Taloustieteellinen keskustelu

Itseä kiinnostaa mikä mahtaa olla Italian tilanne n. puolen vuoden päästä.. veikkaan että se velkavuori mahtaa olla aikamoisen korkea..
Jenkit on toki Italiaan nähden omaa luokkaansa mutta kyllä tuo velkakupla alkaa sielläkin olemaan aikamoinen. Vaikka rahaa voivat itse painaakin lisää. Jos tämä kriisi ratkaistaan yksinomaan velkaa lisäämällä eikä rakenteita korjata on ongelma talouden kannalta huomattavasti pahempi mitä ennen kriisiä. Joskaan se ei silloinkaan ollut hyvä. Eli kyllä tällaisessa "konkurssi" tilanteessa pitäisi vahvasti uskaltaa hajottaa vanhaa ja luoda sekä rakentaa uutta.
 
Muissa EU maissa on helpotettu yritysten asemaa paljon voimakkaammin, mitään veroja ja työnantajamaksuja ei peritä, siis niitä ei siirretä eteenpäin kuten meillä.
Taitaa käydä niin että kun kriisi on ohi saksalaiset ja ranskalaiset suuntaavaan Suomeen yritysostoille, siirtomaan asema on sitten taputeltu.
 
Viimeksi muokattu:
Muissa EU maissa on helpotettu yritysten asemaa paljon voimakkaammin, mitään veroja ja työnantajamaksuja ei peritä, siis niitä ei siirretä eteenpäin kuten meillä.
Taitaa käydä niin että kun kriisi on ohi saksalaiset ja ranskalaiset suuntaavaan Suomeen yritysostoille, siitomaan asema on sitten taputeltu.

Kyllä, Suomessa suurin riski on velkaantua liian vähän, jolloin romautetaan Suomen yritykset ja siirrytään tytäryhtiötaloudeksi. Saksan linja...
 
Vientivetoisena maana toisten maiden elvytystoimet satavat myös Suomen laariin. Se on sitä kirottua kolopalisaatijota.




Yhdysvaltain keskuspankki Fed kertoi maanantaina aloittavansa uuden velkakirjaosto-ohjelman, joka tukee pulassa olevaa yrityslainamarkkinaa. Lisäksi pk-yrityksille suunnataan lisää rahoitusta.

Keskuspankki ostaa markkinoilta pääasiassa liittovaltion joukkolainoja ja asuntovakuudellisia arvopapereita. Aikaisemmin se on ilmoittanut ostavansa niitä 700 miljardin dollarin arvosta, mutta nyt enimmäismäärää ei enää ole.



...
Samaan aikaan Saksassa liittokansleri Angela Merkelin hallitus teki päätöksiä, jotka nostavat Saksan valtion koronatukipaketin yhteensä 1 200 miljardiin euroon. Velkaa otetaan lisää ainakin 150 miljardia
 
jotka nostavat Saksan valtion koronatukipaketin yhteensä 1 200 miljardiin euroon. Velkaa otetaan lisää ainakin 150 miljardia

Saksallahan oli tuota ylijäämääkin taloudessa. Lisäksi:
Saksan historiallisen tukipaketin tärkein uusi elementti on 600 miljardin euron vakauttamisrahasto (WSF), jolla taataan suurten yritysten velkoja ja siirretään myös osia vaikeuksiin joutuneista konserneista valtion omistukseen.
Käytännössä valtio voi taata konkurssin partaalla olevan yrityksen vastuut, mutta samalla osa yrityksen osakkeista siirtyy valtiolle. Nämä omistukset voidaan myydä, kun kriisi on ohi ja yritys pystyy seisomaan omilla jaloillaan.

Noin sen pitäisikin mennä.
 
Saksallahan oli tuota ylijäämääkin taloudessa. Lisäksi:


Noin sen pitäisikin mennä.

Niin, on mielenkiintoista että Saksassa, Ruotsissa, UK:ssa ja USA:ssa onnistuu, että tuen vastineeksi valtio saa osakkeita joista sitten hankkiudutaan eroon, Suomessa taas pitäisi olla ihan vain piikki auki...

Mutta eniwei, kun vaikka Daimler AG:lle sataa tukea, sataa se Suomenkin laariin kun Outokummusta lähtee erikoisterästä, Continentalilta komponenttisuunnittelua, Koneelta hissejä ym. Kirottu globalisaatio!
 
Ravintolabisnes ei vaikuta erityisen kannattavalta jos puolitoista viikkoa kestänyt asiakaskato aiheuttaa tämmöisiä ongelmia.
Factory-lounasravintolaketjun toimitusjohtaja Matti Karvonen on väsynyt.

Takana on puolitoista viikkoa valvomista ja tauoton henkilökohtainen panos ravintola-alan kaikkien aikojen torjuntataistelussa.

Pääkaupunkiseudun viidestätoista Factory-ravintolasta on nyt kiinni kahdeksan. Kävijämäärät ovat pudonneet noin 85 prosenttia. Kaikki yli 120 työntekijää ovat yt-neuvottelujen kohteena.

Alalla kaikki tietävät, että edessä on paljon konkursseja. Nyt Karvonen ja hänen runsaat 10 000 ravintolayrittäjäkollegaansa odottavat, mitä valtiovalta linjaa ravintoloiden aukiolosta. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi tiistaina iltapäivällä, että ravintoloita ja yökerhoja ollaan sulkemassa. Yksityiskohtia toimista odotetaan vielä tiistai-iltana.
 
Ravintolabisnes ei vaikuta erityisen kannattavalta jos puolitoista viikkoa kestänyt asiakaskato aiheuttaa tämmöisiä ongelmia.

Noh, ei kannata yrittäjän polttaa omaa rahaa, jos ruikuttamalla saa valdelta ilmaista sellaista, kiitos piikki auki -politiikan...?

Hyvä pitää mielessä että ravintola joka selviää ensimmäisen vuoden (ei ollut väärässä paikassa, lähinnä, takkai ihan typerällä idealla liikeellä) maksaa itsensä takaisin sijoittajilleen keskimäärin noin 26kk:ssa....
 
Finanssijärjestelmä nitisi aika pahasti liitoksistaan viimeiset pari viikkoa, mutta lopulta Fed sitten de-facto takasi suunnilleen koko sijoitusmarkkinan osakkeita ja raaka-aineita lukuunottamatta. Erilaisia vakuusvälineitä pyöräytettiin ulos varmaan tusinan verran ja Qeternity päälle. Presidenttikin on ensi kertaa tyytyväinen Powelliin.

Eli näyttää siltä, ettei kaiken kupla vielä puhjennut. Olihan se odotettavaa, mutta panoksia nostettiin yllättävän pitkälle.

Miten tästä sitten eteenpäin? Markkinoilla varmaan hermoillaan jatkossakin erityisesti USA:n tautitilastojen mukana. Talouden jättiläistukipaketin hyväksyminen voi myös tietää sydämentykytyksiä vielä jokusen päivän. Apupaketit ei myöskään muutu liikevaihdoksi missään päin maailmaa niin kauan kuin asukkaat kyyhöttävät erilaisissa lockdown tilanteissa.

Itseäni hermostuttaa eniten, mikäli rahanpainotsunami viimein käynnistää korkean inflaation, mitä tähän mennessä ei ole tapahtunut.
 
BlackRock saa taas roolia, aivan kuten GFC:n aikaan. :)

Apupaketit ei myöskään muutu liikevaihdoksi missään päin maailmaa niin kauan kuin asukkaat kyyhöttävät erilaisissa lockdown tilanteissa.
Juu, sikälihän kyseessä ei ole perinteinen stimulus, koska monenlainen kulutus olisi kounterproduktiivista (ravintolakäynnit ym).
 
Kuinka moni ravintola yrittäjä tekee hallitun konkurssin..
 
Itseäni hermostuttaa eniten, mikäli rahanpainotsunami viimein käynnistää korkean inflaation, mitä tähän mennessä ei ole tapahtunut.


Itse olen lyönyt rahoja tulevaisuudessakin jonkin arvoisiin osakkeisiin ja fyysisiin arvometalleihin.
Itse olen ajatellut vaihtaa kaikki loput eurot ainakin Sveitsin frangeihin, tuleeko muuta mieleen?
 
Tulihan se sieltä, tähän kun mennään niin meiltä viedään tuhkatkin pesästä.


Yhdeksän EU-maata vaatii yhteisiä velkakirjoja koronaviruksen aiheuttaman talouskriisin ratkomiseksi

. Italian, Ranskan ja Espanjan lisäksi allekirjoittajina ovat Kreikka, Irlanti, Belgia, Luxemburg, Slovenia ja Portugali.


 
Back
Top