Taisteluliivit, chestrigit, tst-vyöt ja muut kantolaitteet

D

Deleted member 2762

Guest
Varusteleka möi pari viikkoa sitten käytettyjä ultralight-chestriggejä (TST LW18) puoleen hintaan. Tuli kuin tilauksesta koska en ole raaskinut ostaa niitä täyteen hintaan ja tämä tekele ollut mielessä tehdä kauan.
On vuosia sitten ostettu Kifarun n.5 litran varustepussi (Kifaru claymore pouch) plus nuo pienet pussukat. Chestriggin avulla niistä tuli vaikkapa retkeilyyn ja pyöräilyyn sopiva varustepussi. Saa tärkeimmät tavarat mukaan ja käden ulottuville.

Sama liikku itsellä. Itse namittelin metsästykseen sopivan version. Tietysti menee sopivasti rinkan/repun kanssa muussakin kuljeskelussa.
 

Herman30

Supreme Leader
Valmista tuli kun sain ripustettua SissipuukkoM95 sinne kylkeen.

Nuo kaksi silmuketta jotka ovat pystyssä; niihin voisi kiinniittä jonkinlaiset soljet ja kiristysnauhat johon saa kiinni sadeviitan.

 
Viimeksi muokattu:

Solidsnake

Ylipäällikkö
Laitoin toiseen laitaan Blackhawk STRIKE pop flare pussukan Bahco Laplander-sahalle. Sopii täydellisesti, ei liian iso eikä liian pieni.
Joko olet harjoitellut, kuinka nopeasti saat sen esille, aukeaako terä ravistamalla? Jos meinaa city tai camping ninjaksi :cool:
 

Herman30

Supreme Leader
Valmista alkaa olla.

Pikkupussi: monokulaari 8x30, pitkä kotelo: Bahco Laplander.


Tulentekosatsi (myrsky- ja tulitikkuja, sytytysgeeliä, Esbit sytytystabletteja, plasmasytytin, teleskooppinen puhallusputki tuleen puhaltamiseksi).
10 kpl isoja nippusiteitä. 3 kerää paracordia a´ 5m. Pieni ensiapusatsi (leikkaushaavoja varten). 2 kpl 300 litran paksuja jätesäkkejä (voi käyttää hätätarppina aukileikattuna).


Sissipuukko M95. Pikkupussi tyhjä (voi vaikka laittaa kompassi sinne).


Tämä satsi päällä ja pieni reppu selässä käyttin naisystävän kanssa maanantaina lähialueella retkellä, matkaa tuli jotain 10km kaikkiaan. Mukavalta tuntui. Paitsi että kaasukeitin unohtui kotiin niin ei saanut kahvit keitettyä. Tehtiin tulet (en halunnut sotkea pakkia keittämällä vedet tulella). Grillattiin makkaraa ja juotiin sitten pelkkää vettä.

Huomasin että lähiretkeilyssä reppu voi olla liikaa niin tilasin tämmöinen ylläolevan kaveriksi. Sinne mahtuu juuri pari vesipulloa ja päivän tarpeet evästä.
Jää myös selkä paljaaksi joten tuulettuu paremmin, varsinkin kesällä.
hx-tb-fx2-cd.jpg
 
Viimeksi muokattu:

JR49

Respected Leader
Tehtiin tulet (en halunnut sotkea pakkia keittämällä vedet tulella). Grillattiin makkaraa ja juotiin sitten pelkkää vettä.
Itsellä on pakki suojeluskuntaleimoilla -39, kaveri joskus aikoja sitten ihmetteli, kun käytän sitä... no mitä varten pakit nyt ovat.. Hän olisi pitänyt sitä kirjahyllyssä, minä kunnioitin pakkia nuotiotulella kuten aina.
 

Herman30

Supreme Leader
Minulla on ruotsalainen rosteripakki. Jokunen vuosi sitten annoin lasipuhaltaa sen, kaikki väri ja lika pois.

1584035322724.jpeg
 

VanhaPate

Kenraali
Savotalla suunnitellaan.

Tetsarit ja rinkat täysin uusiksi mietittyinä
Savotalla on työn alla iso kehitysprojekti, jonka tarkoitus on kattaa kaikki yksittäisen ihmisen kantolaitteet, joita sotakäytössä voidaan tarvita.

– Tavoite on luoda hyvin kattava ja keskenään oikeasti hyvin yhteensopiva kantolaitejärjestelmä, joka tehdään suomalaisen lähitulevaisuuden taistelijan perustarpeita silmällä pitäen, Savotan tuotepäällikkö Stefan Melander kertoo.

Taakka-nimellä kulkeva projekti tulee Melanderin mukaan kattamaan kaiken taistelukantolaitteista, liiveistä, vöistä ja tarviketaskuista aina reppuihin, rinkkoihin ja erilaisiin erityistehtävien vaatimiin erikoisreppuihin.

– Suomeksi siis pitäisi pystyä kantamaan samanaikaisesti mukavasti sekä taisteluvarusteita ja henkilökohtaisia tehtäväkohtaisia varusteita.

Avainasemassa on kantolaitteiden muokattavuus, jonka on tapahduttava nopeasti ja helposti vaikeissakin olosuhteissa.

– Sen on oltava oikeasti modulaarinen siten, että järjestelmän komponentteja voi käyttää ristiin toistensa kanssa sekä toisistaan riippumatta, eikä vain survoa pieniä taskuja joka paikkaan.

Rinkka voi koostua partiorepusta, rinkasta ja kuormarungosta ja siitä voi jättää esimerkiksi rinkkapussin pois ja korvata sen asekantojärjestelmällä, Melander havainnollistaa.

Melanderin mukaan yksi kynnyskysymys on, kuinka ballistinen suoja saadaan toimimaan hyvin yhdessä rinkkavarustuksen kanssa.

– Puolustusvoimat ovat esimerkiksi ottaneet suunnaksi kevyehköt niin sanotut plate carrier –suojaliivit, joihin taas ei mahdu paljoa tavaraa. Jos taas on taisteluvyö, niin miten sen kanssa laitetaan lantiovyöllinen rinkka selkään. Tämmöisestä vaikeudesta ja epämukavuudesta pitäisi päästä eroon.

Melanderin mukaan pitää siis kehittää pikairrotettavat varustelantiovyöt, jotka oikeasti toimivat.

– Eli varustevyö, joka toimii samalla repun tai rinkan lantiovyönä, joka voidaan tarvittaessa pikaisesti ja helposti siitä irrottaa. Näitä on jo toki tehty, mutta niitä on käytännössä kahdenlaisia. Joko pitää nyplätä aivan perkeleesti ja sitten irrotus onnistuu tai sitten ei tarvitse kuin istua rinkka selässä alas ja irrotus tapahtuu, vaikka sen ei pitäisi tapahtua.

Kaikki Melanderin sanoma kuulostaa järkeenkäyvältä, jopa itsestään selvältä. Tämän kaiken toteutus käytännössä ei siis taida olla aivan yhtä helposti tehty kuin sanottu?

– Tämä on vähättelemättä äärimmäisen vaikea asia tehdä. Ja kaiken lisäksi sen pitää tietysti kestää kovaa käyttöä. Jos tämä olisi helppo homma, se olisi jo tehty.

Melanderin mukaan konseptointia on jo kuitenkin tehty pitkään ja yksittäisiä komponentteja on jo valmistettukin Savotan Karstulan tiloissa. Savotalla on tarkoitus luoda ensimmäisen rinkan prototyyppejä jo lähiaikoina.

– Tahtotila on, että parin vuoden kuluttua perusjärjestelmän kaikki osat olisivat tehtyinä ja olemassa. Realistisesti tämä voisi olla täysin valmis vuonna 2025.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että varusmiehillä voisi olla uudenlainen Taakka-järjestelmä selässä jossain vuosikymmenen jälkimmäisellä puoliskolla, jos Savotan visiot etenevät suunnitelmien mukaisesti.

– Tämä on suurenmoinen projekti, pitkä kuin nälkävuosi ja vasta ollaan alussa, mutta kyllä tästä hyvä tulee, Melander naurahtaa.
 

Herman30

Supreme Leader
Varmaan täällä on eri meininki nyt kuin vuonna 2017. En ole moneen vuoteen lukenut mitään että kukaan kehuisi sipulisäkkiä ja M85.
Turhan herkkähipiäisesti lähti.
 

Oantteri

Kersantti
Arvaan että ei lähtö johtunut ihan vain tuosta "sipulisäkki ja M85" ongelmasta, vaan siitä että onhan tämä tällainen varsin tunkkainen huru-ukkojen kokoontumispaikka. ;)

Näkee hyvin, kun katsoo vaikkapa tuota "Kuinka muuttaisit varusmiespalvelusta" ketjua tai selaa tätä(kin) lankaa sen 30 sivua taakseppäin.
 

Herman30

Supreme Leader
Tyypit jotka on tehnyt asepalveluksen kymmeniä vuosia sitten pitäisi kieltää kommentoimasta miten muuttaa asepalvelus.
Itse olen ainakin ymmärtänyt että ei ole hajuakaan millaista se on tänäpäivänä olla varusmies.
 
Top