Suuri maatalouskeskustelu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja H.A
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Että tällaista sitten EU:sta pätkähti.


"Asetus vaatii toimia esimerkiksi isoilla pinta-aloilla turvemaita. Neuvottelujen lopputuloksena jäsenmaiden tulee ennallistaa vähintään 30 prosenttia ojitetuista, maatalouskäytössä olevista turvemaista vuoteen 2030 mennessä, 40 prosenttia vuoteen 2040 mennessä ja 50 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Ennallistettavista alueista tietty osa tulee vettää. Turvemaiden vettäminen on vapaaehtoista viljelijöille ja yksityisille maanomistajille.

””Ennallistamisvelvoitteet koskevat jäsenvaltiota, eivät yksityisiä metsänomistajia, mutta juuri siksi aidon vapaaehtoisuuden varmistaminen kansallisen toimeenpanon toteutuksessa on oleellista. Toimet voivat olla muodollisesti vapaaehtoisia, mutta riski harmaaseen suojeluun tulee esimerkiksi puukaupan kautta.”"

No, tää herättää vaan vielä paljon kysymyksiä että miten tämä hoidetaan Suomessa. Mutta onneksi tää ei tullut meitin edellisen hallituksen aikana käsittelyyn.
Jos oltaisiin järkeviä, niin tähän ennallistamiseen laskettaisiin meillä huonosti metsää kasvavien, ojitettujen soiden ennallistaminen (eli puut nurin ja ojat tukkoon). Etelän pahat kielet kun kutsuvat niitä puupelloiksi, niin kaipa se menisi Brysseliinkin läpi - ja Keski-Euroopan metsätaloushan esim. Ranskassa jopa saattaa olla sitä, että pelto on istutettu määrävälein mäntyä, joten se taidetaan siellä myös laskea maatalouden käyttössä olevaksi.

Suomea koskevat vaatimukset nyt ehkä tiedetään tai sitten ei..

Mitä vaaditaan nyt esim. Saksalta, Ranskalta, Puolalta. Ja muilta.

Nämä samat toimeniteet mitkä vaaditaan Suomelta ei varmaan sovi taikka onnistu kaikilta mailta.

Olisikin reilua jos jostain näkyisi miten kaikki EU maat tähän osallistuvat sitten kun nämä pannaan täytäntöön.
Hollantilaiset voi olla tiukan edessä. Merestä vallattu pitää laskea veden alle ja padot purkaa....:cool:
Mustan mullan maannoskin on orgaaninen maannos, joka maatalouskäytössä ollessaan muuten tuottaa hiilipäästöjä, kun maannos lahoaa, eikä luonnollinen niitty-/arokasvusto tuo siihen uutta maannosta.

Jospa Scholz ennallistaisi ne ruskohiilikaivoksensa ensin
Ja ruskohiilihän on muuten turvemaannoksen puristumisesta syntynyt. Turpeen ligniinistä tulee puristuessa riittävässä paineessa hiljalleen ruskohiiltä, ja lopulta riittävän syvällä se ilmeisesti puristuu antrasiitiksi.
 
Kyllä tämä aika, on tälläiselle -80 luvulta ylöspäin. Maailmantilasta kiinnostuneelle entiselle nuorelle. Hieman outoa vaihetta. Jotkut ovat ottaneet suomalaisen maatalouden kohteeksi. Vääryyksien suhteen.

Johtunee pitkälti politiikasta kv-sektorilla, jossa määritelmät läjään kasataan. Joskus päätelmät osuvat vahvasti vikaan.

Se, missä olemme kärkeä. Omavaraisuudessa. Luotettavassa tuotannossa. En tuosta lähtisi karsintaa tekemään. Niinkauan kuin possua tai muuta täällä syödään. Erikoista, oman maan tuotantoa väheksyvää, on tiedotus jossakin määrin ollut.
 
Iso, yli 400 hehtaarin tila, päätti ajaa maataloustuotannon alas ja siirtyä muille toimialoille.

Ei kait tähän muuta selitystä ole kuin että oli vaan liian pieni tila sittenkin. ;)

Sitähän kerrottiin ihan sikana kun EU:hun liityttiin että ISOT tilat tulee pärjäämään,
niillä on voimaa neuvotella halpoja sopimuksia kaupan kanssa ja aivan valtavasti muitakin etuja.

Öö siis ....

Aika kovat on vaatimukset meille noi ennallatastamisen vaatimuksetkin.
 

Kylmää on ollut kyyti. Eikä maatalouden näkymät tulevalle kasvukaudellakaan ole hyvät.
 
En näe koko juttua, mutta Japelle terveiset, toivottavasti joku leikkaa sun parrastas pienen pätkän pois, tietysti sovussa ja kaikella ystävyydellä :cool:


Taisi niissä satamissa ja laivoissa myös kaikenlaista muuta maatalouden keväässä tarvittavaa materiaalia maata. Saa nähdä ehtiikö ne vielä jakeluun kauppiaille ja viljelijöille ennen toukoja?
 
Viimeksi muokattu:

3000 hehtaaria viljelevä pariskunta USA:ssa kamppailee samojen kannattavuusongelmien kanssa kuin meillä. Juttua lukemalla käy ilmi, että asenneilmapiiri rapakon takana viljelijöitä kohtaan on parempi, ''omista'' viljelijöistä ollaan ylpeitä.



Meillä S-ryhmä aloitti tanskalaisen Coopin sianlihan myynnin Atrian lihan sijaan. Olisi voinut jättää Atriaa hyllyyn halutessaan, kuluttajalle jäisi valinta, kumpaa lähtee mukaan.

 
Viimeksi muokattu:




Meillä S-ryhmä aloitti tanskalaisen Coopin sianlihan myynnin Atrian lihan sijaan. Olisi voinut jättää Atriaa hyllyyn halutessaan, kuluttajalle jäisi valinta, kumpaa lähtee mukaan.

Kuluttaja voi vieläkin valita. Valinta pitää vaan tehdä jo kauppa matkalla.
 
Onko ne kaikki ulkofileet sitten sitä Coopia? :O
No ensi kauppareissullahan tuo selviää..
 
Kuluttaja voi vieläkin valita. Valinta pitää vaan tehdä jo kauppa matkalla.


70 prosentilla tanskalaisista sikatiloista on todettu MRSA bakteeri, paljain käsin tuon herkun koskeminen kypsentämättä ei välttämättä ole hyvä idea.
 
Viimeksi muokattu:
Kuluttaja voi vieläkin valita. Valinta pitää vaan tehdä jo kauppa matkalla.
Katsoin huviksi omat ostotiedot 12 kk ajalta. Ruoan kotimaisuusaste 85%. Lihassa 99% ja maitotuotteissa 98%. Kylläpä tuo alkuperämaa on ensimmäinen asia, mikä tuoteselosteesta tulee katsottua.

Tietenkään nuo prosentit eivät mitään jumalansanaa, koska sekä tehdas että keskusliike pystyvät tekemään pientä soveltamista, mutta jotain suuntaa saa kuitenkin.
 
Itsekin epäilen, että Prisman hyllyssä on samaa tavaraa kotimaista tuotemerkillä, sekä valmistajien omilla merkeillä. Viljelijän kiristystä ne on muutenkin nuo kaupan omat polkumyynti tuotemerkit.

No näkyypähän.
No ei sitä tarvitse epäillä, vaan noinhan se on. Tehtaassa on iso sammio, josta tulee ketsuppia. Yhtenä päivänä se on yhtä ketsuppia ja toisena toista, kolmantena kolmatta. Joskus reseptiä vaihdetaan, mutta joskus vain pullon muotoa ja etikettiä. Valio itki aikoinaan, kun tuli kauppojen omia maitoja, mutta samaan aikaan purkitti niitä samoja halpamerkkejä. Tuoteselosteita ja valmistajia kannattaa oikeasti joskus vilkaista niistä pakkauksista.
 
No nyt tilanne on vielä se että.
"Valtaosa maaseudun tuista, 1,566 miljardia euroa, oli viljelijätukia. EU-rahoista maksettiin Suomeen viljelijätukia 607 miljoonaa euroa." kertoo Iltalehti.

Se viljelijätuki kun on laskusuunnassa ollut jo pitkään ja ne neuvonta ja kaikki oheistoiminta on vaan kasvanut, siihen on raha määrä lisääntynyt. Taitaa tilanne jatkossa olla se viljelijämäärän vähentyessä että jokainen viljelijä saa oman neuvojan ja kustantaa lopulta sen itse, tietenkin vailla mitään vastuuta.

No, ehkä joskus tämän alas ajon jälkeen, syttyy se lamppu. Kaupan ala tässä tilanteessa on vaan se kunkku mikä korjaa voitot.
 
Back
Top