Suuri maatalouskeskustelu

Se minua ihmetyttää Päätalon savottajutuissa, ettei vettä juoda koko päivän aikana vaikka kuinka janottaisi.
Päätalo syntyi 1919, 30-luvulla jo savotassa. Ettei vaan kirjailija olisi ottanut taiteellisia vapauksia tuon juomisen suhteen, koskaan en ole vastaavasta kuullut.
(Iijoki-sarjaa olen joskus yrittänyt lukea, mutta yritykseksi jäi..)

Vanhin tuntemani noiden aikojen metsuri on syntynyt 30-luvulla. Ehkä Päätalon kuvaamaa masokismia (veden juonnin suhteen) harrastettiin vain Pohjois-Pohjanmaalla. Tämä tuntemani on kertoillut, että kahvit kiehautettiin päivällä nuotiolla ja siinä vähän evästäkin syötiin. Savottakämpillä syötiin aamulla tukevasti esim. pottuja ja läskisoossia, illalla metsästä palattua syötiin taas, mutta tuohon päivällä juomattomuuteen en usko. Pitääpä kysäistä seuraavan kerran, kun hänet nään.
 
Tuossa on jo oma stressinsä opetella ja käyttää kaikkea tuota automatiikkaa. Joskus pitäisi työhönkin keskittyä eikä pelkästään tekniikkaan. Kai se sujuu, jos siihen vaan riittävästi paneutuu.
Valtran T-sarjassa on poikkeuksellisen paljon kaikenlaista nappia ja hilavitkutinta. Itsellä ei ole, mutta tuttu vehje.
T-sarjaa löytyy myös portaattomalla vaihteistolla, esittelyssä olleessa ei sitä ollut.
Sähköisesti ohjattu vaihteisto itsessään on hyvä, mutta niiden automaattitoiminnot on varsin turhia. Korva ja ajotilanne sanoo parhaiten milloin isompaa tai pienempää pesään.

Nostolaitteen ohjelmoitavat automaattitoiminnot on kayttökelpoisia esim. kääntöauran kanssa. Päisteessä aura ylös ja samalla alkaa prosedyyri joka kääntää auran. Käännöksen jälkeen samasta napista aura alas asetettuun työsyvyyteen.

Omassakin uudemmassa traktorissa on sähköisesti ohjattu vaihteisto. Käytän lähes aina manuaalitoiminnolla vaihteistoa, vaihteiston joystickiä, suunnanvaihtajaa ohjauspyörän vieressä tai etukuormaajan kahvassa olevia vaihteiston + - napppuloita tökitään sormella ja aina on käypä vaihde kyseiseen työtilanteeseen.
 
Autiomaa -survivalismista löytyi tämmöinen.

It’s a minimalistic approach. How it works with the number one concern in the desert, hydration, is like this. Bedouin never ever hydrate throughout the day especially through the hot part of the day. They don’t drink much coffee- and never in the day. Maybe one in the evening but I’ve been on many trips where no coffee was drunk. The tea is always strong and very sweet. And it’s the rocket fuel of the desert.
It has long been known that by drinking hot drinks, preferably tea with some sugar, both reduces the need to sip water and also ‘resets’ the body’s metabolic running temperature. That is the ‘comfort point’ at which your body operates. If you suck cool liquid through a pipe all day long you are telling your body one thing: there is no shortage of water here to waste. Unless you are running a desert marathon when water is needed to cool you down - ie. NOT a survival situation- then the first and best thing you can do is leave your camelback back home.

Drink early in the morning when it is cool, a bit at lunchtime and in the cool of the evening a few hours before sleep. Drink a 1.5 litre bottle throughout the day with, from time to time, rehydration salts or a spoon of salt and a spoon of sugar in it. Drink tea the rest of the time, any time. You should manage in non-summer conditions, to go on 4-4.5 litres a day for all your water needs- even if walking up to 30km a day. That is by not hurrying and not carrying anything more than a very light pack. Naturally you’ll have to experiment. I once dragged a trolley over sand dunes and ended up drinking 9 litres in twelve hours- which resulted in vomiting and headaches. Subsequent days I got it down to the 4 litre level per day whilst still pulling the trolley.
Then you can begin to push yourself- for short bursts. Can you - if well hydrated - go a day with only a litre? - probably- though you may be pretty dry at the end. Sucking rocks does work by the way.

It is by such acts of self-discovery that you begin to build a basis for real desert survival. Once you know you can walk 30km in a straight line on a few litres of water through a featureless desert- then you’re getting somewhere.
https://www.theexplorerschool.com/journal/desert-survival/
 
Ei kun Päätaloa lukemaan. Talvella palstalle mennessä on syöty runsas aamupala eli niinpaljon kun mahtuu. Koko päivän aikana ei syödä eikä juoda mitään. Illalla sitten kaloreita sen minkä saapi uppoamaan.

Se minua ihmetyttää Päätalon savottajutuissa, ettei vettä juoda koko päivän aikana vaikka kuinka janottaisi. Veden juomiseen kuulema jää "koukkuun" ja sen jälkeen janottaa koko ajan. Ei luulisi olevan ongelma Suomessa. Muistan yli kymmenen vuotta sitten katsoneeni dokumentin Saharan beduiineista, joilla oli vastaavat perustelut veden juonnin välttelystä.

Joo, pöllimetässä itse nuorena kanssa, siis jano on valtava. Mutta lunta ei pidä janoon syödä, vaikka kuin polttelisi.
Vesipullo kyllä mukana itsellä, mutta jos et juo sitä puoleen päivään mennessä, niin se on jäässä.

Siihen tosiaan tottuu, ja jaksaa kun yönseudun syö vankasti ja nesteyttää.
 
Ja tuosta Päätalosta vielä, on paras suomalainen kirjailija Mika Waltarin ohella. Siinä on kaksi miestä jolle hatun otan päästä kyllä!

Suurimmat suomalaiset kirjailijat siinä kyllä!
 
Ai sinulla on vielä perinteisemmät menetelmät käytössä!
Minulla on ilo ja kunnia tuntea muutamia wanhan ajan tosimetsureita. Ne on uskomattoman kovia äijiä.
Tarinoita olen kuullut ja totisesti ei ollut helppoa eikä herkkua se elämä.
Ei olisi tämän päivän miehistä enää niihin oloihin eikä töihin. Huonot kamppeet ja eväät. Savottakämpällä yökunnissa. Siellä 50 ukkoa polttaa ketjussa, hikiset kamppeet ja hevosvaljaat kuivumassa samassa tilassa. Raskas muona ja ilman laatu ei kuulemma ollut kaikin ajoin noissa kämpissä paras mahdollinen.
(Hyvin lievä ilmaisu:cool:)

Muutama on vielä hengissä ja niiden juttuja pitäisi saada tallennetua jollain konstilla jälkipolville.

Pokasahalla ja kirveellä, taisi olla justeerikin käytössä. Sitten myöhemmin moottorisahalla ja nekään alkuun olleet mitään ergonomisia ihmeitä.

Ne äijät oli uskomattoman voimakkaita ja sitkeitä, hattua nostan.
Vanhimmat taitavat olla sodankäyneitä miehiä. Tuskinpa noihin oloihin varsinaisesti tottuu, mutta luultavasti niissä oppii pärjäämään ja niitä sietämään.

Kovaa se työ on ollut, ja vapaa-aika kämpillä omanlaistaan. Ne meille tätä maata rakensi, kuin tietysti muutkin aikalaisensa (osa kyllä yritti kaataa kuten nykyäänkin :mad:)
 
Joo, pöllimetässä itse nuorena kanssa, siis jano on valtava. Mutta lunta ei pidä janoon syödä, vaikka kuin polttelisi.
Vesipullo kyllä mukana itsellä, mutta jos et juo sitä puoleen päivään mennessä, niin se on jäässä.

Siihen tosiaan tottuu, ja jaksaa kun yönseudun syö vankasti ja nesteyttää.
Itse muutaman talven metsätöitä tehneenä rytmitin hommaa niin, että tankillisen jälkeen kevyt terotus, pieni voileipä ja juoma, sen hetken istahdus ettei kylmä tule. Keskellä päivää, parin kolmen tankin jälkeen ruokatermos tyhjäksi ja iltapäivä sama rytmi. En mitään himopäiviä tehnyt ikinä, viisi kuusi tankillista eli tunteina vähän yli riitti.
 
Perunan ilmaviljely, kaikkea sitä :rolleyes:

Aeroponinen menetelmä tehostaa tuotantoa
SPK on kehittänyt siemenperunan tuotantoon uuden aeroponisen menetelmän. Jo kaupallisessa käytössämme oleva menetelmä yhdistää huipputekniikan ja perinteisen agriosaamisen. Mukuloiden määrän kasvia kohti se nostaa jopa kymmenkertaiseksi aikaisempaan verrattuna.

Aeroponisen menetelmän ydin on, että perunan juuret kasvavat pimeässä, suljetussa kammiossa ilmassa roikkuen. Turvetta tai muuta kasvualustaa ei käytetä. Juurille sumutetaan tarkoin määritellyin väliajoin ravintoliuosta, jonka koostumus räätälöidään muun muassa lajikkeen ja kasvuvaiheen mukaan. Perunan varsi puolestaan on valossa kammion yläpuolella. Menetelmä vaatii oman laitteistonsa, joka mahdollistaa ravintoliuoksen sumutuksen tarkan säätelyn ja automatisoinnin sekä muun muassa valaistuksen muuntelun.

Käytämme aeroponista menetelmää osassa minimukuloiden tuotantoamme. Perinteisellä tavalla toimittaessa yksi perunakasvi tuottaa 3-4 kuukautta turpeessa kasvettuaan 4–8 minimukulaa. Tämän jälkeen ne korjataan kerralla pois. Aeroponinen tuotanto nostaa minimukuloiden määrän jopa lähes sataan perunakasvia kohti.

Avomaan kasvatuskokeet osoittavat, että aeroponisesti tuotettujen mukuloiden laatu ja elinvoima ovat ainakin samalla tasolla kuin perinteisesti kasvatettujen. Itukuoppien määrä mukulaa kohti on jopa suurempi. Tämän vuoksi aeroponisten mukuloiden lisääntymispotentiaali seuraavassa vaiheessa näyttää olevan perinteisiä mukuloita suurempi.

Uuden menetelmän ansiosta uudet, lupaavat perunalajikkeet saadaan nopeammin Suomen markkinoille kotimaisista siemenkannoista ja riippuvuus ulkomaisista kantasiemenistä vähenee.
SPK:n kehitysprojekti on saanut osarahoituksen Tekesin Symbio-ohjelmasta.
http://www.spk.fi/aeroponinen_tuotanto

 
Eihän ne vanhat miehet paljoa vettä juoneet, sen vaan sitten vanhana huomaa munuaisista. Tyhmää.
Meilläkin jos isän kanssa jotain tehdään, niin tuplasti minä juon sen aikana vettä tms. Viime aikoina tilanne on tosin tasoittunut, kun äiti on antanut mahtikäskynsä ja isällä on kannullinen vettä, joka on joka päivä juotava :D
 
Eihän ne vanhat miehet paljoa vettä juoneet, sen vaan sitten vanhana huomaa munuaisista. Tyhmää.
Meilläkin jos isän kanssa jotain tehdään, niin tuplasti minä juon sen aikana vettä tms. Viime aikoina tilanne on tosin tasoittunut, kun äiti on antanut mahtikäskynsä ja isällä on kannullinen vettä, joka on joka päivä juotava :D
Meillä myös se veden juominen aikaisemmin oli faijalla ( vm42) aina vähän hankalaa. Varma kesän merkki oli aikaisemmin että lähettiin terkkariin nestehukasta johtuvien oireiden ja huonon olon vuoksi. Tähän liittyi myös hyvin usein joku raskaampi työ joka piti tehdä juuri kuuminpaan aikasn... No, näistä on opittu ja nyt on vesipullo mukana onneksi. Eli ei kai sitä ennenvanhaan vettä turhaan ryystetty..
 
Tärkein syy sukupuuttoihin vuoden 1500 jälkeen ovat olleet vieraslajit, kertoo tutkimus

Snips.

Evoluutio on inhoittava, se ylittää ihmisen kyvyn säännellä ja hoidella...ihmisellä on vastuunsa, mutta liikoja ei kannata silti odottaa. Lajeja on kuollut sukupuuttoon muistaakseni tsiljoonia jo ennen ihmisen astumista framille.....hyvä esimerkki lienee nämä rontto- ym. saurukset.

Ihminen on töhöillyt ja menetellyt myös väärin. Mutta on osoittanut kykyä myös korjausliikkeisiin. Hyviä esimerkkejä -ajaltamme- mm. biisonin pelastaminen, afrikkalaiseläimistön suojaaminen jne. Ja ei, en vahingossa kirjoittanut -suojata-verbiä, akateeminen suojelu ei olisi afrikkalaiseläimistöä auttanut. Muitakin esimerkkejä löytyy kosolti.

Erään luentotiedon perusteella mm. uudessa maailmassa ihminen on todistettavasti hävittänyt yhden lajin metsästysinnossaan, se on joku kyyhkyheimoon kuuluva lintu. Metsästysteeman otin esimerkiksi siksi, että yleensä keskustelu alkaa julkisuudessa siitä ja sen vahingollisuudesta.
 
Lidlin mainos tänään:
"FSC-sertifikaatti takaa, että kartonki on
peräisin vastuullisesti hoidetuista metsistä"

Paskaa. Ihan täyttä paskaa. FSC-puuta tuodaan mm. Venäjältä. Isoja metsäalueita on sertifioitu malliin joka ei oikeasti kelpaa edes Greenpeacelle

Eurooppalaisilla olisi omatkin sertifiointinsa mutta kumma kyllä tässä aiheessa yhteiset arvot eivät olekaan ok. Arvopohja on kovin valikoiva.

Saksalaisille kelpaa tietysti venäläinen puu kuten kaasukin.
 
Viimeksi muokattu:
Ajautu kalkkunakukko riitaan teinilehmän kanssa. Se kalkkuna piti teurastaa jo syksyllä mutta pakkaset on ollu niin piukassa että jäi tuoresäilöön. Punnittiin se heinävaa'alla, 22 kg on maksimi mitä se näyttää, tää meni yli.. Nyt vaan alko jännittää että mahtaako tollanen mahtua uuniinkaan. Hitto ku olis savusauna, laittasin sen sinne.
 
Ja tuosta Päätalosta vielä, on paras suomalainen kirjailija Mika Waltarin ohella. Siinä on kaksi miestä jolle hatun otan päästä kyllä!

Suurimmat suomalaiset kirjailijat siinä kyllä!
Elias Lönroot pitää kyllä lisätä, vaikka hän Kalevalan kokosikin osista sieltä täältä eikä kirjoittanut, niin vähintään kirjallisuuden suuruus jossei kirjailija :unsure:
 
20190313_125758.jpg
Mitä on metsuri-osasto mieltä pienen traktorin päälle rakennetun moton hakkuu jäljestä?

Kuinka paljon häviää sahamiehelle?

Tehossa ei häviä. Kova äijä pitää olla, joka yhdessä tuurissa pistää 30 mottia ensiharvennuksella kasohin. ( 10 mottia ammattimetsuri pistää, mutta ei taida paljon enempää mennä. Tuohonkin saa jo pistellä ihan tosissaan.)
 
Back
Top