Suurpeto keskustelu

Pdf Granlundin kirjasta Suden Pohjola.
Historiaan kannattaa tutustua. Susi ei ole Suomessa tappanut ihmistä yli sataan vuoteen.
Näin on ja syykin on hyvin yksinkertainen. Niitä ei juuri ollut.

Nyt ollaan jo kriittisellä rajalla tuon kannan kasvun suhteen. Tilasto olisi kyllä jo tuolta osin korjaantunut, ellei susialueiden ihmiset osaisi suhtautua tervellä tavalla suteen, joka on peto. Sitä pilttiä ei laiteta yksin linja-auto pysäkille susireviirillä. Näin on toimittu jo pitkään ja mitään ei ole sattunut.

Tästä väitteestä, että autot, mehiläiset, koirat jne. ovat vaarallisempia kuin susi. Asia, mikä väitettä esittäessä unohtuu, on altistuminen vaaralle.
Todennäköisyys ei korreloi loukkaantuneiden määrän kanssa vaan altistumisen kanssa.
 

Liitteet

  • Ihminen ja susi.pdf
    402.3 KB · Luettu: 9
Viimeksi muokattu:
Mä luulen, että näissä -sekarotuisissa- ollaan jo niin pitkällä, että itse iso kehnokaan ei enää erota mikä
Mä luulen, että näissä -sekarotuisissa- ollaan jo niin pitkällä, että itse iso kehnokaan ei enää erota mikä on mitäkin. Kun naaras tiinehtyy koirasta tai jo valmiista hybridistä, niin siinähän on jo lauman siisti alku. Mitä ne jälkeläiset sitten ovat, entä seuraava sukupolvi jne.jne.

Sen oikean mehtäsusen suurin uhka ei ole verenhimoinen ylipainoinen mehtuumies vaan onneton Venäjällä jo eläinsukupolvia sitten käynnistynyt ja käynnistetty -jalostaminen-. Voidaanhan me -suojella- kaikkea mitä tulee hukkapilkan takaa....panta kaulaan ja suden kyltti katolle. Katotaan vielä kymmenen vuotta ja kyllä siinä vielä aivot valaistuu. Koetetaan sitten tuumia, mistä löytää sellaisen geenipuhtaan hukkasen.

Ratkaisu asiassa nyt vaan syntyy muualla kuin Suomessa noin niinkuin suden osalta.

Tämä se on meidän susiongelmien alkujuuri. Ne vapautetut olivat/ovat ihmiseen tottuneita hybridejä. Nyt itärajan kuvaushaaskoilla on hauskan näköisiä ''susia.''
Lisäksi olematon koirakuri rajan takana, meidän susikanta on mikä on. Sen lisäksi kaikki näiden susien kanssa tapahtunut puuhastelu ei kestäisi tarkempaa päivänvaloa rajan tälläkään puolen. Tarkoitan tällä kotimaisen viranomaistahon toimia.

Venäjän Euroopan puoleisen osan susikanta lienee isolta osaltaan koirien perimällä pilattu, mutta Uralin takaa löytyisi vielä aitoja harmaasusia.
Nämä kotimaiset koirien perimällä pilatut hybridit pois ja aitoja tilalle. Puhtaiden susien kanssa ongelmia olisi paljon vähemmän.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/...rajan-takana-paljastui-susikasvattamo-1.14495
 
Luke sai näköjään muutaman susien pantalauman taas kartalle. Hirvijahtia ajatellen paljon lohduta. (Jahti päättyi 31.12.)
En tiedä, mutta arvaan, lähtivät joululomille ja kukaan ei huolehtinut, että paikkannustiedot jaetaan nettiin.
Arvaan myös, että tykkylunta tarjotaan selitykseksi, kun paikkatiedot eivät päivittyneet. Uskokoon ken tahtoo, mutta pantalaumoja on 7 ja mikä on todennäisyys sille, ettei yksikään lauma käynyt pellolla, järven jäällä tai muulla avoimella paikalla, mistä panta olisi saanut yhteyden..
Hirvijahdissa meni yli viikko (viimeinen) puhtaasti pelastusarmeijalle.

http://alueviesti.fi/2018/01/03/susiin-on-hiljalleen-totuttu/comment-page-1/

Tottuuhan kuppaan tai koleraankin.
Ennen nykyisiä susikantoja hirvijahtiin oli mukava lähteä. Koirat metsään ja homma toimi.
Nykyjään jahti alkaa olla enimmäkseen toivotonta pehertämistä ilman koiria ja silloin kun ne metsään on laskettu, saa pelätä huulet sinisenä tuleeko ne koskaan hengissä sieltä pois.
Muutama vuosi tällä tahdilla niin metsästys koiraa käyttäen on kokonaan kuopattu laji. Ja kun hirvimiehet lopettaa, loppuu myös SRVA toiminta.
Ehkä tämäkin toiminta on sitten jo tarpeentonta, pedot kyllä hoitaa henkilaidat kolarieläimet pois kuleksimasta.
 
Näin Ruotsissa: Susia on ammuttu muutamassa päivässä tuplasti niin paljon kuin meillä viidessä kuukaudessa
Ympäristö 05.01.2018Matti Tuominen
Ilmiötä selittää ainakin osittain se, että Ruotsissa harjoitetaan kannanhoidollista metsästystä.

370918-jpg.jpg

Suomessa kokeiltiin suden kannanhoidollista metsästystä metsästyskaudella 2015–2016. Sen jälkeen susia on saanut metsästää ainoastaan turvallisuusperusteisesti.
Ruotsissa on kaadettu pelkästään tämän vuoden ensimmäisten päivien aikana kaksi kertaa niin paljon susia kuin Suomessa koko elokuussa alkaneen metsästyskauden aikana.

Suomen riistakeskuksen tilastojen mukaan meillä on elokuussa alkaneen metsästyskauden aikana kaadettu riistakeskuksen myöntämillä poikkeusluvilla yhteensä kuusi sutta. Ruotsissa sen sijaan susia on ammuttu vuoden neljän ensimmäisen päivän aikana jo 12 kappaletta.
Suomen luvista ainoastaan yksi on käytetty poronhoitoalueen ulkopuolella. Viisi muuta sutta on ammuttu poronhoitoalueella. Näiden lisäksi koko maassa on ammuttu tällä metsästyskaudella kolme sutta poliisin määräyksestä.

Suomen riistakeskuksen julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönenmuistuttaa, että sudenkaatolupien perusteet ovat tiukentuneet huomattavasti parin vuoden takaiseen tilanteeseen nähden. Tiukempi suhtautuminen sudenkaatolupiin johtuu Härkösen mukaan siitä, että meillä ei enää metsästetä susia kannanhoidollisilla perusteilla. Sen sijaan susien kaatoja ohjaavat turvallisuusnäkökohdat.
Toisaalta taustalla vaikuttaa myös se, ettei poliisi ole saanut susiin liittyviä tehtäviä enää niin paljon kuin aiemmin.

Suomessa kokeiltiin suden kannanhoidollista metsästystä metsästyskaudella 2015–2016. Sen jälkeen susia on saanut metsästää ainoastaan turvallisuusperusteisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että nykyään suden kaatolupaan vaaditaan vahinkoa tai vaaraa aiheuttavan suden yksilöinti.
"Pitää pystyä perustelemaan, miksi juuri tietty yksilö täytyy poistaa, ja mitä vaikutuksia sillä on kokonaisuuteen", Härkönen sanoo.
Toisin kuin meillä, Ruotsissa harjoitetaan edelleen suden kannanhoidollista metsästystä. Toisaalta Ruotsin suurempaa kaatomäärää selittää luultavasti se, että myös susia on maassa Suomea enemmän. Suomessa arvioidaan olevan susia noin puolet Ruotsin määrästä.
"Jokainen valtiohan toimii itsenäisesti susien kanssa. Heillä on oma politiikkansa, jolla niitä sääntöjä luodaan", Härkönen muistuttaa.
Esimerkki hyvin tiukasta susipolitiikasta on Saksa. Siellä susia ei nimittäin metsästetä lainkaan.
Oheisella videolla susi jolkottelee Tammelan keskustassa omakotitalojen pihoilla.
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ympäristö/artikkeli-1.219668

Katos, Svenssonithan päättää joistakin asioista ihan itse. Meillä ei voida, koska Eu ja luontodirektiivi.
Edelleen huvittaa nämä lehtien kuvituskuvat.:D Tuokin ''suden'' reppana.
Huvittaa vähemmän, kun miettii että miksi ei puhtaiden harmaasusien kuvia ole lehdissä. Niitä ei tässä maassa juuri ole.
Kuvassa on isokorvainen ''suomisusi''.
 
Onkohon suurissa pöydissä päätetty, että Suomi on susien reservaatti Euroopassa.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201801112200662007_ul.shtml
En usko. Eu:n mallioppilas Suomi. Ihan omia päätöksiä tämän ylisuuren susikannan säilyttäminen on.
Eu:n jäsen on Ruotsikin ja petoasioissa linja on siitä huolimatta ihan toinen.

Norskit ne paukauttelee sutensa joka vuosi aika olemattomiin, silti ne vuosittain ampuu tuon noin 40 kpl.
Susikantahan lisääntyy vuodessa n. 30 %. Paitsi meillä ne vähenee. Erikoinen yhtälö.
Tästä on jo muutama vuosi, kun Lukekin (taisi olla vielä silloin RKTL) oli sitä mieltä, että Suomessa on noin 300 sutta. Jo sen vuoden jälkeinen pentutuotto n.+ 100 kpl.

Metsästyslupa Norjassa koskee kaikkiaan 42 susiyksilöä. Norjassa elää arvioiden mukaan yhteensä 56 sutta, joten maan susikanta tulee tyrehtymään neljännekseen nykyisestä.
 
Järki voitti.

Kuusamossa vuoden lopulla ammuttua sutta koskeva esitutkinta lopetettiin - "Kyse hätävarjelusta pakkotilanteessa
Kuusamossa viime vuoden lopulla ammutun suden tapauksen esitutkinta on lopetettu syyttäjän päätöksellä, kertoo tutkintaa johtanut rikoskomisario Risto Määttä.

Määttä esitti syyttäjälle esitutkinnan rajoittamista "ei näyttöä rikoksesta" -perusteella.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että kyseessä on ollut niin sanottu vastuuvapaustilanne.

– Se perustuu rikoslain kohtaan hätävarjelusta pakkotilanteessa. Siinä on oman omaisuuden eli koiran suojaamiseksi ollut pakko ampua. Susihan on rauhoitettu ja muussa tilanteessa teko olisi rangaistava, Määttä selventää.

Hänen mukaansa asia on nyt käsitelty loppuun ja siirtyy arkistoihin.

Metsästäjä ampui varoituslaukauksen, joka ilmeisesti osui

Kyse oli tapauksesta, jossa susi oli iskenyt metsästyskoiran kimpuun kesken metsästysreissun Kuusamon Kivenlahdessa 29. joulukuuta viime vuonna.

Poliisin mukaan metsästäjä oli yrittänyt muun muassa huutamalla lopettaa suden hyökkäyksen. Susi ei irtautunut koiran kimpusta, mutta oli metsästäjän kertoman mukaan alkanut murista hänelle.

Metsästäjä koki tilanteen uhkaavaksi ja ampui varoituslaukauksen suden viereen. Poliisin mukaan susi oli kuitenkin liikahtanut niin, että laukaus mahdollisesti osui.

Tähän viittasivat myös suden paetessaan jättämät jäljet.

Jäljestyksen jälkeen illalla susi tavoitettiin ja loukkaantunut eläin lopetettiin poliisin päätöksellä.

Tapauksesta nousi vilkas keskustelu muun muassa Kalevan verkkosivujen kommenttipalstoilla


http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjoi...-kyse-hatavarjelusta-pakkotilanteessa/782076/
 
Norja antaa tappaa lähes kaikki sudet alueellaan – mielenilmauksia huomenna monessa maassa
https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/...ia-huomenna-monessa-maassa/6736660#gs.kvJvqis


1516471783416.png
https://www.facebook.com/search/top/?q=susivaroitukset ja keskustelu.


Norjassa ammuttu ''susi''.:LOL: Mitä, onko ne ampuneet vahingossa Benhardilaisen..:cry:

Ihan pakko todeta, että jos ei kotomaan ''suomisusissa'' kehumista, ei ole kyllä norjassakaan asioden laita sen parempi. Tietysti sikäli, että ne vähentää noita, me lisätään.
En itse viitsisi moisten sekuleiden puolesta ihan kamalaa äläkkää pitää.


Kuten olen useasti todennut ja tässä ketjussa joku muukin, suden suojelua ei ole noiden koirasusien suojelu.
 
Lukijoilta: Mopo on lähtenyt käsistä

Mopo on lähtenyt käsistä, ruukattihin sanoa kloppina, kun hallinta menetettiin. Näin on käynyt Etelä-Pohjanmaalla susien suojelun suhteen.
Kauhajoella vuonna 2015 ilmoitettiin 80 susihavaintoa. Seuraavana vuonna 180. Viime vuonna jo 400! Havainnot ovat siis viisinkertaistuneet kolmessa vuodessa.
Tämä johtuu siitä, että yksittäiset sudet ovat voineet rauhassa lisääntyä ja näin on kanta moninkertaistunut. Kurikassa ei ole miesmuistiin nähty tällaisia susilaumoja niin kuin syksyn Takanevan seitsemän suden havainto.

Enää ei riitä vain muutaman suden kaatolupa vaan susia on harvennettava pelkästään Suupohjan alueella kymmenkunta vähintään.
Susi myös siirtyy ihmisten asumusten lähettyviltä kauemmas, jos sitä metsästetään.
Koulutaksikyytien järjestäminen kotipihoista on vain tilapäinen ja kalliskin ratkaisu. Ainut oikea ja lähes ilmainen ratkaisu on systemaattinen jahti.
Kieltäneekö EU tämänkin? Kenellä on vastuu jos susi nappaa pihasta lapsen?

Maatalousministeriön pitäisi nyt ottaa asia kiireellisesti käsittelyyn. Aikaa ei ole loputtomasti eikä hyvä tuuri jatku kauan.
Sitten on vasta suuri haloo ja taas ajankohtaisohjelmien susi-iltoja, kun se vahinko tapahtuu.
”Luonnonsuojelu” on menny liian pitkälle, terveen ”maalaisjärjen” kustannuksella. Palataanko tässä nyt ajassa taaksepäin 300 vuotta?

Vuonna 1758 susi tappoi Ilmajoen ja Kurikan alueella seitsemän ihmistä. Aika on eri, mutta susi on peto ollut aina ja on sitä yhä.
ARI LEHTIMÄKI
Kurikka

https://www.ilkka.fi/mielipide/yleisöltä/lukijoilta-mopo-on-lähtenyt-käsistä-1.2517726

Vai alkaa ne lännessäkin fillarit keulia, idässä näin on käynyt jo kauan aikaa sitten.
Kaatolupia on turha edes hakea, hylkäävä päätös on varma jo etukäteen.

Riistakeskus näkyy olevan pihalla, mikä on arkitodellisuus näillä alueilla. Ylä-Savossa on koirantappaja lauma. Se pisti tänäkin syksynä kymppitonnin edestä
koiria kylmäksi. Siihen ei tarvita kuin 2 metsästyskoiraa, valtio maksaa. Lopetettiin sitten lauman reviirillä koiralla metsästäminen ihan suosiolla.
Tuon lauman koiratapposaldo on huimaava, jos oikein muistan niin reilusti yli 10. Meniköhän 2 tai 3 vuotta sitten 5 tai 6 koiraa yhtenä syksynä.
Puhun nyt yhdestä ainoasta kunnasta, en mistään entisen Kuopion läänin kokoisesta alueesta.


Riistakeskus hylkäsi poikkeusluvat - metsästäjät olisivat halunneet ampua neljä sutta
Riistakeskuksen mukaan Ylä-Savossa ei ole tullut tänä talvena ilmi laajoja, toistuvia susien aiheuttamia vahinkoja.
https://www.savonsanomat.fi/kotimaa...lunneet-ampua-neljä-sutta-Ylä-Savosta/1098093
 
Lukijalta: Kotitekoista mielivaltaa susipolitiikassakin
LUKIJOILTA Turun Sanomat 3:00 0

Ollessani Suomen Metsästäjäliiton puheenjohtaja kantelin EU:n oikeusasiamiehelle EU:n kielteisestä kannasta esitykseen susien pyyntilupien helpottamiseksi Suomessa.

Tuli vastaus, että yhtenä kielteisen kannan ytimenä ja neuvona oli, että aidattakoon alueet ja pihapiirit, joissa sudet aiheuttavat pelkoja ja vahinkoja.
Siis että ihmiset karsinaan kasvavan susikannan töllisteltäviksi. Jyrkkä EU-kritiikkini herpaantui, kun näin omin silmin kielteisen kannan laatijan allekirjoituksen: suomalainen!

Menettely jatkuu ja tuntuu syvenevän. Paikallisten asiantuntijoiden ja vastuullisten toimijoiden, siis yli 300 000 metsästäjän kokemusperäiset tiedot susiesiintymistä kerätään, mutta ne joutuvat valtaosin roskakoriin lupapäätöksiä ratkottaessa. Laaditaan itse omia kriteerejä, joiden perusteella pyyntilupia ei myönnetä.

Päättäjien aivoituksia eivät ymmärrä rivikansalaiset eivätkä metsästäjät varsinkaan susilaumojen keskellä.
Jo yhdenkin pyyntiluvan myöntäminen on etusivun juttu. Vastakkainasettelu ja kiukku kasvavat. Ei se ole sudenkaan etu.

Olemme rakentaneet susipolitiikkamme muun yhteiskunnan ulkopuoliseksi saarekkeeksi, josta vain harvat ja valitut, itsensä valituttaneet päättävät.
Tuloksena on nykyinen kotitekoinen susipolitiikka, jonka punainen lanka on vain susien lukumäärän vaaliminen kielteisistä seurauksista välittämättä.

Olemmeko koko metsästyspolitiikastamme rakentamassa samanlaista umpiota? Valtaosaa riistanhoitoyhdistyksistämme, julkishallinnon etäispäätteistä ja tietopankeista metsästyksen reviirillä, suunnitellaan lakkautettavaksi. Valmistautumisaikaa on annettu tämä vuosi, nykytavoin.

Hanke haiskahtaa samojen tahojen vallankaappaukselta. Hyötyjäkin on etsitty, mutta menettäjänä uhkaa olla riistakannan lisäksi mainittujen 300 000 vapaaehtoisen metsästäjän ääni Suomen maaseudun joka kolkassa. Totuuden, tiedon ja tuntuman välittäminen hukkuisi enenevästi byrokratian rattaisiin.
Jo nykyinenkin tälle vapaaehtoiselle harrastustoiminnalle poikkeuksellinen kulttuuri lamaannuttaa.

Pitäisi kannustaa, jotta harrastus – satojen tuhansien eurojen valtion kassan täydentäjä ja susikannankin hoitaja – jatkuisi. Vain metsästäjät sen tekevät. Talkoilla. Maanomistajan luvalla. Muut vain puhuvat. Lisää virkakoneistoja ei tarvita.

Tuumaillaan. Suomen Metsästäjäliittoa, sen seuroja ja metsästäjiä kannattaa kuunnella. Totuutta pitää kuuluttaa, ääntä pitää korottaa. Mielivalta on saatava
kuriin. Elävää maaseutua ei saa lamaannuttaa!

Esko Eela
Kunniapuheenjohtaja
Suomen Metsästäjäliitto

Jo yhdenkin pyyntiluvan myöntäminen on etusivun juttu
http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijo...+Kotitekoista+mielivaltaa+susipolitiikassakin

Metsästäjäliiton ex-pj:n näkemys.
Haetut poikkeusluvat on hylätty systemaattisesti. Aidataan ihmiset ja karja, tähän tähän suuntaan ollaan koko ajan menossa.
 
Lukijalta: Kotitekoista mielivaltaa susipolitiikassakin
LUKIJOILTA Turun Sanomat 3:00 0

Ollessani Suomen Metsästäjäliiton puheenjohtaja kantelin EU:n oikeusasiamiehelle EU:n kielteisestä kannasta esitykseen susien pyyntilupien helpottamiseksi Suomessa.

Tuli vastaus, että yhtenä kielteisen kannan ytimenä ja neuvona oli, että aidattakoon alueet ja pihapiirit, joissa sudet aiheuttavat pelkoja ja vahinkoja.
Siis että ihmiset karsinaan kasvavan susikannan töllisteltäviksi. Jyrkkä EU-kritiikkini herpaantui, kun näin omin silmin kielteisen kannan laatijan allekirjoituksen: suomalainen!

Menettely jatkuu ja tuntuu syvenevän. Paikallisten asiantuntijoiden ja vastuullisten toimijoiden, siis yli 300 000 metsästäjän kokemusperäiset tiedot susiesiintymistä kerätään, mutta ne joutuvat valtaosin roskakoriin lupapäätöksiä ratkottaessa. Laaditaan itse omia kriteerejä, joiden perusteella pyyntilupia ei myönnetä.

Päättäjien aivoituksia eivät ymmärrä rivikansalaiset eivätkä metsästäjät varsinkaan susilaumojen keskellä.
Jo yhdenkin pyyntiluvan myöntäminen on etusivun juttu. Vastakkainasettelu ja kiukku kasvavat. Ei se ole sudenkaan etu.

Olemme rakentaneet susipolitiikkamme muun yhteiskunnan ulkopuoliseksi saarekkeeksi, josta vain harvat ja valitut, itsensä valituttaneet päättävät.
Tuloksena on nykyinen kotitekoinen susipolitiikka, jonka punainen lanka on vain susien lukumäärän vaaliminen kielteisistä seurauksista välittämättä.

Olemmeko koko metsästyspolitiikastamme rakentamassa samanlaista umpiota? Valtaosaa riistanhoitoyhdistyksistämme, julkishallinnon etäispäätteistä ja tietopankeista metsästyksen reviirillä, suunnitellaan lakkautettavaksi. Valmistautumisaikaa on annettu tämä vuosi, nykytavoin.

Hanke haiskahtaa samojen tahojen vallankaappaukselta. Hyötyjäkin on etsitty, mutta menettäjänä uhkaa olla riistakannan lisäksi mainittujen 300 000 vapaaehtoisen metsästäjän ääni Suomen maaseudun joka kolkassa. Totuuden, tiedon ja tuntuman välittäminen hukkuisi enenevästi byrokratian rattaisiin.
Jo nykyinenkin tälle vapaaehtoiselle harrastustoiminnalle poikkeuksellinen kulttuuri lamaannuttaa.

Pitäisi kannustaa, jotta harrastus – satojen tuhansien eurojen valtion kassan täydentäjä ja susikannankin hoitaja – jatkuisi. Vain metsästäjät sen tekevät. Talkoilla. Maanomistajan luvalla. Muut vain puhuvat. Lisää virkakoneistoja ei tarvita.

Tuumaillaan. Suomen Metsästäjäliittoa, sen seuroja ja metsästäjiä kannattaa kuunnella. Totuutta pitää kuuluttaa, ääntä pitää korottaa. Mielivalta on saatava
kuriin. Elävää maaseutua ei saa lamaannuttaa!

Esko Eela
Kunniapuheenjohtaja
Suomen Metsästäjäliitto

Jo yhdenkin pyyntiluvan myöntäminen on etusivun juttu
http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijo...+Kotitekoista+mielivaltaa+susipolitiikassakin

Metsästäjäliiton ex-pj:n näkemys.
Haetut poikkeusluvat on hylätty systemaattisesti. Aidataan ihmiset ja karja, tähän tähän suuntaan ollaan koko ajan menossa.

No, odotellaan sitä ensimmäistä kertaa kun Susi käy ihmisen päälle, jospa se sitten ääni muuttuisi kellossa. Taikka sitten ei, sehän on vain ihmispolon vika kun erehtyi suden tielle:mad:
 
No, odotellaan sitä ensimmäistä kertaa kun Susi käy ihmisen päälle, jospa se sitten ääni muuttuisi kellossa. Taikka sitten ei, sehän on vain ihmispolon vika kun erehtyi suden tielle:mad:

Yksittäistapaus. Ei muutu ääni kellossa.

Uusi mielenkiintoinen vääntö menossa Rhy:den ''uudistamisesta''.
Toisin sanoen esim. Itä-Suomen läänin Rhy, jonka johdossa on valtion virkamies. Tämä tulee olemaan todennäköinen malli.
Kentältä tuleva paikallistieto ja turha jupina asioiden vallitsevasta tilasta halutaan vaientaa.

(Rhy = riistanhoitoyhdistys, yleensä tällä hetkellä kunta/yhdistys, toiminnanjohtaja ja hallinto koostuu nykyisin paikallisista metsästyksen harrastajista.
Henkilöt eivät saa tästä työstä palkkaa. Eli oto-hommina hoidellaan yhteiskunnan vaateita riistanhoidossa sekä SRVA-toiminnassa.)

Lainaus Metsästäjä 1 / 2018 lehdestä:
''Nykyistä suurempien yhdistysten myötä osa- tai kokopäiväiset toiminnanohjaajat tuovat lisää riistahallinnon resursseja kentälle.''
Aivan. Ja mikähän instanssi sinne ne toiminnanjohtajat mahtaakaan nimittää?

Toinen mielenkiintoinen asia SRVA, vuonna 2017 11.000 tehtävää, 23.000 vapaaehtoista, 43.000 työtuntia.
Milloin tämä vapaaehtoisporukka joutuu olosuhteiden pakosta toteamaan, että emme enää näissä oloissa pysty tuota työtä tekemään?
Ketkä tai mikä organisaatio nämä asiat esim. kolarihirvet metsistä tämän jälkeen pois hoitaa?

Sopii ne yli ajetut sinne jäämään ja syömämiehetkin on jo valmiina. Jalkansa kolarissa katkaisut hirvi hidasta ja kivuliasta kuolemaa odottessaan ei lööppejä WWF:n sivulle kirjoittele.

Lopetetaan metsästys kokonaan sekä susista sekä muista suurpedoista turha huolehtiminen. Kannan kasvaessa ne hoitaa hirvet, kauriit, peurat ja kaiken muunkin mikä luonnossa liikkuu. Tähän luontoon ei ihminen millään tavoin osallisena enää kuulu, mutta sehän tässä näyttää olevan tavoiteltu optimi.
 
Lukijoilta: Mopo on lähtenyt käsistä

Mopo on lähtenyt käsistä, ruukattihin sanoa kloppina, kun hallinta menetettiin. Näin on käynyt Etelä-Pohjanmaalla susien suojelun suhteen.
Kauhajoella vuonna 2015 ilmoitettiin 80 susihavaintoa. Seuraavana vuonna 180. Viime vuonna jo 400! Havainnot ovat siis viisinkertaistuneet kolmessa vuodessa.
Tämä johtuu siitä, että yksittäiset sudet ovat voineet rauhassa lisääntyä ja näin on kanta moninkertaistunut. Kurikassa ei ole miesmuistiin nähty tällaisia susilaumoja niin kuin syksyn Takanevan seitsemän suden havainto.

Enää ei riitä vain muutaman suden kaatolupa vaan susia on harvennettava pelkästään Suupohjan alueella kymmenkunta vähintään.
Susi myös siirtyy ihmisten asumusten lähettyviltä kauemmas, jos sitä metsästetään.
Koulutaksikyytien järjestäminen kotipihoista on vain tilapäinen ja kalliskin ratkaisu. Ainut oikea ja lähes ilmainen ratkaisu on systemaattinen jahti.
Kieltäneekö EU tämänkin? Kenellä on vastuu jos susi nappaa pihasta lapsen?

Maatalousministeriön pitäisi nyt ottaa asia kiireellisesti käsittelyyn. Aikaa ei ole loputtomasti eikä hyvä tuuri jatku kauan.
Sitten on vasta suuri haloo ja taas ajankohtaisohjelmien susi-iltoja, kun se vahinko tapahtuu.
”Luonnonsuojelu” on menny liian pitkälle, terveen ”maalaisjärjen” kustannuksella. Palataanko tässä nyt ajassa taaksepäin 300 vuotta?

Vuonna 1758 susi tappoi Ilmajoen ja Kurikan alueella seitsemän ihmistä. Aika on eri, mutta susi on peto ollut aina ja on sitä yhä.
ARI LEHTIMÄKI
Kurikka

https://www.ilkka.fi/mielipide/yleisöltä/lukijoilta-mopo-on-lähtenyt-käsistä-1.2517726

Vai alkaa ne lännessäkin fillarit keulia, idässä näin on käynyt jo kauan aikaa sitten.
Kaatolupia on turha edes hakea, hylkäävä päätös on varma jo etukäteen.

Riistakeskus näkyy olevan pihalla, mikä on arkitodellisuus näillä alueilla. Ylä-Savossa on koirantappaja lauma. Se pisti tänäkin syksynä kymppitonnin edestä
koiria kylmäksi. Siihen ei tarvita kuin 2 metsästyskoiraa, valtio maksaa. Lopetettiin sitten lauman reviirillä koiralla metsästäminen ihan suosiolla.
Tuon lauman koiratapposaldo on huimaava, jos oikein muistan niin reilusti yli 10. Meniköhän 2 tai 3 vuotta sitten 5 tai 6 koiraa yhtenä syksynä.
Puhun nyt yhdestä ainoasta kunnasta, en mistään entisen Kuopion läänin kokoisesta alueesta.


Riistakeskus hylkäsi poikkeusluvat - metsästäjät olisivat halunneet ampua neljä sutta
Riistakeskuksen mukaan Ylä-Savossa ei ole tullut tänä talvena ilmi laajoja, toistuvia susien aiheuttamia vahinkoja.
https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Riistakeskus-hylkäsi-poikkeusluvat-metsästäjät-olisivat-halunneet-ampua-neljä-sutta-Ylä-Savosta/1098093

Omat metsästysmaat on just yhdellä pahimmalla susialueella mitä E-P.llä on. Tänne haettiin kolmella eri lupahakemuksella susi lupia. Eka lupahakemus jo hylättiin ja eilen kuulin, että kaksi muutakin hylätty.
Esimerkiksi Kurikassa päätettiin pika menettelynä pari viikkoa sitten, että kaikille lapsille järjestetään koulukyyti tarvittaessa kotiovelta.
Olen syntyisin pienestä maalaiskylästä ja vanhempani vielä siellä asuvat, itse myös vietän siellä paljon ajastani. Tälle kylälle muutti Helsingistä vajaa kymmenen vuotta sitten nuori opettaja pariskunta. Mies on nykyisin vihreiden kaupungin valtuutettu. Kummasti tästäkin ituhipistä vihreä aate alkoi karisemaan, kun sudet alkoivat kulkemaan niiden uuden omakotitalon pihapiirissä. Niillä kaksi lasta ja koulukyytiautoa pitää kävellä 400m päähän kotoa kylätien varteen odottamaan. Toissa viikolla tästä risuparrasta oli koko sivun haastattelu, jossa hän vaati ja kannatti koulukyytien järjestämistä. Eikö opettaja isällä taidot riitä edes omille lapsilleen kertoa, että susi on ihmiselle vaaraton. :devilish:

Vihreät ja kommunistit hyväksyvät lainrikkomisen, jos asia on "oikeutettu" jopa kannustavat siihen. Pitäisikö ottaa mallia?

Olen tässä talven mittaan lueskellut vanhoja eräkirjoja joissa monissa juttua susijahdeistakin. Alkanut hautumaan muutamamia mahdollisia konstia takaraivossa. Monta kertaa vanha konsti parempi kuin nipullinen uusia. :unsure:
 
Susijahti keskeytyi alkuunsa Varsinais-Suomessa – Lukija: Oikeus pelasi pikapäätöksellä valittajan pussiin
Ympäristö 13:11Henrik Hohteri
Varsinais-Suomen hallinto-oikeus määräsi täytäntöönpanokiellon puolen tunnin sisällä kaatolupapäätöksestä, kertoo Hannu Laine MT:n mielipideosastolla.

MARKKU VUORIKARI
380923-jpg.jpg

Susijahti ei päässyt alkuunkaan Varsinais-Suomessa täytäntöönpanokiellon vuoksi.
Hannu S. Laine ihmettelee MT:n mielipidekirjoituksessaan Suomen oikeuslaitoksen poikkeuksellista nopeutta. Kyse on suden kaatoluvan täytäntöönpanokiellosta.

Kirjoittajan mukaan riistakeskus antoi perjantaina klo 15.30 Varsinais-Suomeen luvan yhden suden kaatamiseksi kolmen kunnan alueelle.
Susijahti ei ehtinyt edes alkaa, sillä puolen tunnin sisällä päätöksestä Varsinais-Suomen hallinto-oikeus päätti asettaa sen täytäntöönpanokieltoon Luonnonsuojeluyhdistys Tapiolan valituksen perusteella.

Laine epäilee, että luonnonsuojelijat ja hallinto-oikeuden tuomaria yhteispelistä.
"Yhdistys lienee sopinut jonkun hallinto-oikeuden tuomarin kanssa siitä, että se lähettää etukäteen sovitun valituksen hallinto-oikeudelle. Silloin kyseinen tuomari on voinut jo etukäteen valmistella täytäntöönpanokiellon sisältävän päätöksen. Muuten tätä prosessia ei puolessa tunnissa toteuteta."
Laine veikkaa, että käytännössä täytäntöönpanokielto kumoaa susiluvan, sillä lopullisen päätöksen tekoon voi kulua niin pitkä aika, että suden pyyntiaika menee ohi.

Lue koko kirjoitus:
Pikaoikeutta Suomen malliin
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ympäristö/artikkeli-1.222824

Aivan suotta oikeusjärjestelmäämme on hitaaksi moitittu. Puolessa tunnissa täytäntöönpanokielto.
 
Eiköhän se srva-toiminta lopu täällä Kurikassa ja lähikunnissa ennen pitkää. Eikös Itä-Suomessa jossain jo lyöty pensselit santaan taannoin?
Satakunta näkyy saaneen jo tarpeekseen, samoin Lieksa.

Tässä meidän maisemilla Tassu-järjestelmään ei enää merkitä havaintoja susista. On kuulemma täysin turhaa työtä. Mitä sitä tyhjää.
Paikalliset ihmiset ovat tilanteeseen aivan kypsiä.

Kahdeksan Köyliön susireviirin alueella toimivaa metsästysseuraa suunnittelee jykeviä vastatoimia, ellei Riistakeskus höllennä susien kaatolupien myöntämisperusteita. Metsästäjät harkitsevat hirvieläin- ja suurpetokolareihin liittyvän suurriistavirka-avun (SRVA) antamisen lopettamista. Asia on ollut esillä muuallakin Suomessa. Ainakin Lieksan riistanhoitoyhdistys Pohjois-Karjalassa on jo irtisanonut SRVA-sopimuksensa.
–Pohjanmaalta on tullut samanlaista viestiä. Siellä haettiin lupaa kuuden suden kaatamiselle, mutta Riistakeskus ei myöntänyt ensimmäistäkään, sanoo Kaakkois-Satakunnan susijahdin jahtipäällikkönä kahtena edellisenä talvena toiminut Jari KallioKöyliön metsästysseurasta.

https://www.satakunnankansa.fi/sata...ohdinnassa-virka-avusta-luopuminen-200713351/
 
Viimeksi muokattu:
Ilomantsin hirvet hupenevat, vaikka niitä ei metsästetä
Ympäristö 06.02.2018Johanna Heikkilä
Suurpedot syövät merkittävän osan Ilomantsin hirvistä.

MARKKU VUORIKARI
383293-jpg.jpg

Hirvikanta ei elvy Ilomantsissa, vaikka metsästys on lopetettu. Arkistokuva.
Hirvenmetsästys oli kaksi vuotta jäissä Ilomantsin riistanhoitoyhdistyksen alueella, mutta kannan elpymisestä ei näy edelleenkään merkkejä.
Luonnonvarakeskus teki hirvien lentolaskennan, ja sen perusteella hirvitiheyden arvoksi saatiin 1,6 hirveä tuhannella hehtaarilla. Se vastaa 446 hirveä, josta vasoja oli vain 6 prosenttia kannasta. Vasojen määrä tulee vielä vähenemään.

Vaikka petokanta olisi puolittunut, se poistaisi silti 300 hirveä tänä vuonna. Tämä on enemmän kuin arvioitu hirvikannan tuotto.
Kuluneella viikolla Ilomantsin riistanhoitoyhdistys päätti, ettei alueella voida edelleenkään lähteä hirvijahtiin ensi syksynä. Perusteluissa nojataan Luken raporttiin, josta ilmenee, että merkittävä osa hirvistä joutuu petojen ruuaksi. Paikalliset metsästäjät korostavat, että romahtaneen hirvikannan elpyminen vie vuosia.

”Hirvikannan kestävä metsästysverotus näyttää mahdottomalta. Laskemme parhaillaan muitakin alueita. Suuremman kokonaisarvion pystymme tarkemmin kertomaan kuun puolivälissä. Odotamme Luken suurpetotutkimuksen tietoja, ne osaltaan vaikuttavat kokonaisuuteen”, sanoo hirvieläintutkija Jyrki Pusenius Luonnonvarakeskuksesta.

Pohjois-Karjalan kunnista Ilomantsissa kaikki neljä suurpetoa tekivät maatalousvahinkoja viime vuonna. Ilomantsin, Tuupovaaran, Juuan, Kontiolahden ja Liperin sekä Polvijärven yhteenlasketut petovahingot ovat liki 30 000 euroa.
Vahingoista korvataan enintään menetetty käypä arvo tai tuotto.
Karhun tekemät vahingot ajoittuvat syyskesään. Lieksassa suurpedot aiheuttivat vuonna 2017 vahinkoja yhteensä 69 000 euroa. Näistä koiravahinkoja oli 17 300 euroa. Merkittävimmät haitat koituivat Vuonisjärvellä ja Vuonislahdella, missä karhut tuhosivat kaurasatoa.

”Kotieläintilojen ei ole helppoa hankkia hyvälaatuista rehua kevättalvella, kun vahinkoja aletaan vasta maksaa. Korvaukset eivät vastaa vahinkoja”, korostaa Lieksan riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Esa Räty.
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ympäristö/artikkeli-1.223421

Idässä jää hirvipaistit näköjään haaveeksi, ne menee 100 %:sti parempiin suihin.
Katkeraa on kalkki, mitä nykyinen suurpetopolitiikka alueen ihmisille tarjoaa.

Hirvikanta ei tuosta elvy, ennen kuin petoja saadaan merkittävässä määrin vähemmäksi.
Jos ei saada vähennettyä, isommasta riistasta täysin vapaita tyhjiöitä on nopeasti tulossa.
Tyhjiöitä myös ihmisille, eipä sinne ole ilman kättä pitempää kohta menemistä.


https://www.aamulehti.fi/uutiset/su...a-sudet-eivat-lahde-ihmisia-karkuun-200725122

Riistakeskuksen viestintäpäällikkö Klaus Ekman toteaa, että keskus voi myöntää kaatoluvat vain Luonnonvarakeskuksen viralliseen kanta-arvioon perustuen. Tämän talven varmistettujen havaintojen ja DNA-tutkimusten perusteella Luke antaa kanta- ja lauma-arvionsa vasta ensi kesän alussa.

Nyt virallinen arvio on 150–170 sutta Suomessa. Ekmanin mukaan tiedossa on, että susikantaan tulee pentujen myötä noin kolmannes vuosittain. Sekin oli odotettavissa, että monille uusille alueille asettuisi susipari.

Lukehan hoitelee tilannetta hienosti. Eikö ole tarpeeksi lunta jälkien laskentaan, vai mikä mättää?:)
Toista vuotta vanha täysin pielessä oleva kanta-arvio, uuden antamista viivytetään, jotta metsästys ei olisi kesällä mahdollista.(y)
Luotettavalta taholta, (ei siis hevosmiesten tietotoimisto), sain kuulla, että 500:n eivät sovi, lähellä tuhatta ollaan.

''Kun susimäärä ”virallisesti” arvioidaan niin alas kuin se vaan on mahdollista arvioida, voidaan kielteiset kaatoluvat perustella aina vähäisellä susimäärällä. Jos uskallettaisiin rehellisesti kertoa kuinka paljon susia luonnossa on, ei kaatolupahakemuksia voisi enää pääsääntöisesti hylätä. Nyt myönnetään joitakin yksittäisiä kaatolupia, jotta saadaan sanoa, että kaikkia hakemuksia ei suinkaan ole hylätty, mutta muutaman eläimen poistolla ei maamme susiongelmaa ratkota. Sen tietään jokainen, joka uskaltaa tunnustaa tosiasiat.''
Kansanedustaja on tuossa hyvin kiteyttänyt olennaisen.
http://www.reijohongisto.fi/kirjoitukset/
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top