Taloustieteellinen keskustelu

rööperi

Kapteeni
BAN
Kuten sanoin, keskuspankit antavat rahaa pankeille ilmaiseksi (nykyään taitavat jopa maksaa siitä että ottavat rahaa vastaan) ja pankit sitten pistää sen eteenpäin.
Käsittääkseni tämä tarkoittaisi sitä, että ns. ohjauskorko olisi nolla tai negatiivinen.

Tuosta edellisestä kuvasta voi hyvin napata oleellisimman osan käsittelyyn eli nelosvaiheen, jonne ei enää pysty kovin tehokkaasti tunkemaan lisää ostovoimaa eli uusia investointeja ei pystytä perustelemaan kansakunnan persaukisuuden takia. Afrikka ja sademetsien viidakkoheimot ovat maailmantalouden viimeinen oljenkorsi talouskasvun(tm) säilyttämiseksi.
 

Mustaruuti

Ylipäällikkö
BAN
RÖLLIKKÄ
Niin sanoit. Mutta pitääkö se paikkaansa?

Joku lähde esim. auttaisi foorumilaisia arvioimaan asiaa.
 

Mustaruuti

Ylipäällikkö
BAN
RÖLLIKKÄ
Laitetaanpa nyt yksi lähde.In the press, QE was generally presented as “The Bank of England prints money and lends this to banks so that they can increase their lending into the economy”, but this is completely inaccurate.
 

rööperi

Kapteeni
BAN
Samaten selkeyden vuoksi mitä yksittäisessä pankissa tapahtuu esim. asuntolainaa nostaessa...


Vähimmäisvarantojärjestelmä (engl. Fractional Reserve Banking) on rahajärjestelmä, joka on nykyään käytössä lähes kaikkialla maailmassa. Se perustuu osittaisten kassavarantojen periaatteelle: rahajärjestelmässä liikepankkien tulee pitää talletustilillään keskuspankissa (esimerkiksi Euroopan keskuspankki) vähimmäisvarantona eli reservinä tietty osuus talletusasiakkaidensa talletuksista.

Suomen Pankin Raha ja luotto rahapolitiikassa -julkaisun mukaan ”raha on nykyisin pääosin aineetonta, vain numeroita pankkien tietokoneissa. Se onkin pohjimmiltaan pelkkää luottamusta siihen, että joku lopulta vastaa maksusitoumuksesta. Raha on velkarahaa, käytännössä keskuspankin (keskuspankkiraha) tai yhä hallitsevammin talletuspankkien (pankkiraha) likvidiä velkaa, jota voidaan käyttää maksuvälineenä”. ”Pankkiraha eli likvidi pankkitalletus syntyy nykyisin valtaosin pelkkänä tilikirjauksena luotettavan talletuspankin myöntäessä luottoa asiakkaalleen. Tässä ostovoimaa syntyy tyhjästä."

Eli tuo QE ei varsinaisesti liity lainan myöntämiseen vaan kun kuluttajalle myönnetään lainaa niin pankkivirkailija näpyttelee tyhjästä tarvittavan summan kuluttajan tilille. Tällöin QE toimii ainoastaan inflaation "parantamiseksi" ja pankin likviditeetin parantamiseksi, jne. Á la Bananarepublique.

 

ILoveEU

Majuri
maksuvälineenä”. ”Pankkiraha eli likvidi pankkitalletus syntyy nykyisin valtaosin pelkkänä tilikirjauksena luotettavan talletuspankin myöntäessä luottoa asiakkaalleen. Tässä ostovoimaa syntyy tyhjästä."

Eli tuo QE ei varsinaisesti liity lainan myöntämiseen vaan kun kuluttajalle myönnetään lainaa niin pankkivirkailija näpyttelee tyhjästä tarvittavan summan kuluttajan tilille. Tällöin QE toimii ainoastaan inflaation "parantamiseksi" ja pankin likviditeetin parantamiseksi, jne. Á la Bananarepublique.
Se on totta, että jos keskuspankki ostaa velkakirjoja, niin sillä ei ainakaan suoraan ole mitään merkitystä kansalaisten kannalta. Lisäksi (nämäkään) keskuspankkien toimenpiteet eivät pysty ohjaamaan rahavirtoja kansantaloudessa. Eli keskuspankkien toimenpiteet olivat/ovat nollakorot + QE + jotain muuta pientä, jota en tähän hätään muista.

Nollakorot vain tarkoittavat halpaa rahaa pankeille, jota maksukykyiset kuluttajat ja yritykset voivat hyödyntää. Se on sitten oma juttu se, että meneekö nollahintainen raha hyviin investointeihin. Toivottavasti, koska nollakorkojen hyvät investoinnit eivät välttämättä ole hyviä korkojen noustessa.


Lainasin tuota tekstiä vähän siksi, että halusin pilkkua vähän... "Ostovoimaa syntyy tyhjästä" juu, mutta käytännössä tilanteessa on kyse seuraavasta: siinä luodaan uutta velkaa.

----

Kannattaa muuten seurailla tuota amerikkalaisten tappelua Kiinan kanssa.

Just last week, U.S. Trade Representative Robert Lighthizer and Treasury Secretary Steve Mnuchin thought they had a deal almost ready. Mnuchin told Fox Business the deal was “close to done.” Then China dug back into the 150-page document and started making changes. Out went agreements by China to clean up their act on intellectual property theft, financial services, currency manipulation, and more. -FOX


Tuo valuuttamanipulointi on tärkeä. Jos, siis JOS, Kiina luopuu manipuloinnista ja antaa Renminbin vahvistua markkinaehtoisesti todellista arvoa vastaavaksi, niin sillä on isoja seurauksia.

Kiinaa todennäköisesti pelottaa tuo valuuttansa vahvistuminen, jolla varmasti on lyhyellä tähtäimellä seurauksia. Tämä lienee länsimaissa osakkeiden ostotilaisuus.

Pidemmällä tähtäimellä muutokset ovat kuitenkin dramaattisia - Kiina muuttuu todelliseksi maailmantalouden veturiksi, kun Kiinan kasvu saadaan terveemmälle pohjalle - eli kiinalainen kuluttaja pystyy kasvattamaan kulutustaan ulkomailta, aiempaa paremmin.

Länsimaiden on pakko säästää (tuottaa), jolloin Kiinan on pakko kuluttaa. Epätoivoinen roikkuminen tilanteessa, jossa Kiina yrittää valmistaa tuotteita länkkäreille - manipuloidun valuutan kanssa - ei ole ainakaan kestävä ratkaisu. Kiina ajaa itsensä lopulta vaikeaan umpikujaan, jos se ei muuta itseään.


Länsimaat ovat ainakain umpikujassa, jonka takia talousjärjestelmää on pakko muuttaa. (Kuten olen aikaisemmin jo nalkuttanut)
 

fulcrum

Respected Leader
Käsittääkseni tämä tarkoittaisi sitä, että ns. ohjauskorko olisi nolla tai negatiivinen.
Juurikin niin.


Eilen (9.5) 1 viikon euribor oli -0.381%. 12kk korko on -0.118.
 

rööperi

Kapteeni
BAN
Tuo valuuttamanipulointi on tärkeä. Jos, siis JOS, Kiina luopuu manipuloinnista ja antaa Renminbin vahvistua markkinaehtoisesti todellista arvoa vastaavaksi, niin sillä on isoja seurauksia.
Kiinteän valuuttakurssin ylläpito ei ole ainoa ase Kiinan talousarsenaalissa vaan myös se kolmen triljoonan dollarin valuuttavarannot, joiden päästäminen valuuttamarkkinoille synnyttäisi melkoisen piikin dollarin tarjontaan eli alentaisi dollarin arvo ihan kivasti.

Tämänhän on vaan monopolirahojen kanssa leikkimistä sillä erolla, että ihmiset tosiaan uskoo, että trijoonilla kuolleiden miesten kuvilla on jotain arvoa. Keskiluokka periaatteessa tarjoaa kysyntää monopolirahoille, koska rikkailla on niin paljon paalua että maailma on heille yksi Disney World johon heillä on lähes ääretön määrä poletteja, ja köyhillä ei ole mitään toivoa kivuta kyytiin joten he opettelevat elämään ilman riihikuivaa tai heillä melko yhdentekevä asenne siihen, kuten rikkaillakin.
 

Nojatuolistrategi

Ylipäällikkö
Köyhät teillä on aina keskuudessanne, rikkaat eivät enää.

The 10 richest men of all time
 • Mansa Musa (1280-1337, king of the Mali empire) wealth incomprehensible
 • Augustus Caesar (63 BC-14 AD, Roman emperor) $4.6tn (£3.5tn)
 • Zhao Xu (1048-1085, emperor Shenzong of Song in China) wealth incalculable
 • Akbar I (1542-1605, emperor of India's Mughal dynasty) wealth incalculable
 • Andrew Carnegie (1835-1919, Scottish-American industrialist) $372bn
 • John D Rockefeller (1839-1937) American business magnate) $341bn
 • Nikolai Alexandrovich Romanov (1868-1918, Tsar of Russia) $300bn
 • Mir Osman Ali Khan ( 1886-1967, Indian royal) $230bn
 • William The Conqueror (1028-1087) $229.5bn
 • Muammar Gaddafi (1942-2011, long-time ruler of Libya) $200bn
  Source: Money.com, Celebrity Net Worth
  https://www.bbc.com/news/world-africa-47379458
 

Nojatuolistrategi

Ylipäällikkö
Pilari painuu.

Virossa eläkejärjestelmä koostuu kolmesta pilarista, joista kahteen ensimmäiseen eli kansaneläkkeisiin ja työeläkkeisiin kerätään rahaa lakisääteisesti. Kolmas pilari on vapaaehtoiset eläkemaksut, mutta ne eivät ole Virossa suosittuja. Nyt Viro haluaa tehdä toisesta pilarista eli työeläkkeistä vapaaehtoisen. Eläkerahastoihin kerätyt miljardit jaetaan takaisin kansalle. Työeläkettä Virossa kerätään yksityisiin rahastoihin, jotka tulonsaaja saa itse valita. Valittavanaan hänellä on puolenkymmentä tarjokasta, jotka pääosin ovat pankkeja ja joilla on eri riskiasteen rahastoja. Parin viime vuoden aikana Virossa on käyty kärkevää keskustelua eläkerahastojen tuotoista ja hallintokuluista. Virolaisrahastojen korkeita hallintokuluja on kritisoinut myös OECD.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/viro-tekee-tyoelakkeista-vapaaehtoisia-takana-laaja-kannatus/b2826abf-34f5-4246-8bde-7a35e501b7a1
 

rööperi

Kapteeni
BAN
 

hansai

Supreme Leader
Kela maksoi viime vuonna maahanmuuttajataustaisille Suomessa asuville työttömille 411 miljoonaa euroa työttömyysturvaa, ilmenee Iltalehden Kelalta saamista tiedoista. Kelan maksaman työttömyysturvan menot olivat viime vuonna yhteensä noin 1 964 miljoonaa euroa. Siitä maahanmuuttajien osuus oli 20,9 prosenttia.

Maahanmuuttajien osuutta voi pitää suurena, sillä Tilastokeskuksen mukaan ulkomaan kansalaisten osuus oli viime vuoden lopussa 4,7 prosenttia koko väestöstä.


Perustoimeentulotuen menot saajakotitalouden hakijan kansalaisuuden mukaan kertovat samanlaista tarinaa. Kela maksoi viime vuonna perustoimeentulotukea yhteensä noin 716 miljoonaa euroa. Siitä maahanmuuttajataustaisten osuus oli noin 118 miljoonaa euroa eli noin 16,4 prosenttia.

”Syyt voivat olla moninaisia”

– Jostain syystä heidän toimeentulonsa on heikompi kuin ei-maahanmuuttajataustaisilla kotitalouksilla.

– Syyt voivat olla moninaisia. Tiedetään, että maahanmuuttajataustaisissa perheissä äidit ovat useammin kotona. Pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa toimeentulo perustuu kahden elättäjän malliin ja yhden työssä käyvän palkka ei välttämättä riitä nostamaan perhettä köyhyysrajan yläpuolelle, johtava tutkija Minna Ylikännö Kelan toimeentulotuen tutkimuksesta kommentoi perustoimeentulotuen jakaumaan suomalaisten ja ulkomaalaisten kesken.

Hän kommentoi myös maahanmuuttajien työllistymistä.

– Maahanmuuttajataustaisten työllistyminen on yhtä lailla kysyntä- tai tarjontalähtöistä kuin muillakin. Työllistymisen esteet ovat osittain samoja kuin kantasuomalaisilla. Osin ne liittyvät maahanmuuttajuuteen. Työllistymisen esteenä voi olla heikko kielitaito tai vaje koulutuksessa.

– Ehkä emme osaa myöskään vielä ihan niin hyvin integroida kuin olisi toivottavaa.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/be5addaf-61a7-4b2b-97e7-d73cfe1c383a
 

Nojatuolistrategi

Ylipäällikkö
Verot kansan verta juo...

Emil Elo, New York
Republikaanit ja Donald Trump saivat vuosi sitten läpi suuren verouudistuksensa, joka muutti monien verotusta. Uudistuksen voi kiteyttää siten, että pieni- ja suurituloiset saivat lisää ja keskituloiset menettivät. Yhdysvalloissa verotukseen suhtaudutaan kielteisesti, ja verosuunnittelu on arkipäivää myös henkilötasolla. Osavaltiot kilpailevat verotuksen avulla työntekijöistä, kun monissa osavaltioissa ei veroteta ansiotuloja lainkaan. Sen sijaan esimerkiksi New Yorkissa verotus menee sen mukaan, kuinka osaavan veroneuvojan palveluita verovelvollinen saa.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/verotus-puhuttaa-aina-ja-kaikkialla-seuraako-suomi-espanjan-vai-kiinan-linjaa/0d87b364-d23e-412b-b53a-37d516983df4
 

Passi

Ylipäällikkö
Kela maksoi viime vuonna maahanmuuttajataustaisille Suomessa asuville työttömille 411 miljoonaa euroa työttömyysturvaa, ilmenee Iltalehden Kelalta saamista tiedoista. Kelan maksaman työttömyysturvan menot olivat viime vuonna yhteensä noin 1 964 miljoonaa euroa. Siitä maahanmuuttajien osuus oli 20,9 prosenttia.

Maahanmuuttajien osuutta voi pitää suurena, sillä Tilastokeskuksen mukaan ulkomaan kansalaisten osuus oli viime vuoden lopussa 4,7 prosenttia koko väestöstä.


Perustoimeentulotuen menot saajakotitalouden hakijan kansalaisuuden mukaan kertovat samanlaista tarinaa. Kela maksoi viime vuonna perustoimeentulotukea yhteensä noin 716 miljoonaa euroa. Siitä maahanmuuttajataustaisten osuus oli noin 118 miljoonaa euroa eli noin 16,4 prosenttia.

”Syyt voivat olla moninaisia”

– Jostain syystä heidän toimeentulonsa on heikompi kuin ei-maahanmuuttajataustaisilla kotitalouksilla.

– Syyt voivat olla moninaisia. Tiedetään, että maahanmuuttajataustaisissa perheissä äidit ovat useammin kotona. Pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa toimeentulo perustuu kahden elättäjän malliin ja yhden työssä käyvän palkka ei välttämättä riitä nostamaan perhettä köyhyysrajan yläpuolelle, johtava tutkija Minna Ylikännö Kelan toimeentulotuen tutkimuksesta kommentoi perustoimeentulotuen jakaumaan suomalaisten ja ulkomaalaisten kesken.

Hän kommentoi myös maahanmuuttajien työllistymistä.

– Maahanmuuttajataustaisten työllistyminen on yhtä lailla kysyntä- tai tarjontalähtöistä kuin muillakin. Työllistymisen esteet ovat osittain samoja kuin kantasuomalaisilla. Osin ne liittyvät maahanmuuttajuuteen. Työllistymisen esteenä voi olla heikko kielitaito tai vaje koulutuksessa.

– Ehkä emme osaa myöskään vielä ihan niin hyvin integroida kuin olisi toivottavaa.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/be5addaf-61a7-4b2b-97e7-d73cfe1c383a
Uutisesta.

suurinta kansallisuutta ovat:
1. Venäjä, 58,3 miljoonaa euroa.
2. Irak, 56,0 miljoonaa euroa.
3. Afganistan, 29,0 miljoonaa euroa.
4. Viro, 28,0 miljoonaa euroa.
5. Syyria, 24,8 miljoonaa euroa.
6. Somalia, 22,2 miljoonaa euroa.


Tilastokeskuksen sivuilta.
30041
 

arix

Kenraali
Uutisesta.

suurinta kansallisuutta ovat:
1. Venäjä, 58,3 miljoonaa euroa.
2. Irak, 56,0 miljoonaa euroa.
3. Afganistan, 29,0 miljoonaa euroa.
4. Viro, 28,0 miljoonaa euroa.
5. Syyria, 24,8 miljoonaa euroa.
6. Somalia, 22,2 miljoonaa euroa.


Tilastokeskuksen sivuilta.
View attachment 30041
Jahas, irakilaisia semmoiset 13000 ja 56 miljoonaa...
Ei sinänsä yllätä.
 

Nojatuolistrategi

Ylipäällikkö
Malarialääke – 58.5 volttinen.

Suomalaisen Arctic Brands Groupin uusi gini on palkittu Yhdysvalloissa maailman parhaana kahdessakin eri sarjassa, eli gininä ja parhaana kirkkaana tisleenä. Tällä viikolla Kalifornian San Franciscossa järjestetty kilpailu International Spirit Competitition on Yhdysvaltain suurin alkoholijuomien kilpailu, jossa kilpaili yli 3000 tuotetta. Suomalaisyrityksen uusi 58,5 prosentin vahvuinen Arctic Blue Navy Strength valittiin sarjassaan parhaaksi. Lisäksi tuomaristo valitsi sen parhaaksi myös kirkkaiden tisleiden sarjassa.
Arctic Brands Groupin ginit valmistuvat Ilomantsissa Nordic Premium Beveragesin,eli suomalaisille tutummin Hermannin Viinitilan tislaamossa. Tislaamon kapasiteettia on nostettu isolla investoinnilla vähän yli miljoonaan litraan vuodessa aiemmasta 100 000 litrasta. Seuraava laajennusinvestointi kenties jo kuluvan vuoden lopussa voi nostaa kapasiteetin 4–5 miljoonaan litraan vuodessa. Investoinnit kertovat siitä, että yritykset odottavat kovaa kansainvälistä kasvua. Mikko Spoof sanoo, että vaikka markkinointi- ja myyntiyhtiö joutuisikin muuttamaan Suomesta ulkomaille Valviran alkoholilainsäädännön tulkinnan takia, ginien valmistus jatkuu senkin jälkeen Suomessa Ilomantsin tislaamossa. Nordic Premium Beverages teki viime vuonna 869 000 euron liikevaihdon ja 53 000 euron tuloksen. Myös tislaamo on edelleen voimakkaasti kehitysvaiheessa. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/280666-maailman-parhaaksi-valittua-ginia-ei-saa-myyda-suomessa-yrittaja-kypsyi-tuntuu-kuin

Surullisten laulujen maasta. https://www.youtube.com/watch?v=laCgOcnmLR8
 

Gyllis1

Ylipäällikkö
Malarialääke – 58.5 volttinen.

Suomalaisen Arctic Brands Groupin uusi gini on palkittu Yhdysvalloissa maailman parhaana kahdessakin eri sarjassa, eli gininä ja parhaana kirkkaana tisleenä. Tällä viikolla Kalifornian San Franciscossa järjestetty kilpailu International Spirit Competitition on Yhdysvaltain suurin alkoholijuomien kilpailu, jossa kilpaili yli 3000 tuotetta. Suomalaisyrityksen uusi 58,5 prosentin vahvuinen Arctic Blue Navy Strength valittiin sarjassaan parhaaksi. Lisäksi tuomaristo valitsi sen parhaaksi myös kirkkaiden tisleiden sarjassa.
Arctic Brands Groupin ginit valmistuvat Ilomantsissa Nordic Premium Beveragesin,eli suomalaisille tutummin Hermannin Viinitilan tislaamossa. Tislaamon kapasiteettia on nostettu isolla investoinnilla vähän yli miljoonaan litraan vuodessa aiemmasta 100 000 litrasta. Seuraava laajennusinvestointi kenties jo kuluvan vuoden lopussa voi nostaa kapasiteetin 4–5 miljoonaan litraan vuodessa. Investoinnit kertovat siitä, että yritykset odottavat kovaa kansainvälistä kasvua. Mikko Spoof sanoo, että vaikka markkinointi- ja myyntiyhtiö joutuisikin muuttamaan Suomesta ulkomaille Valviran alkoholilainsäädännön tulkinnan takia, ginien valmistus jatkuu senkin jälkeen Suomessa Ilomantsin tislaamossa. Nordic Premium Beverages teki viime vuonna 869 000 euron liikevaihdon ja 53 000 euron tuloksen. Myös tislaamo on edelleen voimakkaasti kehitysvaiheessa. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/280666-maailman-parhaaksi-valittua-ginia-ei-saa-myyda-suomessa-yrittaja-kypsyi-tuntuu-kuin

Surullisten laulujen maasta. https://www.youtube.com/watch?v=laCgOcnmLR8
Itse asiassa tonic-veden kiniini on se malarialääke, Intiassa palvelleet brittisotilaat keksivät sekoittaa siihen päivittäisen gini-annoksensa tehden sen aikaisesta kitkerästä tonicista juomakelpoisempaa.
 
Top