Suuri maatalouskeskustelu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja H.A
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Heh juu, tämä se. Kun niitä aivan vaan polttopuita pitäisi alkaa tekemään niin. Se ajatuskin tuntuu raskaalta.

Sitä vaan alkaa tykäämään kun sitä rasitusta tulee muutaman päivän putkeen ja lopulta ja aika piankin sitä jää kaipaamaankin.
Jep iskee se halkohulluus, onneksi on nyt itsellä ollut rajoittavia tekijöitä, niin pysyy oikeastikkin sopivissa rajoissa.

Tuossa sukulaismiesten tekosia takavuosilta, kun laittovat navetan ovet säppiin ja alkoivat eläkeukoiksi.

 
Jep iskee se halkohulluus, onneksi on nyt itsellä ollut rajoittavia tekijöitä, niin pysyy oikeastikkin sopivissa rajoissa.

Tuossa sukulaismiesten tekosia takavuosilta, kun laittovat navetan ovet säppiin ja alkoivat eläkeukoiksi.

Sotaromaanista löytyy sopiva sitaatti tähänkin:
"Kuin helvetin taval sitä voi oikein rakasta klapeja ja halkoi. Jokku rakastava nätei flikoi, ja sen mää kyl ymmärrän, mut kuin helvetin taval?.... olen niinkun klavul päähän lyöty."

Oon määki joskus muutaman motin väsänny, mutta tuollaisilla pinoille pitäs varmaan olla ympäristölupa ellei peräti YVA? Huh helevetti, kyllä kaupunkilaiselle tulee hiki jo ajatuksesta.
 
Sotaromaanista löytyy sopiva sitaatti tähänkin:
"Kuin helvetin taval sitä voi oikein rakasta klapeja ja halkoi. Jokku rakastava nätei flikoi, ja sen mää kyl ymmärrän, mut kuin helvetin taval?.... olen niinkun klavul päähän lyöty."

Oon määki joskus muutaman motin väsänny, mutta tuollaisilla pinoille pitäs varmaan olla ympäristölupa ellei peräti YVA? Huh helevetti, kyllä kaupunkilaiselle tulee hiki jo ajatuksesta.
Noita pinoja katsellessa tekee kyllä mieli kosketella itseään:)
 
Heh juu, tämä se. Kun niitä aivan vaan polttopuita pitäisi alkaa tekemään niin. Se ajatuskin tuntuu raskaalta.

Sitä vaan alkaa tykäämään kun sitä rasitusta tulee muutaman päivän putkeen ja lopulta ja aika piankin sitä jää kaipaamaankin.
Pitää ottaa maltilla ja varoen..itse särjin polven viime kevään polttopuu hommissa ja siitä taisi tulla ikuinen riesa. Marraskuun lopulla laitoin molemmat sahat "lähtökuntoon", niin alkoi polvi heti oikuttelemaan oikein kunnolla..melkein vitutuksessa möin sahat pois. Joulukuun kruunasi korona ja nyt onkin sitten ollut niin vtun väsynyt siitä asti, ettei olisk mitään saumaa mennä vaikka polvi antaisi myöden.

Uuden vuoden iltana käytiin poikien kanssa makkaranpaistossa ja vähän polte heräili..mut melko raihnainen sitä vieläkin on..mutta mentävä olisi tekemään -25 puut
 
Pitää ottaa maltilla ja varoen.
Kyllä ja siltikin niitä vahinkoja voi tulla aika yllättäen. Se vaan ihan maastokin voi yllättää kävellessä, jalka johonkin näkymättömään koloon ja sitten mennään...

Menet sitten vaan "pomottamaan" niitä poikiasi, varmaan iso apu siitäkin. Puolikuntoisena touhutessa ne riskit isompaankin vahinkoon kasvaa.
 
Kyllä ja siltikin niitä vahinkoja voi tulla aika yllättäen. Se vaan ihan maastokin voi yllättää kävellessä, jalka johonkin näkymättömään koloon ja sitten mennään...

Menet sitten vaan "pomottamaan" niitä poikiasi, varmaan iso apu siitäkin. Puolikuntoisena touhutessa ne riskit isompaankin vahinkoon kasvaa.
Juuri noin se polvi meni, tosin vedin 3m ja noin 35cm koivua kasalle.

Pojat on niin pieniä, ettei niistä ole vielä kuin apuhommiin ja siinäkin rajatun ajan 🤭

Meinasin tosin ostaa Makitan akkuoksasahan pojille, että saavat pätkiä risut saunapuumittaan.
 
Siellä pääkin lepää, jos ole tarvis pakkotahdilla tehdä
Kyllä, se pääkin lepää.

Mutta joskus tääkin video tulee mieleen.

Juuri se mitä sanotaan.

Kaadat puita sellaisessa tiheikössä jossa joka puu on kasvanut vaan ylöspäin. Mihinkään ei ole tilaa saada kaatumaan sitä maahan asti vaan johonkin puuhun se nojaa.
Sitä sitten katkot tyvipäästä ja aina se vaan ei kaadu maahan. Lopulta se viime latvaosa jää viereisen kasvavan puun haaraan kiinni ettei lähde mihinkään.

No ammattimetsureille ei varmaan tällaista tapahdu kuitenkaan. Yksi tuttu kertoi ettei lähde enää samanaikaan eläkeläismetsurin kanssa metsään edes, siellä se vaan tohusi eikä tullut edes hiki ja samaan aikaan itse aivan loppu.
 
Kyllä se kuntosalikin on hyvä. Voi jumppailla fancysti sisätiloissa ja jumppakalsareissa persekin näyttää paremmalta kuin jossain pöpelikössä pilkkihaalarissa jääpuikot nenäkarvoista roikkuen. En ottanut kylläkään tälle talvelle salikorttia, ihan hyvä niin kun nyt on ollut vähän vastatuulta kun sorento lykkäsi patajäähän ja toyota siirtyi työmatkaliinkenteeseen sen tilalle. Enhän mä nyt viitsi hiihtääkään 20km suuntaansa että pääsen sisäjumppaamaan.

Polttopuuta, öljyä, sähköä, heinää ja kuivikkeita kuluu kyllä näillä keleillä ihan naurettavassa mittakaavassa. Otin viinikaapinkin töpselin pois seinästä, heitän sitten juhannuksena lumihankeen ne kyykkärit viilenemään.

Jos jotain positiivista, niin tulipalon jälkeen rungolleen puretussa talossa on nykyään lämpölasit, uudet eristeet ja tuulensuojat, ei enää hulmua säärikarvat sisällä
 
Kyllä, se pääkin lepää.

Mutta joskus tääkin video tulee mieleen.

Juuri se mitä sanotaan.

Kaadat puita sellaisessa tiheikössä jossa joka puu on kasvanut vaan ylöspäin. Mihinkään ei ole tilaa saada kaatumaan sitä maahan asti vaan johonkin puuhun se nojaa.
Sitä sitten katkot tyvipäästä ja aina se vaan ei kaadu maahan. Lopulta se viime latvaosa jää viereisen kasvavan puun haaraan kiinni ettei lähde mihinkään.

No ammattimetsureille ei varmaan tällaista tapahdu kuitenkaan. Yksi tuttu kertoi ettei lähde enää samanaikaan eläkeläismetsurin kanssa metsään edes, siellä se vaan tohusi eikä tullut edes hiki ja samaan aikaan itse aivan loppu.
Tuo on kovin tuttua. Kerrankin oli sahaaminen semmoista eteenpäin korotusta siltä varalta, että se lyhenevä runko ei käyttäydykään siististi vaa yrittää tulla päin. Lopullinen ratkaisu oli sitten kaataa sekin puu, johon nojasi. Siitähän sai.

Ja itsellä riittää puhti yhteen tankillisen, sitten tauko, sitten voi uudestaan tankillisen. Siinä vaiheessa hiki valuu silmiin norona.
 
Tuo on kovin tuttua. Kerrankin oli sahaaminen semmoista eteenpäin korotusta siltä varalta, että se lyhenevä runko ei käyttäydykään siististi vaa yrittää tulla päin. Lopullinen ratkaisu oli sitten kaataa sekin puu, johon nojasi. Siitähän sai.

Ja itsellä riittää puhti yhteen tankillisen, sitten tauko, sitten voi uudestaan tankillisen. Siinä vaiheessa hiki valuu silmiin norona.
Tein kaatotunkin tämä pohjalta.

Tein vain jämerämmän ja kahdella voimapyörällä.
 
Iso osa Suomesta saati Venäjästä ei kelpaa elintarvikelpoisen viljan viljelyyn. Sen sijaan eläimille riittävään laatuun eli rehuviljaan kyllä.

Suomessa nimenomaan siirrytään sodassa eläinperäiseen, koska hajautettu naudanlihan ja maidontuotanto kestää sotaa. Nauta eli märehtijä kun kasvaa ja elää(lypsää) tarvittaessa pelkällä nurmella. Monivuotinen nurmi taas kasvaa ihan pohjoista myöten joka mörön perseessä missä ihmisravintoa ei voi kasvattaa.

Nauta yleistyi Suomessa edellisen nälänhädän takia, koska ne pärjäävät kun on vettä ja nurmea. Vilja ja tiivisteet vain lisäävät tehokkuutta, mutta eivät ole pakollisia.

Jos paska osuu tuulettimeen ilmaston tai ryssän osalta, monivuotisesta nurmesta elävät märehtijät ovat pelastus. Siihen ei sähköä tarvita että lehmä lypsää ja sonnipoika kasvaa, hajautetusti ympäri maan.

Ryssäkin kyllä tietää sen, kaikki jotka huoltovarmuudesta oikeasti tietävät, ymmärtävät sen.

Muualla Euroopassa on sallittu konsti, jolla hometoksiinipitoisuuksia voidaan vähentää. Käytetty Ruotsissakin mutta ei tietenkään meillä.

Oh boy here goes offtopik I'm sorry kaikki.

Olen vanha viljanostaja Hankkijalla ja kasvinviljelyyn erikoistunut agrologi koulutukseltani, nykyään keskittynyt maidontuotantoon ja myytävien erikoiskasvien viljelyyn sekä elintarvike että rehukäyttöön. Pidän nyt yksinkertaisena enkä mene lajikkeiden geneettisiin tekijöihin yms.

Pohjimmiltaan elintarvike vs rehulaatu vaikuttaa kuitenkin nuo sisäiset kasvutekijät eli käytännössä lajin lisäksi lajike. Nimenomaan lajike määrittelee onko helposti käytettävissä ihmisten elintarvikkeiden valmistamiseen vai ei, vaikka kasvuolot olisivat sattumalta hyvätkin. Kuitenkin suuressa osassa Suomea kasvutekijät (ulkoiset) ovat usein rajoittuneet, joka tekee sen että yhtenä esimerkkinä nuo (ja vain yhtenä monista) myrkylliset hometoksiinit lisääntyvät elintarvikekäyttöön parhaiten soveltuvilla lajikkeilla herkästi ennen kypsymistä. Suurin osa ei myöskään valmistuisi ajoissa kuin paremmilla alueilla. Ja monta muuta käytännön ongelmaa. Kohtuu hyvät kotimaisen kasviproteiinin (proteiinikin on erittäin laaja käsite) lähteet kuten herne ja härkäpapu ovat erittäin vaikeita korjata onnistuneesti ja hyvälaatuisina jos on vähänkään märkää ja kylmää. Eikä niiden koostumus muutenkaan riitä yksinään verrattuna maitoon ja lihaan osana tasapainoista ravintoa ihmisen elimistölle. Tietty voi syödä niitä jyviäkin sellaisenaan nälkäänsä, mutta heikkolaatuinen vilja aiheuttaa ihmisen elimistölle enemmän haittaa kuin hyötyä jos sillä elää yrittää. Mutta joka tapauksessa kriisin, konfliktin tai luonnonmullistuksen aikana vain siellä mörön perseessäkin kasvavan monivuotisen nurmen avulla elävät naudat pärjäävät varmasti. Ihmisen elimistölle kelpaavat kasvit vaativat käytännössä sähköä ja kemikaaleja runsaasti matkalla ravintokäyttöön, tarve vain kasvaisi näillä rehualueilla yrittäessä. Erittäin harvinaista että edes etelä rannikolla saadaan ilman kuivausta(sähkö+lämmönlähde) vilja siiloon niin että säilyy. Ne myös kuolevat herkästi olosuhteista (mullistus, ääriolosuhde tms), antaen uuden mahdollisuuden seuraavan vuonna vasta ja vaativat ylipäätään useita logistiikkakohteita ennen kylvöä ja korjuun jälkeen, ketjuja jotka on herkempiä vaikuttamiselle.

Eli kun kyse on paska tuulettimessa skenaariosta, vain nauta ja muut märehtijät pärjää varmasti. Se elää nurmella ja vedellä jos tarve on, ja ne ei kumpikaan tästä maasta lopu. Maidon ja lihantuotanto hidastuu muttei lopu ilman teollisia komponentteja ruokintaan. Lehmä on bioreaktori joka tuottaa lämmön pihattoon eli navettaan itsestään, navettaa ei talvella lämmitetä millään erikseen. Se myös nykyään yleistyvästi tuottaa omaa energiaa biokaasureaktoriin ja tietty lannoitteita kasveille. Myös niille elintarvikekasveille ilman teollisia lannoitteita hätätilassa.

Voisin tehdä tästä sata sivuisen opuksen miksi nauta on se eläin minkä kanssa muodostettu symbioosi pelastaa ihmisen oikean katastrofin iskiessä eikä mikään teknologia tai kasvi. Mutta annetaan olla, tiedän väitteen siitä että voisimme vain syödä sen rehuviljan ympäri Suomea olevan virheellinen monella eri tasolla. Siihen on monta kasvutekijällistä ja ravitsemuksellista syytä ja sen ideologian/ajattelun toteuttaminen johtaisi sinä päivänä katastrofiin kun helppo elämä loppuu. Mutta jokainen on oikeutettu omaan näkemyksensä.
Tästä hyvä juuri jatkettavaksi kriisiajan ruuantuotanto.

Täysin samaa mieltä nautaeläinten käytöstä kriisiaikana, myös lampaita voitaisiin hyödyntää enemmän. Lypsy näin teollistuneessa yhteiskunnassa täytyy toki varmistaa agrigaatein, ei liene realistista saada nyky-yhteiskunnasta riittävää määrää käsinlypsäjiä, vai ehkäpä vuohenn... NOT.

Vaikka omasta kokemusperäisestä kontaktista maatalouteen on jo kymmeniä vuosia, uskallan väittää että kriisiaikaisen leipä- tai muun elintarvikekelpoisen viljan, tai muiden kasvituotteiden määrää voitaisiin lisätä. Vehnän kasvatusalaa voitaisiin lisätä jonkin verran ja DON-pitoisuuksia alentaa hyväksymällä pakkotuleennuttaminen. En usko, että jatkosodan kaltaista "saartoa" pääsisi syntymään, vaan saisimme tarvittavat torjunta-aineet vaikka USA:sta.

Kriisiaikana laadunmäärittelyssä on aivan varmasti turvallistakin säätämistä, ja sekoittamalla eriä saadaan kelvollista jatketta. Kelpasihan joskus pettukin, vaikka sinne asti toivottavasti ei tarvitse mennä. Kauran hometoksiineja voidaan vähentää kuorimalla ja lajitelttelemalla, ja sen viljelyala on merkittävästi vehnää laajempi. Myös ohran lajittelu pienentää DON-pitoisuuksia. Sakoluvun merkitystä vehnällä voidaan vähentää, koska kaikkea ei tarvitse leipoa (Tuntemattomassa tarjottua sellupuuroa en välttämättä tarkoita). Kaurasta ja ohrastakin voidaan leipoa.

Palkokasvien viljely ei ole helppoa, kuten edellä todettiin. Mutta niitäkin viljellään, ja osa niistä voidaan ohjata ihmisravinnoksi, jos nautakarjaa ohjataan enemmän nurmiruokintaan. Naudoille olisi kyllä hyvä tarjota myös muutakin kuin nurmiravintoa, ja rehuviljan murskesäilöntä toisi tuohon lisävarmuutta vaikeissa korjuu-olosuhteissa, ja sitä kautta lisäisi eläinrehun määrää, jos osa rehuviljasta ohjataan ihmisravinnoksi.

En silti ole yhtään eri mieltä asiantuntevan @Leaderwolf 'n kanssa. Rehuvilja ei suoraan muutu elintarvikkeeksi vaikka vihreä ituhippi sitä kuinka hokisi, mutta liukumavaraa on varmasti jonkin verran.
 
Onhan meilläkin varsinaiset tautiaineet sallittu. Etenkin perinteiset triatsolit kuten protiokonatsoli hillitsevät homeita ruiskuttaessa T2/T3 vaiheessa ja tietyt lajikkeet kuten kaurassa Proxy kestävät yllättävän hyvin tyvilaonkin jälkeen homeita vastaan. Mutta älä nyt vain sano ratkaisusi olevan se yksi superaine jolla pysäyttäisit kasvin elintoiminnot ennen homeen sisälle pääsyä :D

Edit. Ymmärrän, en jatka offtopikkia tästä aiheesta enään täällä, pahoittelut :salut:
Sitä superainetta käyttävät kaikki ne muut maat, joiden kanssa Suomi joutuu kilpailemaan maailmanmarkkinoilla.

Kyllä se vähentää DON-pitoisuuksia, ja alentaa kuivatuskustannuksia merkittävästi. En ole sen käyttöä kannattamassa enkä ajamassa, kriisiaikana olisin kyllä valmis sallimaan, jos korjuuolosuhteet näyttäisivät vaikeilta. Kunhan yleisesti totean että maailma ei ole reilu, ja me itse aina valitaan se kärsijän osa. Yleensä hyvä niin, kuten antibioottien käyttäminen - tai siis käyttämättömyys - rehuissa.

Ongelma vain on se, että globaalissa maailmassa saa olla terävänä kuin peräruiskeen antaja, jos haluaa välttää antibiootein tuotettua lihaa. Eikä silläkään lopun perin ole merkitystä, resistenssit tautikannat kehittyvät ja leviävät meillekin, kun ovat levitäkseen.

Sama glyfosaatin käytössä, muu maailma tunkee sitä keväin syksyin, ja sitä kulkeutuu meidänkin suihin milloin minkäkin vihreäksi leimatun tuotteen mukana. Ja kireinä aikoina hinta määrittelee ostokäyttäytymistä, halvempaa ulkomaista ostetaan ja se nakertaa entisestään tuottajan pärjäämistä.

Ratkaisuksi tarjoan lisää tietoisuutta kuluttajille. Luomu on ok, mutta jos kuluttajat tietäisivät todellisen eron Keski-Euroopassa tuotetun ja Suomessa tuotetun ravinnon eron, pitäisi kaikelle meillä tuotetulle antaa luomu-status. Ja vielä erikseen korostaa noita tuotannon eroja. Nyt ei ole enää sellaista hypetystä brasilialaisen naudanlihan suhteen, mutta kyllä silloin joskus otti pattiin kun se oli niiin erinomaista ja halpaa, ja suomalainen tuottaja oli yhteiskunnan loinen, joka osti mersuja verorahoilla.
 
Sori olen sairaalassa kun leikattiin, vastaan vain lyhyesti pariin kohtaan kun pitää kohta mennä. Pohjimmiltaan ei kukaan meistä ole eri mieltä, kaikkia tarvitaan, viljoja, palkokasveja, nurmia, lihaa ja maitoa. Kriisiaikana etenkään ei tarpeeksi monipuolinen ravinto ole muuten mahdollista koko kansalle. Kun se proteiini esimerkkinä ei ole mikään yksittäinen aine nimeltään proteiini, vaan jakautuu niin moneen osaan.

Mutta lypsyyn nopeasti. Nykyaikaisella maitotilalla on vähintään traktorikäyttöinen ja kiinteä varavoimakone jotka toimivat polttoöljyllä tai biokaasulla (lehmästä ja nurmesta). Lisäksi sähköä voidaan syöttää aurinkopaneeleista (meille tulossa aluksi 40kwp systeemi ja laajennetaan siitä kun saan pohjaa), sekä biokaasureaktoreista joita pikkuhiljaa saadaan toimimaan valtakunnallisesti. Reaktorit tuottavat sähköä ja kaasua, sekä jakavat lannoitteet kuivaan ja märkään eri ominaisuuksilla eri kasveille. Eli lypsy on 2020 luvun tuotannossa jo turvattu muutenkin kuin niillä entisaikojen lapsiorjilla :D omaa sähköä, kaasua tai polttoainetta moninkertaisina varavoimina omista eläimistä (alunperin nurmesta, siitä lehmään).

Tuossa kasvinviljelyn lisäämisessä turvautuen kemikaalien saatavuuteen.. haluaisin sanoa että olet oikeassa, että saadaan kaverilta. Mutta valitettavasti ei. Sen näin Hankkijalla sekä koronan että Ukrainan sodan alkaessa. Yksi tehdas meni pimeäksi jenkeissä ja Kiinassa tehtiin omaa ruoantuotantoa suojaavia toimia niin glyfon ja tiettyjen muiden aineiden saatavuus romahti heti ja kaikki Euroopan toimijat tappeli samoista eristä. Samoja kemikaaleja mitä rikka, tauti yms aineissa käytetään, kun käytetään muissa teollisuuden haaroissa. Keltainen fosfori on etenkin ikävän arka raaka-aine. Jos alkaa oikea suursota, niin ei, meille ei tule rounduppia eikä ainakaan halvempia brändejä idästä. Siitä asiasta olen ollut palavereissa ja yllätyin itsekin kuinka nopeasti meinattiin olla kusessa. Onneksi oli vain korona ja sota Ukrainassa eikä jenkit ja suomi tapelleet(jotain muuta vastaan). Saati ollut mikään globaali luonnonmullistus.

Suomessa ei enään valmisteta omista raaka-aineista maatalouden kemikaaleja juuri yhtään. Hitto ei meillä ole enään edes typpeä pistää säkkiin omasta tehtaasta. Ollaan itse ajettu itsemme globaalissa kiimassa herkille.

Mutta kun pidetään kiinni hajautetusta ja kestävästä ruokajärjestelmästä, se kestää lähes kaiken mahdollisen. Helppojen aikojen ideologiat sokaisevat ja luovat heikkoja ratkaisuja. Ne eivät palvele vaikeiden aikojen vaikeita ratkaisuja.


Kohtuudella kaikkea, kohtuudella kaikkea.
 
Back
Top