Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Mpk ukkojen ego?
Voihan jotain koulutusviskaalia närästää, kun maassa on sotakokemusta omaavia ukkoja, varsinkin jos ittellä ei ole. Ja sitten sähköpostitellaanMPK tuolla vastaa, että tällaista linjausta ei ole.
En kyllä yhtään tunnista tosielämässä kuvaamaasi asennetta vaikka aika paljon aihepiirin parissa aikaani vietän.Voihan jotain koulutusviskaalia närästää, kun maassa on sotakokemusta omaavia ukkoja, varsinkin jos ittellä ei ole. Ja sitten sähköpostitellaan
— Ottamatta kantaa yhteenkään yksittäistapaukseen, joskus järkyttävien kokemusten jälkeen, oli kyse sodasta tai esimerkiksi vakavasta onnettomuudesta, yksilön toimintakyky voi olla hetkellisestikin alentunut. Tällaiset asiat pitää ottaa yksittäistapauksina huomioon turvallisuuden takaamiseksi myös MPK:n koulutuksissa, avaa MPK:n toiminnanjohtaja Antti Lehtisalo.
Ukrainan sodasta saadut kokemukset ja opit ovat tärkeitä maanpuolustusosaamisen kehittämisessä. Ne tulevat osaksi MPK:n koulutusta lähtökohtaisesti Puolustusvoimien kanssa tehtävän yhteistyön kautta.
Mitä olen lueksinut ja katsellut haastatteluja niin monen anti on kovin vähäinen merkittävän uuden tiedon jakajina muuten kuin yksittäisen sotilaan näkökulmasta ja usein ollaan aika arjen parissa. Tämä ei tarkoita missään nimessä väheksyntää heidän sotiluuttaan tai heidän tekojensa vähättelynä vaan usein ollaan sotilaallisten perusasioiden äärellä kertomuksissa "saatiin käsky mennä tonne, tossa kohtaa ammuttiin, otettiin irti/haavoituttiin/ saatiin yliote". Vaikka tykkään kirjoista ja sotilaan arjen jakamisesta kovasti lukea niin sellaista isomman kokonaisuuden ymmärrystä ja asiaan syvempää otetta on välittynyt lähinnä Ralf Sirenin haastatteluista & kirjasta. Tämä selittynee pitkälti siitä että miehellä oli reservinupseeritausta ja joukkueenjohtajan tehtävä jolloin näkymä on laajempi kuin yksittäisen rivisotilaan tai ryhmyrin horisontissa. Ja jos jollakin on vinkata kirja missä tuota on kotimaisen soturin silmin enemmän niin lukuvinkkejä jossa todistetaan "on niitä s****na muitakin, juntti" niin lukuvinkkejä mitkä todistaa otantani olevan kapea otetaan vastaan lämmöllä.Eikö tämänlainen arvio tulisi tehdä yhdessä lääkärin kanssa (tai lausunnon pohjalta), joka on nähnyt potilaan?
Sama mahdollisuushan meillä on operaatioissa käyneiden kanssa. Tai jos henkilö on ensihoitaja, poliisi tai palomies. Tai vaikka osana liikenneonnettomuutta.
Toivottavasti PV:lla on sitten tähän liittyen ohjelma käynnissä, jossa näitä kokemusasiantuntijoita haastatellaan ja oppeja kokeillaan.
Mitä olen lueksinut ja katsellut haastatteluja niin monen anti on kovin vähäinen merkittävän uuden tiedon jakajina muuten kuin yksittäisen sotilaan näkökulmasta ja usein ollaan aika arjen parissa.
No varmaankin kaikkein sitoutunein tapa miehistöön kuuluvana (kuten tuolla toisaalla kerroit) olisi maakuntakomppaniaan liittyminen. Maakunnissa sinne otetaan vaatimukset täyttävä kyllä, Helsingissä sen sijaan on kilpailua paikoista.On syttynyt varusmiespalveluksen jälkeen kipinä uudelleen maanpuolustusta kohtaan. Varmasti täältä löytyisi heti tietoa, kun etsisi, mutta pystyykö joku heittämään vinkkejä, että miten reservissä saisi osallistuttua vapaaehtoistoimintaan parhaimmalla tavalla?
Kannatan edellistä puhujaa ja vieläpä yllä olevalla järjestyksellä.1. MPK:n kursseja voin suositella, jos ei halua varsinaisesti pitkäaikaisesti sitoutua vapaaehtoiseen maanpuolustukseen.
2. sitoutunein tapa olisi maakuntakomppaniaan liittyminen.
Pitäisiköhän hakea? Ei oo ikärajoitusta.... kai.Kuuleeko kettu?
Hae henkilötiedustelukurssille -
puolustusvoimat.fi