Tarkka-ampujajoukkue Suomessa

Pyydetään tankkimiehiä tai HEKO-miehiä tuomaan patruunat, niin ei tarvi itse edes liikkua. :uzi:
 
Kivääriaseistus on halpaa kuin HK-sininen. Niitä voi ostaa varastoonkin. Ei mulla ole mitään Riihimäkeä vastaan, mutta ei oman aseen valmistaminen ole Suomessakaan kirkossa kuulutettu. Se on yksi Beretta-konsernin päätös, kun sekin takomo saadaan raivata kolmannen sektorin kahvio-kutomo-käyttöön. Nykyisessä talousjärjestelmässä ei kotimainen ole enää sen varmempaa kuin vaikkapa amerikkalainenkaan vaihtoehto.

Tarjouspyynnön/sopimuksen kirjoittaminen on taitolaji. Jos tahtoa on, tarjouspyyntö/sopimus voidaan kirjoittaa niin että vimpaimet tehdään Läyliäisissä ja valmistusaineena on 24 karaatin kulta ja jokainen valmistukseen osallistuva henkilö on vasenkätinen kääpiö. Tai tulee sopimussakko jolla PV ostaa joka taistelijalle henkilökohtaisen helikopterin.

Jos PV ei osaa tätä kirjoittaa sopivasti, minulta saa konsultointiapua 1250 EUR/pvä + alv.

EDIT tämä on vielä sotilasaseiden hankinnassa erityisen helppoa kun aseiden ja a-tarvikkeiden hankinnoissa EU-säännöistä ei tarvitse välittää, eli tarjouspyyntöön ja sopimukseen voi oikeasti kirjoittaa lähes mitä ikinä mieleen juolahtaa.
 
Varmaan keskustelun alustaksi joudut hahmottelemaan oman näkemyksesi. TAjoukkue on taatusti useimmille ressuille varsin tuntematon juttu ihan siitäkin syystä, ettei sellaiseen ole varusmies-reserviläisuransa aikana monikaan törmännyt edes kalvosulkeisissa saati elävässä elämässä. Asia on käsittääkseni tuottanut tuskaa monelle res-ups:llekin, kun harjoituksissa on pitänyt suunnitella TA-elimen käyttämistä parhaalla mahdollisella tavalla. Jos asiasta aiotaan saada paras mahdollinen hyöty, niin se vaatii sovittamista meikäläisen armeijan käyttötapoihin ja toisaalta on pidettävä silmänaloissa tiukasti se, mitä se vastapuoli hommaa ja mikä se on? En heittänyt suun mauksi Maasotakoulua ja sen potentiaalia kehittää ja sovittaa touhu paikoilleen. Kategorinen karttaan sijoittaminen per elin ei merkkaa mitään, pitää osata ammentaa hyödyt täysimääräisinä.

Suomi on hankkiutunut siinä mielessä onnelliseen asemaan, että yhteistyö mm. jenkkien ja brittien kanssa on ei vain mahdollista vaan jopa tarjolla. Tuntuisi hyvin loogiselta hankkia tietotaitoa siitä suunnasta. Ja sieltä sen materiaalinkin saa, kivääreineen ja muine tykötarpeineen.

Panehan oma käsityksesi framille. Porukka syttyy kyllä sen pohjalta vänkyttämään ja vääntämään. :rolleyes:
Eikös noihin maihin toimiteta ne kivääri Suomesta...
 
Tarkka-ampuja hommissa yleensä vain sillä yhdellä laukauksella ja sen maaliballistiikalla on väliä, ei sillä ampuuko se 20 tähdättyä laukausta minuutissa. Puoliautomaattinen .308 ei tässä valossa ole yhtään sen parempi kuin TAK85.
 
Itse ajattelisin, että TSTOS ja HAJP tasolla olisi tarvetta TA-joukkueelle. Koska varmasti kyseisin joukkoyksiköiden vastuualueilla on maastollisesti sellaisia alueita, joissa TA-joukkue antaisi taktista/teknistä lisäarvoa. Ja kyllä TA:n lisääminen aiheuttaisi, jonkinlaista pelotetta vihollisen joukkojen keskuudessa. Joka osittain korvaisi Ottawan sopimuksen myötä kadonnutta miinapelkoa, mitä ei olla kyetty korvaamaan uusilla järjestelmillä.

Onko tällä suunnittelemallasi TA-joukkueella tulenjohtokykyä?
 
Onko tällä suunnittelemallasi TA-joukkueella tulenjohtokykyä?
Tuossa lainaamassasi viestissä on alhaalla maininta liittyen tulenjohtoon.

Eli tulin ajatuksissani siihen tulokseen, että TSTOS tai HAJP:n tulenjohtokyky on jo nyt riittävän hyvällä tasalla. Joten TA-joukkueeseen en varsinaisia TJ-alan ammattilaisia ottanut. Mutta koulutetaanhan nykyään jo jääkäriAUK:ssa TJ-perusteet, joten ei se TUKOMn lähettäminen eteenpäin TA-ryhmän MATI-päätelaitteella ongelma ole.

Jos TJ-henkilöstöä on tarvetta lisätä, niin se pitää tuoda TA-ryhmiin. Koska ryhmät voivat toimia koko TSTOS:n vastuualueella, niin TA-joukkue tasalla ei ole hyötyä TJ-partio/ryhmästä.
 
On TAlla tarkoitus johtaa tulta, vai suorittaa TAn alaista toimintaa joka on 80-90 prosenttisesti puhdasta tiedustelua ja loput sitten sitä itseään? Käsittääksi maailmalla TA voi tilata omaan osoitteeseen iskun, kun näyttää siltä että on aika vetäytyä takavasemmalle vihollisen vyöryttäessä asemia, mutta epäsuoran taikka lentokoneitten ohjastaminen on jätetty aivan muille hepuille.
 
Tarkka-ampuja hommissa yleensä vain sillä yhdellä laukauksella ja sen maaliballistiikalla on väliä, ei sillä ampuuko se 20 tähdättyä laukausta minuutissa. Puoliautomaattinen .308 ei tässä valossa ole yhtään sen parempi kuin TAK85.
Ensinnäkin aiheena on TA-joukkue. Puoliautomaattinen/automaattinen ase jollain 20-30 panoksen lippailla, jolla ampuu käytännössä vihulaisia noin 300 metriin päähän ja 600 metriin kroppaan on hyvä tähystäjille ja johtajille. TAK85 verrattuna etuna voi olla muuten myös pienempi paino ja parempi ergonomia.
Toisekseen jos vain yhdellä laukauksella olisi väliä eikä ammuntaa pitäisi ikinä korjata tai ei olisi monimaali tilanteita niin kaikki TA-kiväärit olisivat lippaattomia jolloin lukkorungosta saa jämäkämmän ja/tai kevyemmän.
 
Otsikon aihetta kommentoidakseni; en ole ihan vakuuttunut siitä että tarkka-ampujatoiminta Suomessa kehittyisi TA joukkue-suuntaan. Oma hatara käsitykseni on, että pikemminkin Suomessa tulee puhua "tukiampujista" jotka on esim taistelupareina sijoitettuna muihin joukkoihin. Koulutusta saatettaisiinkin järjestää joukkue kokonaisuuksina, mutta loppusijoitus olisi varmaankin hajautettuna toimiviin yksiköihin. Eniten käyttöä Suomen maastossa olisikin ilmeisesti 300-800m välille ampuvista tukiampujista. Suomen mittakaavassa näin.

Henkilön hyvä kyky liikkua metsässä ja perheen kanssa tehdyt suunnistukset sekä säännöllinen osallistuminen res. ampumaharjoituksiin voisivat luoda hyvän pohjan tällaiseen tukiampuja-toimintaan. Kyllä siinä 500m taulussakin saa ihan ponnistella osuakseen, osutaan nyt ensin vaikka avattuun vanhaan puhelinluetteloon tuolta matkalta noin harjoituismielessä ja kattellaan sitten vasta lisää pituutta.
Noilla taidoilla viritettyä reserviläistä PV:n olisi aika hyvä nostaa esim sijoittamattomista ressuista. Alkakaahan ukot treenaamaan. Tätä toimintaa kannattaisi PV:kin tukea, niin olis aika hyvin vartioivaa ressua pitkin Suomen niemeä.

Ehkä tuo tarkka-ampuja nimike on liian yleistävä nykyään ja tehtävää pitäisikin tarkastella enemmän DM (designated marksman /tukiampuja) ja tarkka-ampuja (sniper) jaottelulla. Jälkimmäisen valikoiva kohdetarkastelu aina 2000m saakka + mahdollinen materiaalin tuhoaminen ovat melkoisia tehtäviä, että ehkä ei joukkueella toimita ja toteuteta, vaan ovat pienen ryhmän alaa. Korjatkaa jos olen väärässä.


.
 
Itsekin tuosta TJ-joukkueesta pohtinut sitä, että vaikka TJ-joukkuetta ei toteutettaisi varsin, niin tekisi niin, että noi nykyiset Tied yksiköt tekisivät niin, että tiedustelu yksiköt/joukkueet tuottaisivat vuorotellen tiedustelu joukkueen ja tarkka-ampuja joukkueen (tai sitten tied/TarK/Sissi). Mutta en ole sitten varma, että tulisiko tuossa tarkka-ampujien tuotanto liian suureksi suhteessa mahdollisiin tarpeisiin. :p
 
Minusta tuntuu että ta-tuotanto ei ihan heti liian suurta kysyntään verrattuna. Eikös tämä laji ole vielä tänä päivänäkin melko aliarvostettu toiminto, jonka merkitykseen vasta heräillään?
Saadaan varmaan kouluttaa muutama vuosi tehokkaasti muuta asetta kuin rynnäriä, ennenkuin alkaa sijoitukset olemaan täynnä. Näin oletan....
 
Minusta tuntuu että ta-tuotanto ei ihan heti liian suurta kysyntään verrattuna. Eikös tämä laji ole vielä tänä päivänäkin melko aliarvostettu toiminto, jonka merkitykseen vasta heräillään?
Saadaan varmaan kouluttaa muutama vuosi tehokkaasti muuta asetta kuin rynnäriä, ennenkuin alkaa sijoitukset olemaan täynnä. Näin oletan....

Arvaisin että kouluttaminen on hankalaa, kun ryhmät ovat pieniä ja hajanaisia. Jos koulutuksen katsotaan olevan kallista (ammuskulutus, varusteet yleensä), niin tämän kouluttajan toiminta voi olla vaikeaa. Tai näin olettaisin, että pienimmäin varusmieserän kouluttajaksi laitetaan kouluttajista se nuorin ja se joutuu tappelemaan budjetista muiden isompien koulutuserien kanssa.

Lisäksi taistelutekniikan kouluttaminen tarkka-ampujille ja johtajien kouluttaminen siihen miten näiden toiminta yhdistetään muiden toimintaan voi olla vaikeaa. En oikein keksi miten se pitäisi tehdä, muilla kuin simulaattoreilla, mutta niitä ei ole montaa.
 
Kyllä tuota TA toimintaa pitäisi saada kehitettyä enemmän.
Varmaan helpointa olisi suunnata TA toiminta tiedusteluun, missä monesti TA toimiikin ns silmänä.
Uskoisin että jos sotaan jouduttaisiin sekä nykyinen taistelutapa huomioiden TA:sta olisi paljon hyötä jo pelkästään silmänä olemisesta. TA pari kuitenkin saa aika hyvän koulutuksen naamiointiin sekä alueella liikkumiseen paljastamatta itseään.

Välttämättä 3 ukon sijoittaminen TA partioon ei olisi huonompi ratkaisu.
Tuo toiminta on kuitenkin sairaan yksitoikkoista ja jos puhutaan usean vuorokauden tarkkailusta niin jokaisen pitää pystyä lepäämään, sekä jos tehdään partion vaihto se kasvattaa aina selvästi paljastumisen riskiä. Yksi tarkkailee taakse ja loput varsinaista kohdetta. Tarvittaessa jokainen lepää paikallaan muutaman tunnin jos tehtävän kesto on pitkä tällöin yksi seuraa taakse ja toinen vaikkapa tietä missä ei ole liikennettä sillä hetkellä.
 
Jääkö tässä siis lopputulokseksi ehkä, että PV ei jatkossakaan voi satsata tällaiseen pientoimintaan vaan se on pakko "ulkoistaa" ?
Henkilöt koulutetaan reserviläisjärjestöjen kautta, henkilön omalla motivaatiolla tähän nimenomaiseen harjoitteluun on äärimmäisen suuri merkitys.
Tiedot koulutetuista PV saa sitten tarvittaessa ressuilta. Näinkö?
 
Välttämättä 3 ukon sijoittaminen TA partioon ei olisi huonompi ratkaisu.
Tuo toiminta on kuitenkin sairaan yksitoikkoista ja jos puhutaan usean vuorokauden tarkkailusta niin jokaisen pitää pystyä lepäämään, sekä jos tehdään partion vaihto se kasvattaa aina selvästi paljastumisen riskiä. Yksi tarkkailee taakse ja loput varsinaista kohdetta. Tarvittaessa jokainen lepää paikallaan muutaman tunnin jos tehtävän kesto on pitkä tällöin yksi seuraa taakse ja toinen vaikkapa tietä missä ei ole liikennettä sillä hetkellä.

3 äijää olisi minustakin hyvä. Ta ja tähystäjä voivat vuorotella ja pitää kohdealuetta silmällä. Se kolmas ukko on lähes välttämätön turvamiehenä. Ja jos tarkoitus olisi, että vahtia pidetään ympäri vuorokauden, niin sitten saisi olla ainakin toinen partio saatavilla.
 
3 äijää olisi minustakin hyvä. Ta ja tähystäjä voivat vuorotella ja pitää kohdealuetta silmällä. Se kolmas ukko on lähes välttämätön turvamiehenä. Ja jos tarkoitus olisi, että vahtia pidetään ympäri vuorokauden, niin sitten saisi olla ainakin toinen partio saatavilla.
Miksi tuolla pitäisi olla erikseen TA-väkeä? Tuohan on perus tiedusteluryhmän/-joukkueen keissi. Mielestäni timpoille ja sisseille koulutetaan TA-toimintaa sen verran, että tuollainen onnistuu. Meille koulutettiin ainakin ja sanottiin, että jos tehtävä vaatii niin kenelle vaan joukkueesta voi lykätä TA-kiväärin käteen ja homma onnistuu.
 
Luulisin, että tarkka-ampujajoukkuetta käytettäisiin seuraavalla tavalla:
1. se tiedustelee ensin prikaatin etureunasta 10-20km vihollisen syvyyteen, tehtävän kesto 1-2 päivää
2. siirtyy tuottaa tappioita-tehtävään käyttäen kivääreitään ja epäsuoraa tulta, tehtävän kesto 2-5 päivää riippuen alueelle piilotetun materiaalin määrästä
3. palaa omien yhteyteen, huoltaa ja valmistautuu seuraavaan tehtävään.

Ei näitä jätkiä tarvii käyttää staattiseen liikenteen laskentaan. Joukkue olisi erillisjoukkue prikaatin alaisuudessa. Kokoonpano JJ, JVJ, radisti 1 ja 2 sekä kolme suojamiestä, kolme ryhmää, joissa kolme partiota. Kalustona kaikilla johtajilla MATI, radisteilla LV 641 molemmilla, ryhmillä LV 241. Ryhmässä rj-partio eli rj, ryhmän varajohtaja ja viestimies (LV 241), ja kaksi ta-partiota, ampuja, tähystäjä ja suojamies. Ampuja TAK 2000, tähystäjä TAK 85 sekä LV 141 ja suojamiehellä rk ja kessi. Joukkue toimisi ryhmä tai partiokokonaisuuksina laajalla alueella.
 
No ei tuollaisessakaan tehtävässä ole paljon hyötyä käyttää erillistä TA- joukkuetta... Kuitenkin pääasiallinen vaikutuskeino olisi epäsuora, niin ei sillä ole paljon merkitystä tähystetäänkö vihollisen paikka rk tai tarkkuuskivääri kädessä. Alueelle pitäisi valmistella aika monta tuliasemaa, kun parin laukauksen jälkeen pitää vaihtaa asemaa, eikä niillä laukauksilla epäsuoran lisäksi isoja tappioita saisi aikaan.
Tarkka-ampuja on parhaimmillaan puolustustaistelussa valmistelluissa asemissa, joista voi sitten napsia hyökkäävän vihollisen johtajia ja erikoismiehiä.

Edit. Ja edelleenkin, sissi- tai tiedustelujoukkue pystyy tuollaiseen tehtävään, se on vain kalustosta kiinni.
 
Viimeksi muokattu:
Miksi tuolla pitäisi olla erikseen TA-väkeä? Tuohan on perus tiedusteluryhmän/-joukkueen keissi. Mielestäni timpoille ja sisseille koulutetaan TA-toimintaa sen verran, että tuollainen onnistuu. Meille koulutettiin ainakin ja sanottiin, että jos tehtävä vaatii niin kenelle vaan joukkueesta voi lykätä TA-kiväärin käteen ja homma onnistuu.

Koska en puhunut tiedustelu toiminnasta. Tiedustelijat tiedustelevat. Tarkka-ampujat voidaan lähettää vaikka vasta-TA tehtävään kykkimään jossakin omassa sivustassa. Eli pointti oli se, että 3 hengen porukka olisi mielestäni toimiva.
 
No ei tuollaisessakaan tehtävässä ole paljon hyötyä käyttää erillistä TA- joukkuetta... Kuitenkin pääasiallinen vaikutuskeino olisi epäsuora, niin ei sillä ole paljon merkitystä tähystetäänkö vihollisen paikka rk tai tarkkuuskivääri kädessä. Alueelle pitäisi valmistella aika monta tuliasemaa, kun parin laukauksen jälkeen pitää vaihtaa asemaa, eikä niillä laukauksilla epäsuoran lisäksi isoja tappioita saisi aikaan.
Tarkka-ampuja on parhaimmillaan puolustustaistelussa valmistelluissa asemissa, joista voi sitten napsia hyökkäävän vihollisen johtajia ja erikoismiehiä.

Edit. Ja edelleenkin, sissi- tai tiedustelujoukkue pystyy tuollaiseen tehtävään, se on vain kalustosta kiinni.

Joo, tuo kuullostaa enemmän tiedustelijoiden tehtäviltä.
 
Back
Top