PVn "kenttäkoe 2015":ssa pakkaspukuna testattiin carinthia:n ECIG G-Loft Jacket ja ECIG G-Loft Trousers.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
-80-luvulla SOKn vaatetehtaat valmistivat ainakin RVLlle toppapukuja, jotka ovat parhaita, mitä olen pitänyt. Saatanan toimivat vetoketjut, passelit taskut ja mitoitus järkevä, kokemuksia ehti kertyä varsin kovistakin oloista ja kuten sanoin: paras toppapuku, mitä olen ikinä tavannut. Paino silti säällisissä rajoissa. Pintamateriaali säilyi kovettumatta todistettavasti vielä -42 asteessa ja räntäsade ei tullut hölönään läpi. Kaivaisivat vain tuon wanhan kummajaisen piirustukset esiin ja latvian tytöille ommeltavaksi. PVMATL, tässä neuvo ja aivan ilmaiseksi.
Jos eläisimme täydellisessä maailmassa, olisiko talvikäyttöön lähtökohtaisesti erilainen tst-liivi?
Jos eläisimme täydellisessä maailmassa, olisiko talvikäyttöön lähtökohtaisesti erilainen tst-liivi?
Jopa parempi voi olla tarranauhoihin perustuva ratkaisu.
Hyvä huomio tuo että liivi lämmittää mutta käsiä sitten paleltaa. Tosi paljon on kaikenmoisia lämpöliivejä, mutta mistäs saatais lämpöhihat? Siviilissäkin olen huomannut tuon vähän pulmaksi.
Pointtinihan nimenomaan oli siis lumipuvun tapauksessa, että mikäli toiminnan laatu vaatii erityistä naamioitumista, niin se hoituu huomattavasti paljon paremmin lumipuvun takkia naamioviitan tavoin käyttäen. Tehtäväkohtaiset erityisvaatimukset ajavat toki tämän edelle. Lähtökohtaisesti myös aktiivinen taistelu tarkoittaa liikettä, jolloin takin naamioarvo putoaa huomattavasti eikä sen paikka tai vaikkapa puute ole niin kriittinen. Koko pointti oli nimenomaan kyseenalaistaa automaatio kerrostuksen suhteen, ei keksiä toista samanlaista.
En myöskään missään tapauksessa argumentoinut, että vaatteiden pukeminen olisi millään tavalla hankalaa teltassa. Pyrin ainoastaan kiistämään väitteesi siitä, että se olisi teltassa ulkoilmaa helpompaa. Todellisuudessa ero on marginaalinen, suuntaan tai toiseen.
Mikäli suoja-asemasta hälyytetään asemiin, ollaan:
-niin kiireessä, että asemiin on selviydyttävä mahdollisimman nopeasti ja kaikki aseman miehittämistä vähemmän kriittinen hoidetaan vasta paikan päällä. Tämä ei myöskään ole se ensisijainen tilanne, jossa tuolla lumipuvun takin paikalla olisi kriittistä merkitystä.
-Päiväsaikaan tai muuten ennakkovaroitettuna suoja-asemassa oleillaan mahdollisuuksien mukaan jo valmiiksi puettuna ja tilanteen vaatiessa myös varustettuna, jolloin koko pukemisruletti jää.
-Yöaikaan lumipuvun takin naamioarvo on pienempi joten kiireessä se joutaa jäädä kokonaan, tai jäädä puettavaksi vasta kun aikaa siihen on.
Apilaksen ja NLAWin kantaminen lumipuvun takin alla on jo niin utopistinen ajatus ja käytännössä fyysisesti lähes mahdotonta, että todella toivon ettet luule minun ehdottaneen sellaista. KESsi on siinä rajoilla, sen kanssa toimimista helpottanee se fakta, että ampumakuntoon laitettaessa se irtoaa kantohihnastaan, mikä tarkoittaa että sen saa heilautettua takin alta selästä eteen ja irti ruumiista käyttöä varten. Tosin itse kyllä kantaisin sitä takin päällä. Minkä tahansa kantohihnan tai repun kanssa toimiminen niin, että tetsarin päällä on jokin vaatekappale vaatii erilaisia toimintatapoja, mutta oikein toteutettuna ei missään tapauksessa estä pääsyä taisteluliiviin kuvailemallasi tavalla. Kun kyseessä on kumminkin takki, eikä naamioviitta niin kaikki reput, radiot yms. kantoviillekkeelliset kannetaan lähtökohtaisesti sen ulkopuolella, jotta ne saa riisuttua tarvittaessa selästä helposti. Yksi kriittinen detaili, jotta tämä pakka toimii kunnolla on oikeanlainen RK:n hihna: yksi- tai kolmipistehihna josta ase lähtee tarvittaessa irti ja joka on sijoitettu takin alle varusteliivin päälle niin, että se ei itsessään kinnaa takkia taskujen päälle eikä itsekään estä tärkeimpien taskujen käyttöä.
.
Tarkennuksena: itseasiassa joukko-osastosta, perusyksiköstä ja jopa yksittäisistä kouluttajista riippuen käytössä on erilaisia toimintatapoja. Suhteellisen yleinen tapa näyttäisi olevan lumipuvun takin pukeminen suojaliivin päälle ja taisteluliivin vastaavasti tämän päälle. Tämä onkin JV-taistelijalle käytännössä se optimaalinen kokoonpano ja ainoastaan maasto-olosuhteiden ja toiminnan luonteen niin vaatiessa/edellyttäessä/salliessa tuosta kannattaisi siirtää takki kaikkein päällimmäiseksi. Myös tätä käyttötapaa on tullut vastaan, yleensä PST-ohjuksen ympärillä puuhastelevien, luiskaotsien, tai esimerkiksi tiedustelijoiden käytössä.
Olen luultavasti tuon kirjoituksesi joskus lukenutkin ja olet tehnyt useita hyviä huomioita, käytännössä liikumme lähes täysin samoilla linjoilla ajattelussamme!
Muutenkin kerrospukeutumisessa pitäisi hahmottaa paremmin mitä eri kerroksilla haetaan, mikä esimerkiksi kuorikerroksen funktio on ja mitä, sekä miten eri vaatekappaleita pitää käyttää jotta saavutetaan maksimaalinen hyöty ja optimaalinen kokoonpano. Esimerkkinä elävästä elämästä: M05 pakkastakki ja/tai M91-nalleasu luotiliivin ja tetsarin ALLA kevyen jalkaväen puolustus- ja hyökkäystaistelussa pikkupakkasilla. Tästä seuraavat nestehukat, ylikuumentumiset ja sairastumiset: onko järkee vai ei? Maksimaalinen tumppu ja ynnykkä, sekä se klassinen kuva varusmiehestä seisomassa tikkusuorana kädet alaviistoon ojennettuna, yrittämässä välttää kontaktia kylmien ja likomärkien vaatteidensa sisäpuoleen.
Minkä värinen? Tuosta variantista ei ilmeisesti ole nettiin vuotanutkaan mitään kuvia.Tosin RK62M3 kuuluu Cerakote pinnoite.
En tiedäonko yhtään tehty. Mutta MERIV on Cerakote vehkeet ja ne on käyttänyt niitä laivoissa/veneissä.Minkä värinen? Tuosta variantista ei ilmeisesti ole nettiin vuotanutkaan mitään kuvia.
Kiitos, Late, imputistasi. Nyt näen kaiken kirkkaammin ja koin itseasiassa eräänlaisen yleissotilaallisen valaistumisen.
Eikös noilla reunimmaisilla tyypeillä ole ihan eri liivit?Terve!
En malta olla tuomasta omaa 2 centtiä tähän keskusteluun.
Ruotsalaisen talvitaistelija-oppaan mukaan suojaliivi tulisi sijoittaa mahdollisimman lähelle ihoa. Kuitenkin niin, että alla olisi esimerkiksi kosteutta siirtävä t-paita/kerrasto ja poolo. Liivin päälle puetaan kaikki ns. lämmittävät kerrokset: palveluspuku, lumipuku, pakkaspuku/taukotakki.
Talvinaamioinnista ja lumipuvusta:
Oma kantani on suojaliivi lumipuvun alle ja varusteliivi päälle. Reppuun naamiosuojus, aseen naamiointi, kasvojen naamioväri ja lumipuvun huppu kypärän yli. Asetta ja varusteliivin taskuja voi naamioida valkoisella urheiluteipillä (leukotape classic 3,75cm leveä on hyvä) ja (varsinkin asetta) valkoisella 3M Coban tukisidoksella tai vastaavalla. Hätätapauksessa sa-ensisiteelläkin voi naamioida asetta.
Omanäkemys on, että jo pelkästään rinnalla riippuva naamioitu ase rikkoo varusteliivin vihreää laatikkomaista vaikutusta. Katsokaa vaikka ko. kuvasta 2 vasemman puoleista taistelijaa verrattuna 2 oik. puoleista taistelijaa.
By the Way: OIR rotaation koulutuksessa nähtävästi käytettiin lumipukua ja aavikkoväristä suojaliiviä. Melko veikeä camo-yhdistelmä.
Toivottavasti et nyt sitten vihastunut ja kirjoittanut sarkastisesti
Nämä nyt olivat tällaisia mietteitä joita tuli itelleni. Eikä sitä aina meidän sotamiesten mielipidettä asiaan kysytä intissäkään.
Vaikea kylläkään samaa mieltä siitä että lumipuku olisi hyödytön yöllä talvella.
Värien erottelukyky tietenkin heikkenee paljaalla silmällä pimeässä jonkin verran.
Se myös riippuu varmaan tuli-asemasta että onko lumipuku tehokas vai eikö ole.
Lumipuvun tarpeellisuus varmaankin korostuu juurikin marssitoiminnassa ja tuliasema toiminnassa (puolustuksellisessa). Kun vihollinen suorittaa jotain tähystystä, niin ei se nyt ihan helppo kuitenkaan bongata noita lumipuku-ukkoja. (ei sentään lumiukkoja)
Siinä olet kuitenkin oikeassa että varsinaisessa jalkaväkihyökkäyksissä niin äkkinäiset ja nopeat liikkeet herättävät kyllä nopeasti tarkastelijan huomion. Ihmissilmä etsii liikettä, kontrasteja ja "koulutettu silmä" etsii myös epäloogisuuksia (luonnottomat esineet luonnossa esimerkiksi)
Älä huoli, en mä suuttunut Meikäläisen näkökulmasta kirjoituksessasi ei vaan oikein ollut pointtia, siis en ymmärtänyt oliko sinulla aiheeseen jotain argumenttiakin, vai menikö turisemiseksi... Jos nyt ruvetaan sitten hiuksia halkomaan, niin enhän minä sanonut missään vaiheessa, että lumipuku on täysin turha talvisessa yössä. Ehdotin vain, että lumipuvun takki on joissain tilanteissa vähemmän kriittinen, kun pohdittiin mitä täytyy ehdottomasti olla päällä asemaan lähdettäessä tai siellä oltaessa. Esitin siis ainoastaan turhautumiseni siihen, että koin sinun keskittyvän epäolennaisuuksiin ja pohjaavan argumentaatiosi väärinymmärretylle.