Talvitaisteluasu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja crane
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Kuinka on sen kalkkimaalin loistavuus valonvahvistimen läpi katsottuna?
Jaa-a, kun tuohon osaisinkin vastata. Mutta lumihan heijastaa paljon voimakkaammin/kirkkaammin NIR-alueella, kuin luonnonmateriaalit - se on voimakkaasti heijastavaa silläkin taajuusalueella (ei pelkästään näkyvän valon alueella siis).
 
Oikeastihan kivasti tuulelta suojaavan lumipuvun alle on kerrospukeutumisen nimissä tyhmää pukea puuvillaseosmaastopukuja, itse en vissiin ikinä pukeutunut tälleen armeijassa vaan kerrostin alle vaan merinovilla-aluspaitaa, villapaitaa ja poolopaitaa riippuen tilanteesta. Se maastopuku siellä alla on kanssa vähän vittumainen liikkuvuuden suhteen, kinnaa kiinni herkemmin ja häiritsee toisin kuin alus/väliasut.

Tossa on vaan semmoinen juttu että sitä on aina tarvetta kaikenlaiselle pikkukilkkeelle, -kapineelle, ja - kikkareelle, jota ei ole oikein järkevä säilyttää repussa tai tetsarissakaan. Näin oli ainakin m/85-aikaan. Mähän en tietty näistä uusista m/05 systeemeistä niin tiedäkään, mutta veikkaisin, että niillä maastotakin taskuilla on edelleen tässä käyttöarvoa vaikka tetsareista löytyy muutakin kuin yksi yleistasku. Vähintäänkin pienelektroniikka on ihan kiva saada aika lähelle ruumiinlämpöä.

Siviilimetsissä mulla on usein ollut ohut puuvillanuttu - melkein paita - heti villapaidan jälkeen tämmöisten pienten kilkkeiden säilyttämistä varten, ja suojaamassa villapaitaa kaikelta oravaa pienemmältä. Saman alle menee sitten myös kenttäpullo jos on kylmää. Yleensä mulla on sen taskuissa myös perus ea-tarpeet ja avaruushuopa. Tuohon päälle kasaan sit esim. taukotakista lisäkerrosta jos tarvii. Ja vasta päällimmäiseksi laittaisin lumipuvun.

Liivitetsarin kanssa tuo on tietysti vähän hankalampi, mutta senkin alla olisi hyvä olla jotain vetoketjullisia tai varmanapillisia taskuja vaikka nyt sitten lompakon tai avainten säilyttämistä varten. Tietty jos tätä konseptia lähtisi miettimään kokonaan uudelleen, niin esim. housuntaskuja voisi varmaan harkita vähän lisää.

PS. Lumiviitta voisi kyllä olla kans kova sana.
 
Tossa on vaan semmoinen juttu että sitä on aina tarvetta kaikenlaiselle pikkukilkkeelle, -kapineelle, ja - kikkareelle, jota ei ole oikein järkevä säilyttää repussa tai tetsarissakaan. Näin oli ainakin m/85-aikaan. Mähän en tietty näistä uusista m/05 systeemeistä niin tiedäkään, mutta veikkaisin, että niillä maastotakin taskuilla on edelleen tässä käyttöarvoa vaikka tetsareista löytyy muutakin kuin yksi yleistasku. Vähintäänkin pienelektroniikka on ihan kiva saada aika lähelle ruumiinlämpöä.
Oikeastaan sirpaleliivin ja/tai taisteluliivin kanssa minkä tahansa lumipuvun (ja näiden liivien alla) pidettävän vaatekerroksen taskut ovat niin hankalasti käsiteltävissä, että ei niistä oikeastaan ole muuta hyötyä kuin lokerona jossa esine X pysyy satavarmasti tallessa, eli ovat käytännössä turhia. Justiinsa jonkun pikkuarvokkaan tavaran, puhelimen yms. kantaminen olisi melkein fiksuinta jossain kaulapussissa varusteiden ja vaatteiden alla.

Muutenkin kaikenmaailman roinan kantamista takin taskuissa kannattaisi mielestäni miettiä ja sitä pitäisi pyrkiä välttämään, se on kumminkin loputtoman hankala paikka josta kaivaa mitään esiin kaikkien muiden varusteiden alta. Ihan ensiksi pitäisi miettiä, että tartteeko nyt sitä kaikkea pikkutauhkaa oikeasti taskun pohjalle ja sitten hankkii niille tärkeille pikkukilkkeille hyvän yleistaskun liiviin, eipä ole härpäkkeet sitten varusteiden alla saavuttamattomissa ja painamassa epämukavasti kehoa vasten. Hyvä esimerkki tästä on LuHa jota kehotetaan kantamaan takin rintataskussa, aivan järkyttävän typerä ajatus kun sen saa helposti myös esim. M05 liivin pienimpään yleistaskuun. M05 takki on muutenkin siitä vittumainen käyttää, että helmataskut ovat senverta korkeella, että niiden käsittely suoja/taisteluliivin reunan alta voi olla hankalaa ja rintataskut avautuvat edestä keskeltä, eli niihin ei pääse käsiksi mitenkään jos on suojaliiviä päällä. Jos taskut olisi mietitty vähän toisin (pidempi helma, helmataskut alempana ja rintataskujen sivuvetoketjut kylkien puolella) niin sitten niistä voisi olla hyötyä. Samat ongelmat koskevat rinkkaväkeäkin, chestrigi peittää rintataskujen vetoketjut ja rinkan lantiovyö istuu vittumaisesti helmataskujen päällä. Kaiken kaikkiaan M05 takki ei ole hirveän taisteluvarusteyhteensopiva.

Housujen reisitaskut ja takkien hihataskut sen sijaan ovat ihan järkevät ja käytännöllinen paikka säilyttää tavaraa, ne ovat aina helposti saatavilla.


Tuohon "avoimen lumitakin ja alempien vaatekerrosten mietintään" olisi oikeastaan yksi aika hiton funktionaalinen ratkaisu: kevyt, suht kehonmyötäinen ja vähätaskuinen sarkatakki, semmonen ohuen softshell takin tyylinen härpätin. Täydellinen materiaali kylmillä keleillä ja toimisi myös päällivaatteena ilma sitä lumitakkia kuorikerroksena, toisin kuin tosi kulutusherkät väliasut ja fleecet jotka eivät ole hyviä rymyvaatteita.
 
kevyt, suht kehonmyötäinen ja vähätaskuinen sarkatakki, semmonen ohuen softshell takin tyylinen härpätin.
Ai jumalauta, poika! Nyt sen sanoitkin. Minulla on jo aikoja sitten ostettu pieni pakka sarkakangasta (en muista ostinko V-lekasta vai Supernovasta) enkä ole keksinyt sille oikein käyttöä. Mielessä ollut esim blanket shirt-tyyppinen vaate. Mutta siitähän voisi teetättää paitatyylisen vaatteen pidettäväksi takin alla kylmällä säällä.
 
Ai jumalauta, poika! Nyt sen sanoitkin. Minulla on jo aikoja sitten ostettu pieni pakka sarkakangasta (en muista ostinko V-lekasta vai Supernovasta) enkä ole keksinyt sille oikein käyttöä. Mielessä ollut esim blanket shirt-tyyppinen vaate. Mutta siitähän voisi teetättää paitatyylisen vaatteen pidettäväksi takin alla kylmällä säällä.
Juu näistä jutuista välillä innostuu! :D

Tässä vielä nopeasti piirrokseksi kyhäilemäni unelmien sarkavälipuseron idea:
-Ei kiristysnaruja missään, painavat kumminkin vaan muiden vaatteiden/varusteiden alla. (ehkä helmassa jos ihan pakko)
-Helma pidempi takaa, lyhempi edestä, suojaa alaselkää kyyristellessä jne. eikä tule edessä tielle jalkoja nostellessa.
-Raglan-hihat, ei paina saumat varusteiden alla olkapäille.
-Edessä ihan peittämätön vetoketjusulku jonka takapuolella tuulisuojalista. (tai napit jos haluaa puritaanina elää, vetskari on kummiskin tosi kiva)
-Korkea pystykaulus, ei kiinteää huppua.
-Kiristykset hihansuissa.
-Ehkä pitkät pystysuorat vetoketjut sivuissa joista pääsee käsiksi kuorikankaan alla oleviin isoihin taskuihin, tai sitten joku yksi povitasku sisäpuolella.


sarkavälipaita.webp
 
Pääajatukseni tuossa oli kyllä se, että siinä tulee huomattavasti säheltämistä - mihin sen lumipuvun laittaa siksi aikaa, kun sujauttaa tetsarin ja sirpaleliivin niskaansa? Juu, heittää maahan, mutta ihan turhaa säheltämistä.
Ja jos kyse on majoituskorsusta, kuten ainakin meille vielä uskoteltiin niitä rakennettavan, niin kaikki ylimääräinen sähläys ulompana (jos esim. tetsarikuja on majoituskorsun ulosmenokäytävässä) altistaa viholliselle enemmän, kuin jos se tapahtuu sisällä. Sama pätee myös hiekkasäkkilinnoitettuun telttaan.

Teltassa pukeutuminen taas alkaa olla ongelma vasta sitten, kun ollaan ylitäydessä teltassa. Esimerkiksi ryhmäteltassa on reilusti tilaa kokonaisen ryhmän pukea päälleen, ja jos on laittanut vaatteet sopivaan järjestykseen, heittää takin niskaansa hyvin nopeasti teltassa.



Ja tällöin menetetään takin naamioarvo vrt. varusteiden alle puettu takki (jolloin on lähestulkoon sama, onko se alla vai päällä, lisäksi liepeet heilahtavat eteen liikkuessa ja härpättävät tiellä). Taistelutilanteessakin sillä on väliä, etenkin, kun se on juuri se etupuoli, joka on vihollista kohti. Harvinaisen harvoin taistelutilanteessakaan voidaan luottaa siihen, että voi olla koko ajan makuullaan, jolloin tuolla ei olisi niin paljon väliä.

Tietenkin tämä on PST-taistelijan mielipide. Ohjukset/singot kun kulkevat aina mukana.
NLAW:in tai Apilaksen kantoremmien kanssa on harvinaisen perseestä, jos jotain lisää on härpättämässä edessä.
Lisäksi joko
a) ohjuksen/singon remmi estää lumipuvun takin alta tavaroiden ottamisen, koska se painaa takin kiinni varusteisiin tai
b) ohjus on takin alla, jolloin sen käyttämistä varten takki täytyy repiä pois.
Tämä kaikki on kokeiltu omakätisesti - ja todettu yhdeksi pahimmaksi ylimääräisen vitutuksen lisääjäksi. Kätevintä on laittaa takki taisteluvarustuksen alle.
Jos kyseessä olisi varsinainen naamioviitta, sen kesämaastokuvioidun "haltiaviitan" tapaan (joka mm. joissain PV:n videoissa on näkynyt PST-taistelijoiden päällä), niin sitten asia olisikin aivan eri, se on huomattavasti helpompi käyttää.

Kun kovaan ääneen kritisoi jotain mielipidettä, kannattaa miettiä, että kaikki eivät ole RK viitosia pelkän rynnäkkökiväärin kanssa.

Oikeastaan nuo ongelmat koskevat kaikkia, jotka kantavat jotain taistelutilanteessa tarvittavaa olkaremmissä. PST, tulenjohto, kertasinkoja (KES, APILAS) kantavat jääkärit, yli puolta jääkärijoukon taistelijoista siis.
Onneksi, meille ainakin kerrottiin, että tst-varusteita pyrittäisiin maalaamaan sillä samalla kalkkimaalilla, jolla vaunujen talvimaalauskin toteutetaan.


Pointtinihan nimenomaan oli siis lumipuvun tapauksessa, että mikäli toiminnan laatu vaatii erityistä naamioitumista, niin se hoituu huomattavasti paljon paremmin lumipuvun takkia naamioviitan tavoin käyttäen. Tehtäväkohtaiset erityisvaatimukset ajavat toki tämän edelle. Lähtökohtaisesti myös aktiivinen taistelu tarkoittaa liikettä, jolloin takin naamioarvo putoaa huomattavasti eikä sen paikka tai vaikkapa puute ole niin kriittinen. Koko pointti oli nimenomaan kyseenalaistaa automaatio kerrostuksen suhteen, ei keksiä toista samanlaista.

En myöskään missään tapauksessa argumentoinut, että vaatteiden pukeminen olisi millään tavalla hankalaa teltassa. Pyrin ainoastaan kiistämään väitteesi siitä, että se olisi teltassa ulkoilmaa helpompaa. Todellisuudessa ero on marginaalinen, suuntaan tai toiseen.

Mikäli suoja-asemasta hälyytetään asemiin, ollaan:
-niin kiireessä, että asemiin on selviydyttävä mahdollisimman nopeasti ja kaikki aseman miehittämistä vähemmän kriittinen hoidetaan vasta paikan päällä. Tämä ei myöskään ole se ensisijainen tilanne, jossa tuolla lumipuvun takin paikalla olisi kriittistä merkitystä.
-Päiväsaikaan tai muuten ennakkovaroitettuna suoja-asemassa oleillaan mahdollisuuksien mukaan jo valmiiksi puettuna ja tilanteen vaatiessa myös varustettuna, jolloin koko pukemisruletti jää.
-Yöaikaan lumipuvun takin naamioarvo on pienempi joten kiireessä se joutaa jäädä kokonaan, tai jäädä puettavaksi vasta kun aikaa siihen on.

Apilaksen ja NLAWin kantaminen lumipuvun takin alla on jo niin utopistinen ajatus ja käytännössä fyysisesti lähes mahdotonta, että todella toivon ettet luule minun ehdottaneen sellaista. KESsi on siinä rajoilla, sen kanssa toimimista helpottanee se fakta, että ampumakuntoon laitettaessa se irtoaa kantohihnastaan, mikä tarkoittaa että sen saa heilautettua takin alta selästä eteen ja irti ruumiista käyttöä varten. Tosin itse kyllä kantaisin sitä takin päällä. Minkä tahansa kantohihnan tai repun kanssa toimiminen niin, että tetsarin päällä on jokin vaatekappale vaatii erilaisia toimintatapoja, mutta oikein toteutettuna ei missään tapauksessa estä pääsyä taisteluliiviin kuvailemallasi tavalla. Kun kyseessä on kumminkin takki, eikä naamioviitta niin kaikki reput, radiot yms. kantoviillekkeelliset kannetaan lähtökohtaisesti sen ulkopuolella, jotta ne saa riisuttua tarvittaessa selästä helposti. Yksi kriittinen detaili, jotta tämä pakka toimii kunnolla on oikeanlainen RK:n hihna: yksi- tai kolmipistehihna josta ase lähtee tarvittaessa irti ja joka on sijoitettu takin alle varusteliivin päälle niin, että se ei itsessään kinnaa takkia taskujen päälle eikä itsekään estä tärkeimpien taskujen käyttöä.

Kuten mainittua, tämä ei ole Ainoa Oikea tapa ja taistelijan tehtävän asettamat vaatimukset rajaavat optimaalisen ratkaisumallin. Suojaliiviä ja tetsaria käytettäessä yksi vaihtoehto on myös laittaa kuorikerroksen takki suojaliivin päälle ja tetsari siihen päälle. Tällöin säilytetään täysin esteetön pääsy liivin taskuihin ja siihen nähden optimaalinen naamiointi. Tai sitten kummankin alle, riipuen siitä mikä on käytännöllisintä.

Joka tapauksessa, lähtökohtaisesti tämä asia korostuu sekä sade-, että taukotakkia käytettäessä. Sadetakki näin käytettynä suojaa taistelijaa ja varusteita huomattavasti paremmin kastumiselta eikä toisaalta kastele heitä hiellä, niinkuin varustuksen alle sijoitettu puku tekee. Henkilökohtaisesti olen mielummin ilman sadeasua ja käytän sen sijaan yhdistelmää "villaa iholla, nopeasti kuivuvaa päällä", jos sadetakki pitäisi pukea varustuksen alle.
Taukotakki päällä taas ei lähtökohtaisesti taistella koskaan, vaan sen saa nimenomaan tarvittaessa päällisimpänä otettua pois todella nopeasti ja toisaalta se haittaa toimintaa vähiten kun taisteluliiviin pääsee käsiksi avoimesta etumuksesta. Tämä vaatii toki totuttelua ja harjoittelua aivan samalla tavalla kuin millaisella tahansa muullakin kokoonpanolla toimiminen.


Tämä pidempi vastauksesi on huomattavasti ensimmäistä järkevämpi ja antaa jo paljon näkökulmia ja sisältöä keskusteluun. Kaikesta emme ole samaa mieltä, mutta nyt mielipiteesi ovat perusteltuja.
 
Viimeksi muokattu:
Oikeastaan sirpaleliivin ja/tai taisteluliivin kanssa minkä tahansa lumipuvun (ja näiden liivien alla) pidettävän vaatekerroksen taskut ovat niin hankalasti käsiteltävissä, että ei niistä oikeastaan ole muuta hyötyä kuin lokerona jossa esine X pysyy satavarmasti tallessa, eli ovat käytännössä turhia. Justiinsa jonkun pikkuarvokkaan tavaran, puhelimen yms. kantaminen olisi melkein fiksuinta jossain kaulapussissa varusteiden ja vaatteiden alla.

Muutenkin kaikenmaailman roinan kantamista takin taskuissa kannattaisi mielestäni miettiä ja sitä pitäisi pyrkiä välttämään, se on kumminkin loputtoman hankala paikka josta kaivaa mitään esiin kaikkien muiden varusteiden alta.

(snip=

Housujen reisitaskut ja takkien hihataskut sen sijaan ovat ihan järkevät ja käytännöllinen paikka säilyttää tavaraa, ne ovat aina helposti saatavilla.

Epäilemättä näin, mutta yllättävän usein kuitenkin mukana on kaikenlaista pikkusälää jota ei viittisi välttämättä taisteluliiviin jättää. Yksi syy on ihan se, että jos ei ehdi ottamaan liiviä mukaan kun tulee lähtö, tai liiville tapahtuu jotain. First line/second line-ajattelua siis. Toinen on se, että monenlaista kamaa tarvitsee just silloin kun ei jaksaisi oikein lähteä ulkoa pakkasesta sitä tetsaria kaivamaan. Tälläinen kama sitten päätyy käytännössä hyvin äkkiä esimerkiksi housun avotaskuun ja siitä sitten ennen pitkää maastoon, jos sille ei ole parempia säilytyspaikkoja. Luha nyt on hyvä esimerkki, jos sattuu aterioimaan teltassa. Kännykkä on toinen, avaimet ja lompakko kolmas. Mahdolliset ID-lirpakkeet, salausavaimet, ohjelappuset ym punaleimattu materiaali neljäs. Vararillit, lääkkeet. Pieni lamppu, kynä. Siitähän sitä kertyy.

Näille pitäisi keksiä fiksut taskut semmoisessa vaatekerroksessa, joka voisi olla melkein koko ajan päällä - myös silloin kun suojaliivi ja tst-liivi riisutaan. Olen samaa mieltä siitä, että takin taskut eivät nykyisellään ole optimaalisia, mutta parempiakaan ei oikein ole. Kaulapussukat ovat perkeleen keksintöä muille kuin avainkaulalapsille, sotkeutuen suunnilleen aivan kaikkeen ja pahimmassa tapauksessa hiertäen niskan rinkan tai repun alla verille (kokemusta on). Olkavarret ovat tän tapaiselle kamalle ehkä luontevin paikka, tosin mieluusti vielä siten aseteltuina, että tavaroita ei tarvitse poistaa makuupussissa uinahdusta varten.
 
Ihmettelen miksei ranteeseen tehdä läpinäkyvää taskua. Olisi pirun helppo laittaa joku tärkeä lappunen yms siihen ja katsoa siitä, eikä kaivella jostain taskusta. Tarkka-ampujilla näkee ihan erillisiä rannetaskuja tätä varten. Ja vaikka maastokankaasta sit läppä päälle, jos ei halua että se taskussa oleva lappunen yms näkyy.
 
Ei nyt ihan mitä tahansa maalia kannata sutia niihin, hohtaa kohta koko liivi valonvahvistimissa kuin joulukuusi. Jos jollain maalilla on "pakko" lähteä reppua tai liiviä tai muuta vastaavaa maalaamaan niin sitten esim. tällä heijastamattomalla naamiomaalilla.

Tuo taitaa olla vihreän maalin suhteen suurempi ongelma, ilmeisesti lumi taas on melko kirkas juttu VV:n läpi.
 
Eikä se ihan niin kriittinen tilanne ole kun yleensähän hiihdetään metsässä niin siellä on luonnostaan tummanvihreää, havut on muuten erinomainen naamioväline aseille.
Värisävy juuri oikea VV:tä varten. ( samaa sävyä kun vv kuva)

Sitten Selässähän on monesti reppu mikä on valkoisen naamiohupun sisällä.
Jolloin tummanvihreäksi alueeksi jää vain vyötärö/hartiat väli. Noissa maaleissa on juuri se riski että ne saattavat tehdä siitä tetsarista joulukuusen mikä loistaa VV läpi katsottuna
 
Epäilemättä näin, mutta yllättävän usein kuitenkin mukana on kaikenlaista pikkusälää jota ei viittisi välttämättä taisteluliiviin jättää. Yksi syy on ihan se, että jos ei ehdi ottamaan liiviä mukaan kun tulee lähtö, tai liiville tapahtuu jotain. First line/second line-ajattelua siis. .... Kännykkä on toinen, avaimet ja lompakko kolmas. Mahdolliset ID-lirpakkeet, salausavaimet, ohjelappuset ym punaleimattu materiaali neljäs. Vararillit, lääkkeet. Pieni lamppu, kynä. Siitähän sitä kertyy.
Juurikin näin! Ongelmana vaan tuntuu olevan se, että usein tätä ei justiinsa ajatella vaan taskuihin (1st Line) haalitaan mukaan kaikenmaailman turhaa tavaraa jonka voisi joko jättää kokonaan pois tai pakata muualle (2nd tai 3rd Line). Juurikin tuo ajattelu on avain voittoon tässäkin asiassa. Tuossahan sinulla onkin jo fiksu lista tavaroista jotka oikeasti sinne kuuluu, ei mitään älyttömyyksiä.

Tosiaan nykyisessä M05 systeemissähän tuommoisia ei saa mitenkään järkevästi lajiteltua vaatteiden taskuihin vaan ne kaikki pyörivät siellä yhtenä sekasotkuna. Seuraava ongelma on sitten se, että niihin tavaroihin ei välttämättä pääse käsiksi muiden varusteiden alta. Pari pientä sisätaskua reisitaskuihin niin sinne menisi esim. pieni lamppu ja pieni lääkepussi nätisti paikoilleen. Takin molempiin hihoihin kunnolliset taskut niin sinne saisi muistiinpanovälineet ja kynät omiin lokeroihinsa. Toiseen hihataskuun voisi sitten laittaa niitä arvokkaampia pikkupapereita jotta eivät lentäisi pitkin metsiä aina kun ottaa MP-vehkeet esiin. Housujen sivutaskuihinhan nyt ei tosiaan kannata ikinä laittaa yhtään mitään, ellei sitten varmista narulla kiinni vyölenkkiin.

Luha nyt on hyvä esimerkki, jos sattuu aterioimaan teltassa.
Tässä tosin voi miettiä, että eikös siinä vaiheessa olla jo kaivettu repusta/tetsarista jokin muonapurnukka mukaan sinne telttaan, samallahan sen LuHankin voi siitä napata mukaan?
Itselleni LuHan säilytys muualla kuin takin taskussa ei vuoden aikana ikinä muodostunut ongelmaksi, se oli joko tetsarin taskussa tai Trangian sisällä, aina silti saatavilla kun sitä tarvitsi. Nykyäänkin itseasiassa kannan LuHaa Trangian sisään pakattuna metsäreissuilla.

Kaulapussukat ovat perkeleen keksintöä muille kuin avainkaulalapsille, sotkeutuen suunnilleen aivan kaikkeen ja pahimmassa tapauksessa hiertäen niskan rinkan tai repun alla verille (kokemusta on). Olkavarret ovat tän tapaiselle kamalle ehkä luontevin paikka, tosin mieluusti vielä siten aseteltuina, että tavaroita ei tarvitse poistaa makuupussissa uinahdusta varten.
Osaavat kyllä tosiaan olla ihan hirvittäviä, eikä ihan kaikessa käytössä toimikaan. Itse olen miettinyt ompelevani jostain ohuesta leveästä nauhasta niskalenkin ja pussin jostain suht ihoystävällisestä kankaasta säilytyspussin kännykälle metsäreissuille, olisi sitten koko ajan mukana eikä seilaisi ympäri makuupussia.

Itselläni on muodostunut eräily/metsästyshommissa tämmöinen taskutavaralajitelma aika vakioksi (vaihtelee toki pikkasen kelin mukaan käytettävästä takista):

Housut
-Vasen reisitasku
--Tulentekovälineet
--Paskapaperia
-Oikea reisitasku
--Kartta
--Paineside
-Sivutasku/etutasku
--Kompassi, narulla varmistettu vyölenkkiin
-Vyö
--Puukko

Takki
-Vasen rintatasku
--Kamera (mikä on tämä älypuhelin josta puhutte?)
-Oikea rintatasku
--Taskulamppu
--MP-välineet
-Hihatasku
--Korvatulpat
-Povitasku
--Puhelin

Tilanteen mukaan ja vaatemalleista riippuen kartta saattaa siirtyä takin taskuun tai takin helmataskuihin saattaa ilmestyä pähkinöitä tai muita turhakkeitä. Periaatteessa kaikki oleellinen kulkee reisi- ja hihataskuissa, jos rintataskuihin ei pääsisi käsiksi niin kameranturhake jäisi pois ja taskulamppu ja MP-välineet siirtyisivät toiseen hihataskuun. Sama ajattelutapa toimii hyvin sotilaskäyttösäkin, vain ne oikeasti tärkeimmät tavarat joita ei muuten saa fiksusti kannettua kuuluu vaatteiden taskuihin.
 
Ihmettelen miksei ranteeseen tehdä läpinäkyvää taskua. Olisi pirun helppo laittaa joku tärkeä lappunen yms siihen ja katsoa siitä, eikä kaivella jostain taskusta. Tarkka-ampujilla näkee ihan erillisiä rannetaskuja tätä varten. Ja vaikka maastokankaasta sit läppä päälle, jos ei halua että se taskussa oleva lappunen yms näkyy.
113608_0.jpg



7776343e.jpg


Varusteleka Hei! tälläistä kaivattas!!
 
Viimeksi muokattu:
Uskon että @Vääpeli tarkoitti hihaan ranteen kohdalle ommeltua läpinäkyvää taskua pienelle lapulle missä vaikkapa radiotaajuudet, eikä erillistä ranteeseen kiinnittyvää taskua.
 
Uskon että @Vääpeli tarkoitti hihaan ranteen kohdalle ommeltua läpinäkyvää taskua pienelle lapulle missä vaikkapa radiotaajuudet, eikä erillistä ranteeseen kiinnittyvää taskua.
Niin varmasti tarkoittikin, mutta en kyllä keksi mitä kaikkien sotilaiden tulisi ranteessa kantaa, jos kelloa ei lasketa mukaan.
 
Eikä se ihan niin kriittinen tilanne ole kun yleensähän hiihdetään metsässä niin siellä on luonnostaan tummanvihreää, havut on muuten erinomainen naamioväline aseille.
Värisävy juuri oikea VV:tä varten. ( samaa sävyä kun vv kuva)

Sitten Selässähän on monesti reppu mikä on valkoisen naamiohupun sisällä.
Jolloin tummanvihreäksi alueeksi jää vain vyötärö/hartiat väli. Noissa maaleissa on juuri se riski että ne saattavat tehdä siitä tetsarista joulukuusen mikä loistaa VV läpi katsottuna

Finland217_800.jpg


Kyllä nuo tummat kohdat aika hyvin erottuvat jopa vanhan tetsarin kanssa, varsinkin jos sattuu olemaan sopivasti valkoista kinosta vasten. Toisaalta, tähän voi tehokkaasti vaikuttaa jo pienellä määrällä naamiomateriaalia tai maalia, jo pelkästään muutaman taskun pyöräyttämällä lakanaan paranee naamioarvo kummasti.

VV:n suhteen, onneksi varmaan joukosta löytyy ainakin yksi VV, jolloin maalit ja muut naamiomateriaalit voi tsekata sen läpi ennen käyttöä.
 
Hyvä kuva, taaimmaiset kaverit olisivat melkein näkymättömiä jos ei tummaa tetsaria ja tummaa asetta olisi.
 
Liikehän on se mikä monesti paljastaa ja jos noin lähellä ollaan niin kyllä huomaa jo vaikka olisi vitivalkoinen.
Tod.näk tossa tilanteessa ensihavainto tehdään vihollisesta tuolla metsäraja linjan kohdalla missä tumma tausta. Jonka jälkeen huomannut osapuoli on munat hangessa ja miettii mitä tekee.
Nimenomaan se liike monesti paljastaa. Optimaalistahan tiettysti olisi jos tetsarikin olisi värjätty, en sitä kiellä! :)
Mutta Raha! Joo ja kannattaa testailla, vv pitäisi kyllä olla joka ukolla mutta $ , onneksi tilanne paranemaan päin
Ja saahan sitä jollain juuri lakanan riekaleilla ns rikottua
 
Back
Top