Taisteluliivit, chestrigit, tst-vyöt ja muut kantolaitteet

commando

Kenraali
No vaikka hekin omat promonneet lisäosia joita eivät itse ainakaan enää käytä (esim. juuri angled foregrip eli afg) niin moni oikeasti ammattilainen ei halua suositella tuotetta johon ei itse usko, koska silloin oma maine menee.
 

pstsika

Haukka
koponen kirjoitti:
Käytännön ongelmana on se, että yritän rakentaa esikuntataistelijan tarpeisiin sopivaa SHTF-liiviä. Liikaa erillisiä kamakokonaisuuksia. Pitää ilmeisesti tehdä esik-versio, jossa esik-helyjen lisäksi vain välittömään itsepuolustukseen riittävä varustus, ja sitten erikseen pohtia millainen lisäpaketti tarvitaan taistelua varten.


Minun ”first line kitti” pitää seuraavia kamppeita sisällään:

”War belt / Battle belt” eli PALS-nauhoitettu päällysvyö ja ”alusvyönä” LC-3 pistoolivyö.

Soljesta vasemmalle:
Pistoolin tuplalipastasku
Nauhavarmistuksella oleva rk:n lipastasku, jonka ulkopinnalla tasku yhdelle pistoolin lippaalle.
IFAK (iso ja pieni ensiside, CAT, Celox)

Selkäpuolella dumppi, johon pääsee käsiksi molemmin käsin.

Soljesta oikealle:
Monitoimityökalu
Pistoolikotelo
Kenttäpullo

Chestrigiin jäävät ainoastaan heitetaskut, suurin osa rk:n lippaista, yleistasku ja yksi kiristysside ”kuminauha-adapterilla”. Lisää vettä camelpackissa. Sotavyö on sen verran leveä ja hyvin pehmustettu, että takin helma pysyy hyvin housuissa eikä liihota tuulessa tai tule muuten tielle.

Lähde soveltamaan tuosta setistä? Välttämätön kulkee vyössä ja tarpeen mukaan lisää "kittejä" kantoon kuitenkin siten, että välttämätön on aina päällä vyövarustuksena. Tämä teksti on muuten kirjoitettu kyseinen beltti päällä ja oikeanpainoisena toimistotuolilla istuen eli soveltuisi kai jollain tapaa esikunnan sisähommiinkin. Ulos mennessä vain lisäisit liivit (ts. kasa lippaita, käsikranaatteja, papereille tarkoitetut taskut yms.) päälle, mutta kaikki tärkein olisi vyössä ja sen turvin sotisi ainakin vähän aikaa epätoivoista eloonjäämiskamppailua. Tuon minun vyössä olevan rk:n lipastaskun voisi ihan hyvin korvata vaikka sellaisella, joka imaisee 2 lipasta. Tuon lisäksi olisi tietty yksi aseessa ja kyllä kai 90 patruunaa olisi jonkinlainen määrä pitkälle aseelle sellaisena henkivakuutuspakettina, joka kulkee jopa paskalle mennessä mukana, vaikka toimipiste olisi Vaasassa? :a-grin:
 

Laamanator

Eversti
Nimimerkki pstsian esittelemä "first line kit" varustekokonaisuus edustaa nykyaikaa ja toimii hyvänä pohjana taistelijan tehtäväkohtaiset tarpeet täyttävälle modulaariselle tst-varustukselle, jota voi tarpeen mukaan lisätä tai vähentää. Lähtökohtaisesti taistelijalla on aina kannossa vähintään pistooli, pist-lippaita, pari rk-lipasta, ea-tarvikkeet ja vettä, mikä mahdollistaa edes jonkinlaisen taisteluvalmiuden ylläpitämisen kaikissa tilanteissa.

Enää vakiovarusteista puuttuvat vain pakki, sadelahkeet ja kenttälapio. Niidenhän tulee olla tst-varustuksessa aina kannossa jokaisessa tilanteessa. :a-rolleyes:
 

suksisissi

Kersantti
Laitanpa tähän ketjuun:
Onko kokemuksia MOLLE/PALS- järjestelmän taskujen paikallaan pysymisestä silloin, kun niitä ei kiinnitetä vastaavaan liivipohjaan tms, vaan esimerkiksi valjastetsarin vyöhön. MOLLE-järjestelmässähän taskujen pysyvyys perustuu osittain siihen, että ne "punotaan" ristiin pohjan hihnojen väliin ja punoksen kitka pitää ne paikoillaan; nepparit vain varmistavat. Miten mahtaa pysyä paikallaan parin täyden rk-lippaan MOLLE-tasku tai yleistasku, jossa on täysi vesipullo ja vähän pikkusälää vaikkapa ALICE-tetsarin vyössä vauhdikkkammassa menossa - tippuvatko taskut matkalle...? Taskujen laadussakin on varmaan eroja esim MilTecin halpismallien ja oikeaan sotakäyttöön tehtyjen välillä?
 

pstj

Korpraali
Ainoat vyökäytössä itselläni kestäneet taskut on olleet MALICE-kiinnitteisiä. Remmikiinnitteiset/nepparivarmisteiset on putoilleet matkan varrelle. Erityisesti ajoneuvokäyttö panee taskujen kiinnityksen koville.
Lisäpulmana vyökiinnityksessä ilman alusvyötä on tietysti vielä taskujen vaeltelu. Tosin ALICE-vyöhön ne saa ankkuroitua vaikka jekkulangalla vyössä olevista rei'istä.
 

ctg

Greatest Leader
Kun ei ole exoskeletoneille omaa thrediä niin hejsania lainaten laitan tämän tähän.


Elysium proved that even doughy dudes like Matt Damon could be futuristic action heroes with the help of a high-tech exoskeleton. That may have been science fiction, but there’s still hope for the rest of us. The Titan Arm, a breakthrough upper-body exoskeleton developed by a group of students at University of Pennsylvania, offers a very real taste of Hulk-like super strength.
http://www.wired.com/design/2013/11/a-breakthrough-exoskeleton-wins-james-dysons-45000-student-prize/
 

Aquilifer

Eversti
Kuinka plate carrier- tyyppistä suojaliiviä tulisi kantaa? Aika monella näkee nykyisin radalla, kursseilla tms näitä PC- liivejä, ja valitettavan moni ei oikein tunnu sisäistävän niiden todellista tarkoitusta. PC- liivien koko idea on suojata vain kaikkein tärkeimpiä elimiä, eli niitä jotka löytyvät rintakehän sisältä. Siis sydän, sydänvaltimot, keuhkot ja niiden alapuolelta löytyvät maksa ja vatsalaukku. Näihin jos tulee osuma, niin taistelija voi pahimmillaan olla taivaan porteilla jo muutaman kymmenen sekunnin päästä. Keskivatsaan tai alavatsaan tuleva osuma on toki vittumainen, mutta ennuste on kuitenkin huomattavasti parempi, jopa useita tunteja. Näissä tapauksissa evakuointi on yleensä järjestettävissä riittävän nopeasti, jotta taistelija saadaan pysymään hengissä sairaalatason hoitoon asti.

Moni siis pitää plate carriereitaan aivan liian alhaalla. Kuvassa netistä poimittu malliesimerkki tällaisesta:

Puolet rintakehästä on suojaamatta, ja keskivatsan alue on tarpeettomasti peitossa. Seuraavassa kuvassa PC on niin kuin sen kuuluisi olla:

Löysin netistä hyvän anatomisen diagrammin, jossa kuvataan oikein kannetut levyt ja niiden alla olevat tärkeimmät elimet. Edestä:

Ja takaa:


Aika paljon näkee ampujilla myös tyhjiä carriereita, eli siis niissä ei ole levyjä sisällä. Valitetaan vaan että ei jaksanut laittaa niitä kun ne painaa, tai ei edes omisteta levyjä. Sitten nillitetään kun PC on ryhditön ja roikkuu päällä. No niin varmaan, kun ne on kuitenkin suunniteltu levyjen kanssa käytettäväksi. Ilman levyjä se on vain tyhjä säkki, joka ei tukevasti pysty kantamaan niitä kolmea täyttä lipastaskua tms mitä niihin nyt onkaan kiinnitetty...
 
Panen tänne.

Siis se 19,90 chest rig on se airsofthärpäke, jossa on kolme tuplalipastaskua edessä, kaksi isompaa taskua sivuilla ja näiden takana karttatasku. Vasemmassa olkaimessa on vielä radio/heitetasku. Lipastaskuihin menee 2 kpl Ak-lipasta kuhunkin, tai vaikka muumilimupullo, saattaa mennä pari heitettäkin päällekkäin. Isompiin esim. litran kenttäpullo nasevasti. Karttataskuun voi viikkailla vaikka sadeviitan/takin pehmusteeksi (pl. intin atomiviitan, joka käsittääkseni on lähinnä majoite). Erittäin käyttökelpoinen sopivan pikkurepun kanssa, ja edelleen, matalan profiilinsa, keveytensä ja simppelin toimivuutensa ansiosta oma suosikkini kantolaitteiden joukossa, vaikka noita mollevehkeitäkin on tullut hankittua. Näkyy tietysti valonvahvistimessa milspec-vehkeitä paremmin, ja sulaa iholle palaessaan, lipastaskujen lukot ei ihan parhaat mahdolliset, mutta jos vaihtoehtona on tstvyö 85, niin...


Tuohon hintaan tuskin enää saa, mutta ainakin Milgear myy 35,00 hintaan.
 

Raivaaja

Kersantti
Tämänhetken oma varustus jossa työhommia teen, M05 sirpa teräslevyillä (koska keraamisia ei ole antaa)
Tarpeelliset taskut liivissä ja ensiaputasku vyössä jotta on mukana silloinkin kun liivi on poissa päältä.

Aseessa oma hihna ja asevalo, muuten ei ihmeellistä.

Kypärää jos joku ihmettelee niin kypäräkameraa varten, muuten käytössä jakotavara...


 

ctg

Greatest Leader

Photo: Daewoo

Robots are stronger than humans. In situations where strength matters a lot, this often makes robots better than humans, at least for some specific tasks. However, robots are also dumber than humans, so making those super strong robots do what you want them to do can be a time consuming, expensive, and often utterly impossible task.
http://spectrum.ieee.org/automaton/robotics/industrial-robots/korean-shipbuilder-testing-industrial-exoskeletons-for-future-cybernetic-workforce

Note to mods: Pitäisikö näille olla oma ketju?
 

JackieBoy

Alikersantti

pstsika

Haukka
Jos käytät sirpaleliiviä tai yleensäkin suojaliiviä, jossa ei ole PALS-nauhoitusta, niin osta taisteluliivi tai chestirig. Jos haluat yhdistää suojaliivin ja taisteluvarustukseen kuuluvia taskuja yhdeksi paketiksi, ota M/13.
 

Raivaaja

Kersantti
Heittimen kanssa touhutessa tulee mieleen että ei se M05 tarjoama suuri suoja-ala ole pahitteeksi verrattuna pieneen M13 liivin alaan, suurempi riski on sen heittimen räjähtäminen tai se että vihollinen käyttää vasta-tykistöä tuliasemiin jolloin sirpaletta on ilmassa, mutta toki näppärämmin siellä asemissa liikkuu sen M13 liivin kanssa. Mutta mitään M13+M05 juttuja en rupeaisi tekemään koska se ei toimi.

Itsellä suunnitelmissa hommata M13 liivi tulevaan libanonin reissuun, saas vain nähdä kehtaako sitä koskaan käyttää ettei majurit suutu.
 

JackieBoy

Alikersantti
Heittimen kanssa touhutessa tulee mieleen että ei se M05 tarjoama suuri suoja-ala ole pahitteeksi verrattuna pieneen M13 liivin alaan, suurempi riski on sen heittimen räjähtäminen tai se että vihollinen käyttää vasta-tykistöä tuliasemiin jolloin sirpaletta on ilmassa, mutta toki näppärämmin siellä asemissa liikkuu sen M13 liivin kanssa. Mutta mitään M13+M05 juttuja en rupeaisi tekemään koska se ei toimi.

Itsellä suunnitelmissa hommata M13 liivi tulevaan libanonin reissuun, saas vain nähdä kehtaako sitä koskaan käyttää ettei majurit suutu.
Aivan, kun teoreettisesti ajattelin et jos ostais M13 tetsarin jos vaikka aloittaa SRA:n joku päivä. Sitten kun menee kertaamaan heitinjuttuja, niin omaa tetsaria on tietysti kiva käyttää.. Mutta miten se soveltuisi M05:n kanssa :)

Lopputulos: M13 ei sovi sirpaleliivin kanssa.

Varo ettet kuole tylsyyteen.
?
 

commando

Kenraali
No mihin sä luotiliiviä tarvitse praktikalin kakkosdivarissa? SRA on ampumaurheilulaji, ei mikään larppaustapahtuma.
 
Top