setämies
Kenraali
noska kirjoitti:Ilmaisin itseäni ilmeisen huonosti, tarkoitin lähinnä tuota eroa keskeltä edestä aukeamisen ja kyljestä aukeamisen välillä, en edes ajatellut että edestä aukeavia on tosiaan myös ilman vetoketjua.setämies kirjoitti:Kiinnitä huomiota siihen että pääosa liiveistää jotka avautuvat kyljestä on alunperin kehitetty pelkästään lisäsuojan tuomiseen. Lisäämällä mollelenksuja pintaan saadaan vain mahdollisuus myös hyödyntää suojilla peitetty pinta-ala. Etenkin pelkkä plate carrier ilman kylkipaneeleja on aika huono varuste varusteiden kantoon. Tila loppuu nopeasti, ellei puhuta esikuntatyöskentelystä tai selkeästi erikoistuneesta tehtävänkuvasta (esim. vaunumiehistö). Kun tila loppuu on vaihtoehtona pärjätä niillä mitä liiviin saa kiinni tai ottaa käyttöön varustevyö käyttöön.
Vetoketjun puuttuminen ei ole mikään ongelma normaalissa liivissä. Suosittelen kuitenkin kiinnittämään huomiota siihen miten kyljestä aukeava liivimalli lukittautuu paikoilleen:
Armorcarrierien eli pehmeätkin paneelit kitusiinsa ottavat liivit yleensä lukittautuvat kyljissä soljilla tai kylkipaneelit lukitaan rintapaneeliin läpän alle. Molemmissa kiinnityksissä on etunsa, mutta pitäisin helpompana jälkimmäistä jossa koko liivin koko vyötärö on käytettävissä. Solki ratkaisu saattaa olla varmempi, mutta tulee huomata että niihin on päästävä myös käsiksi joten kylkiin jää solkien levyinen aukko.
Olen aina pyrkinyt välttämään kylkiin sijotettavaa tavaraa jo vöymalleissakin, koska taskut kyljellä hankaloittavat muutamia toimia, eri toten hiihtämistä. Näin ilman kokemusta tuntuu äkkiseltään, että jos vyö on riittänyt tähän asti niin kai koko miehystan ja selän peittävät paneelitkin riittävät kun tarkoitus ei ol olla kuormakameli.
Tuo mainitsemasi kiinniytsjuttu kuitenkin on aika ratkaiseva. Liivin olisi kuitenkin oltava aika mukava pitää päällä ja istuttava hyvin eikä se saisi hölskyä ja heilua. Riisumis- ja pukemismukavuuskin on tällä kertaa jopa ihan huomiitavissa oleva seikka. Normaalisti tuskin siitä välittäisin, mutta ajattelemassani käyttötarkoituksessa se on kyllä mukavuutta lisäävä tekijä ja tuota pukemis-riisumistointa tapahtuu paljon. Tosin kerrospukeutumisperiaatetta ja vaatteiden määrä säännellessä, sitä tulee aina, joten ei se tietysti ihan turha ominaisuus ole ainakaan omassa aselajissani.
Samalla tulee mieleen, että kyljestä avoimemmat mallit saattavat olla vähemmän lämpimät kesäkuumalla. Onko näin?
Sitten vielä kysmys noista juomareppujutuista. Kuinka oleellinen ja toimiva on tuollainen liiviin integroitu juomapussin paikka? Vai onko erillinen juomapussintasku sittenkin parempi ja hintansa arvoinen. Vai mikä ratkaisu on paras?
Tilan riittävyyshän on tietysti makukysymys niinkuin itsekin sanoit. Meikäläisen varustuksesta platecarrierin etumukseen mahtunee lipastaskut.
Itse en ajatellut tuota hengittävyys näkökulmaa, koska mielsin varusteliivin/platecarrierin alle suojaliivin. Mikäli yhdellä liivillä edetään niin tokihan suojauksessa menetetään se mikä liikkuvuudessa voitetaan. Tarjoaahan esimerkiksi "laatankannatin" suojan kuitenkin jo luotejakin vastaan oikeilla levyillä niin edestä kuin takaakin, vaikkei kylkiä suojaakkaan.
Sivusta aukeava armor carrier (suojaliivi) josta löytyy myös pehmeät suojat sisällä, ei juurikaan eroa pelkästä sirpaliivistä hengittävyys ja liikuntaominaisuuksiltaa jos molemmissa on myös suojalevyt edessä ja takana. (toki osa armorcarriereista ottaa sisäänsä myös kylkisuojalevyt jolloin liikkuminen on ritarillisempaa eli kankeahkoa.)
Eli lyhyesti: Jos haluat kepeän vaihtoehdon ja varustus kulkee muuten mukana niin ota plate carrier. Oikeilla levyillä parjää jopa ilman suojaliiviä. Miinuspuolena: Vähän tilaa varusteille ja suojattu pinta-ala pienin. Plussa puolella: Toimii myös esimerkiksi pehmeän liivin kanssa yhteen.
Jos haluat kuljettaa mukanasi myös suojaa ilman että pitää koko ajan pukea kahta liiviä (suoja+varuste) päällekkäin, valitse armorcarrier (sivusta aukeava) jossa on sisällä pehmeät suojapaneelit (fiilispohjalta myös kovat). Miinusta: Halutessasi keventää varustusta joudut ottamaan samalla suojaliivin pois. Se on edelleen suojaliivi johon voi kiinnittää taskuja. Plussaa: Yksi liivi on nopeampi kuin kaksi liiviä.
Jos suojaliiviasia on kunnossa: Valitse taisteluliivi hyvillä säädöillä. (tai chestrig) (tai taisteluvyö)