JR49
Respected Leader
Grosnyn vuoden 1995 taistelu ekasta tsetseenisodasta? Panssari-lehden artikkeli lähteenä? Minulla on sitten sama lehti.Sivupolku, mutta tässä paikallaan. Kirjoittajat ovat Pekka Toveri ja J.P. Laine:
"HAVAINTOJA KAUPUNKITAISTELUSTA
Suurin yllätys venäläisille oli se, että tshetsheenit sijoittivat sinkoja myös talojen yläkerroksiin. Tshetsheenit tunsivat hyvin venäläisten panssarivaunujen panssaroinnin ja singoilla osattiin ampua vaunujen arkoihin kohtiin. Kutakin tuhottua vaunua kohti oli ammuttu keskimäärin 5-6-laukausta, jotka oli suunnattu vaunujen arkoihin kohtiin.
Katoille sijoitetuista tuliasemista ammuttiin tarkka-ampujamaisesti vaunumiehistöjen kansiluukkuihin, polttoainetankkeihin ja moottoriin. Esimerkiksi rivistön kärjessä ajavia taisteluvaunuja tulitettiin edestäpäin yläviistosta ajajien luukkuihin, koska vaunujen etusektori oli muuten täysin suojattu reaktiivipanssarilla.
Alemmista kerroksista tulitettiin tornin takaosaa, kansitankkeja ja BMP-vaunujen takaovine polttoainesäiliöitä. Kellarikerroksista tulitettiin alaviistosta taistelupanssarivaunujen sivupanssaria ja erityisesti telapyörien yläpuolista sivupanssaria.
T-72 ja T-80 vaunujen tehokkaista reaktiivipanssareista ei katutaisteluissa ollut juurikaan hyötyä. Ne oli sijoitettu torjumaan etusektorista vaakatasosta ammuttuja onteloammuksia ja ne suojasivat hyvin rungon ja tornin etuosan. Vaunut olivat kuitenkin alttiita ylhäältä ammutuille onteloraketeille. Sinkoampujien ammattitaitoa osittaakin se, että taistelupanssarivaunuihin osuneista singon laukauksista 98% oli osunut kohtiin missä ei ollut reaktiivipanssaria. Näissä kohdissa panssaroinnin paksuus oli vain 50-70mm, jolloin läpäisy oli varma.
Osalla vaunuista rektiivipanssarit oli lisäksi kaikessa kiireessä jätetty lataamatta rähähdysaineella, koska räjähdysaineita ei saanut pitää kiinni vaunuissa rauhan aikana. Tällöin reaktiivipanssareista ei ollut mitään hyötyä.
Lisätappioita aiheutti se, että osasta taisteluvaunuista puuttui telakoneiston suojana ollut kumilevy, johon oli T-80 vaunuissa lisäksi kiinnitetty reaktiivipanssarielementtejä. Sivulevyt oli tarkoitettu nimenomaan suojaamaan vaunun kylkipanssaria onteloammuksilta. Sivulevyt oli ilmeisesti jääneet varikolle tai taitamattomat ajajat olivat riipineet ne irti maastoajossa. Tällöin kellarikerroksista tulittavat sinkoampujat kykenivät ampumaan vapaasti taistelupanssarivaunujen heikkoa kylkipanssaria.
Erityisesti T-80 vaunut olivat alttiita kylkiosumille, koska vaunun automaattilataimessa kartussi seisoo pystysuorassa. Tällöin kyljen läpäissyt ontelosuihku yleensä sytytti jonkun kartusseista, jolloin koko vaunun ampumatarviketäyttö räjähti. Useita T-80 vaunuja menetettiin tällä tavoin. T-72 vaunussa kartussi on vaakasuorassa, jolloin sivusta tuleva ontelosuihku ei osunut siihen yhtä helposti. Yhtään T-72 vaunua ei menetetty katutaisteluissa kylkiosuman takia. Muuten tshetsheenit pitivät T-80:stä sitkeänä vaununa. erästäkin vaunua ammuttiin 18 kertaa ennen kun se saatiin tuhottua."
Ainakin venäläiset oppivat läksynsä tuon jälkeen.