Taisteluvarustus ja sen kantaminen

Itse en käytä battle belttiä.

Mites pistooli kulkee? Muistaakseni sinäkään et vannonut reisikotelon nimeen tai ylipäätään jalkoihin kiinnittyvien varusteiden nimeen ja vyökotelo ei kai kuitenkaan ole housuvyössä?

Suosittelen ostamaan battle beltin ainakin koekäyttöön, jos et ole tyypannut aiemmin. Et olisi ensimmäinen, joka ihastuu tuohon omakohtaisen kokemuksen kautta. Ainakaan omalta kohdaltani en voisi kuvitella paluuta vanhaan.

Omassa siis soljesta vasemmalle:
- Taktinen valaisin.
- Lipastasku kahdelle rk:n lippaalle ja niiden päällä olevassa pals-nauhoituksessa kolme pistoolin lipasta.
- Dumppitasku
- IFAK ja toinen kiristyssiteistä.

Selkä tyhjänä rangan kohdalta ja vähän muutenkin.

Soljesta oikeaan:
- Paikkavaraus OC sumuttimelle, vaikka Snigelin koteloon mahtuu myös vaimennin.
- Monitoimityökalu.
- Puukko.
- Pistoolikotelo.
- Kenttäpullo.

Jos reiteen tulee jotain, niin kyse on "harmaan vaiheen reisitelakasta" less lethal meiningillä. Jos esimerkiksi radalla haluan keventää tai ammun pelkästään pistoolilla, niin voin jättää rk:n lippaat pois ja pistoolin lippaat ovat silti aina samassa paikassa, koska lipastasku ei "elä". Jos taas kyse on "tukikohtavarustuksesta", niin kamat riittävät muuhunkin kuin siihen, että käy teltan ulkopuolella kusella, vaikka varsinaisiin taistelutehtäviin tuo ei vielä riitäkään. Päällä on kuitenkin aina kaikki kriittinen: tuliannos patruunoita, nestettä, ensiapuvälineitä, terä ja valoa. Chestrigistä löytyy sitten vielä kaksi tuliannosta lisää ja jotain muutakin.
 
Itse en tullut sinuiksi RK:n lippaiden kantamiseen vyöllä. Tuntuu, että pitkät ja käyrät lippaat ovat edessä tiellä ja vasemmalla kyljellä on muutenkin kamaa. Minkälaisessa taskussa ja lippaat miten päin olette osaltanne saaneet homman toimimaan?

Oma vyöni on kompromissi ammuntaharrastuksen ja reserviläistoiminnan välillä. Vyönsoljen ollessa klo 12:ssa:
  • 11...1 tyhjää
  • 1...2 vaihtuvan kaman paikka (pikkutasku tai esim. haulikon kanssa ammuttaessa pussi patruunoille)
  • 3 pistoolikotelo (drop offset)
  • 4 kääntöveitsen tasku
  • 4.30...7.30 tyhjää
  • 8 IFAK (kokoa kaksi torniensidettä)
  • 9 dumppi
  • 10 valaisimen tasku
  • 10.30 pistoolin lipastasku
  • 11 pistoolin lipastasku (pikaveto)
 
Ressut tai varusmiehet ei missään - ei 98% kapiaisistakaan. Niin harmillista kun se onkin! Käytössä vain ammatti-SPOL henkilöstöllä, ERIKJ:llä (ammattilaiset) ja osa KAARTJR:n henkilöstöllä KHENK TRA-kursseilla.

Näin vähän muistelinkin. Muistan hämärästi jossain esittelyssä nähneeni MP5:n ja jotain outoa kuulaa jota mainostettiin värikuulaksi, oletan sen olleen Simunitionia.

Mitä nopeasti Simunitioneja tuossa tutkailin, niin niissä näyttää olevan aika samat rajoitteet kuin guulixissa: eivät mene esteistä läpi, ei ole saatavissa kunnollisena RK-versiona (löytyy vain väljyydessä 5,56, 9mm, ja .38) ja lähtönopeus suhteellisen alhainen 198 m/s jopa kivääristä ammuttuna; vähemmän pistoolista. Tarkkuutta luvataan 25 metriin: tältä etäisyydeltä 5,56 Simunition FX:llä osumapiste on noin 8 tuumaa tähtäyslinjan alapuolella. Lisäksi monet taitavat suositella käytettäväksi eri aseita Simunitioneja varten ihan siksi, että vahingoilta kovien kanssa vältytään. Simunitionit toki jättävät värijäljen, paitsi värittömät ammukset - jotka on tarkoitettu käytettäväksi "lainatuissa" harjoituspaikoissa.

Kuulapyssyllä pääsee käsittääkseni nykyään helposti tuohon 140-150 m/s lähtönopeuteen kevyemmällä kuulalla, ja n. 100-120 m/s raskaammalla (jolla saadaan pidempi tarkka kantama). Lyhyemmiltä matkoilta tuo on jo aivan riittävästi siihen, että mitkään väistöliikkeet eivät auta eikä ennakon kanssa tarvitse sählätä sen enempää kuin oikeillakaan aseilla. Tuommoisen 1,5-2 J lähtöenergialla osuvan kuulan kyllä huomaa, jos kohta se ei varusteisiin osuessaan ole kivulias. Ja jos kyse on harjoittelusta, niin olettaa sopii, että osumat tunnustetaan rehellisesti. Sisäreisiin tms. tulevaa kuulaa ei yleensä sitten kovin hyvin peitelläkään.

Tuo 25 m kantomatka on aika helppo saavuttaa; kuulapyssyissä on kuulalle nostetta antavan takakierteen synnyttävä ns. hop-up-mekanismi, jonka ansiosta kuulan lentorata on hyvin suora noin 30-40+ metriin saakka, ja hajontaa on näiltä matkoilta helposti alle 4 tuumaa. Muistelen, että pelikäytössä ei tehnyt mitään aseella jolla ei saanut 25 metrin päästä semmoista about 6 tuuman kasaa. Eli pidemmältä matkalta kuulapyssy saattaa tosiaan olla Simunitionia tarkempi! Aseet lienevät melko saman hintaisia jos haluaa vimpan päälle olevan kuulapyssyn, a-tarvikkeet ovat 6mm kuulakoossa älyttömän paljon halvempia. Kuulapyssyt tosin ovat monimutkaisempia ja tarvitsevat joissain suhteissa enemmän käyttäjän huolehdintaa kuin ruutiaseet. Eikä ainakaan kaikilla niillä kannata harjoitella pistintaistelua.

EDIT: kuulapyssyissä on vielä se hyvä puoli, että suunnilleen tuohon 1,5J rajaan saakka suojavarusteiden ei tarvitse olla hirveän erikoisia, vrt. Simunitionin raskaat suojat. Suojalasit ja mielellään kasvo- tai vähintään hammassuoja riittävät aika hyvin, kunhan käytetään vähän järkeä eikä ammuta toista ihan piippukosketuksesta päähän. Jos sitten halutaan ihan lähikontaktia harjoitella, niin about 1 joulen aseilla pystyy aika turvallisesti ampumaan vaikka ihan tappituntumalta, kunhan silmien ja hampaiden suojaus on kuosissaan. Monissa aseissa tuo lähtönopeuden säätö hoituu ase auki taittamalla ja jousi vaihtamalla, jotakuinkin. Itselläni oli "liekinsammuttimen" tilalle ruuvattava lähtönopeuden alennin, jolla päästiin nopsasti samaan lopputulokseen.

Tälleen kokeilematta ja asiaa paremmin tuntematta en tietenkään voi varmaksi sanoa, mutta äkkiseltään ja numeroiden valossa tuntuisi, että paremman tason kuulapyssy ei välttis häviä ominaisuuksiensa puolesta Simunitionille niin paljon, ettäkö softaus kannattaisi kokonaan hyljätä. Varsinkin, kun hyvän kuulapyssyn saa kuka hyvänsä sillä vaivalla, että latoo rahat tiskiin. Ei sillä, ei tälläinen harjoittelu varmaankaan yhtään sotaa ratkaise, mutta järkevästi käytettynä voisi varmaan olla ihan hyödyksi.

Tossa joku jenkkifirma, joka väittää kouluttaneensa kolmeatuhatta ammattilaista kuulapyssyillä, listaa niiden etuja Simunitioniin nähden:

http://www.strategosintl.com/airsoftkit/airsoftvs.html

Nopealla googlauksella löytyi väitettä, että varsin moni amerikkalainen SWAT-ryhmä treenaa juurikin airsoft-pyssyillä, osaksi varmaan ihan kustannussyistä.

Tässä hyvin kiinnostava juttu käytännön kokemuksista entiseltä merijalkaväen jermulta, nykyiseltä poliisilta:

http://www.breachbangclear.com/spring-training-week-using-airsoft-for-training/

Silloin kun oma harrastukseni hiipui, puhetta oli kuulapyssyihin ympätyistä laserlähettimistä ja kevyistä antureista, jotka korjaisivat tuon kuula-aseiden suurimman puutteen, eli vaatimattoman kantaman. Tälviissiin pitkältä matkalta kuulapyssyt muistuttaisivat vähän TASIa, ja lyhyeltä matkalta kuitenkin menisivät esim. pienen heinikon läpi niin että heilahtaa. Saas nähdä missä vaiheessa nämä yleistyvät.
 
Viimeksi muokattu:
Mites pistooli kulkee? Muistaakseni sinäkään et vannonut reisikotelon nimeen tai ylipäätään jalkoihin kiinnittyvien varusteiden nimeen ja vyökotelo ei kai kuitenkaan ole housuvyössä?

Suosittelen ostamaan battle beltin ainakin koekäyttöön, jos et ole tyypannut aiemmin. Et olisi ensimmäinen, joka ihastuu tuohon omakohtaisen kokemuksen kautta. Ainakaan omalta kohdaltani en voisi kuvitella paluuta vanhaan.

Ihan normaalissa pistoolin kantamista varten tehdyssä vyössä. Kun päälle heittää takin niin ase jää piiloon. Battle belttiä ei saisi takin alle piiloon. Oma valintani on ollut se että ns. first line on piilotettavissa tarvittaessa.
 
Kuinka vanhaksi oikein minua luulet? :D Minulle mitään manttelia koskaan jaettu edes. :D

Kuvittelin sinun olevan jo varttuneempi reserviläinen, joka on keski-iän kynnyksellä hurahtanut moottoripyöräharrastuksen sijaan innokkaiden reserviläisten sotaleikkeihin, karmeisiin leffapyssyihin ja pelottaviin hathat-varusteisiin.:D

No ei nyt vaineskaan ja leikki leikkinä.:D Puolivakavasti ottaen manttelikäärön taitteleminen M60 taisteluvyön selkään kannattaa kuitenkin opetella, sillä molemmat voivat totisessa tilanteessa vielä hyvinkin kuulua sinun henkilökohtaiseen varustukseen - riippuen tietysti sa-joukosta, johon sinut on mahdollisesti sijoitettu. Käärön tekemisen harjoitteluun tarpeellisen M65 manttelin voit lunastaa huokeaan hintaan esimerkiksi sa-kaupasta.

Kenttälapio tulee sitten taitettuna vasemman kyljen kohdalle.
 
Kun päälle heittää takin niin ase jää piiloon. Battle belttiä ei saisi takin alle piiloon. Oma valintani on ollut se että ns. first line on piilotettavissa tarvittaessa.

Miksi asetta avoimesti kantavan ja tunnuksellisessa sotilaspuvussa olevan kannattaa piilotella pistoolia? Vaatteiden päältä se on helpommin vedettävissä ja ennenkaikkea kummalla tahansa kädellä.
 
Miksi asetta avoimesti kantavan ja tunnuksellisessa sotilaspuvussa olevan kannattaa piilotella pistoolia? Vaatteiden päältä se on helpommin vedettävissä ja ennenkaikkea kummalla tahansa kädellä.
Riippuu tehtävästä. Yhteysupseerina tai muuna ei-terävän kärjen taistelijana ei välttämättä "töissä" kannakaan pitkää asetta eikä näytä voimaa henkilökohtaisella tasolla.

Aseenkäytön näkökulmasta tietenkin kuten @pstsika kirjoittaa.
 
Miksi asetta avoimesti kantavan ja tunnuksellisessa sotilaspuvussa olevan kannattaa piilotella pistoolia? Vaatteiden päältä se on helpommin vedettävissä ja ennenkaikkea kummalla tahansa kädellä.

No en ole omaa settiäni sitä silmälläpitäen hommannut että kantaisin sitä tunnuksellisessa sotilaspuvussa ja avoimesti.
 
Kahdessa harjoituksessa päässyt reserviläisenä treenaamaan simunition/fx-kalustolla: hyviä vehkeitä.
Useamman vuoden nuoruudessa airsoftanneena: parempia vehkeitä.
Kuten yllä mainittiin, antaa airsoftien hopup-kumilärpäkevoimainen kierrejärjestelmä merkittävästi paremman tarkkuuden muovikuulalle verrattuna simunitioin "luotiin". Fx-harjoituksessa etäisyydet piti pitää melkolailla käskytysetäisyydellä tai sisätiloja haltuun ottamisen tasolla, kun taas airsofteilla voi poistua vähän puistonkin puolelle. Lisäksi tietysti jo mainitut kaluston saatavuus ja ammusten edullisuus tuo myös huomattavaa etua reservin harjoitteluun.

Aiheeseen liittyen: itselläni on aika identtinen tapa kuljettaa vermeitä kuin pstsika:lla. Merkittävimpänä erona tällä hetkellä IFAK kiristyssiteineen löytyy sekä battlebeltistä, että suojaliivistä ja erillistä kenttäpulloa ei kulje rakon lisäksi mukana (pitää sitäkin kyllä kokeilla). Taisteluun suoraan liittymättömät varusesineet (sadeasu, suojanaamari, laatikoissa olevat patruunat, lapio yms.) kulkee päivärepussa. Tukikohtakamppeet sitten iippokassissa.
Kerroksittain varustelu menee itsellä: 1. battlebelt pistoolivarustuksella, 2. suojaliivi rki-taisteluvarustuksella, 3. päiväreppu ja 4. iippokassi jotenkin kurjasti kannossa. Kaikissa tasoissa tietysti alemmat tasot mukana.
 
Itse en tullut sinuiksi RK:n lippaiden kantamiseen vyöllä. Tuntuu, että pitkät ja käyrät lippaat ovat edessä tiellä ja vasemmalla kyljellä on muutenkin kamaa. Minkälaisessa taskussa ja lippaat miten päin olette osaltanne saaneet homman toimimaan?

Avoimella pikataskulla tai pikataskuilla joko nauhavarmistuksella tai ilman. Esimerkiksi joku alla olevista:
Combatkit CQB Magazine Pouch, AK47 / RK
HSGI TACO Double Decker
HSGI TACO Rifle
HSGI TACO X2R Double Rifle
HSGI TACO X2R/P Double Rifle + Pistol
Tasmanian Tiger TT 2 SGL MAG POUCH BEL
Tasmanian Tiger SGL Mag Pouch http://viranomainen.fi/Tasmanian+Tiger+SGL+Mag+Pouch?_tu=52973

Ja lipas tuolla tavalla, kuten kuvissa on eli patruunan kannat tulevat eteenpäin, jolloin lippaasta saa heti oikean otteen ja se menee ilman kikkailua paikalleen.
 
HSGI TACO lipastaskut maksavat vähän enemmän, mutta ovat kyllä myös hankkimisen arvoisia.

Parin kympin lisäpanostus maksaa itsensä takaisin viimeistään siinä vaiheessa kun tekee asekäsittelyharjoituksessa sen pari miljoona toistoa, työntäen lippaan yhtä monta kertaa takaisin taskuun seuraavaa toistoa varten.
 
HSGI TACO lipastaskut maksavat vähän enemmän, mutta ovat kyllä myös hankkimisen arvoisia.

Parin kympin lisäpanostus maksaa itsensä takaisin viimeistään siinä vaiheessa kun tekee asekäsittelyharjoituksessa sen pari miljoona toistoa, työntäen lippaan yhtä monta kertaa takaisin taskuun seuraavaa toistoa varten.

Juuri näin. Itsellä kulkee battle beltissä kolme HSGIn TACOa, ja käyttömukavuudeltaan ne ovat kyllä omaa luokkaansa. Koska ammun myös aika paljon sekä ar- että ak- pohjaisilla aseilla, ja silloin tällöin myös .308- kaliiberisella, niin on todella näppärää että kaikkien näiden aseiden lippaat menevät napakasti samoihin lipastaskuihin. Ei tarvitse erillisiä lipastaskuja eri aseille.
 
Kauas on tultu tilanteesta kun M60 tetsarin viilekkeisiin sidotiin rk.n lippaat nahkaremmillä kiinni ettei vaan lippaat huku. Ei tullu inttiaikana taktista lippaanvaihoa harjoiteltua, nopeasta lippaanvaihdosta puhumattakaan.
 
Oma tst-varustus

M05 liivi
Vasemmalla alkaen edestä keskeltä
-blackhawk opentop 1 lippaan taska
-Kaksi m 05 lipastaskua
-kenttäpullo tasku

Oikealla alkaen edestä keskeltä
Koome tyhjää kujaa
Ryhmä ifak
Heitetasku
Yleistasku keskikoka tacticaltailor

Ohut batle belt
Soljesta oikealle
Pistooliin 2taskualippaille
Opentop kiväärile
Dumppi

Oikealla pistooli vyökotelossa alastiputettuna

Tst repussa
Pakki lapio sadevaatteet kaasunaamaru ynnä muuta..

Sitten kysymys miksi "kaikilla" on dumppi vyöllä itsestä pn alkanut tuntia että siirrän sen liivin helmaan..

Montako heitettä pitäisi jakkeperusjääkärin saada kulkemaan? Munmielestä 3 mutu tuntumalla liivissä ja vyössä yhteensä.
 
Sitten kysymys miksi "kaikilla" on dumppi vyöllä itsestä pn alkanut tuntia että siirrän sen liivin helmaan..
Liivin helmassa dumppi tulee helposti vyössä kannettavien varusteiden tielle, lisäksi dumppia on yleensä helpompi käyttää jos se roikkuu vyöltä pikkusen alempana kuin liivistä. Jos varuste/tappeluvyötä ei ole niin dumpin kiinnittäminen liiviin on luonnollisesti yksiselitteisesti paras ratkaisu, dumppien roikottelu housujen vyöltä on vähän kummallista.

Toisaalta jos toisella logiikalla ajattelee: liiviä käytettäessä lippaitakin on hirmu määrä enemmän vaihdettavana, mutta jos on pelkkä vyö päällä niin kiväärinlippaita on vähemmän (esim. sinulla 1+1). Ja jos pelkkään vyöhön sonnustautuneena joutuu tilanteeseen jossa tarttee lippaita ruveta taktisesti vaihtamaan niin on todennäköisesti muutenkin aika kusinen tilanne, jolloin on ehkä yks hitsin hailee putoaako se yksi lipas dumppiin vai maahan (mielummin nyt silti dumppiin).
Mutta jos taisteluliivin ja battlebeltin välillä täytyy valita niin vyö on kyllä useimmiten järkevämpi paikka dumpille, yksinkertaisesti parempi käyttää.

Tai jos hulluksi ryhtyy, niin miksi ei yksi dumppi vyölle ja toinen liiviin? Toista dumppia voi sitten käyttää eräänlaisena ylläri-yleistaskuna sekalaisille tarpeille joita nyt syystä X voi joutua kantamaan.

Vain minun kaksi Europenniäni.
 
Pistetään kysymys vaikkapa tähän lankaan... Kuka on nähnyt tai tietää mikä toi Savotan design-ljk-rinkka eli LJK12 on? Rangan muoto näkyy olevan erilainen alkuperäiseen verrattuna, mutta mikä merkitys ja mitä muuta?
 
Rangan muoto näkyy olevan erilainen alkuperäiseen verrattuna, mutta mikä merkitys ja mitä muuta?
Surullinen turhake, erot varsinaiseen ovat reppupussin osalta hipsterimuodikkaat nahkavahvikkeet ja pohjaan lisätty litteä vetoketjutasku, joka on aika turha ja huono.

Runko nyt on niin järjetön härpätin kun olla ja voi. Ideana on vissiin ihan vain "näyttää kivalta".
-Hitosti tavallista LJK-runkoa hankalampi valmistaa, vaatii tosi paljon käsityötä. Eli kalliimpi.
-Hitosti tavallista LJK-runkoa heikompi, rakenne on semmonen, että se ei ilmeisesti kestä rasitusta sivuttaissuunnassa noin suurinpiirtein ollenkaan, taittuu ja riks räks.

Yleisarvosanani kyseiselle perkeleelle on "Vi**u jes, oliko nyt ihan pakko?"
 
Hitosti tavallista LJK-runkoa heikompi, rakenne on semmonen, että se ei ilmeisesti kestä rasitusta sivuttaissuunnassa noin suurinpiirtein ollenkaan, taittuu ja riks räks.

Hehe, markkinointiosasto muotoili ton hieman toisin, kas näin: "Lisäksi runkoa muokattiin kestävämpään kolmiolinjaiseen muotoon." :)

Harmi kun toi on korvannu ilmeisesti sen alkuperäisen, ainakaan savotta-storen sivuilla ei näy. Mä kun en niin välitä noista modulaarisista... (kuten autonostossa, ei mitään järkiperäistä syystä vaan siksi kun).
 
Back
Top