Taistelu rakennetulla alueella (ent. Asutuskeskustaisteluketju)

Varmaan tuolla on kohtia jotka eivät ole kovin hyvin tai ollenkaan valaistu ja vielä jos pitää mennä sisälle pimeään rakennukseen.
Jos taas ajattelee mahdollista sotaa tässä maassa niin hyvin mahdollista että sähköt ovat poikki. Sillon on kovin pimeää syksyllä/talvella.

Liikkuminen umpi pimeässä kaupungissa jossa ei ole sähköä on vaarallista ilman sotaakin.
Sodassa valon käyttö taas on vaarallista ainakin sen tulee olla kontroloitua.

Rakennusten sisällä voidaan käyttää ir-valoja, mm. aseeseen kiinitettynä. Kuvittelisin, että ne ovat huomattavasti parempi vaihtoehto, kuin näkyvä valo, jolle on sillekkin paikkansa. Tykistön ja heittimistön valaisulle taas on suuria rajoitteita kaupungissa, jossa rakennukset aiheuttavat paljon varjoja.
Ei kannata antaa vastustajalle etua pimeätoiminnassa.
 
Kirjassa esitetyt tekniikat perustuvat tositaisteluissa II-ms käytettyihin tekniikoihin. Ei mihinkään savimajataisteluihin jossain never-never maassa.
On kyllä erikoinen asenne. Kyllä ne "savimajataisteluiden" tekniikat sieltä "never-never maasta" ovat tänäpäivänä relevantimpia meille on kun jotkut WWII aikaiset tekniikat. Jännästi TRA on mennyt meillä eteenpäin viime viime vuosina nimenomaan hankitun omab ulkomaan kokemuksen ja ulkomaisen koulutusyhteistyön perusteella. Tuota koulutusyhteistyötä on tehty juuri niiden maiden kanssa jotka on näitä "savimajasotia" viimevuosina käyneet. Kannattaa tutustua esim Irakin isojen kaupunkien infraan niin tajuaa että se on lähempänä suomalaista rakennusinfraa kun toisen maailma kapinan aikainen keski-euroopan infra.

Sinänsä itse kirja on kyllä hyvin tehty ja muelenkiintoinen kiintoinen idea. Pikku vinkki: löytyy myös MPKK:n kirjastosta. Ei kun lainaamaan tai kaukolainamaan omaan kirjastoon!
 
:) provo mikä provo. Osu ja upposi. Tunnustan.
 
Jos on vähänkin kiinnostusta alan taistelutekniikkaan, niin voi tehdä sotahistoriasta havaintoja mm. TRA:sta. Jotkut tekniikat ovat jo peräisin antiikin-ajalta. mm. rynnäkkötikkaat ja keskiajalla kuinka kannattaa rynnäköidä (linnoituksen tornissa) rakennuksessa. Ja iskuryhmä (Stosstrupp) I ms-ajalta.

Sotahistoria on mielenkiintoista eikö totta? Jotkut perus-tekniikat vaan ei muutu aikojen saatossa. Pyöräähän ei kannata keksiä uudelleen. Tieto säästää verta.
 
Sotahistoria on mielenkiintoista eikö totta? Jotkut perus-tekniikat vaan ei muutu aikojen saatossa. Pyöräähän ei kannata keksiä uudelleen. Tieto säästää verta.
Se on just näin. Perusasiat ei paljon muutu, mutta aika tuo mukanaan aina omat vihvahteensa ja koska piru piilee pikkuasioissa ne on yleensä ne vivahteet merkittävimmät muutokset.
 
Tallinnan matkalla kun tutustuin Toompean mäen linnoituksen luolastoon, niin törmäsin 1600-luvulta alkujaan olevaan Petardiin. Triviaali kysymys alan harrastajille... mistä on kysymys ja mikä on nykyajan vastine? (kuuluisi tuonne kysymys/vastaus topiikkiin, mutta antaa nyt mennä) Ja sitten ette käytä KVG:tä!! Liittyy TRA:han.
 
Joo tää on helppo...Petardi on jokus 1500-luvulla kehitetty menetelmä, jolla saatiin suunnattua räjähdysaineen vaikutus rikkomaan linnoituksen portti tai seinä. 1800-luvulla sama termi tarkoitti hyvin lyhytputkista tykkiä. Yleinen väärinkäsitys taas on, että petardi olisi panssarintorjunnan suunnatun räjähdyksen eli ontelopanoksen varhainen edeltäjä.
 
Petardissahan käytetään hyväksi suunnattua räjähdyksen painevaikutusta ja taasen ontelopanoksessa suunnattua sirpalevaikutusta. Joten siinä on todellakin vissi ero. Silloin joskus kun Petardia käytettiin, niin ainoa oikeastaan käytetty r-aine oli mustaruuti. Nykyäänhän puhkaisupanosten tai vastaavien r-aine on esim. M-heksogeeni.

Varsin epävakaa laite käyttäjilleen.
 
Viimeksi muokattu:
Petardissahan käytetään hyväksi suunnattua räjähdyksen painevaikutusta ja taasen ontelopanoksessa suunnattua sirpalevaikutusta. Joten siinä on todellakin vissi ero. Silloin joskus kun Petardia käytettiin, niin ainoa oikeastaan käytetty r-aine oli mustaruuti. Nykyäänhän puhkaisupanosten tai vastaavien r-aine on esim. M-heksogeeni.

Varsin epävakaa laite käyttäjilleen.

Englanninkielessä onkin sanonta "hoisted by/with his own petard"....

https://en.wikipedia.org/wiki/Hoist_with_his_own_petard
 
Pidempi pätkä samasta aiheesta aiheesta:
 
Soldiers, Marines rely on PSYOP, learning a city's rhythm when training for urban warfare

While much attention is spent on adjusting weapons systems and training soldiers and Marines to use them, what may be of more value in an urban fight is the work being done years before a conflict erupts.

Experts frequently tout the success of psychological operations units in the run up to the second battle of Fallujah in late 2004. They worked to inform the city’s residents that the battle would soon unfold and warned them to evacuate.

As a result, an estimated 90 percent of the population fled, freeing up Marines to fight with fewer constraints than if there was a substantial number of civilians present.

In addition, simply knowing the human terrain, from culture to leaders and friendly residents, ahead of time can either prevent conflict or inform U.S. and allied forces of enemy locations, capabilities and plans.

Such information can also help to more quickly bring the city back to life through partnering with local friendly leaders to restore services, improve infrastructure and win the support of the civilian population.

Lt. Col. Xavier Colon, commander of the Army’s 5th Battalion, Special Warfare Training Group, said psychological operations trainees learn early on to do interagency work.

He said the PSYOP personnel do a deep assessment of an area, looking at its infrastructure, how people communicate, who controls the networks, radio, TV and newspapers. They look at the local economy and legal systems to give an ambassador an overall picture of how information moves through and is used in that location.

By understanding those pieces of the larger puzzle, PSYOP and intelligence professionals can better understand the target audience, which includes the civilian population and enemy fighters, to influence them if they are susceptible to certain narratives.

Those PSYOP work with Special Forces, civil affairs and others to share the information.

As an example of the long-term nature of the work, Colon pointed to work against the Revolutionary Armed Forces of Colombia, or FARC. The group conducted ongoing armed conflict in the country for decades until it gave up its arms last year and became a legal political party.

“On the shaping side, it takes a long time,” Colon said.

U.S. military personnel had assisted the Columbian government first in a counter-drug role and later in a counter-terrorism role against FARC. Now, the Army is helping the Colombian government form its own psychological operations and civil affairs branches.

Those intelligence and human factor lessons are not lost on observers when looking at past and future fights.

“In a larger sense, the military needs to respect its enemies. The oldest lesson in the world needs restating,” said Mark Bowden, author of “Hue 1968: A Turning Point of the American War in Vietnam.” “If you want to beat them, you damn well understand them. Beyond that, the importance of having a clear objective and the limited role military force can play. The military itself is capable of many things beyond an application of force.”
 
Käyttäjän @Stagideus viesti on täyttä asiaa. Enpä olisi itse osannut tiivistää noin montaa tärkeää pointtia samaan viestiin. Eikä muuten iso osa edes ole TRA sidonnaisia. Ei uskoisi herraa (rouvaa?) reserviläiseksi!



Tähän otan kiinni. Kannattaa todella miettiä miten Zero Dark Thirty elokuvan eräät kohtaukset eroavat muista sotaelokuvista. Ja miksi se elokuva nosti ammattilaispiireissä sellaisen kohun kun nosti... mistä ammattimiehet tietävät että elokuvassa on käytetty Hollywood "sotilasasiantuntijoiden" ja stunt-koordinaattoreiden sijaan apuna oikeita "hylkeitä"....
Luin taas tuon kirjan. Ja muistin että "hetki sitten" täällä oli keskustelua tästä. No, pari vuotta sinne tai tänne...:)

SEALien hidastempoinen tekniikka rakennusten haltuun otossa perustui pääosin
- yllätykseen
- vaimennettuihin aseisiin (H&K 416 ja H&K MP 7, jälkimmäisestä kirjoittaja totesi, että he usein eliminoivat vihollisia siten että naapurihuoneessa nukkuvat eivät edes heränneet)
- pimenäköön (neliputkinen kypärään kiinnitettävä valonvahvistin, vastapuolella ei ollut lainkaan)

Vaimentimien kanssa "sokeaa" vihollista vastaan toimiminen onnistuu tietenkin hitaastikin, kun vastapuolella ei välttämättä ole edes tietoa siitä, että rakennukseen on tunkeuduttu, tai jos onkin, se ei "sokeutensa" ja "kuuroutensa" takia kykene kunnolliseen vastarintaan.

Tavallisella kotimaisella soturilla ei kuitenkaan ole käytössään vaimennettua asetta ja hyvin harvalla edes kaksiputkinen pimeänäkölaite. Todennäköisin varustus on vaimentamaton rk ja hyvällä tuurilla asevalo. Vastapuolella voi tekniikan suhteen olla jopa etulyöntiasema. Yllätykseenkään ei voi joka tilanteessa päästä.
 
Nakkihommaksi tuli testata kuinka onnistuu kaivaa 1mX1mX1m kokoinen potero kerrostalon kellariin.
Talon alla kulkevasta viemäriputkesta oli kuulemma jäänyt 1 kumitiiviste pois.
 

Liitteet

  • potero.jpg
    potero.jpg
    1.4 MB · Luettu: 67
Viimeksi muokattu:
Lapiohommia ehdin tänään tekemään vasta 2 sankollisen verran, joten kokonaisajasta ei vielä ole mitään tietoa.
Eilen timanttifirmasta käytiin sahaamassa lattiaan ensin parit "apuviivat", jonka jälkeen yritin ensiksi piikata pikkuisella Hiltillä 23cm paksua lattialaattaa ja eihän siitä oikein mitään tullut.
Vuokraamosta tuli sitten ihan kunnon Hilti ja sillä neliön palanen muuttui murusiksi noin 3 tunnissa. Aika monta tuntia kului myös betonimurskan ulos kantamiseen.
Nykyaikaista hyvin raudoitettua betonia on aika hidasta piikata, kun taas 50-60 lukuisten talojen säästöbetoniin syntyy miehenmentävä aukko melkein puolivahingossa ja lisäjännityksenä on lattioissa lähes olematon raudoitus.
 

Liitteet

  • potero 2.jpg
    potero 2.jpg
    1.6 MB · Luettu: 64
Viimeksi muokattu:
Lapiohommia ehdin tänään tekemään vasta 2 sankollisen verran, joten kokonaisajasta ei vielä ole mitään tietoa.
Eilen timanttifirmasta käytiin sahaamassa lattiaan ensin parit "apuviivat", jonka jälkeen yritin ensiksi piikata pikkuisella Hiltillä 23cm paksua lattialaattaa ja eihän siitä oikein mitään tullut.
Vuokraamosta tuli sitten ihan kunnon Hilti ja sillä neliön palanen muuttui murusiksi noin 3 tunnissa. Aika monta tuntia kului myös betonimurskan ulos kantamiseen.
Nykyaikaista hyvin raudoitettua betonia on aika hidasta piikata, kun taas 50-60 lukuisten talojen säästöbetoniin syntyy miehenmentävä aukko melkein puolivahingossa ja lisäjännityksenä on lattioissa lähes olematon raudoitus.
Onko vielä vss-tila?
 
Back
Top