Suuri maatalouskeskustelu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja H.A
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Keväällä naapurin isäntä myi ylimääräisiä heinäpaaleja pohjoiseen kun lumet suli hitaasti. Heinänteko onneksi onnnistui taas että pärjää elukoiden kanssa. Täällä Etelä-pohjanmaalla tilanne on ehkä vähän keskiarvoa parempi, mutta rypsit saa ainakin unohtaa peltoon. Ei nuo tuosta enää tule valmiiksi. Ohan tämä paha tilanne kotimaiselle ruoantuotannolle ja osoittaa sen että varmuusvarastot pitäisi olla kondiksessa. Tuontiin ei voi luottaa kuitenkaan määrättyä enempää.
 
Peltoon on keväällä panokset sadolle eli rahaa kiinni laitettu.

Tätähän ei -maallikkokommentoija- yleensä tule ajatelleeksi. Siinä on melkoinen köröttely raktorin pukilla, kun touot on onnellisesti maassa, erityisesti kyntömenetelmällä. Siihen kylvösiemenet, kalkit, lannoitteet, kasvinsuojelut...rahaa kiinni ja nolla odottaa päädyssä. Eli olet sitonut rahaa ja työtä ja saat nollan. Sen lisäksi lähdet Hankkijalle ostamaan täysrehua, kun oma hinkalo ammottaa tyhjänä, jos meinaat tuottaa jotain. Eli pääoma on kaksi kertaa kiinni.

Ja nurmialoilla köröttelet sitten seuraavat vuodet vaaksan raiteilla. Eikä se uudisheinikko ole välttämättä onnistunut sekään tuossa liotuksessa. Kun päälle on kaatunut vaaksainen nippu olkea, niin eipä se heinä herkkä ole hyppäämään sieltä.

Just tänään emännälle sanoin, että luonto on niin märkä, että mitään vahinkoa ei tule, vaikka seuraava vesisade tulisi ensi juhannuksena, kuten odottaa tietysti sopiikin. :rolleyes:
 
Tätähän ei -maallikkokommentoija- yleensä tule ajatelleeksi. Siinä on melkoinen köröttely raktorin pukilla, kun touot on onnellisesti maassa, erityisesti kyntömenetelmällä. Siihen kylvösiemenet, kalkit, lannoitteet, kasvinsuojelut...rahaa kiinni ja nolla odottaa päädyssä. Eli olet sitonut rahaa ja työtä ja saat nollan. Sen lisäksi lähdet Hankkijalle ostamaan täysrehua, kun oma hinkalo ammottaa tyhjänä, jos meinaat tuottaa jotain. Eli pääoma on kaksi kertaa kiinni.

Ja nurmialoilla köröttelet sitten seuraavat vuodet vaaksan raiteilla. Eikä se uudisheinikko ole välttämättä onnistunut sekään tuossa liotuksessa. Kun päälle on kaatunut vaaksainen nippu olkea, niin eipä se heinä herkkä ole hyppäämään sieltä.

Just tänään emännälle sanoin, että luonto on niin märkä, että mitään vahinkoa ei tule, vaikka seuraava vesisade tulisi ensi juhannuksena, kuten odottaa tietysti sopiikin. :rolleyes:

Kyllä maa on märkää, mamma laittoi sähköpostia, että meillä on satanut 28 mm.ä enemmän vettä viimekuussa, kuin vuotta aiemmin...
Mutta täällä missä puuhaan nyt, niin tunnissa tulee monsuunikaudella tuo... :/
 
Lämpötila- ja sadekarttoja vuodesta 1961
Voit valita tietyn jakson keskilämpötilan/sademäärän tai niiden poikkeaman vuosien 1981–2010 keskiarvosta.

Esitetyt arvot perustuvat ns. hila-aineistoon, jonka lukemat voivat hieman poiketa yksittäisten havaintoasemien arvoista.

Hila-aineistossa säähavainnot interpoloidaan 10 x 10 kilometrin ruudukkoon. Tämän myötä voidaan luoda pitkältä ajalta arvioita sääsuureiden alueellisesta jakaumasta myös sieltä, mistä varsinaisia säähavaintoja ei ole saatavissa.

Voit tarkastella kunkin kunnan hilapisteen sijaintia Google Earth-tiedostosta (vaatii, että ohjelma on asennettu). Lue lisää hila-aineistosta Ilmasto-oppaan sivuilta


Valitse aika ja suure
rr_2017_09_fi.png
http://ilmatieteenlaitos.fi/karttoja-vuodesta-1961
 
Sitten kun huoli huomisesta loppuu.

Peltokroolauksesta tuli hitti: Sade ei lannista vehnän sekaan pulahtanutta latvialaisviljelijää
Maatalous14:16Tuulikki Viilo
Tätä vehnää tuskin saadaan siiloon saakka, mutta ainakin huumorintaju on vielä tallessa.


KUVAKAAPPAUS
335313-jpg.jpg

Somesensaatio Lauris Ljubkas ei vaivu epätoivoon – vaan hyppää uimasille.
Maailman turhin äänestys: kuka on saanut tarpeekseen vesisateista?

Käsiä eivät nosta pystyyn vain suomalaiset. Esimerkiksi Latviassa syksyn sateet ovat olleet poikkeuksellisen runsaita.

Sade on kurittanut myös maan itäosassa sijaitsevaa Latgalliaa. Alueella on jo muutenkin runsaasti järviä, mutta nyt vesistöjen määrä on väliaikaisesti lisääntynyt entisestään.

Elokuussa vain yhden päivän aikana satoi 107 millimetriä, yli koko kuukauden keskiarvon. Sateet ovat aiheuttaneet alueen viljelijöille suuria menetyksiä ja muuttaneet peltoja suuriksi lammikoiksi.

Kaikki eivät kuitenkaan lannistu luonnonvoimien edessä. Ei ainakaan nuori ja raamikas Lauris Ljubkas: Jos elämä antaa tulvivan viljapellon... on aika pulahtaa uimasille!

Isänsä kanssa maatilaa pyörittävästä Ljubkasista on hetkessä tullut somesensaatio: hänen peltokroolaustaan on katsottu Facebookissa lähes puoli miljoonaa kertaa.

Ljubkas viljelee isänsä kanssa tilallaan muun muassa ohraa, vehnää, palkokasveja ja rapsia. Osa sadosta on tuhoutunut, mutta Ljubkas vannotti paikalliselle uutiskanava TV3 Newsille, ettei aio antaa periksi.

Näitä viljoja tuskin talteen saadaan, mutta ainakin viljelijän huumorintaju on vielä tallessa!
 
Kyllä maa on märkää, mamma laittoi sähköpostia, että meillä on satanut 28 mm.ä enemmän vettä viimekuussa, kuin vuotta aiemmin...
Mutta täällä missä puuhaan nyt, niin tunnissa tulee monsuunikaudella tuo... :/

Katselin tilastoja, tällä kohtaa normaali lämpösumma n. 1200 astetta. Nyt kertymä 930 astetta.
Normaali sademäärä vuosina 81-10 n. 340-360 mm, nyt 375 mm. Eli koko vuoden tarpeet sadetta jo hyvinkin kasassa. Lämpökertymää ei enää paljon tule tälle vuodelle.
Eipä ihme, että viljat ei meinanneet millään tuleentua puintikuntoon.

Murskalla näkyi joku äsken survovan ohria matalaksi, parempi on kyntää. Viljankorjuu alkaa olla nyt lähes paketissa tälle vuodelle. Se lähti mikä lähti ja loput on katsottava tappioiksi.
Vielä niitä jyviä pakkasellakin irrottelee, mutta tekeekö sadolla enää yhtään mitään, se on toinen juttu.
 
Inhoan sitä että maatalous on suurelta osin tukiaisten viljelemistä.

Inhoan myös sitä jos viljelijä tai karjankasvattaja ei elä omalla työllään.

Ärsyttää sekin jos jalostusasteen nostaminen eli suomeksi tuottojen kääriminen jää kokonaan niille, jotka eivät itse kasvata mitään.

Yksi ratkaisu:

Meidän perhe ostaa mahdollisimman paljon suoraan tuottajilta ja tuottajien yhteistoimintaverkostoilta.

Angus-härän luomulihaa, siivutettua hevosta leikkeenä, marjoja, ryynejä, jauhoja... Valinnanvaraa kyllä on. Ja laatu on parempaa kuin kaupassa.

Välillä käydään koko perheellä syömässä maatilasyöttölässä. Aivan eri tason nautinto kuin joku ketjuravintola. Ja on joku juhlakin pidetty sellaisessa. Ja opastettu tuttuja saman nautinnon pariin niin somessa kuin sopimalla perhetapaaminen maatilaravintolan ruokapöytään.

Jos ja kun tilatuotanto tulee tietoon ja ajomatkan ulottuville, niin sen hyödyntäminen on erittäin hyvää maataloustukea. Raha ei valu välikäsille. Eikä hinta ole laatuun nähden paha.

(Periaatteessa ei olisi yhtään tyhmempi juttu jos huoltovarmuudelle ja kriisinkestokyvylle hyödyllistä pien-, paikallis- ja tilatuotantoa tuotaisiin siihen sopivassa ketjussa esiin.)
 
Ruoka, juoma, suoja ja turvallisuus. Jos näitä ei pystytä kotimaisen kapitalismin avulla suojaamaan omin voimin, niin perkele kokeillaan sitä kommunismia. Suomalaisten on kyettävä tuottamaan nämä perustarpeet itse, tai millään ei ole mitään väliä.

https://www.ps-nuoret.fi/kannanotot...-kyykyttamiselle-maataloustukia-parannettava/
  • 19.10.2017
  • Perussuomalaisten Nuorten kannanotto
  • julkaisuvapaa
Loppu maanviljelijöiden kyykyttämiselle – maataloustukia parannettava


Perussuomalaiset Nuoret on tyrmistynyt kokoomusnuorten halveksunnasta rehellisiä maanviljelijöitä kohtaan. Perussuomalaisten Nuorten mielestä ahdingossa olevat maanviljelijät eivät ole federalistisen politiikan pelinappuloita.

Suomalainen maanviljelijä on yhteiskuntamme sankari. Ilman heitä eivät suomalaiset saisi puhdasta lähiruokaa, huoltovarmuutemme kärsisi merkittävästi ja joutuisimme syömään enenevissä määrin ulkomaista ruokaa. Uutiset maanviljelijöiden ahdingosta ovat surullisia, ja heidän kyykyttämisensä sijaan meidän tulee auttaa heitä kaikilla mahdollisilla tavoilla. Toivottavasti myös kokoomusnuoret tajuavat tämän”, vaatii Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Samuli Voutila.

Perussuomalaiset Nuoret haluaa kehittää maatalouspolitiikkaa ja tukijärjestelmiä. Maatalouden tulee olla jatkossakin hajautettua ja sitä tulee olla mahdollista harjoittaa koko maassa. Tuet tulee taata tulevaisuudessa suoraan kansallisen budjetin kautta, ja suomalaisten veronmaksajien rahojen kierrättäminen ylikansallisten elimien kautta tulee lopettaa.

On kaikkien etu, että yrityksillä menee hyvin. Jos yksittäinen ala kärsii , se näkyy nopeasti työttömyytenä ja pulana. Koko verojärjestelmä perustuu priorisointiin; verorahat käytetään suomalaisten hyväksi tärkeysjärjestyksessä. Kertoo tietysti jotain, että kokoomusnuoret voivat verrata laskettelukeskusta tai suomalaista ruokaa keskenään. Me pidämme omavaraisuutta hiihtolomakohdetta tärkeämpänä.” paheksuu Perussuomalaisten Nuorten hallituksen jäsen Jessica Vahtera.

Lisätietoa:

Samuli Voutila

Perussuomalaiset Nuoret ry, puheenjohtaja

0400 988 960

[email protected]

Jessica Vahtera

Perussuomalaiset Nuoret ry, hallituksen jäsen

044 995 4284

[email protected]
 
Inhoan sitä että maatalous on suurelta osin tukiaisten viljelemistä.

Inhoan myös sitä jos viljelijä tai karjankasvattaja ei elä omalla työllään.

Ärsyttää sekin jos jalostusasteen nostaminen eli suomeksi tuottojen kääriminen jää kokonaan niille, jotka eivät itse kasvata mitään.

Yksi ratkaisu:

Meidän perhe ostaa mahdollisimman paljon suoraan tuottajilta ja tuottajien yhteistoimintaverkostoilta.

Angus-härän luomulihaa, siivutettua hevosta leikkeenä, marjoja, ryynejä, jauhoja... Valinnanvaraa kyllä on. Ja laatu on parempaa kuin kaupassa.

Välillä käydään koko perheellä syömässä maatilasyöttölässä. Aivan eri tason nautinto kuin joku ketjuravintola. Ja on joku juhlakin pidetty sellaisessa. Ja opastettu tuttuja saman nautinnon pariin niin somessa kuin sopimalla perhetapaaminen maatilaravintolan ruokapöytään.

Jos ja kun tilatuotanto tulee tietoon ja ajomatkan ulottuville, niin sen hyödyntäminen on erittäin hyvää maataloustukea. Raha ei valu välikäsille. Eikä hinta ole laatuun nähden paha.

(Periaatteessa ei olisi yhtään tyhmempi juttu jos huoltovarmuudelle ja kriisinkestokyvylle hyödyllistä pien-, paikallis- ja tilatuotantoa tuotaisiin siihen sopivassa ketjussa esiin.)

Tätä tukiaisviljelyä ei pysty inhoamaan kukaan enempää kuin maanviljelijät itse.:)
Järkyttävä byrokraattinen hässäkkä keskeytymättömine valvontoineen. Isoveli valvoo peltosi aarilleen ja mitä siellä kasvaa.
Peltoja satelliitti- / ilmakuvataan vuosittain. Jatkuvaa paperisotaa ja selvien asioiden muistiinkirjaamista. Pienistä rikkeistä suhteettomia rangaistuksia.

Miksi tämä hässäkkä on rakennettu? Siksi, että kuluttaja saisi ruokansa kaupasta halvemmalla.

Lopetetaan tuet, ok. Tarkoittaa sitä, että maataloustuotanto ja sitä myöten ruoka loppuu, ellei tuottaja saa tuotantokustannusta markkinoilta.
Tuotanto siirtyy maihin, missä tuotantokustannus on pienin mahdollinen / alkutuottajan tuottajahinta nousee, samoin kuluttajan ruoastaan suoraan kaupassa maksama osuus.

Toisaalta kuluttajan verorasitus pienenisi. Luulisi, että ekonomistit ovat hommaa laskeneetkin. Jostakin syystä nykyinen tukihässäkkähimmeli on kuitenkin katsottu parhaaksi säilyttää käytössä. Yksi syy lienee kansallinen huoltovarmuus. Jokainen kansakunta haluaa varmistaa, että niinä huonoinakin aikoina omille kansalaisille riittää evästä.

Ostamalla tuotteita suoraan tiloilta voi tukea kotimaista tuotantoa parhaalla mahdollisella tavalla.:salut:
Siinä ei pääse S-ryhmäkään halpuuttamaan väliin.
Ongelmana tässä on, että tuotanto on periferiassa ja kuluttajien pääosa matkojen päässä kaupungeissa.

https://ruokaasuomesta.fi/
 
...............

Ostamalla tuotteita suoraan tiloilta voi tukea kotimaista tuotantoa parhaalla mahdollisella tavalla.:salut:
Siinä ei pääse S-ryhmäkään halpuuttamaan väliin.
Ongelmana tässä on, että tuotanto on periferiassa ja kuluttajien pääosa matkojen päässä kaupungeissa.

https://ruokaasuomesta.fi/

Tuo kaupparyhmien monopoli on kyllä perseestä.

Vai vielä välistä kun "isoveli" vie 50-90%. Itse olen etelässä tottunut siihen, että mennääs kattomaan minkä palan tästä ruhosta haluat. Siis jos ei halua mitä tiskillä on. Ja on taatusti tuoreempaa kuin Suomessa, kun ruhot roikkuu takahuoneen kylmiössä.

Miksi tämä on kiellettyä Suomessa?
 
Tuo kaupparyhmien monopoli on kyllä perseestä.

Vai vielä välistä kun "isoveli" vie 50-90%. Itse olen etelässä tottunut siihen, että mennääs kattomaan minkä palan tästä ruhosta haluat. Siis jos ei halua mitä tiskillä on. Ja on taatusti tuoreempaa kuin Suomessa, kun ruhot roikkuu takahuoneen kylmiössä.

Miksi tämä on kiellettyä Suomessa?

Eipä se kiellettyä ole, mutta kaikkine hygieniapasseineen, omavalvontoineen ja viimesenpäälle direktiivit täyttävine käsittely- ja kylmätiloineen HELEVETIN kallista.
Käytännössä meillä on onnistuttu tekemään nämä hommat maatiloille liki mahdottomiksi. Myyntivoluumit pitäisi olla tosi suuria, ennen kuin tähän on mahdollisuutta lähteä.
Siihen lisäksi vielä eri viranomaisia päälle kyttäämään, eipä ole liian helppoa lihan suoramyynti suomessa.

Byrokratialla vaikeutetaan tässä maassa tavattomasti kaikenlaista pienyritystoimintaa. Sipilä aikoi purkaa niitä normeja. Taisi tulla muita kiireitä..
 
Tätä tukiaisviljelyä ei pysty inhoamaan kukaan enempää kuin maanviljelijät itse.:)
Järkyttävä byrokraattinen hässäkkä keskeytymättömine valvontoineen. Isoveli valvoo peltosi aarilleen ja mitä siellä kasvaa.
Peltoja satelliitti- / ilmakuvataan vuosittain. Jatkuvaa paperisotaa ja selvien asioiden muistiinkirjaamista. Pienistä rikkeistä suhteettomia rangaistuksia.

Miksi tämä hässäkkä on rakennettu? Siksi, että kuluttaja saisi ruokansa kaupasta halvemmalla.

Lopetetaan tuet, ok. Tarkoittaa sitä, että maataloustuotanto ja sitä myöten ruoka loppuu, ellei tuottaja saa tuotantokustannusta markkinoilta.
Tuotanto siirtyy maihin, missä tuotantokustannus on pienin mahdollinen / alkutuottajan tuottajahinta nousee, samoin kuluttajan ruoastaan suoraan kaupassa maksama osuus.

Toisaalta kuluttajan verorasitus pienenisi. Luulisi, että ekonomistit ovat hommaa laskeneetkin. Jostakin syystä nykyinen tukihässäkkähimmeli on kuitenkin katsottu parhaaksi säilyttää käytössä. Yksi syy lienee kansallinen huoltovarmuus. Jokainen kansakunta haluaa varmistaa, että niinä huonoinakin aikoina omille kansalaisille riittää evästä.

Ostamalla tuotteita suoraan tiloilta voi tukea kotimaista tuotantoa parhaalla mahdollisella tavalla.:salut:
Siinä ei pääse S-ryhmäkään halpuuttamaan väliin.
Ongelmana tässä on, että tuotanto on periferiassa ja kuluttajien pääosa matkojen päässä kaupungeissa.

https://ruokaasuomesta.fi/

Itse ostan kananmunat oman kylän tilalta, lihan ja makkaran naapurikylän teurastamolta ja maidon dyykkaan veljen tankista. Maksan mielelläni vaikka enemmän kun tiedän että se raha varmasti menee tuottajalle...tosin veljen kanssa oravanahkakaupalla, xo-konjakkipullolla vuoden maidot :)
 
Eipä se kiellettyä ole, mutta kaikkine hygieniapasseineen, omavalvontoineen ja viimesenpäälle direktiivit täyttävine käsittely- ja kylmätiloineen HELEVETIN kallista.
Käytännössä meillä on onnistuttu tekemään nämä hommat maatiloille liki mahdottomiksi. Myyntivoluumit pitäisi olla tosi suuria, ennen kuin tähän on mahdollisuutta lähteä.
Siihen lisäksi vielä eri viranomaisia päälle kyttäämään, eipä ole liian helppoa lihan suoramyynti suomessa.

Byrokratialla vaikeutetaan tässä maassa tavattomasti kaikenlaista pienyritystoimintaa. Sipilä aikoi purkaa niitä normeja. Taisi tulla muita kiireitä..

No eikös se muutama vuosi sitten ollut ihan täys totuus etelänimmeisillä, että tilalta ostettu maito on ihan hengenvaarallista,pikkulapset kuolee ja aikusetkin joutuu vähintään tehohoitoon. On se kumma kun meidänkin perheessä kaikki neljä lasta selvisi täyteen ikään, puhumattakaan vanhuksista jotka nitkutteli yli ysikymppisiksi.
 
Eipä se kiellettyä ole, mutta kaikkine hygieniapasseineen, omavalvontoineen ja viimesenpäälle direktiivit täyttävine käsittely- ja kylmätiloineen HELEVETIN kallista.
Käytännössä meillä on onnistuttu tekemään nämä hommat maatiloille liki mahdottomiksi. Myyntivoluumit pitäisi olla tosi suuria, ennen kuin tähän on mahdollisuutta lähteä.
Siihen lisäksi vielä eri viranomaisia päälle kyttäämään, eipä ole liian helppoa lihan suoramyynti suomessa.

Byrokratialla vaikeutetaan tässä maassa tavattomasti kaikenlaista pienyritystoimintaa. Sipilä aikoi purkaa niitä normeja. Taisi tulla muita kiireitä..

Ja sanon taas, tämä ei sekään ole varsinaisesti EU:n vika vaan ihan kotokutoisen byrokratian, joka koettaa keksiä itselleen jatkuvasti syytä olemassaoloonsa.
 
Suoramyynnistä pari sanaa: onneksi kaikissa muissakin eu-maissa noudatetaan samoja eu-säännöksiä kuin mitä meilläkin koskien maatilojen elintarvikkeiden suoramyyntiä. Vai epäileekö joku ettei..?
 
1.Tätä tukiaisviljelyä ei pysty inhoamaan kukaan enempää kuin maanviljelijät itse.

2. Ostamalla tuotteita suoraan tiloilta voi tukea kotimaista tuotantoa parhaalla mahdollisella tavalla.:salut:

3. Ongelmana tässä on, että tuotanto on periferiassa ja kuluttajien pääosa matkojen päässä kaupungeissa.

4. https://ruokaasuomesta.fi/

1. Byrokratia-allergikkona uskon että viljelijät inhoavat rumbaa.

2. Nykyisin tuntuu olevan myös tilamyynnin verkostoitumista. Arskan hillot, Leenan puurotarpeet, Veikon luomulihat ja Matin talkkunat saattavat löytä kaikki Arskalta, Leenelta, Veikolta ja Matilta. (Varmaan joku myyntitilijärjestelmä tms.)

3. Jos tuottajat tekevät yhteistyötä maatilamatkailun, toistensa ja kiertävien tilatuotekauppiaiden kanssa niin ei se välttämättä ole ongelma. Voluumit voivat olla alkuun pieniä, mutta katteet lienevät jotain ihan muuta kuin isoille ketjuille myydessä.

Some on aika hyvä kanava kun vaan tajuttais että "mä pystytän sivun, jos mua ei nyt löydetä niin petyn" ei riitä. Pitää brändätä, mennä muiden sivuille, houkutella...

4. Kiitos linkistä. Vastaan toisella.

http://myllyliitto.fi/ennen_nyt.html
 
Suoramyynnistä pari sanaa: onneksi kaikissa muissakin eu-maissa noudatetaan samoja eu-säännöksiä kuin mitä meilläkin koskien maatilojen elintarvikkeiden suoramyyntiä. Vai epäileekö joku ettei..?

Monta kertaa käynyt mielessä että kyse voi olla myös käännösvirheestä.

Jos meillä sovelletaan elintarviketuotannossa teollisen tuotannon normeja pien-, paikallis-, lähi- jne. tuotantoon, niin voi olla että syynä on joku "tilataan käännös sieltä mistä halvimmalla saadaan" -hölmöily.

Ja jos niin on tehty, niin kyse on arvovallasta, joten tapetaan mieluummin ala ja sen ihmiset kuin myönnetään erehdys.

Ei ne "porkkanoiden pesuhuuoneen pitää olla ruostumattomasta teräksestä" ja "maitoon leivottua pullaa ei saa myydä ilman ylitarkastajan lahjomista -ohjeet mitään tila- ja paikallistuotannolle tarkoitettuja voi Euroopassa olla.

Käännetään teurastamoja koskevat ohjeet tilaa koskeviksi ja suurkeittiöiden ohjeet kuuden tuolin kuppiloita koskeviksi, niin saadaan kätevästi 20 000 työtöntä ja 1 000 itsemurhaa lisää.
 
Monta kertaa käynyt mielessä että kyse voi olla myös käännösvirheestä.

Jos meillä sovelletaan elintarviketuotannossa teollisen tuotannon normeja pien-, paikallis-, lähi- jne. tuotantoon, niin voi olla että syynä on joku "tilataan käännös sieltä mistä halvimmalla saadaan" -hölmöily.

Ja jos niin on tehty, niin kyse on arvovallasta, joten tapetaan mieluummin ala ja sen ihmiset kuin myönnetään erehdys.

Ei ne "porkkanoiden pesuhuuoneen pitää olla ruostumattomasta teräksestä" ja "maitoon leivottua pullaa ei saa myydä ilman ylitarkastajan lahjomista -ohjeet mitään tila- ja paikallistuotannolle tarkoitettuja voi Euroopassa olla.

Käännetään teurastamoja koskevat ohjeet tilaa koskeviksi ja suurkeittiöiden ohjeet kuuden tuolin kuppiloita koskeviksi, niin saadaan kätevästi 20 000 työtöntä ja 1 000 itsemurhaa lisää.
Tietysti meillä tehdään kaikki pilkulleen ja hartaudella, oli kyseessä Trafi, verottaja, valvira, ely-keskus tai mikä vaan valvova viranomainen, niin asiat tehdään viimeisen pilkun mukaan. Ihan sama vaikka olisi miten kohtuutonta hallintoalamaiselle.. Suomalainen virkamies ei jousta nimittäin
 
No eikös se muutama vuosi sitten ollut ihan täys totuus etelänimmeisillä, että tilalta ostettu maito on ihan hengenvaarallista,pikkulapset kuolee ja aikusetkin joutuu vähintään tehohoitoon. On se kumma kun meidänkin perheessä kaikki neljä lasta selvisi täyteen ikään, puhumattakaan vanhuksista jotka nitkutteli yli ysikymppisiksi.
Ei. Kyse oli ymmärtämättömyydestä maidon loppukäyttäjän, toimittajien ja tiedotusvälineiden lukijoiden osalta.

Kuluttaja osti tilalta maitoa suoraan. Kuluttaja ei ymmärtänyt, että tankista otettu pastöroimaton maito on suunnilleen kolmantena päivänä kaputt (ainakin juomismielessä). Kuluttaja sairastui.

Kun asiasta kysyttiin tieteilijältä, tämä kertoi, että pastöroimaton maito pilaantuu nopeammin, kuin kaupasta ostettava käsitelty maito. Lisäksi hän kertoi, että vanhaan aikaan, ennen kylmälaitteiden kehittämistä ja maidon käsittelyä, maito tappoi paljon ihmisiä, koska se pilaantui. Etenkin pikkulasten kuolleisuuslukuja sekä kaupungissa että maaseudulla selittää juuri pilaantunut maito ja siitä seuranneet vatsataudit.

Tästä sitten rakennettiin jokin käsittämätön olkiukko, että tutkija väitti, että maito tappaa.

"Vanhasseen aikaan" lasta hoidettiin sekä kaupungissa että maaseudulla siten, että kehdon yläpuolelle kiinnitettiin maidolla täytetty lehmänsarvi, jossa oli pieni reikä. Maito tippui tasaisesti ja lapsi oppi, että kun pitää päätä tietyssä asennossa ja suuta auki, saa maitoa hissukseen. Ongelmana ovat tietenkin lämpö ja kärpäset. Lämpö pilaa maidon ja kärpäset levittävät tauteja. Lisäksi kaupunkeihin tuotava maito oli joskus 1700 - 1800-luvuilla siinä kunnossa, että nykyihmisellä jäisi jo ulkonäön perusteella haistamatta, maistamisesta puhumattakaan.

Eino Jutikkalan Kuolemalla on aina syynsä kertoo asiasta aika kuvaavasti ja tyhjentävästi. Suosittelen lyhyttä ja tiivistä teosta demografiasta muutenkin kaikille historiasta ja yhteiskuntien kehityksestä kiinnostuneille.
 
Back
Top