Taisteluliivit, chestrigit, tst-vyöt ja muut kantolaitteet

onhan sitä: mm. natokumppanimaa Puola tuottaa AKSU:a 7,62x39 kaliiperisena. Päälle sitten nämä Sutshka/Krinkov-viritykset.
 
setämies kirjoitti:
Onko tuo ostamasi rig muuten yksiosainen vai keskeltä avautuva malli?

Aukeaa sivuilta eli kainaloiden kohdalta. Vyötäröllä ja rinnan päällä on lukitukset. Yhteensä 6 lukitussolkea, joista 4 kainaloiden tietämillä ja 2 selän puolella.
 
Tämä seuraava nyt sillä varoituksella, että kokemus on hankittu kanniskelemalla airsoft-aseiden lippaita (=kevyitä) ja muuta varustusta. Eli nyt saa nauraa - mutta toisaalta, softaamalla on tullut testattua varmaan pariakymmentä erilaista tetsariviritystä kilpailullisissa, aktiivisen maaliosaston sisältävissä olosuhteissa ryynäämällä, ilman varomääräyksiä tai ampumaratojen rajoitteita, kohta kymmenen vuoden ajan.

pstsika kirjoitti:
Millaisia nuo ovat päälle puettuna? Varusteet (eli paino) tulevat lähes kokonaan kuitenkin eteen, joten miten se vaikuttaa liikkumiseen ja rajoittaako se paljon asentoja yms.? Samanlainen tilanne, kun pistäisi venttiseiskan rinnalle ilman antennia ja alkaisi tetsaamaan?

Oma kokemus on, että rigi rajoittaa yleensä ryömimistä aika paljon. Varsinkin lippaiden varastointi tuplalipastaskuihin mahan kohdalle tuppaa nostamaan oikein matalana ryömiessä alaselkää, takapuolta ja reisiä juuri sen verran korkealle, että vastapuoli pääsee ikävän usein rankaisemaan. Tätä on hankala havaita ampumaradalla tai harjoitteissa, joissa ei ole kuula- tai muilla pyssyillä aseistettua maaliosastoa!

Toinen ongelma on se, että mahan ja rinnan kohdalla maata raastavat mokkulat tekevät ryömimisestä vaivalloisempaa ja - ilman suojaliivejä - kivuliaampaa. Kolmas pulma tulee siitä, että makuulta on aika vaikea ladata asetta, jos lippaat ovat mahan alla.

Näistä syistä en metsäpeleissä pitkään aikaan laittanut mahan tai rinnan kohdalle yhtään mitään.

Tilanne on toki aivan erilainen, jos pääasiallinen toimintaympäristö on esim. kaupunkia tai toimenkuva muuten sellainen, että ryömimistä on odotettavissa vähänlaisesti. Rigi on - esimerkiksi - erinomaisen hyvä silloin, kun kapeudesta on etua, eli esimerkiksi pujoteltaessa rakennetussa ympäristössä tai sisään ja ulos ajoneuvoista.

Silloin kun käytin vähän chest rig-mäistä taisteluliiviä, kuljetin liivissä etupuolella kuutta lipasta (yksi per tasku) ja lantioilla, suunnilleen housujen takataskun kohdalla tai vähän edempänä, isoissa taskuissa varalippaita. Sitä mukaa kun edessä olleet lipastaskut tyhjenivät ja tilanne sen salli, täyttelin niitä näistä varataskuista. Jos makuuasento teki lippaan vedon mahataskuista vaikeaksi, latasinkin joskus varataskusta.

pstsika kirjoitti:
Lukitukset näyttävät olevan muovisoljilla. Kestävätkö ne miten käyttöä ja pakkasia?

Runtua sopii antaa, kovimmista pakkasista ei ole kokemusperäistä tietoa. Toisaalta, kuten täällä jo todettiin, harvassa ovat ne sotavarusteet nykypäivänä, joissa muovisolkia ei olisi.

Varmuuden vuoksi tosin ostaisin ehkä hiukan mieluummin rigin, jonka lukot ovat kyljissä ja siten suojassa ryömimiseltä ja enimmältä törmäilyltä.
 
Tähän keskustelun jatkoksi muutama kuva omasta m05 luotisuoja ja varuste liivi setistä millainen se oli joskus (P-kaudella) ja millainen se on nyt.
Liivi P-kaudella
003.jpg


004.jpg


Liivi nykyään
tetsari.jpg


tetsari2.jpg


Nykyisessä kokoonpanossa on otettu huomioon omat mieltymykset sekä omat tarpeet.
Selkäpuoli on jätetty tarkoituksella mahdollisimman tyhjäksi mahdollistaen auton ajamisen. Liivin varustamisessa otettu myös huomioon hommat joissa sitä käytetään pääasiassa spol hommat toissijaisesti kuljettajan hommat. Mukana kulkee tarpeellinen mutta ei ylimääräistä.
 
Ekat havainnot:
EA kamoja tullut.
Lapio lähtenyt. Nasse lähtenyt. Sadeasu lähtenyt. Yksi lipastasku lähtenyt?

Onko tuossa nyt tällä hetkellä lipastaskut 4 lippaalle? Jos näin, niin se on liian vähän. Vaihtolippaita saisi olla 6-8 aseessa olevan lisäksi. Mieluummin tuo 8.
Toisaalta jos kysymys on valtion liivistä ja kesken olevasta vm-palveluksesta niin... No ehkä se 6 lipasta tosiaan riittää sotimiseen. Heitetaskut puuttuvat? Kulkevatko ne yleistaskussa?
Tulevatko vasemmalla olevat taskut käden tielle rk:lla ampuessa?
 
Valtion liivi josta johtuen kaikki ei ole ihan niinkuin haluaisin mutta lähellä kuitenkin.
Lippaita on kolme kappaletta(kyllä se on aivan liian vähän mutta minkäs teet)
Heitteitä ei ole koskaan edes nähty, joten siitä syystä ei omaa taskua niille ole. On kyllä jaettu taskut mutta ei kaikille. (saatanan säästöt) mitkään taskut eivät tule tielle ampuessa eivätkä muutenkaa toimiessa. Lapio, nasse yms kulkee sitten repussa jos näkee tarpeelliseksi ottaa mukaan, muuten homehtuvat kaapin pohjalla. Ea kamoja liivissä on ensiside,kiristysside,hemostaattipussi ja kumihanskat. PV kun ei tarjoa edes ensisidettä. Repussa sitten lisää ea kamaa. (kerran jouduin lainaamaan lääkintämiehelle ea kamoja kun ei omasta laukusta löytynyt tarpeeksi):lanssi:
 
Oikea suunta jos "ei-tappamiseen-tarkoitetut"- varusteet voi siirtää liivistä reppuun. Lapio, sadeasu, pakki yms. ovat kuollutta painoa ja niitä ei taistelutilanteessa tarvitse yhtään mihinkään.
Lippaita, käsikranaatteja, vettä, suklaa/energiapatukoita eikä oikeastaan mitään muuta. Valonvahvistin, kiikari, IFAK, lähiradio yms. optiset laitteet ja johtamisvälineistö ovat poikkeus.
Jos varustetta ei käytetä taistelussa niin sitä ei sijoiteta liiviin.


Ai nykyään ei jaeta ensisidettä kaikille?!? Onpas mennyt erikoiseksi.
 
Erästä kouluttajaamme lainatakseni "hyvä tietää kenellä on ea-kamat mukana kun Pv ei niitä jaa" Tuntuu todella hullulta että nykyään taistelijalle ei jaeta edes ensisidettä mutta minkäs teet. Onneksi on omat ea kamat.
 
Latvasta laho kirjoitti:
Lippaita on kolme kappaletta (kyllä se on aivan liian vähän mutta minkäs teet)

Samaan aikaan SA-kaupoissa myydään niin pelti- kuin muovilippaita.
Peltilippaita ei jaeta? Varastoissa niitä (ainakin oli) vaikka 10 per ase.
Silkkaa säästöä kun tarvitseville ei jaeta käyttömateriaalia, todenmukaista koulutusta ja niin pois päin.

Latvasta laho kirjoitti:
Heitteitä ei ole koskaan edes nähty, joten siitä syystä ei omaa taskua niille ole.

Taas säästetään ihan oikeassa paikassa, mutta hetkinen!
Heitteitä valmistavat varikothan on lakkautettu pl. Haapajärven asevarikko, koska materiaalia ei kannata valmistaa/varastoida itse...

Latvasta laho kirjoitti:
PV kun ei tarjoa edes ensisidettä.

Tässä varsin oiva säästökohde! Harmassa vaiheessa sitten lotat, korjaan, varusmiehet leikkelevät lakanoista ja päiväpeitoista sidemateriaalia rullille.

Latvasta laho kirjoitti:
(saatanan säästöt)

Älä sen paremmin sano. Toisaalta tietyt ydintoiminnot turvataan kyllä säästöihin turvautumatta.
 
Tvälups kirjoitti:
Latvasta laho kirjoitti:
Lippaita on kolme kappaletta (kyllä se on aivan liian vähän mutta minkäs teet)

Samaan aikaan SA-kaupoissa myydään niin pelti- kuin muovilippaita.
Peltilippaita ei jaeta? Varastoissa niitä (ainakin oli) vaikka 10 per ase.
Silkkaa säästöä kun tarvitseville ei jaeta käyttömateriaalia, todenmukaista koulutusta ja niin pois päin.

Niin, mutku ne teräslippaat on kiinalaisia ja muovilippaat taas koesarjaa. Eihän sellaisia sovi käyttää, vaikka koesarjan II-malli toimiikin ihan hyvin. Bakeliittilippaitakin on ollut myynnissä. Olisihan se nyt vallan sopimatonta, jos käytettäisiin sekaisin muovilippaita, teräslippaita ja bakeliittilippaita.

Taistelijoille ei kyllä kannata jakaa 3 lipasta enempää, jos sodanaikana ei ole jakaa enempää kovia ampumatarvikkeitakaan...

Latvasta laho kirjoitti:
Heitteitä ei ole koskaan edes nähty, joten siitä syystä ei omaa taskua niille ole.
Tvälups kirjoitti:
Taas säästetään ihan oikeassa paikassa, mutta hetkinen!
Heitteitä valmistavat varikothan on lakkautettu pl. Haapajärven asevarikko, koska materiaalia ei kannata valmistaa/varastoida itse...

Mutta jos niitä ei ole varusmieskäytössä, niin eikös se tarkoita, että kenttäarmeijalle niitä on entistä enemmän? Hankitaan niitä sitten harmaassa vaiheessa. :a-rolleyes:

Latvasta laho kirjoitti:
PV kun ei tarjoa edes ensisidettä.
Tvälups kirjoitti:
Tässä varsin oiva säästökohde! Harmassa vaiheessa sitten lotat, korjaan, varusmiehet leikkelevät lakanoista ja päiväpeitoista sidemateriaalia rullille.

Onhan se vähän huolestuttavaa, jos ei-lääkintäkoulutettu varusmies joutuu varustamaan varsinaista lääkintämiestä omilla rahoilla hankitusta ea-pakkauksesta.
Harmaassa vaiheessa on sitten mahdollisuus käydä apteekeista ostamassa sidevarastot täyteen.
 
Onhan siinä sekin, että täydellä kamamäärällä on syytä harjoitella vasta kun rakennuspalikat ovat erikseen väännettyinä valmiihkoja. Ellei sitten pyritä yhdistämään fyysistä treeniä ja uuden taidon oppimista tai harjaannuttamista. Tästä itselläni on huonoja kokemuksia sekä koulutettavana että kouluttajana, valitettavasti.

Sitten kun taistelijat on koulutettu, voidaan siirtyä joukon kouluttamiseen. Siinä yhteydessä sitten on oikea aika ajaa sisään toimintatavat riittävästi varustettuna... Eli myös se, mitä jätetään sivummalle.

Latvasta lahon koulutusvaiheesta en tiedä mitään, kommenttini on yleisluontoinen.

Nimim. muutama iloinen hetki lyhyin syöksyin eteenpäin kenttävarustuksessa, harjoituksen aihe vahvistetut käsimerkit. Kolme taistelijaa veksiin. (Ja sama kouluttaja naama valkeana hellecooperin jälkiä vks:aan evakuoitaessa. Kovempi on kivempi...)
 
Tuli tässä mieleeni, että saksalaisten liiveissä on tuon normaalin vaakasuuntaisen MOLLE-nauhoituksen alla toinen pystysuuntainen nauhoitus. Onko kaupallisilla valmistajilla tarjolla vastaavaa?
Onhan niitä adaptereita, joilla taskun saa kiinnitettyä noin päin (tai jopa 45 asteen kulmassa) mutta sinällään tuo on mielestäni toimiva ratkaisu antaen heti valinnan mahdollisuuden ilman erillisiä välikappaleita (kiinnityksest tulee tukevampi).
 
Oman kokemuksen mukaan kiinnitys ei ainakaan ole välikappaleellakaan mikään löysä, vaan hyvä mollekiinnitys pitää sen ihan yhtä jämäkkänä kuin yhden kerroksenkin kiinnitys.

Alunperinhän nauhakujien suunniteltiin menevän pystysuuntaan, mutta ilmeisesti käytäntö osoitti että vaakanauhoitus on taskujen kannalta käytännöllisempi. Ilmeisesti kuitenkin isoin syy siihen, että tuollainen "saksalainen" tuplanauhasto ei ole yleistynyt on sen valmistuskustannukset. Pystynauhoitus tuplaa työmäärän ja se näkyy myös valmistuskustannuksissa.
 
Mielenkiinnosta kysyn, että mitä taskuja te pidätte 45 asteen kulmassa tai ”poikittain vaaka-tasossa”? Noista minulla ei ole mitään käsitystä, koska kaikki itselleni tarpeelliset 5 taskua, joista 3 on samanlaisia*, ovat pystyssä ja se on ainoa tapa miten niitä voisi edes harkita käyttävänsä.


*
- Kolme lipastaskua, joihin jokaiseen mahtuu 3 lipasta
- Kenttäpullotasku
- Yleistasku

Dumppia en laske tässä liivin taskuksi, koska en kenttäkokeiden perusteella ole vielä varma pidänkö sen vyöhön vai liiviin kiinnitettynä.
 
Kyllähän ne kaikki taskut ovat pystyssä. Pystyssä tasku vie vähemmän tilaa (omasta liivistä) ja on yhtä nopeasti käytettävissä kuin sivuttain aukeavakin. Lisäksi kyljellään oleva tasku tiputtaa tavarat aukiollessaan vähämmänkin vauhdikkaassa liikehdinnässä.

Tuosta taskuyhdistelmästä tuli mieleeni että yksi heitetasku heittovalmiilla painekäkrillä varustettuna ei olisi paha lisäys. Yleistaskusta pikatilanteessa sen noukkiminen vaatii rautaisia hermoja.
 
setämies kirjoitti:
Tuosta taskuyhdistelmästä tuli mieleeni että yksi heitetasku heittovalmiilla painekäkrillä varustettuna ei olisi paha lisäys. Yleistaskusta pikatilanteessa sen noukkiminen vaatii rautaisia hermoja.

Niinpä, mutta en ole löytänyt sellaista, joka olisi sopiva suomalaisille ja fiksusti toteutettu.
M/05 taskujen kiinnitys ei kelpaa minulle ja muista taas en tiedä, että sopiiko suomalainen käkri- ja/tai savuheite niihin.

Helposti saatavilla olisi yksi käsikranaatti ja yksi savuheite. Loput menisivät yleistaskussa.
 
JOKO kirjoitti:
Fiksuinta olisi tietysti kehittää suoraan molle-nauhoihin kiinnitettävä käsikranaatti.

Siihen on ihan syynsä miksi haluan, että minuun kiinnitetty toimintavalmis räjähde on jonkilaisessa taskussa suojassa esimerkiksi siltä, että se takertuisi ohikulkiessa oksiin tai vaikkapa ovenkahvaan. Yksittäispakattuna taskuun se kuitenkin on nopeasti käytettävissä.
 
setämies kirjoitti:
Kyllähän ne kaikki taskut ovat pystyssä. Pystyssä tasku vie vähemmän tilaa (omasta liivistä) ja on yhtä nopeasti käytettävissä kuin sivuttain aukeavakin. Lisäksi kyljellään oleva tasku tiputtaa tavarat aukiollessaan vähämmänkin vauhdikkaassa liikehdinnässä.

Tuosta taskuyhdistelmästä tuli mieleeni että yksi heitetasku heittovalmiilla painekäkrillä varustettuna ei olisi paha lisäys. Yleistaskusta pikatilanteessa sen noukkiminen vaatii rautaisia hermoja.
Kyllä minä olen huomannut, että san huomattavasti paljon nopeammin lippaat ulos sellaisesta taskusta, jonka pitkä sivu aukeaa eikä perinteisesti lyhyt sivu. Jo maalaisjärki kertoo, että tarvittava liike lippaan poistamiseksi taskusta on huomattavasti lyhyempi. Israelilaisilla on joissain liiveissää kiinteät taskut tehty sillä tavalla.

Tälläisen taskun kun laittaa aukeava sivu ylöspäin tai sopivassa kulmassa määrätyissä paikoissa toiminta on todella helppoa. Osa lipastaskuista voi tosin olla perinteisen mallisiakin, jotta liivi saadaan hyödynnettyä optimaalisesti.

Tietenkään tuollaisen ei-perinteisen taskun kinnikkeiden ei tarvi olla taskun pituussuuntaan. Pystysuuntaiset nauhoitukset vaan mahdollistavat perinteisten vyökiinnitystaskujen käytön myös. Aivan kuten vaakasuuntaisiin saa ALICE-taskut kiinni.

Lisäksi pystysuuntaisten nauhojen väliin on kätevä laittaa monia tarvikkeita aivan samoin kuin monet laittavat vaakasuuntaisten. Myös lisänaamiointia on kätevä laittaa pystysuuntaiseen hihnastoon sen siinä häiritsemättä vaakasuuntaisen hihnaston toimintaa.

Nämä kommentit siis monet edellyttävät,e ttä nuo molemmat hihnastot ovat saksalaisten liivien tapaan käytössä ilman adptereita samaan aikaan.

Niin ja itse en käytä 45 asteen kulmassa olevia taskuja, mutta voi hyvin ymmärtää miksi jotkut käyttävät tuntiessaan siten saavansa mahdollisimman luontevan käden liikkeen taskusta tai kotelosta jotain ottaessaan.
 
Back
Top