Syksyllä tulossa uusi " tuhannen ja yhden yön"-tarinoita..
Miten konflikteja ratkaistaan?
Kun terroristit iskevät jossakin
,suomalaisiin tiedotusvälineisiin pyydetään kommentoimaan presidentti
Martti Ahtisaaren perustaman konfliktinratkaisujärjestö
CMI:n suomalais-irakilainen asiantuntija
Hussein al-Taee. Tyylikäs, pukuun sonnustautunut mies tuo viileän analyyttisesti faktat esiin. Hän tuli Suomeen 10-vuotiaana perheensä kanssa irakilaiselta pakolaisleiriltä ja on nyt konfliktinratkaisujärjestö CMI:n rauhanneuvottelija.
Elina kirjoittaa hänestä ja hänen perheestään fiktiivistä romaania, jonka pitäisi ilmestyä ensi vuonna.
– Olen haastatellut hänen äitiään, tätiään ja siskoaan. Kuvaan kirjassa Irakin historiaa ja perheen historiaa sekä Husseinin nykyhetken työtä Irakissa ja Suomessa.
Eräällä kirjaan liittyvällä tapaamisella sushi-baarissa olivat mukana Elinan 5- ja 7-vuotiaat lapset, joita yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat jo kovasti.
He kysyivät Husseinilta, miten niitä konflikteja oikein ratkaistaan? Hussein vastasi: ”Jos
Anna löisi
Iivaria viisi kertaa ja Iivari pienempänä löisi Annaa kerran, kumpikaan ei voita. Konfliktin ratkomisessa pitää muistaa, että kukaan ei koskaan voita, koska voittajaankin sattuu. On aina parempi vaihtoehto selvitä ilman lyömistä.”
– Lapset muistavat sen aina. Se oli nerokkaasti ja lapsentasoisesti selitetty. Hussein laittaa työssään koko persoonansa ja historiansa likoon, mutta toimii samalla hyvin analyyttisesti.
Se on hyvin lähellä Elina Hirvosen omaa missiota:
– Haluan olla rakentamassa maailmaa, jossa ihmisten välinen etäisyys vähenee ja ymmärrys lisääntyy.
Kuka?
Elina Hirvonen
Syntyi vuonna 1975 Helsingissä.
Asuu Helsingissä.
Ammatiltaan kirjailija, toimittaja ja elokuvantekijä.
Kirjoittanut kolme romaania, kaksi lastenkirjaa ja ohjannut dokumenttielokuvia.
Viimeisin lastenkirja Prinsessa Rämäpää julkaistiin syyskuussa.
Perheeseen kuuluvat 7-vuotias tyttö ja 5-vuotias poika sekä mies Ilpo Kiiskinen, joka työskentelee Suomen Punaisen Ristin viestintäjohtajana.
Harrastaa lukupiiriä ja lenkkeilyä.
Haaveilee, että olisi enemmän aikaa vain olla.
Kirjailija, elokuvantekijä Elina Hirvosta on aina kiinnostanut lasten maailma, vaikka hän ei nuorena halunnut omia lapsia. Ajattelevaisesta tytöstä kasvoi taiteilija, jonka työt ovat yhteiskunnallisia ja hiljaisesti kantaa ottavia.
lapsenmaailma.fi
ELINA HIRVONEN
Punainen myrsky
Palkitun tekijän ravisteleva uutuus
Pakahduttava romaani sodan keskellä varttuneesta pojasta, josta kasvaa rauhantekijä.
Punainen myrsky on ajankohtainen taidonnäyte yhdeltä aikamme lahjakkaimmista kirjailijoista.
”Äiti”, sanon, kun myrsky on ohi.”Mitä kulta?””Tietääkö kukaan, että me olemme täällä?””Missä?””Täällä aavikolla. Tällä leirillä.””Miksi sinä sitä mietit?””Jos myrsky vie meidät, tietääkö kukaan, että me olimme olemassa?”
Hassan Wardi syntyy Irakin Najafissa perheeseen, jossa on paljon rakkautta ja suuri salaisuus. Hänen isänsä taistelee Saddam Husseinin hirmuhallintoa vastustavan vastarintaliikkeen joukoissa ja on jatkuvassa hengenvaarassa.
Isä on urhea ja taipumaton, hänen kaltaisensa poika haluisi olla. Hassanin äiti kylvettää lapsiaan rakkaudessa, piirtää selkään kukkien ja perhosten kuvia, laulaa uneen.
Punainen myrsky kertoo yhden irakilaisperheen tarinan sodan jaloista pakolaisleireille ja lopulta Suomen pakkasiin. Elina Hirvonen kirjoittaa säälimättömän rehellisesti maailmasta, jossa lapset tekevät mitä vain saadakseen aikuisen hyväksynnän, maailmasta, joka on meille uutisista tuttu mutta kuitenkin läpeensä vieras.
Romaani perustuu Hussein Al-Taeen lapsuudenperheen tarinoihin.
Kustantaja:
WSOY
Julkaisu:
Syyskuu 2019(Kovakantinen kirja),
Syyskuu 2019(E-kirja / ePub 2),
Syyskuu 2019 (MP3-äänikirja)
www.wsoy.fi