Koko tapausta eilen ja tänään katsellessa on muodostunut seuraava kuva
Venäjä ja Syyria ovat pitkään toimineet Turkin rajamailla (uutisissa 2x ilmatilan loukkaus sekä lennokin alasampuminen). Toisaalta myös Turkki on toiminut aktiivisesti Syyrian puolella (F-4 tiedustelukoneen alasampuminen, Turkin sotajoukot suojaamassa hautaa Syyrian puolella, avoin etnisten Turkkilaisten aseistaminen Syyrian hallintoa vastaan ( Alparslan Çelik ja FSA:n "rannikkodivisioona"). Selvästi tämä alasampuminen on ollut Turkin puolelta ennalta suunniteltu kosto/eskalaatiotoimenpide Venäjää kohtaan jossa varsinaisella ilmatilan loukkauksella ei ole muuta arvoa kuin toimia tekosyynä koneen pudottamiselle. Ajan kanssa kyllä varmasti muitakin syitä olisi keksitty.
Yleismaailmallisesti ottaen kone joka viistää ilmatilan rajaa ei ole uhka jota tulisi ensimmäisenä alkaa ampumaan. Tälläisien tilanteiden hoitamiseen on vakiintunut kansainvälinen käytäntö jossa kone käydään tunnistamassa ja saattamassa pois ilmatilasta tai sen läheisyydestä, ja tämä metodi toimi pahimpienkin pakkasien aikaan kylmän sodan hermoja kiristävissä tilanteissa, ja on toiminut mm. Toisiaan yltiöpäisesti rakastavien Koreoidenkin välillä. Turkin viitatessa näille käytännöille kinnasta, en yhtään epäilisi että Turkin pohjoispuolella lentävillä koneilla voi olla jänniä hetkiä edessä, Venäjä, ja erityisesti Putin kun tunnetusti osaavat ottaa tämäntyyliset tapahtumat objektiivisesti ja ilman kostonhalua.
Suomen kannalta tilanne ei ole kovin hyvä vaikka naapuri nyt menettikin kalustoaan, sillä tämä ajaa Venäjän sisäpolitiikassa yhä enemmän kuvaa natosta/lännestä agressiivisena hyökkääjänä, ja tämä heijastuu Suomeen toisaalta poliittisesti tehden natoon liittymisestä isomman asian, ja toisaalta taloudellisesti ajaa todennäköisesti myös enemmän venäläistä rahaa pois Suomesta jos tälläinen päätös tehdään, joista kumpikin nostavat liittymisen kynnystä.
Esim. joku Bosporin salmen sulkeutuminen, vaikka sinänsä tärkeä kulkuväylä onkin ja aiheuttaisi tarpeen ohjata kuljetuksia muuta kautta, ei olisi samanlainen välitön vakava uhka Venäjän vakaudelle.
Huom. Sama sopimus joka käsittelee salmen käyttöä/hallinnointia sisältää myös lausekkeen jossa salmen sulkeminen käyttäjiltä (Venäjä) on suora sotatoimi, joka tarkoittaisi sitä että Turkki/Nato julistaisi sodan Venäjää vastaan. Toisinsanoen tämä ei ole kovin realistinen kortti mitä Turkki voi pelata.
Henk koht. kyllä toivon että Venäjä jonkun tehokkaan kostotoimenpiteen keksii. Turkkia ja sen historiaa katsellen kyseessä on pitkälti kolmannen valtakunnan tyylinen kansanmurhaa harrastava fasistinen diktatuuri jolla on hieman liian isoja luuloja itsestään, vähän kuten naapurimme.