Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Taistelijan funktionaalinen treenaus

Viestiketju osiossa 'Liikunta ja sotilasurheilu' , aloittaja proileri, 24.06.2017.

 1. proileri

  proileri Majuri

  Liittynyt:
  08.05.2015
  Viestejä:
  1,106
  Tykkäykset:
  1,602
  Pisteet:
  156
  Funktionaalinen treenaus eli kaikenlaisten asioiden nostelu/heiluttelu reippaasti ja kropan tukilihaksia aktivoivasti yms. on ollut muotia hetken, esimerkkeinä vaikkapa kahvakuulat ja crossfit. Ajatuksena siis että tehdään jotenkin samankaltaisia liikkeitä, mitä 'oikeassa elämässä' tulisi vastaan.

  Noitahan harjoitteita löytyy noin 12 miljoonaa erilaista, mutta mietin tässä että mitkä olisivat pari mahdollisimman yksinkertaista treeniä:

  1) Repun kanssa kävely (engl. rucking) - Joka kerta kun heittää tetsarin niskaan, huomaa että kroppa ei ole tottunut kantamaan 15 kg ylimääräistä massaa, ainakaan jos ei harrasta esim. vaellusta säännöllisesti. Jos haluaa totuttaa kropan moiseen, niin simppelein keino on tietty kävellä painavan repun kanssa. Luonnollisesti voi aloittaa kevyemmällä repulla, ja sitten lisätä enempi painoja kun paikat tottuvat. Bonuksena harjoittelupaikkoja on ympäriinsä, luonnossa ja kaupungissa, ja haastetta voi hakea kiipeilemällä mäkiä ja portaikkoja plus tietenkin lisäämällä painoja reppuun. Jos ajatellaan että taistelijan perusvarustus on sen 15 kg sirpan kanssa, ja monesti joutuu kantamaan lisää krääsää, niin varmaan olisi hyvä pyrkiä pääsemään ainakin 15-20 kilon kanssa kulkemiseen. Reppu selässä voi tietty tehdä myös muita harjoituksia, kuten kyykkyjä ja ylösnousuja tetsausmielessä.

  Rucking on nykyään kuulemma jonkinlainen pienimuotoinen trendilaji jenkeissä :rolleyes:

  [​IMG]

  2) Farmarikävely - toinen yksinkertainen roudauksen muoto. Varmaan ei tule yllärinä kenellekään, että taistelija joutuu myös kantamaan paljon kaikenlaista romua metsään, usein käsissään. Farmarikävelyä on sanottu maailman yksinkertaisemmaksi lihastreeniksi, ja sattumoisin se vastaa tähän haasteeseen. Malli on simppeli: ota raskaat painot yhteen tai kahteen käteen, ja kävele lyhyt matka. Tarkoitus on tietty kuskata mahdollisimman raskaita painoja, sellaisia että kävely on hankalaa, ajatuksena että kropan lihakset tottuvat kannattelemaan painavaa esinettä, varsinkin yläkropan osalta. Kävelyn merkitys on tässä että kun vartalo on liikkeessä, niin lihakset joutuvat tukemaan kroppaa heilumisen mukaan. Tehokas eteenkin jos tekee kävelyä paino vuorotellen eri kädessä (tai erikokoiset painot käsissä) eli kroppa joutuu samalla vastustamaan sivulle kallistumista. Suosituksena farmarikävelylle on että pyrkii pitämään ryhdin mahdollisimman hyvänä, eli totuttelu ensin kevyemmillä painoilla.

  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 26.06.2017
  EK, Mustaruuti, Aquilifer ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 2. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  17,883
  Tykkäykset:
  20,669
  Pisteet:
  1,286
  Ilmanko minusta tuli tällainen lyhytjalkainen ja oranginkätinen luomus:rolleyes:: vesisankkojen kantelua jo siinä iässä, kun sankon pohjat laahasivat maata kävellessä.

  -70-luvun urheiluvalmentajilla oli mielestäni "oikea" ote kunnon ja lihasvoiman kohottamiseen. Itselläni oli kunnia osallistua erään edesmenneen harjoituksiin parin vuoden ajan. Kesäaikaan mm. juoksulenkin oheen oli seuraavaa>

  Traktorin takaulkokumi pötkällään tontissa ja sitä liikutettiin säädetty metrimäärä lekalla lyömällä. Heinäkuun illassa hiki lentää ja olkavarsiin ja hartioihin kehittyy tulista voimaa.

  Hiekkakasan siirtäminen lapiolla sijansa verran johonkin suuntaan.

  Puomijuoksu tasapainon ja askeltamisen kehittämiseen.

  Tekemistä rekkitelineillä.

  Reippaita neliraajasuorituksia soramonttujen seinämillä.

  Aitomista ja esteiden ylittämisiä. Pituusloikkia ja voimistelua.

  Vain mielikuvitus on rajana, kun kehitetään fyysistä suorituskykyä. Näitä on ehkä vaikea ymmärtää muiden kuin LasseVireenien ja Päivärintojen suorituksista mallia ammentaneiden UKK-ajan inhoittavien kasvattien. :rolleyes:

  Nyt näkee jopa ns. vakavasti otettavien urheilijoiden harjoittelussa meininkiä, jossa 90 minuutin harjoituksiin sisältyy erilaista jonossa seisomista hyvinkin puolet kokonaisajasta. Ja tehdään paria juttua per harkka. Hmmmm. Jäsen Kapiainen voisi kommentoida aihetta halutessaan.
   
  Lone Soldier ja Vonka tykkäsivät tästä.
 3. Mainos 4. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  18,229
  Tykkäykset:
  28,993
  Pisteet:
  1,286
  Kilpailin judossa 1970-luvun lopussa juniorina ennen kuin piti mennä ostarille notkumaan ja juoksemaan epämääräisten karvatuppeloiden perässä. Mieleeni jäivät Max Jensenin sanat: "Jos tuntuu siltä, että et jaksa lähteä aamulla kuudelta lenkille, menet kolme viikkoa lenkille viideltä. Sen jälkeen maistuu."

  Nykyisin liikuntatieteet ovat edistyneet. Toisaalta aikanaan osattiin olla itselle riittävän kovia ja harjoitteet olivat tosiaan monipuolisia ja mielikuvituksellisia. Haanpää-vainaa irvaili jo 1950-luvun novellissaan "Pyöräurheilija Saikansalo" vanhaa suomalaista hulluutta. Siinä Saikansalo valmistautuu pyöräkisaan jossain lämpimässä maassa ja laittaa kiukaan päälle pyörän keskiön ja hinkkaa talven kuntoa kuumassa saunassa tottuakseen olosuhteisiin... Ehkä Myllylä-vainaan suojuoksu on viimeinen esimerkki tätä lajia.

  Mutta jumaliste meillä oli Suomessa lahjakkuuksia enemmän kuin pintaan tuli. Minä jätin henkilökohtaisista syistä lopulta huippu-urheilun portaat käyttämättä mutta näin paljon.

  En ole aina ollut kaupunkilainen. Minun lapsuudenkotiini tuli juokseva vesi, kun sitä kaivolta hain. Puuhella oli ja kamiinat. Isäukon, puhkiammutun veteraanimiehen, sairastuttua vakavasti jäi minulle puusavotta ja muu. Ikää oli alle kymmenen. Hiihtokorttiin tehtiin kilometrejä, kun opettaja, reservin kapteeni, pyysi.

  Leskeneläkkeestä ostettiin judopuku. Metsätöistä hain rahat vielä keihääseen, kun oli leikeissä nakeltu itse vuoltuja ja oli hyvä käsi. Ensimmäisissä kisoissa tuli hopeaa kolmen askeleen lönköttelyn jälkeen. Ristiaskeleista ei tietoakaan sun muusta tekniikasta. Joku liikuntatoimen äijä tuli sanomaan, tule lauantaina kello se ja hän alkaa valmentajaksi. No ei se tullut sovitusti vaan nukkui humalaansa jossain, joten jätin kisat siihen yhteen hopeaan.

  Judo meni paremmin. Heti alkeiskurssin jälkeen seuran väki sanoi että jumalauta nyt autoon. Lähdimme jonnekin Pohjanmaalle isoihin seuramestaruuskisoihin, missä meidät uudet mullit päästettiin irti kuin mitkäkin Forrest Gumpit.

  Ja oli isompia ja vahvempia. Muistan yhden Unskin, joka heitti 14-vuotiaana poikana miesten kiekkoa jollain neekerityylillä 40 metriä. Yritti kysellä siinä kanssa, että voisiko tähän saada jotain apuja, mutta ei se ketään kiinnostanut, joku paikallinen veluhousu sanoi, että ala hyppäämään pituutta, kun on noin pitkät jalat. Unski lähti ja eikä kentälle koskaan tullut.

  En minä nostalgisoi mennyttä; se oli rankkaa aikaa kymmenvuotiaalle, kun kaikki kamiinat nielevät puuta ja halkovaja on polun päässä, tuhansien kiiluvaisten tähtien katsellessa ja pakkasen kumautellessa kiristyneitä seiniä ja puhelinpylväitä. Kaivolla oli rautakanki. Siihen piti hakata reikä.

  Onhan nyt mukavampaa. Nuori saa sipsiä, pitsaa ja kokista, pleikan ja älypuhelimen. Ja rasvamahan jo teininä ja diabeteksen. Ja intti jää usein kesken, kun jotenkin "ahistaa".
  ¨
  No joo. Sivusaarna. Laitan seuraavaan viestiin jotain järkevää.
   
  Bodyguard, EK, Lone Soldier ja 4 muuta jäsentä tykkää tästä.
 5. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  18,229
  Tykkäykset:
  28,993
  Pisteet:
  1,286
  Triathlon voisi olla hyvä sotilaslaji. Uinti, pyöräily, juoksu. Siinä on aika kivasti jutut kohdallaan.
   
 6. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  17,883
  Tykkäykset:
  20,669
  Pisteet:
  1,286
  Juu, kyllä nyt kelpaa.....:rolleyes: Ja kaikki ovat niiiiin tyytyväisiä ja onnellisia jotta. Ajat muuttuvat.
   
  Bodyguard, Lone Soldier ja Vonka tykkäsivät tästä.
 7. Aquilifer

  Aquilifer Kapteeni

  Liittynyt:
  05.05.2010
  Viestejä:
  596
  Tykkäykset:
  2,217
  Pisteet:
  76
  Kiitos Vongalle hyvästä kirjoituksesta. Tunnistin itsenikin siitä.

  Tuo lainattu kohta, tunnistin senkin. Siskonpoika sekä vaimon nuorin veli. Mukulana molempia kiinnosti tietokonepelit, teineinä niitä kiinnosti tietokonepelit, aikuisena niitä kiinnostaa tietokonepelit. Toinen on nyt kakskytviis, toinen kolmekymmentä. Siskonpojan opetin ampumaan ennen inttiä, tykkäsi kovasti ja ampui hyvin. Inttiin mentiin rintarottingilla. Paskat, kolmen kuukauden päästä sivariin kun "ahdisti", eikä se intti ollutkaan kuin Call Of Duty. En ole vienyt sitä enää ampumaan, enkä vie vaikka välillä vihjailee että olis kiva taas käydä radalla. Ampukoon tietokoneen ruudulla.
  Vaimon nuorin veli, suunnilleen sama juttu. Pitkin hampain inttiin, muka sen takia kun "koulu kärsii", paskat, kuukauden jaksoi ja sitten siviiliin. Koulu muka tärkeämpää. Roikkunut nyt yliopiston listoilla kymmenen vuotta, eikä valmista tule. No ei kai niin kun kaikki aika menee jossain World of Warcraftissa.
  Kumpikaan ei ole naiseen koskenutkaan, käynyt baanalla misuja vonkaamassa, ei ajokorttia, ei harrastuksia, ei suunnitelmia tulevaisuudelle, "sitten kun valmistun". Jaa, millä vuosikymmenellä ajattelit sitten valmistua? Sitten kun täytät neljäkymmentä? Onnea vaan sen ensimmäisen työpaikan hakuun siinä vaiheessa. Vittu oikeesti nyt.

  Ja sitten on niitä toisia nuoria suvussa. Ahkeria, innokkaita, meneviä. Heti duuniin kun mahdollista, ohessa opiskellaan eikä jäädä kotiin vanhempien nurkkiin, muutetaan omilleen heti kun mahdollista, itsenäistytään mutta pysytään silti läheisinä, intti käydään kunnialla ja vielä tykätäänkin siitä, jopa pari tyttölastakin. Heissä on se Suomen toivo, nuo toiset on täysin menetettyjä tapauksia. Hassua miten toiset menee tärviölle ihan itsestään, ja toisista tulee hienoja ihmisiä vaikeuksista huolimatta.
   
  baikal, Bodyguard, vastarannankiiski ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 8. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  18,229
  Tykkäykset:
  28,993
  Pisteet:
  1,286
  Kyllä. Taistelijan funktionaalinen treenaaminen voi alkaa vasta siitä, kun tietokonepelaaminen loppuu. Se joka siihen addiktoituu, menettää aikansa ja tahtonsa. Se on kuin lobotomialeikkaus!
   
  Bodyguard ja baikal tykkäsivät tästä.
 9. Rauhantekijä

  Rauhantekijä Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  25.01.2015
  Viestejä:
  4,447
  Tykkäykset:
  6,946
  Pisteet:
  1,286
  En muista milloin olisin ollut vaimon kanssa kävelyllä ilman pikkureppua jossa vähintään 10kg painoa. Aikanaan tein paketin vanhoista kiuaskivistä ja ne repussa on ihan ulkoilun perussettiä. Kuntoilumielessä vajaan kympin lenkkiä keväät ja syksyt. Tämä on kyllä helppo toteuttaa. Toki käydään retkeilemässäkin vaihtovaatteita ja evästä mukana ja silloin ei isompikaan reppu tunnu missään, kun on tottunut. Vai että ihan trendikästä touhua maailmalla...no joo...hyvä homma .... jos ihan jenkeissäkin ;)
   
  Vonka ja Woodsman tykkäsivät tästä.
 10. Woodsman

  Woodsman Luutnantti

  Liittynyt:
  12.06.2017
  Viestejä:
  303
  Tykkäykset:
  434
  Pisteet:
  36
  Itsellä sama ratkaisu. Reppu on viikottain selässä kun kuljen metsässä. Pakkailen mukaan aina "riittävästi" tavaraa, että painon saa jonnekin n.10-12kg. Matkat on n. 5-10km 3-4 krt viikossa. Nyt marjastusaikaan saa aiheeseen vielä lisää tehoja kun poimii hillat suolta reppu selässä, tietää tosiaan tehneensä jotain ;)
   
  Vonka tykkäsi tästä.

Jaa tämä sivu