Talvivaatetusta

Ukrainakuvissa on monilla näkynyt naruilla viritettynä istuinalus takapuolen kohdalle roikkumaan, eli tilausta ilmeisesti olisi. Jonkun pitäisi vaan tehdä taktinen valmisversio :D

Sinänsä ei haittaisi jos joku paksumpi neopreenin tai vaahtomuovinpala istuinalusena olisikin, aika monesti sattuu jotain särmikästä ja/tai kylmää takapuolen alle. Paksumpi kappale eristää noilta aika hyvin.

Tästä tulee mieleen miten tiedusteluhommissa ryömiessä ja kytätessä tuli monesti ajateltua semmoista asua, missä olisi retkipatjaa etusektorissa ja kaikkien kylmää ja märkää maata koskettavien kohtien (reidet, polvet, käsivarret, kyynärpäät) suojana ihan reilusti. Tai vaikka esiliinan tavoin ripustettavaa retkipatjaa. Perustelin ittelleni että kyttäyskeikkojen mukavoittamisen ohella voisi vähentää kävelijän lämpöherätettä edestä päin.

Johonkin vihkoon piirtelin jo malleja röllipuvusta missä olisi tämmöinen lisäys, mutta en sitten saanut aikaiseksi semmoista enää tehdä.
 
Tästä tulee mieleen miten tiedusteluhommissa ryömiessä ja kytätessä tuli monesti ajateltua semmoista asua, missä olisi retkipatjaa etusektorissa ja kaikkien kylmää ja märkää maata koskettavien kohtien (reidet, polvet, käsivarret, kyynärpäät) suojana ihan reilusti. Tai vaikka esiliinan tavoin ripustettavaa retkipatjaa. Perustelin ittelleni että kyttäyskeikkojen mukavoittamisen ohella voisi vähentää kävelijän lämpöherätettä edestä päin.

Johonkin vihkoon piirtelin jo malleja röllipuvusta missä olisi tämmöinen lisäys, mutta en sitten saanut aikaiseksi semmoista enää tehdä.

Eihän se nyt huono idea ole. Yleensä tuommoiset ns. mukavuustekijät parantavat toimintakykyä, puhumattakaan motivaatiosta. Se ei nimittäin yleensä edistä suorituksen laatua, jos tuntuu että on kylmää, märkää ja perseestä.
 
Tästä tulee mieleen miten tiedusteluhommissa ryömiessä ja kytätessä tuli monesti ajateltua semmoista asua, missä olisi retkipatjaa etusektorissa ja kaikkien kylmää ja märkää maata koskettavien kohtien (reidet, polvet, käsivarret, kyynärpäät) suojana ihan reilusti.
Tämmösiä löytyy jo markkinoilta, monet tarkk'ampujapuvut on varustettu just tämmösillä yksityiskohdilla. Usein näissä tosin nuo alueet ovat lisäksi kosteussuojattua ja kunnon kestävää kangasta (tyyliin jopa Corduraa). Sehän on erittäin hyvä ja paljolti toimivaksi todettu systeemi!
 
Onko porukalla tietoa näistä Jerven tunturiviitoista? Ei edelliseen asiaan.
Jos sanoisin, että ovat kaikin puolin perkeleen hieno asia niin se olisi varmaan markkinamiesten puheita ja vaarallisen laitonta mainosta etc. etc. ja saisin bannit, joten en sano sitä.

Sen voi kumminkin neutraalisti todeta, että aika kovassa suosiossa Norjan intissä, Suomessa noita käytetään kanssa Jääkäriprikaatissa (kuviakin löytyy jossa riepua esitellään Herra Puolustusministerille) ja Rajalla.

jerven.jpg
 
@Spadekessu

Psst, miten olisi sopiva kehitelmä tämmöisestä 6-in-1 -hupusta:

aliexpresscom-buy-6in1-thermal-fleece-balaclava-hood-police-swat-114528.jpg



s-l300.jpg


Tuossa siis ideana että erittäin pitkä huppumallinen putki, josta alapään voi taittaa sisään ja nostaa naaman peitoksi asti. Olisiko pituus n. 60 cm, hivenen normaalia putkikauluria pidempi kuitenkin. Molemmissa päissä nauhakiristys. Toimii muuten kuten putkihuivi, paitsi että kun yläpää on hupun mallinen, niin se on paljon helpompi vetää pään yli järkevästi. Samalla kuitenkin kun naama-aukko on iso ja säädettävä, niin tuon voi pudottaa kauluriksi halutessaan - eli putkihuivi mutta parempi!

Noita myydään fleeceversioina, mutta saattaa olla pikkuisen lämmin jos ei ole ihan superäkäinen pakkanen. Jos olisi hieman ohuempaa kangasta kuten merinoa tai jopa sarkaa tai pakkaskuviota, niin voisi olla varsin mielenkiintoinen syys-talvikäyttöön. Ja miksei tietenkin ohuena myös kesällä naamiohuivina. Toiminee kohtuudella myös kypärän kanssa.

Jos tarkkaan katson niin alakuvassa on alkuperäinen taitettava pitkä malli, ylemmässä kuvassa taitaa olla yksikerroksinen huppu missä kiristettävä naamapala erikseen.
 
Viimeksi muokattu:
Onko jollakin kokemusta noista softietakeista tai bivvy-väliasuista?
 
Kiitos Intti-storen uskomattoman upean tuotekuvauksen, on aika saatanan vaikea sanoa mistä tuotteesta on kyse. Mikäli on kuvassa oleva, niin itse en lähde mihinkään maastovaatetusta vaativiin hommiin ilman tuota.
 
Ketjussa oli jo mainiota juttua. Voisin tuoda vielä muutaman kommentin erityisesti sissitakkiin liittyen. Ehkä enemmän retkeily, kuin varsinaisesti sotimis-näkökulmasta.

Kovalla pakkasella tietysti tarvitaan kunnolla ja riittävän paksusti lämpöä eristävää materiaalia, mutta noin muuten olen tullut siihen tulokseen, että tärkeintä lämmön kannalta on, että pysyy kuivana ja saa poistettua tuulen vaikutuksen. Nämä jos ovat kunnossa, niin keho saa aika hyvin tuotettua lämpöä. (Nukkumista tai istumista varten tarvitaan lisäksi eriste maata vasten.)

Esim. lemppari-takkini on tällainen alle 100g painava. Vähän merinoa ja fleeceä alle, ja tuolla pärjää pakkasellakin. Ja vastaavasti toimii erittäin hyvin esim. kesällä merellä.
http://www.salomon.com/us/product/fast-wing-hoodie-m-1.html

Samassa hengessä ompelin itse vähän vastaavasta materiaalista puoliavoimen "makuupussin ulkopussin". Ideana on se, että esim. tunturissa teltan sisälläkin usein tuulee, ja paksussakin makuupussissa voi olla kylmä sen takia. Tuo ulkopussi poistaa tuulen. Käytännössä kevyt kesäpussi ja tuo ulkopussi ovat yhdessä lämpimämpi kuin vähän raskaampi makuupussi yksin. Edelleen, totesin tuon ulkopussin niin lämmittäväksi, että olen kesällä Suomessa metsäalueilla käyttänyt pelkästään sitä makuupussina. Se vaatii tietysti sitten vaatetta alle, ja esim. kuoritakin laittaa ehkä sitten vielä ulkopussin päälle tuomaan lisäeristettä.

Kokoa ja painoa tuolla ulkopussilla on kasaan taitettuna about ison nenäliinapaketin verran.

Tällä johdannolla, koska itsekin arvostaisin keveyttä ja pakkautuvuutta, kannustaisinkin miettimään kahden eri version tekemistä. Yksi "superlight" muuhun kuin kaikkein kovimmille pakkasille, ja sitten enemmän perinteisen raskaahkon sissitakin tyyppinen koville pakkasille.

Tuo Jerven tuli jo mainittua. Se on kiinnostanut itseäkin, mutta, jervenillä on painoa "ihan liikaa", jos kuitenkin sitten esim. on teltta erikseen.

Olen vähän pohtinut tuollaisen yksinkertaisen superlight-sissitakin ompelemista itsekin, mutta tarve sille ei ole ollut niin suuri, että olisin ryhtynyt. Lisäksi minulla on itse ommellut vedenpitävä hame ja sadeviitta / rinkanpäällis-combo, joita voi tarvittaessa käyttää tuulelta ja sateelta suojautumiseen. Ne eivät ole hengittäviä, mutta niissä on muuten mietitty nimenomaan tuulettuvuutta.
 
Vielä jatkoa. Lämpöeristys sissitakin liepeissä on täysin turha. Ne roikkuvat niin kaukana kehosta, että eivät eristä. Lämpövaikutus tulee tuulenpoiston, kosteudenhylkimisen ja lämpösäteilyn heijastamisen kautta. Lisäksi, niitä paksuja liepeitä oli hankala kääriä ylös.

Periaatteessa ne liepeet voisivat olla täysin vedenpitävät, ilman että hengittävyys juuri kärsisi. Sitten sen liepeen päällä voisi vaikka istua, ja pystyy laittamaan polvea sen päälle märkää maata vasten, tai esim. poterossa on kivempi nojailla kosteaa maata vasten, kun ei vesi tule läpi. Myöskään märät pusikot eivät kastele siinä määrin liepeitä ja housuja.
 
Mahtaako olla sama takki?

http://www.inttistore.fi/army/vaatetus-army/alusvaatteet/bivvy-valiasu-takki.html

Hinnoissa ei ole niin suurta eroa, että kannattaisi ostaa käytettynä.

Kannaytaa hupata ettei inttuatorella ole okeinnkokoja m ja l kokoja ei ole ollut pitkään aikaan. Mä tilasin tuon supernovan takin saa nähdä missä kunnossa on kun tulee. Voi hyviniin olla että joutuu vielä housut tilaamaan talven aikana :)

Vois kuvitella ettei tuu kovassskaan pakkasessa kylymä jos tuon päälle kiskasee vielä pakkashousut ja takin. Vartiossa ym seisoskelu hommissa siis.
 
No sehän on vähän miten tykkää. Ite lämpenen tuolle brittien ajatukselle että bivvylllä tehdään windproof smockista toppatakki..
 
Kävin lukemassa noita britti sotilaiden juttuja netistä ja tosiaankin kyseiset takit on tarkoitettu välikerrastoksi, vaikka osa porukasta käyttää niitä myös päällystakkina.

Näköjään takkia valmistetaan useamman valmistajan toimesta ja osa oli jopa huolestunut siitä, että siviilimallin takki loistaa kuin joulukuusi valonvahvistimessa. Toinen kirjoittaja huomautti, että kyseinen rotsi ei ole muutenkaan tarkoitettu uloimmaksi vaatetuskerrokseksi.
 
Joo. Yksinkertaisesti ihan vitun retardia käyttää välikerrastona, pl. tilanteet joissa NIR-heijastusominaisuuksilla on oikeasti väliä. Se, miksi sitä sellaisena käytetään on johtunut pääasiassa "military bullshit"-syistä, eli joku Sandhurstin käteenvetäjä on keksinyt nipottaa yhdenmukaisesta varustuksesta jossain Talkkareidenmetsästysreissulla, jolloin noita on sitten puettu päälivaatetuksen ja _taisteluvarustuksen_ (suojaliivit yms.) alle, joka alkaa oikeasti olla jo Monty Python-tason hassua. Päällitakki saa olla kokoa säkki, jotta kuohkea lämpöpuku ei mene kasaan ja menetetä käytännössä kaikkia hyötyjä vs. kevyt välikerrasto. Tuo vihreä/khaki käännettävä malli Softie-puvusta korvattiin ns. "Buffalo shirt"illä, eli kevyestä ripstop-nailonista valmistetulla, microfleecellä vuoratulla windstopper-paidalla muutama vuosi sitten. Tätä tosiaan oli tarkoitus käyttää päälivaatetuksen alla, sen seikan paljastaa jo vaatekappaleen nakinkuori-mitoitus. Ihan kiva vaatekappale, muttei millään tavalla korvaa Softieta. Tästä viisastuneena Britit sitten lisäsivät hiljattain PCS-vaatetusjärjestelmään MTP-kuvion kanssa yleisväriksi määritellyn savenharmaan värisen, päivitetyn mallin "Softiesta". Kyseistä vaatekappaletta en ole vielä itse käyttänyt, joten en osaa sitä sen kummempaa sanoa, kuin mitä muistan kuulleeni.

Tuo kyseessä oleva "bivvy"takkihan on siis osa pukua, johon kuuluu samasta materiaalista valmistetut housutkin.
 
No joo kieltämättä omaankn ajatteluun vaikuttaa yhdenmukaisuus bullshit rauhanajan treeneissä. Ne majurit. Paitsi on niissäkin tosi hyviä tyyppejä.

Toisaalta jos softien pukee kenttätakin alle paranee takin veden ja tuulen pitävyys. Mutta ei tuota voi pitää päällä mussään missä pitää liikkua enempi kuin vartiopaikalle...
 
Sain oman softie-takkini. Vähän kulahtanut mutta ehjä. Pakkautuvuus ei ole untuvatakkien luokkaa, mutta mahtuu taiteltuna Miltecin 22-litraisen pikkurepun päälokeroon ja tilaa jäi vielä kalsareillekin. Haiseekin ihan armeijalle tuo takki. :D
 
Back
Top