Erkki
Ylipäällikkö
Rannikkojoukoilla noita ainakin oli. Olivatko mahdollisesti ruotsalaisia, Ruotsistahan saatiin lainaksi mauser-kivääreitäkin noille joukoille.Kuten näkyy, BARejakin on meillä ollut.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Rannikkojoukoilla noita ainakin oli. Olivatko mahdollisesti ruotsalaisia, Ruotsistahan saatiin lainaksi mauser-kivääreitäkin noille joukoille.Kuten näkyy, BARejakin on meillä ollut.
Kuten näkyy, BARejakin on meillä ollut.
The BAR was designed to be carried by infantrymen during an assault advance while supported by the sling over the shoulder, or to be fired from the hip.
Ja periaatteen tunnetuin mannekiini oli J.M. Browningin oma poika Val; kuukkeliin "Val Browning walking fire" ja siitä se lähtee...Wiki väittää:
Nuo Lewisit (vai Lewikset?) pisti eniten silmään. Oliko tuo isompi noin monirivinen pyöreä lipas kuinka varmatoiminen? Nähnyt vain myönteisiä arvioita mutta puolueelliselta brittitahoilta. Jotka toisaalta haukkuivat Stenin lyttyyn ehkä vain kelvottomien lippaiden takia. Josta opin että lipas on elintärkeä ja joskus aliarvioitu osa asejärjestelmää ja sen toimivuutta. Koskisen Suomi-lipas oli vissiin ihan hyvä? (Nyt ei uskalla enää mistään olla niin varma kuin pienenä oli näistä kai Korkkareista ensipäätä lukiessa... Suomea pääsin intissä ampumaan vain tankolippaalla joten rummut ja emmat ihan tuntemattomia)Siinähän onkin mielenkiintoinen lajitelma aseita. Kuvaa hyvin miten sekalaista Suomen armeijan kalusto tuohon aikaan oli.
Siinä näyttäisi olevan(oikealta laidalta lähtien):
- Kulsprutegevär m/21(Ruotsi)
- FN Browning D(Belgia)
- FM 24/29 (Ranska)
- Chauchat (Ranska)
- RKM wz.28 (Puola)
- ZB-26 (Tsekkoslovakia)
- Tankki Emma
- Tavallinen Emma, DP-27
Loput ovatkin pst-kivääreitä. Alhaalla Lewis-pikakiväääri.
Eikös tuossa Lewis-pk:ssa ole ihan normaali 1-kerroksinen lipas?Nuo Lewisit (vai Lewikset?) pisti eniten silmään. Oliko tuo isompi noin monirivinen pyöreä lipas kuinka varmatoiminen? Nähnyt vain myönteisiä arvioita mutta puolueelliselta brittitahoilta. Jotka toisaalta haukkuivat Stenin lyttyyn ehkä vain kelvottomien lippaiden takia. Josta opin että lipas on elintärkeä ja joskus aliarvioitu osa asejärjestelmää ja sen toimivuutta. Koskisen Suomi-lipas oli vissiin ihan hyvä? (Nyt ei uskalla enää mistään olla niin varma kuin pienenä oli näistä kai Korkkareista ensipäätä lukiessa... Suomea pääsin intissä ampumaan vain tankolippaalla joten rummut ja emmat ihan tuntemattomia)
Taisi olla Lewisin isommassa lippaassa pateja kiertämässä useammassa kerroksessa. Ja oliko tuo Lahden alkuperäinen rumpu 50 patin luokkaa vai noinkin pieni? Tuo kanta alaspäin lataaminen patien kaatuilematta oli kai iso etu... no, helppo arvuutella kun mitään noista ei pääsyt käpistelemään.Eikös tuossa Lewis-pk:ssa ole ihan normaali 1-kerroksinen lipas?
Koskisen rumpulippaassa ei liene muuta vikaa kuin lipastamisen hankaluus verrattuna useimpiin tankolippaisiin..mutta 40 patruunan rumpuun verrattuna patruunat saa sentään lipastaa kanta alaspäin
Lippaan toimivuudesta tai toimimattomuudestahan se aseen varmuus pitkälti riippuu.
Taisi olla Lewisin isommassa lippaassa pateja kiertämässä useammassa kerroksessa. Ja oliko tuo Lahden alkuperäinen rumpu 50 patin luokkaa vai noinkin pieni? Tuo kanta alaspäin lataaminen patien kaatuilematta oli kai iso etu... no, helppo arvuutella kun mitään noista ei pääsyt käpistelemään.
Taisi olla Lewisin isommassa lippaassa pateja kiertämässä useammassa kerroksessa. Ja oliko tuo Lahden alkuperäinen rumpu 50 patin luokkaa vai noinkin pieni? Tuo kanta alaspäin lataaminen patien kaatuilematta oli kai iso etu... no, helppo arvuutella kun mitään noista ei pääsyt käpistelemään.
On muuten loistava sarja, vielä kun saisivat päivitettyä tarkkuuden nykyaikaan niin avot!Talvisota - Matti Laurilan puhe talvisodan alkaessa
Lewiksestä en tiedä mutta kuvan tankki-emman lipas on 2-kerroksinen.
Suomi-kp:n lippaista
40 patruunan on se alkuperäinen rumpu.
Alkuperäinen tanko nimellisesti 25, käytännössä vähemmän. Yleisin lipas tuo noin 70 patruunan rumpu ja 50 patruunan ruumisarkku. Sotien jälkeen aseet avarrettu että 36 patr. ruotsalaismallinen tankolipas menee paikalleen.
Ihan liian vaativa koe P-kaudella. Sopii paremmin esim AUKin koulutustason mittaukseen. Oli vartioaseena monessa varuskunnassa. Antoihan se uskottavuutta vartiomiehelle eikä kuula lentäny kilometrien päähän jos asetta joutui tarkoituksella/vahingossa käyttämään. Ongelma sen sijaan oli kun Kylmän sodan aikana vartiotehtävät alkoivat heti valan jälkeen eikä käyttäjät olleet vielä saaneet aseelle riittävää koulutusta. Niinpä joskus sattui että pakeneva murtovaras sai peräänsä koko lippaallisen kuulia. Antoi ainakin vauhtia...Meillä oli 70 rumpulippainen Suomi kp vartioaseena. Aloskaskokeessa oli yhtenä ratina rumpulippaan täyttö. Koko jaosepäonnistui ja ko. rasti piti tuloksissa hylätä. Minulle ainakin ongelmia tuotti se, että patruunat tuppasivat kaatumaan, jos lipas oli kädessä hiemankin vinossa. Tosin ei me paljoa oltu harjoiteltukaan it-miehiä kun olimme.
Ihan liian vaativa koe P-kaudella. Sopii paremmin esim AUKin koulutustason mittaukseen. Oli vartioaseena monessa varuskunnassa. Antoihan se uskottavuutta vartiomiehelle eikä kuula lentäny kilometrien päähän jos asetta joutui tarkoituksella/vahingossa käyttämään. Ongelma sen sijaan oli kun Kylmän sodan aikana vartiotehtävät alkoivat heti valan jälkeen eikä käyttäjät olleet vielä saaneet aseelle riittävää koulutusta. Niinpä joskus sattui että pakeneva murtovaras sai peräänsä koko lippaallisen kuulia. Antoi ainakin vauhtia...
Teemu Keskisarja: Suomea ei uhannut talvisodassa itsenäisyyden menetys vaan kansanmurha
Julkaistu: 21.11. 14:36 , Päivitetty: 21.11. 20:00
Historioitsija Teemu Keskisarjan mukaan Suomen kohtalo olisi ollut karu, jos maa olisi talvisodan jälkeen miehitetty.
Historioitsija Teemu Keskisarjan mukaan historia ei tunne parempia pakolaisia kuin Suomen karjalaiset evakot.
– Aika harvan evakon loppuelämän myrkytti viha Neuvostoliittoa kohtaan, vaikka aihetta siihen olisi ollut, Keskisarja sanoi Iltasanomien Talvisota-tilaisuudessa keskiviikkona. Se pidettiin Helsingin Sanomatalossa.
– En ole toipunut Viipurin menetyksestä, se oli paras osa Suomea, Keskisarja, 48, sanoi.
Hänen mukaansa talvisodan lopulla Suomea ei uhannut vain itsenäisyyden menetys vaan kansanmurha.
– Ette kai luule, että Stalin olisi puhdistanut Suomen hellemmin kuin Baltian. Että hän ei olisi tuhonnut Suomen upseereita kuten Puolan upseerit Katynissa, historioitsija suorastaan huusi vaikuttuneelle yleisölleen.
Keskisarjan mukaan Stalinin Neuvostoliitto oli suoranainen ”pahan valtakunta”, joka oli surmannut 10 miljoonaa omaa kansalaistaan nälänhädissä ja puhdistuksissa, joukossa 25 000 suomalaista.
– Mikään ei uhannut Leningradia, hän totesi sodan väitetyistä syistä.
– Siinä oli kyse ikivanhasta asiasta, että iso haluaa valloittaa pienempänsä.
Suomalaista sankaruutta
Sodan ensimmäinen käännekohta oli Tolvajärven taistelu joulukuussa 1939. Siellä suomalaiset yllättäen pysäyttivät neuvostodivisioonan.
– Se eteni hiukan uhkarohkeasti ja suojaamatta. Suomen päämaja huomasi sen ja lähetti paikalle uhkarohkeimmat upseerit Paavo Talvelan ja Aaro Pajarin.
Keskisarjan mukaan taistelun suuri merkitys oli, että maailman silmissä se muutti Suomen ”uhrikansasta” ”sankarikansaksi”. Sitä oli järkevää auttaa.
– Ensimmäisenä sotaviikkona suomalaiset upseerit ja sotilaat halusivat taistella, koska hyökkäys tunnettiin epäoikeudenmukaiseksi. Ei kuitenkaan uskottu voittoon vaan että Kuusisen hallituksen lippu pian liehuisi Helsingissä. Kun selvisi, että Daavid voi vahingoittaa Goljatia, tuli usko. Ei suomalainen heittäydy tankin alle tai tee polttoitsemurhaa, jos siitä ei ole hyötyä.
Raatteen tie
Uskoa toi myös voitto Raatteen tiellä. Keskisarja ymmärtää hiukan puna-armeijan komentajia.
– Ei kukaan ollut hyökännyt modernilla kalustolla arktisessa erämaassa. Sitä piti verisesti kokeilla.
Suomalaisten lisäksi puna-armeijan hyökkäyksen pysäytti lumi ja pakkanen. Niihin oli varauduttu käsittämättömän huonosti.
– Jos Suomi olisi katkaistu kahtia, se olisi ollut siinä. Raatteen tie ei ole myytti, vaan monen asian nyytti. Suomalaiset taistelivat urheasti ja oppivat nopeasti.
Tolvajärven ja Raatteen voitot loivat liikaakin luottamusta suomalaisin. Lehdissä kirjoitettiin, että korvauksena rauhasta pitäisi saada alueita Neuvostoliitolta. Koko rintamalla tilanne oli synkempi.
– Siksi rauha tuli sellaisena yllätyksenä. Meidänhän piti olla voitolla.
Voit lukea lisää talvisodan taisteluista sekä rintaman koskettavista ihmiskohtaloista Ilta-Sanomien Talvisota-erikoislehdestä.