Älkää nyt vittu iniskö. Alunperin Pekka&kumppanit veti hommat perseelleen, mutta kyllä se siitä. Lyön vetoa että Talvivaara saadaan kannattavaksi kaivokseksi kun asiat tehdään oikein eikä kuten juosten kustu. Tarvitaan vielä pientä rahaa, kyllä se siitä.
Näinhän tämä tahtoo olla.
Kaivosteollisuus ei ole mitään nappikauppaa. Siinä on kysymys pitkäaikaisista ja suurista investoinneista. Busineksen saaminen kannattavaksi vaatii tuotantomäärien ja prosessien kasvattamista riittävän suuriksi ja tehokkaiksi. Usein ensimmäiset kymmenen vuotta menee toiminnan käynnistelyissä. Siinäpä niitä pääomia tarvitaan.. Alalla menestyy suuret yritykset joilla on liikevaihtoa kymmeniä miljardeja/vuosi. Koko mahdollistaa tarvittavan investointi-/riskien hallintakyvyn. Tässä esimerkkinä eräs firma joka porailee Suomessakin koereikiä kultaesiintymillä:
https://en.wikipedia.org/wiki/Rio_Tinto_Group. Ruotsalainen pikkunarikka
https://fi.wikipedia.org/wiki/Boliden. Varsin hyvin tuottavia firmoja..näihin verrattuna Tarrafame Group (= Suomen valtio) on aika pieni, köyhä, velkainen ja kokematon kaivosfirma.
Sen mitä olen lehdistä lukenut Talvivaara on saamassa perusasiat kuntoon..Toki tuotantomäärät pitää saada nousuun samalla kun prosessin tehokkuutta parannetaan. Uskoisin että nämä saadaan kuntoon muutamassa vuodessa. Sen jälkeen kaivos tuottaa investointinsa takaisiin 10-15 vuodessa. Elinkaaren loppupuoli onkin sitten pelkkää tuloksen tekoa.
Todennäköisesti Ville Niinistökin ymmärtää tämän kuvion. Kaivos tulee kasvamaan nykyisestä moninkertaisesti ja se tietysti risoo viherpiippoa.. Kainuulle tästä nousee yksi alueen teollisista tukipilareista. Valtiokin saanee ajan kanssa omansa takaisin jo pelkästään palkka- ja arvonlisäveroina (Suomen kokonaisveroaste lähenee 60%ia)..
Varmasti tässä on opittavaakin..Suurin syy lienee siinä että haukattiin liian suuri pala pienillä resursseilla toteutettavaksi. Ehkä myös liian optimistisilla suunnitelmilla..
- uudenaikaisen tuotantoprosessin käyttöönotto vaatii paljon pidemmän ajan kuin alkuun kuviteltiin.
- vesiongelmiinkaan ei osattu varautua riittävästi ja ne oikeastaan lukittivat koko tuotannon..
- Nikkelin hinta ei kehittynytkään siten kun aloitettaessa kaavailtiin..sekin vielä korjaantuu.
- pääomia ei yksinkertaisesti löytynyt riittävästi em. tuotanto- ja kaupallisista vaikeuksista johtuen.
- ehkä hankkeen yleinen vastustaminenkin, kaikkine lupaprosesseineen, vaikeutti toimintaa ennen kuin valtio tuli mukaan ohjaamaan virkamiehiä ja viranomaisia.
- mahtoiko organisaatiolla olla riittävää kokonaisosaamistakaan näin suureen projektiin (vrt. kilpailijat)
- lienee hieman kyseenalaista pitääkö valtion/julkisen hallinnon ryhtyä lainkaan näin suuriin projekteihin?
- ei tässä kuitenkaan koidu valtiolle samanlaisia tappioita kuin monissa muissa valtion bisneksissä (Kemiran myynti, tuulivoiman tuet, Sonera jne)
Nyt kun asiat pikku hiljaa alkaa löytää lokeronsa niin valtion tilalle löytyy varmasti omistaja joka kykenee tulevaisuudessa taloudellisesti kannattavaan liiketoimintaan. Kyllä tästä vielä hyvä tulee..
Kaivosteollisuus on isojen poikien liiketoimintaa.