maksuvälineenä”. ”Pankkiraha eli likvidi pankkitalletus syntyy nykyisin valtaosin pelkkänä tilikirjauksena luotettavan talletuspankin myöntäessä luottoa asiakkaalleen. Tässä ostovoimaa syntyy tyhjästä."
Eli tuo QE ei varsinaisesti liity lainan myöntämiseen vaan kun kuluttajalle myönnetään lainaa niin pankkivirkailija näpyttelee tyhjästä tarvittavan summan kuluttajan tilille. Tällöin QE toimii ainoastaan inflaation "parantamiseksi" ja pankin likviditeetin parantamiseksi, jne. Á la Bananarepublique.
Se on totta, että jos keskuspankki ostaa velkakirjoja, niin sillä ei ainakaan suoraan ole mitään merkitystä kansalaisten kannalta. Lisäksi (nämäkään) keskuspankkien toimenpiteet eivät pysty ohjaamaan rahavirtoja kansantaloudessa. Eli keskuspankkien toimenpiteet olivat/ovat nollakorot + QE + jotain muuta pientä, jota en tähän hätään muista.
Nollakorot vain tarkoittavat halpaa rahaa pankeille, jota maksukykyiset kuluttajat ja yritykset voivat hyödyntää. Se on sitten oma juttu se, että meneekö nollahintainen raha hyviin investointeihin. Toivottavasti, koska nollakorkojen hyvät investoinnit eivät välttämättä ole hyviä korkojen noustessa.
Lainasin tuota tekstiä vähän siksi, että halusin pilkkua vähän... "Ostovoimaa syntyy tyhjästä" juu, mutta käytännössä tilanteessa on kyse seuraavasta: siinä luodaan uutta velkaa.
----
Kannattaa muuten seurailla tuota amerikkalaisten tappelua Kiinan kanssa.
Just last week, U.S. Trade Representative Robert Lighthizer and Treasury Secretary Steve Mnuchin thought they had a deal almost ready. Mnuchin told
Fox Business the deal was “close to done.” Then China dug back into the 150-page document and started making changes. Out went agreements by China to clean up their act on intellectual property theft, financial services,
currency manipulation, and more. -FOX
Tuo valuuttamanipulointi on tärkeä. Jos, siis JOS, Kiina luopuu manipuloinnista ja antaa Renminbin vahvistua markkinaehtoisesti todellista arvoa vastaavaksi, niin sillä on isoja seurauksia.
Kiinaa todennäköisesti pelottaa tuo valuuttansa vahvistuminen, jolla varmasti on lyhyellä tähtäimellä seurauksia. Tämä lienee länsimaissa osakkeiden ostotilaisuus.
Pidemmällä tähtäimellä muutokset ovat kuitenkin dramaattisia - Kiina muuttuu todelliseksi maailmantalouden veturiksi, kun Kiinan kasvu saadaan terveemmälle pohjalle - eli kiinalainen kuluttaja pystyy kasvattamaan kulutustaan ulkomailta, aiempaa paremmin.
Länsimaiden on pakko säästää (tuottaa), jolloin Kiinan on pakko kuluttaa. Epätoivoinen roikkuminen tilanteessa, jossa Kiina yrittää valmistaa tuotteita länkkäreille - manipuloidun valuutan kanssa - ei ole ainakaan kestävä ratkaisu. Kiina ajaa itsensä lopulta vaikeaan umpikujaan, jos se ei muuta itseään.
Länsimaat ovat ainakain umpikujassa, jonka takia talousjärjestelmää on pakko muuttaa. (Kuten olen aikaisemmin jo nalkuttanut)