joilla on näitä viherpiipeerrys-argumentteja. Heillä on myös se luksus että ammattimaiset tarinankertoja sepustavat seksikkäitä tarinoita viherpiiperryksen oikeutetuksesta.
Yksi heistä on historioitsija Ilkka Herlin, joka omistaa Kuitian kartanon Paraisilla (Qvidja gård). Se on oikea märehtijäonnela. Hänellä tietenkin on tilanhoitaja ettei tarvitse liata käsiään.
www.qvidja.fi
Toinen heistä on hereford-agranomi Antti Herlin, jonka Herefordit käyskentelevät Kirkkonummella kaikkien mahdollisten tukiaisten avulla. Tietenkin hänellä on myös tilanhoitaja. Tosin Antilla ei ole yhtä moderneja ajatuksia kuin veljellään Ilkalla.
www.thorsvikhereford.fi
Herefordeja löytyy myös Kuitian kartanolta.
Se mikä toimii miljardöörien harrustuksena ei välttämättä sovi tavalliselle talonpojalle.
Qvidjan tilalla on 650 hehtaaria metsää, josta voi aina hakata pikkurahan tarpeeseen. Jos ei sieltäkään ota niin sitä rahaa valuu osakesalkusta.
Kaikenlaisia puheita ja pilvilinnoja voi rakennella, mutta todellisuus on aivan toista.
Viherpiiperrykselläkin on sijansa, mutta mistä löytyisi sellainen
tukihana jonka avulla ne villeimmätkin unelmat voisi toteuttaa?
Vieläpä niin että se hana olisi ehtymätön.
Mitä tulee sitten kriisiajan lihantuotantoon, niin on selvää että ihmisen pitäisi tulla vähemmällä lihalla toimeen.
Siinäkään ei ravinto-opillisesti ole ongelmaa.
Tietenkin Suomi tarvitsee huoltovarmuutta elintarviketuotannossa, mutta on hyvin kyseenailaista kuuluuko lammas siihen. Ei se ainakaan ole ollut suunnittelijoin listalla.
Tosin meidän EU- ja Nato- jäsenyydet ovat vähentäneet huoltovarmuuden tarvetta elintarviketuotannossa. Se ei ole enää asetettu niin korkealle kuin ennen.
En sitten se maisemointipuoli? Kyllä niitä märehtijöitä aina jossain näkee, mutta aika harvakseltaan niitä on. Sanomattikin on selvää että maidontuotannossa olevat eliko eivät sovellu maisemoitiin.