@proileri @Deeiii
Tuo käännettävyys olisi tosiaan tarkoitus saada aikaiseksi, mutta riippuu tosi monesta tekijästä. Jos nämä monet tekijät menevät metsään, niin sitten tulee yksipuolinen pakkaskuviolla. Jos kaikki menee kuin elokuvissa, niin käännettävänä. Kolmas vaihtoehto on, että ensin tulee kääntämätön malli tälle talvelle, ja ensi vuonna kääntömalli. Mutta kaikki on yhä ihan auki.
Oma mielipide Sissitakin tyylisen vaatteen kaksipuolisesta värityksestä on, että kiva jos joo, mutta ei lainkaan välttämätön. Syyt ovat varsin yksinkertaiset ja oikeastaan yksi yhdistävä totuus on:
liike paljastaa.
-Sissitakin tyyppistä vaatetta harvemmin käytetään kun liikutaan, jos Sissitakki päällä liikutaan niin on varmaan aika kylmä, eli lumista. Silti pakkaskuvioitu yläosa eli takki on useimmiten parempi kuin lumikuvioitu, kuten
@Herman30 aiemmin totesi.
-Jos taas takkia käytetään kun ei liikuta, on sillä vielä vähemmän väliä onko takki lumivalkoinen vai pakkaskuvioitu, istua kun nökötetään tai maataan maassa on luminen maasto, kinokset, lumiset pusikot yms. jo niin peittävää tavaraa, että tuskinpa sitä pakkaskuviota kovin kaukaa huomaa.
-Aiempi koskee myös tuota peitteenä käyttämistä, eipä sillä hirveästi väliä ole ellei suoraan yläilmoista tähystä, ja jos tähystetään niin silloin tähystetään todennäköisesti jollain "älykkäämällä" kuin paljaalla silmällä.
-Jos takkia taas käyttää ei-lumiseen aikaan, niin on todennäköisesti aivan liian lämmin jotta se päällä liikuttaisiin enempi (esim. vartiotoiminta), paikallaan nököttävä ukko pakkaskuvioitu takki päällään jossain poterossa/vast. suojassa on aika hyvin jemmassa, vaikka maastokuviossa vähän koivunrungon tai paljaan kiven kaltaista vaaleanharmaata täplää onkin.
-Käännettävä takki, jotta siitä oikeasti olisi molemmin puolin paljon iloa, vaatii kestävät ja mielellään vähän kosteuttakin sieätävät kankaat. Nämä tietenkin sekä painavat enemmän kuin ohuenohuet vuorikankaat, mutta varsinkin hengittävät huonommin. Vaikka Sissitakki päällä pääsääntöisesti nökötetään paikoillaan, niin tehokas kosteuden siirto on silti Tosi Kiva Juttu (TM).
-Ikävä puoli tuolla valkoisella kääntöpuolella on tuo mahdollinen liputus, esim. kaulus vähän auki, huppu mutkalla tai helma lepattaen se vitivalkoinen paistaa jo oikeasti aika hyvin silmään jos maassa ei ole lunta. Ja jos maassa ei ole lunta, niin takkia todennäköisesti pidetään pikkasen auki jostain kohtaa, eli valkoista vilkkuu.
Kaikesta huolimatta tietenkin käännettävyys lisäisi astetta enemmän "optimia" takkiin ja tämä olisi pyrkimys, mutta juurikin Sissitakin luonteen vuoksi se lumikuvio ei mielestäni ole lainkaan välttämätön. Enemmän on aina enemmän, mutta paljonko enemmän ja mihin hintaan (enkä niinkään puhu rahasta vaan painosta, bulkista jne. tekijöistä) on se iso kysymys.
Taskuja olen tosin pohtinut silläviisiin, että tekisi kuten Ryssäin puvuissa (esim. SSO:n Partizan yms.) joissa takin läpi on tehty reikä johon on ommeltu taskupussi, molemmilla puolilla sitten oma läppänsä. Taskupussi senkus muljautetaan puolelta toiselle kun takin kääntää. Yksinkertaista ja toimivaa.
Sama pätee myös noihin brittien softie-pakkaspukuihin, semmoinen toimisi yllämainituista syistä mielestäni oikein hyvin yksipuolisena pakkaskuviolla. Yksipuolisella rakenteella ulkokankaasta saisi myös pikkasen vedenpitävän ja kulutusta kestävän joka olisi kiva juttu kun Suomessa 3/4 vuodesta on kylmää ja märkää. Vuorikangas saa sitten olla ohuempi ja hyvin hengittävä. Juurikin tämä ajatusmaailma järkevästä ulkokankaasta ja ohuesta vuorikankaasta on yksi isompia tekijöitä näiden mietteiden takana. Enhän minä nyt herranjestas mikään oikea auktoriteetti näissä asioissa ole, mutta kyllä näitä tulee aika paljon meditoitua ja materiaaleista ja rakenteista ymmärrän jotain. Pohjimmiltaan kyseessä on silti vain omat mielipiteet.
@setämies
Tää on vähän tätä kun levy jää päälle lapsuuden sotaleikeistä ja vielä sattuu työllistymään niiden päähänpinttymien parissa. Ne on harvassa ne illat kun uni tulee ilman, että päässä pyörii rätei ja lumpui.
(Ei ole aina helppoa tämä.)