Taisteluvarustus ja sen kantaminen

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja pstsika
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Joskus 25 vuotta sitten sain isältäni Napialan valmistaman sipulisäkkimallisen repun, jonka hän oli saanut jostain löytötavarahuutokaupasta. Vuosikymmenet ovat kuluneet ja menossa on jo neljäs nainen. Reppu vain on edelleenkin sama. Vasta tänä keväänä huomasin, että sauma kantohihnan vierestä on alkanut ratketa. Ehkä minunkin on viimein hyvä asettua aloilleni. Tai sitten ostaa uusi reppu.
 
Aika usein huomaan pohtivani, että minne ihmeen huonontamislaitoksen syvimpään kellariin toi reppujen tekotaito mentiin piilottamaan.

Ennen sotia meillä oli aika hiton hyviä reppuja, kehtaan jopa sanoa, että ihan maailmanluokan tavaraa (SA ja SkY satulareput ja uskomaton RYNNÄKKÖREPPU). Sota-aikana nyt ymmärtää, että kiireellä piti tehdä tuhansille ukoille halvat reput ja siihen se sipulisäkki sopi hyvin, mutta sille tielle jäätiin eikä kyllä tähän päivään mennessä ole noissa intendentuurin tai sen seuraajien tekeleissä hirveästi hurrattavaa: jonkinlainen säkki tai laatikko jossa olkaremmit, valmista tuli!
Niin, varsinkin kun otetaan huomioon, että kuormat olivat isoja tuolloinkin. Esim kaukopartiomiehellä on hyvinkin voinut olla viikon reissulla 35+ kg repussa (pääasiassa ruokaa ja jonkun verran tst-kamaa). Kuvissa kuitenkin näkyy, että satularepun tyyppisiä nyssäköitä ne on olleet, ehkä parempia kuin rivimiehellä, mutta ilmeisesti ei missään nimessä mitään samanlaisia mitä vaikkapa LJK-rinkka on. (lähde: Patrik Berghäll - Päämajan kaukopartiomies)
 
Kokeillaan osaanko linkittää kuvan saitin mediapankista.

Kuvassa kaukopartiomies. Reppu näkyy hyvin, myös taipumus pallomaisuuteen kuten @Spadekessu huomautti. Olkahihnoissa näyttäisi olevan joku levike - lieneekö ollut kaukopartiorepun erikoisominaisuus. Varmaan Utin museossahan näistä olis lisää tietoa. Kirja josta kuva on (Patrik Berghäll - Päämajan kaukopartiomies) kertoo, että siellä on esillä jopa avattu ranskalainen munakranaatti, jota yksi partio oli käyttänyt vedenkeittoastianaan menetettyään kaikki tavaransa ja hiihdettyään kolme vuorokautta takaisin omalle puolelle.

Huom! Kuva on ns laiton kopio ja olen laittanut sen tähän sotahistorian jakamistarkoituksissa, en ansaintatarkoituksissa. Jos ylläpito tulkitsee tämän vaarantavan saitin olemassa olon tai olevan yksinkertaisesti kiellettyä niin poistakaa se ankaralla kädellä ja rangaistukset päälle.
 
Tässä on ekasta protosta kuva, sisällä on yksi iso tila, selkää vasten juomarakolle oma lokeronsa ja varmistusremmit erikoisroinalle jne. Jos nyt kaikki menee nappiin niin kesällä pitäisi olla eka erä tehtynä. Kunhan tästä saan lopullisen mallin kuntoon niin sitten varmaan irtoaa vähän enemmän tietoja, turha tässä vaiheesssa mitään kuulutella.

Ensi reaktioni m05 kuvion vapautukseen: Toivottavasti rinkka-projekti ei viivästy m05-karusellin takia!!! Eihän?
 
Ensi reaktioni m05 kuvion vapautukseen: Toivottavasti rinkka-projekti ei viivästy m05-karusellin takia!!! Eihän?
Ei niin missään nimessä, nämä on ihan omat karusellinsa ja rinkkaprojektikin etenee itseasiassa kirjaimellisesti tällä hetkellä askelta lähemmäs valmistumista...
 
Ei niin missään nimessä, nämä on ihan omat karusellinsa ja rinkkaprojektikin etenee itseasiassa kirjaimellisesti tällä hetkellä askelta lähemmäs valmistumista...
Onko tästä kirjoituksesta vain noin kolme viikkoa vai eteneekö odottavan aika vain hitaasti :) Onko mitään uutta kuvaa/statusta?
 
Täällä on ollut jo hyvää kommettia 1st, 2nd ja 3rd line varustuksesta joka on konseptina varsin toimiva.
Mitä itse olen todennut eri harjoituksissa on että valitettavan moni ei oikeasti mieti mitä varusteita tarvitaan vyössä, PC:ssa/liivissä ja repussa.
Etenkin vyössä ja liivissä monella on taskut aivan missä sattuu, esim. kyljelle jossa on pistooli PC:n/liiviin laitetaan vaikka mitä tavaraa jotka käytännössä estävät tai ainakin haittaavat merkittävästi pistoolin vetämisen kotelosta. Toisaalta taas esim. veitsen paikkaa ei ole mietitty ollenkaan jne.
Nämä ovat asioita jotka selviävät vasta käytännössä, eli jos varusteita ei oikeasti testaa niin paketista ei vaan saa toimivaa. Tämän vuoksi olisi ensiarvoisen tärkeää että varusteet päällä treenataan ja treenataan eri asennoista, eri tilanteissa (ajoneuvossa, maastossa jne.), eri valaisuolosuhteissa ja niitä myös kannetaan pitkiä aikoja jolloin selviää hiertääkö joku, onko joku tiellä ja toisaalta pystyykö varusteita oikeasti käyttämään/pääseekö niihin käsiksi niin kuin on olettanut.

Muutama huomio, eli vyössä tulisi olla ainakin olla pistooli, vaihtolippaat x 2, veitsi/monitoimityökalu, valaisin, tulentekovälineet, IFAK. Näistä kun mm. tulentekovälineitä, valaisinta ja veistä tarvitsee aivan kokoajan..
Muutenkin kaikki tavarat tulisi olla kannossa niin että tietää vaikka silmät kiinni mistä ne löytyvät. Tämän vuoksi jokaisen reserviläisen tulisi saada hankkia omat varusteensa ja saada niistä esim. verovähennykset.
 
Onko tästä kirjoituksesta vain noin kolme viikkoa vai eteneekö odottavan aika vain hitaasti :) Onko mitään uutta kuvaa/statusta?
Tuli tuommoinen M05-aiheinen savotta hoidettavaksi, joka on tätä pikkusen hidastanut, mutta etenee kyllä. Tällä hetkellä on enää liivikanto/olkaviilekkeet pähkäilemättä, mutta muuten alkaa olla valmis viimeisen tuotantomallin ompelua varten.
Lantiovyöstä näyttäisi muodostuvan oikein kiva!
 
Hei

Mitä te käytätte talvella/syksyllä taukotakkina?

Oon miettinyt ettei tuon pakkastakin ronttaaminen ole niin järkevää kuin kovimmilla pakkasilla.

Mitä vaihtoehtoja mulla on? Fleece takki kevyt, ei pidä tuulta, kipinäarka
Merinovillatakki, pesu "vapaa" lämmittää märkänä mutta eipidä tuulta.

Toisaalta merinovillaa ja fleeceä voi käyttää väliasuna pakkasilla ja silloin pakkastakki taukotakiksi.

Onko muita ehdotuksia? Grammaa ja tilaa saa säästää.
 
Kevyt primaloft/vast. -täytteinen taukopuku/takki:
- Poistaa tarpeen kantaa makuupussia pl. kunnon pakkaset
- Pakkautuu pieneen tilaan
- Toimii myös kevyessä sateessa (vettähylkivä, päälikangas ei koske suoraan allaolevaan/litisty jolloin pintajännite ei rikkoudu ihan heti ja vaikka vaate rupeaisikin imemään vettä, pysyy se yleensä kuivana sisältä kehosta säteilevän lämmön vaikutuksesta.)
- Hengittää hyvin, jolloin allaoleva varustus kuivaa päälle
- Kunhan leikkaus on hyvä ja koko tarpeeksi iso, mahtuu tst-varustuksen päälle jolloin on yksinkertaisesti vaan ihan mega ja turbo. Tarkoittaa siis esim. vartio/tähy/taukoilussa sitä, että toimintakyky pysyy aina huomattavan hyvänä ilman mitään kummempia kompromisseja taisteluvalmiuteen.

Perusvaatetuksen pitäminen mahdollisimman kevyenä, siis että pärjää mahdollisimman vähin kerroksin kun materiaalit on valittu oikein ja matalan intensiteetin hommissa sitten taukopuvulla pitää lämmön yllä on käytännössä järkevin tapa hoitaa vaatevälppäys. TST-varustuksen riisuminen kerrosten lisäämiseksi/poistamiseksi on retardia, koska ensinnäkin se on ylimääräistä vaivaa ja jää helposti tekemättä = teet itsellesi samantien haittaa ja toisekseen vie enemmän aikaa + tarpeetonta sähläystä.

Itse olen käyttänyt viimeiset viitisen vuotta Brittiarmeijan Softie-pukua sen naurettavan hinta-laatusuhteen takia. Hinnan takia ei myöskään tarvitse varoa yhtään (toki omia varusteitaan ei tietentahtoen kannata tuhota kesken keikan!!) Ainoa (periaatteessa) miinus tulee siitä, ettei k.o. loimessa ole huppua, mutta meikäläiselle tästä ei muodostu ongelmaa, kun harvemmin puuhastellaan ilman kypärää ja M05 villapipolla ja wrapilla viimeistään saa pään hyvin suojattua esim. nukkumista varten jos on tarve.

On tärkeää miettiä tämä rättipuoli kokonaisuutena kuntoon, koska paraskin moonspeznazsealdelta-tonnin varuste saattaa pettää muuten paskasti toimivan kokonaisuuden takia. Itse odottelen ns. muna punaisena hellekankaisia maastopukuja, koska ne toimivat niin paljon perus M05-maastopuvun kangasta paremmin kaikissa olosuhteissa, myös (etenkin) talvella.
 
Jotain tuon sofie puvun tyylistä oon muettiny, vaan eipä pika googlauksella näytä löytyvän.

Modet voi muuten siirtää nämä muutamat viestit talvi taistelupuku ketjuun. Sinne olin viestin tarkoittanut. Vaan virheen tekijä nostaa käden ylös.
 
Tuommonen kevyt, pakkautuva toppa-asu on kyllä järkivimpiä vaihtoehtoja mitä löytyy. Taukotakkina käytettynä intin pakkastakki on ihan liian jämerä, turhaa kulutuskestävyyttä, taskuja, yms. raskasta rakennetta joka painaa ja vie tilaa. Softie-tyyppinen pakkautuu parhaimmillaan litran kokoiseksi nyytiksi. Jos ei ihan hirveän kylmä ja inhottava sää ole, niin joku yksikerroksinen kevyt "tuulitakkikangas-softhsell" toimii myös, ei hiosta mutta blokkaa kaiken tuulen ja suojaa sateeltakin, muun vaate-/varustuksen päälle puettuna sen muodostama eristävä ilmakerros antaa sitten sopivasti lämpöä. Ja nämähän vasta tiukkaan pakettiin pakkautuvatkin, mutta järkevä käyttölämpötilaraja menee varmaan siinä +5-10 välillä, että oikeasti talvella ei sitten enää riitäkään.

Ainoa (periaatteessa) miinus tulee siitä, ettei k.o. loimessa ole huppua, mutta meikäläiselle tästä ei muodostu ongelmaa, kun harvemmin puuhastellaan ilman kypärää ja M05 villapipolla ja wrapilla viimeistään saa pään hyvin suojattua esim. nukkumista varten jos on tarve.
Ruotsalaisesta mallista muuten löytyy tuo huppukin, valmistaja sama (Kempton) joka tekee noita britti-intillekin. Kangaskin on ilmeisesti vähän brittiläisiä paksumpaa, eli enemmän "oikeaa" päällivaatteen kangasta ja vähemmän makuupussin sisäpuolen oloista, eli kestää kulutusta ja kosteutta vielä astetta paremmin, eli periaatteessa voisi sanoa, että kokonaisuutena "parempi".

sverige_kalla_väder_jacka.webp

Voi kunpa vaan joku tekisi jotain tämän tyylistä nollavitosen kuviolla, ja jollain kunnon hyvällä kevyellä & lämpimällä vuorimateriaalilla!

- Poistaa tarpeen kantaa makuupussia pl. kunnon pakkaset
Ovela ja mahdollisesti toimivakin temppu olisi käyttää kevyttä (tyyliin Carinthian Defence 1) pussia kesät talvet, ja kylmillä keleillä kun mukana olisi myöt taukoasu niin sitä käytettäisiin myös "pyjamana" vahvistamaan pussin lämpöä. Kunnon pakkasilla ja ilman lämmitettyä telttaa ei tuo kombo tietenkään riittäisi, mutta tuolla viisiin voisi kumminkin pärjätä suhteessa kevyemmällä pussilla vaikka lämpötila "vaatisi" raskampaa: kesäpussilla välikaudet ja kolmen vuodenajan pussilla helvetinpakkasillakin. Näin niinkuin ajatusvirtana!
 
Viimeksi muokattu:
tsalaisesta mallista muuten löytyy tuo huppukin, valmistaja sama (Kempton) joka tekee noita britti-intillekin. Kangaskin on ilmeisesti vähän brittiläisiä paksumpaa, eli enemmän "oikeaa" päällivaatteen kangasta ja vähemmän makuupussin sisäpuolen oloista, eli kestää kulutusta ja kosteutta vielä astetta paremmin, eli periaatteessa voisi sanoa, että kokonaisuutena "parempi".
No mistä näitä (tai brittien) saa sitten hankittua?
 
Itse odottelen ns. muna punaisena hellekankaisia maastopukuja, koska ne toimivat niin paljon perus M05-maastopuvun kangasta paremmin kaikissa olosuhteissa, myös (etenkin) talvella.
Puhutaanko nyt Intin M05 viidakko maastopuvusta vai yksityisen puolen vaatteista?
 
Hei

Mitä te käytätte talvella/syksyllä taukotakkina?

Oon miettinyt ettei tuon pakkastakin ronttaaminen ole niin järkevää kuin kovimmilla pakkasilla.

Mitä vaihtoehtoja mulla on? Fleece takki kevyt, ei pidä tuulta, kipinäarka
Merinovillatakki, pesu "vapaa" lämmittää märkänä mutta eipidä tuulta.

Toisaalta merinovillaa ja fleeceä voi käyttää väliasuna pakkasilla ja silloin pakkastakki taukotakiksi.

Onko muita ehdotuksia? Grammaa ja tilaa saa säästää.
Syksyllä ja nollakelin talvijahdeissa olen vetäissyt Fjellduken Originalin niskaani kun liike lakannut. Mokoma norski-ihme ajanut myös sadeviitan virkaa ja olen ollut kovin tyytyväinen kokeiluuni kun yksi kapistus ajaa useamman roolin.
 
Puhutaanko nyt Intin M05 viidakko maastopuvusta vai yksityisen puolen vaatteista?

Kummastakin, kankaan puolesta siis. Leikkauksista on mielipiteitä yhtä monta kuin puhujilla persreikiä, nimenomaan kankaan ominaisuudet oli siis tässä kommentoinnin alla.


Tuommonen kevyt, pakkautuva toppa-asu on kyllä järkivimpiä vaihtoehtoja mitä löytyy. Taukotakkina käytettynä intin pakkastakki on ihan liian jämerä, turhaa kulutuskestävyyttä, taskuja, yms. raskasta rakennetta joka painaa ja vie tilaa. Softie-tyyppinen pakkautuu parhaimmillaan litran kokoiseksi nyytiksi. Jos ei ihan hirveän kylmä ja inhottava sää ole, niin joku yksikerroksinen kevyt "tuulitakkikangas-softhsell" toimii myös, ei hiosta mutta blokkaa kaiken tuulen ja suojaa sateeltakin, muun vaate-/varustuksen päälle puettuna sen muodostama eristävä ilmakerros antaa sitten sopivasti lämpöä. Ja nämähän vasta tiukkaan pakettiin pakkautuvatkin, mutta järkevä käyttölämpötilaraja menee varmaan siinä +5-10 välillä, että oikeasti talvella ei sitten enää riitäkään.


Ruotsalaisesta mallista muuten löytyy tuo huppukin, valmistaja sama (Kempton) joka tekee noita britti-intillekin. Kangaskin on ilmeisesti vähän brittiläisiä paksumpaa, eli enemmän "oikeaa" päällivaatteen kangasta ja vähemmän makuupussin sisäpuolen oloista, eli kestää kulutusta ja kosteutta vielä astetta paremmin, eli periaatteessa voisi sanoa, että kokonaisuutena "parempi".


Voi kunpa vaan joku tekisi jotain tämän tyylistä nollavitosen kuviolla, ja jollain kunnon hyvällä kevyellä & lämpimällä vuorimateriaalilla!


Ovela ja mahdollisesti toimivakin temppu olisi käyttää kevyttä (tyyliin Carinthian Defence 1) pussia kesät talvet, ja kylmillä keleillä kun mukana olisi myöt taukoasu niin sitä käytettäisiin myös "pyjamana" vahvistamaan pussin lämpöä. Kunnon pakkasilla ja ilman lämmitettyä telttaa ei tuo kombo tietenkään riittäisi, mutta tuolla viisiin voisi kumminkin pärjätä suhteessa kevyemmällä pussilla vaikka lämpötila "vaatisi" raskampaa: kesäpussilla välikaudet ja kolmen vuodenajan pussilla helvetinpakkasillakin. Näin niinkuin ajatusvirtana!

Joo, pääpiirteittäin just samaa mieltä, pl.: must softie-kankaasta ei tartte mennä yhtään stydimmäks (ellei sitten tehdä ihan pakkastaistelupukua, jota ei käytännössä tarvitse kuin jotkut pohjosessa sydäntalvella operoivat), koska se on jo tuontyylisistä vaatteista tujummasta, "jakotavarapäästä". Tujumpi kangas kun varsinkin tällaisessa käännettävässä puvussa meinais aiempaa huonompaa hengittävyyttä yleensä ja se just on yks pääpointti koko vaatteessa. Eri tilanteisiin tosiaan sopii erilaiset varusesineet, mutta henkilökohtaisesti olen päätynyt tähän, koska tavaraa voi raahata mukana hyvin rajallisen määrän, varsinkin taisteluvarustuksen yhteydessä päivä/rynnäkörepussa. Ei-kuolemankylmillä keleillä sitten voi käyttää softieta myös auki, joka keventää lämpökuormaa ja parantaa hengittävyyttä huomattavasti (duh), tai esim. M91/M05 sadeasun takkia (vähän niinku toi softshell-idea, mutta Summi)jos ruvetaan tosi tarkkaan viilailemaan.

Softieita tekee myös mm. Snugpak ja heillä useimmissa malleissa on huppu. Itse en tosiaan ole tarvinnut, tietyissä tilanteissa ihan hyvä ettei ole. Ja lisää se aina vähäsen pakkauskokoa, painoa ja bulkkia jos nyt pitää täikammalla ruveta negaamaan. Käytännössä lähes jokainen moderneja ämerikkäläistyylisiä tappeluvaatteita valmistava firma tekee myös useammanmallisis taukopukuja, joten valinnanvaraa on. Mm. Jenkkiarmeijan Gen. III ECWCS-järjestelmän Level 7 on tommonen tujumpi tappeluvaatteenakin toimiva versio, mutta se tosiaan on jo vähän enemmän oikee takki, kun tommonen softienlainen, lähes puhtaasti taukoiluun tehty loimi. Itse olen sellainen yhden hengen lämpövoimala, että talvellakin saa olla tosi naftisti (merinoalus + kuori) päällä, että pystyy vielä jumppaamaan piippalakkien kanssa.

Makuupussiasia oli just niinkun ite teen, en vaan kirjottanut sitä sen pidemmälle auki, kuin miten asian jo muotoilin. Aina ei jaksa näistä useammassa topikissa halkipuhutuista asioista kirjoittaa mitään opasvihkosta, vaan yrittää vastata suht kapeasti kysymykseen.

Ja niin, "voi kumpa joku tekisi" ;-) Mitä piiloviestintää!!
 
Löytyihän niitä kun löytyi oikea hakusana. Pitääpä rueta tutkimaan mikä olisi omaan käyttöön parasta.

Ja niin, "voi kumpa joku tekisi" ;-) Mitä piiloviestintää!!
Jep, vaan koska tulee, joskus.

Muutama kysymys tuosta softiesta/bivvystä, onko koko luokitus millainen? PV:n koko on luokkaa 52-54 takissa niin L lienee sopiva britti bivvyssä? Ku eihän tuota pääse missään sovittamaan..

Voiko tuota käyttää m05 takin alla? (riittävän iso m05 takki niin meneehän se, mutta noin niin kuin normaalisti, majuriturvallisuus joissain yksittäisissä jutuissa syksyllä...)
 
Viimeksi muokattu:
Joo, pääpiirteittäin just samaa mieltä, pl.: must softie-kankaasta ei tartte mennä yhtään stydimmäks (ellei sitten tehdä ihan pakkastaistelupukua, jota ei käytännössä tarvitse kuin jotkut pohjosessa sydäntalvella operoivat), koska se on jo tuontyylisistä vaatteista tujummasta, "jakotavarapäästä". Tujumpi kangas kun varsinkin tällaisessa käännettävässä puvussa meinais aiempaa huonompaa hengittävyyttä yleensä ja se just on yks pääpointti koko vaatteessa.

Tämä on aivan totta, mutta sitten kun ruvetaan miettimään vähän "outside the Brit softie box":
-Skipataan kääntökuvio-ominaisuus, sisäpuoli ohutta ja ihanaa vuorikangasta, ulkokerros vähän vahvempaa, paremmin vettähylkivää ja kulutusta kestävää tavaraa esim. pakkasmaastokuviolla. Ei silti mitään hengittämätöntä hirveyttä.
-Tavallisen polyester-höttövanun sijaan pukuun tungetaan jotain kunnon hyvää, tyyliin G-loft, Primaloft tai Climashield = kevyempi mutta yhtä lämmin.
-Lopputuloksena kääntämätön (Carinthian LIG-tyylinen) toppa-asu joka on yhtä kevyt kuin brittivastineensa, mutta kestäisi tarpeen tullen paremmin esim. makoilua kylmässä ja märässä tai pientä rymyämistä.

Tuo käännettävyys kun kumminkin on tämmöisessä vaatteessa suhteellisen turha ominaisuus, taukovaate päällä kumminkin useimmin ollaan lähinnä paikallaan jolloin pelkkä liikkumattomuus naamio jo pirun hyvin, eikä esim. M05 pakkaskuvio ihan hirveästi pistä silmään suomalaisessa talvisessa metsässä. Sanoisin, että aikamoinen!

Makuupussiasia oli just niinkun ite teen, en vaan kirjottanut sitä sen pidemmälle auki, kuin miten asian jo muotoilin. Aina ei jaksa näistä useammassa topikissa halkipuhutuista asioista kirjoittaa mitään opasvihkosta, vaan yrittää vastata suht kapeasti kysymykseen.

Ja niin, "voi kumpa joku tekisi" ;-) Mitä piiloviestintää!!
:D
 
Back
Top