Tarkka-ampujan peruskivääri

5,56 Nato eli 5,56x45 (eli .223) kaliberille saa tehtyä:
*normaalin rynnäkkökiväärin
*Dmr kiväärin
*Lintukiväärin
*Tarkka-ampujakiväärin n. 700-800 metriin asti.

Ja noiden välisiä kompromisseja.
Tarkka-ampujakivääri tehdään jyrkällä piipun rihlannousulla ja pitkällä piipulla. Silloin saadaan raskas eli aerodynaaminen pitkä luoti vakautettua. Normi rihlalla ei onnistu raskaiden ampuminen tarkasti ja kauas.
Eli pitää olla kahta eri patruunaa jos tuota kaliberia on ta ja rk käytössä.
 
Viimeksi muokattu:
Se varmasti enemmän hämää kuin auttaa noille pidemmille matkoille ja mitä laadukkaalla itselataavalla .223 aseella pitkällä radalla käynyt niin pelkkä kiikari(missä ennakkoapuviivat) päivänvalossa antaa kaiken infon mitä tarvitaan osumiseen reippaallakin tahdilla. Luodiksi kannattaa valita painavamman pään vaihtoehtoja, esim 69gr jos piipun nousu ei riitä painavimmille 77gr-> vaihtoehdoille perus urheiluammunta 50-55gr sijaan. Erittäin mukavaa ja opettavaista puuhaa käydä vaikka puolenkilsan radallakin moisella!
Miten muuten tuollainen raskaampi luoti vaikuttaa latauspituuteen? Kun muistelen että ainakin arskassa lipas rajoittaa sitä kohtuullisesti jopa valmistaja kohtaisesti.
 
Miten muuten tuollainen raskaampi luoti vaikuttaa latauspituuteen? Kun muistelen että ainakin arskassa lipas rajoittaa sitä kohtuullisesti jopa valmistaja kohtaisesti.
Käytännössä ei vaikuta. 5,56 on sen verran standardoitu, että luodin kärjen muoto on melkeinpä vakio ja painon kasvaessa lähinnä luodin tasapaksu osa pitenee. Tämä tietenkin vaikuttaa hylsyn vapaaseen tilavuuteen, mutta hylsy on tarpeeksi iso ettei tälläkään ole kovin merkittävää vaikutusta n. 80-85 grainiin asti.
 
Käytännössä ei vaikuta. 5,56 on sen verran standardoitu, että luodin kärjen muoto on melkeinpä vakio ja painon kasvaessa lähinnä luodin tasapaksu osa pitenee. Tämä tietenkin vaikuttaa hylsyn vapaaseen tilavuuteen, mutta hylsy on tarpeeksi iso ettei tälläkään ole kovin merkittävää vaikutusta n. 80-85 grainiin asti.
Ei lisättävää. Oikealla ruudilla hylsyssä hyvin tilaa ja omana mielipiteenäni, ei kiveenhakattuna totuutena on että tuon tyyppisessä aseessa ei järkevää tehdä mitään ybermaksimimittaisia omia latauksia vaan sellaisissa järkimitoissa olevaa laatupaukkua tekee mikä ei riskeeraa luotettavuutta saa ihan varmasti riittävän suorituskyvyn mitä 5.56 koon luodilla sotilaallisen kokoiseen maaliin tarvitsee.

Arskassa lippaina itsellä on H&K high reability 30ptr teräslippaita jotka taitaa sallia keskimääräistä helpommin latauspituutta, tämä voi selittää miksi en pidä arskaa erityisen ahtaana tässä asiassa.
 
Arskassa lippaina itsellä on H&K high reability 30ptr teräslippaita jotka taitaa sallia keskimääräistä helpommin latauspituutta, tämä voi selittää miksi en pidä arskaa erityisen ahtaana tässä asiassa.
Itse lähinnä ajoin takaa näitä komposiitti lippaita jossa seinämävahvuus voi syödä tilavuutta ainakin lipakuilun kohdalta.
 
IWI_Israel_Weapon_Industry_launches_Ace_Sniper_Semi-Automatic_Rifle_1.jpg


IWI_Israel_Weapon_Industry_launches_Ace_Sniper_Semi-Automatic_Rifle_2.jpg


Iippojen uusi 308, 23 tuuman vapaasti kelluvalla piippulla, 1:9.5 kierteellä, 20 ammuksen MIL STD lippaalla, "monoliittinen yläkerta," ambi hallintalaitteet, mutta säädettävä kaasu puuttuu
 

Testi suoritettiin 65gr 5.45x39 ammuksilla, optiikan ollessa 3x suurennuksen ja hologrammin varassa. Tuulinen päivä. 300 metrin jälkeen rupesi tekemään tiukkaa. Pistän sen kevyen luodin piikkiin. Pitkälle matkalle se on hieman meh ja parempaa kaipaisi. Kuten Henry sanoo, "hologrammi antaa kaksi pistettä ampujalla, 3x suurentajan sen kanssa on parempi kuin ilman," 500 metrin rajalle asti. Kuitenkin moderni optiikka kuten esim AGOC olisi parempi kuin tuo kompinaatio.

Heidän mielestään tukki on suurin heikkous tuossa kokonaisuudessa ja Henry toivoo että hänellä olisi poskipakka käytössä. Kuitenkin se muuttaisi aseen perinnettä enemmän länsimaiseen ideologiaan, ja se ei ole hyvästä, koska sen genetiikka on 70-luvun desingissa. Joten tuunauksella he saivat 3 MOAn aseesta 2 MOAn aseeksi.

DMR käyttöön siitä ei ole vaikka aseen kannelle laittaisi kalliimpaa optiikkaa. Ja he nostavat Ukrainan konfliktin esille 25 minuutin kohdalla.
 
KAC's website says that the default M110A2 configuration weighs in at 10.5 pounds, but this would appear to reflect a rifle without various accessories, such as a scope, or a loaded magazine. The Army's M110A1, based on the HK417, weighs around 10.8 pounds with no accessories and an empty magazine, but this grows to 13.7 pounds when it is in its fully-loaded operational configuration.

KAC's M110A2 sports a floating barrel and is between 39.75 inches and 43.5 inches long, depending on the configuration of its collapsible stock. Fitted with a 20-inch match barrel, the A2 version of the weapon is “purpose-built to provide precision fire on point targets past 1,000 meters,” according to the company. The A2 features an ambidextrous bolt release, selector, and magazine release, which offers left-handed shooters the same ergonomic advantages inherent to AR-15-based controls.

Knights spent time last week at Fort Benning supporting the event, but it is unclear if Ranger regiments have any intention to field the A2 version of its rifle. KAC provided the Army's SASS rifles from 2007 to 2013. It then notably lost to H&K in a competition to field the M110A1 Squad Designated Marksman Rifle (SDMR), which beat out both KAC and Fabrique Nationale to win the $44.5 million contract for at least 3,643 Compact Semi-Automatic Sniper System (CSASS) rifles. As we mentioned earlier, H&K won with a derivative of its HK417. The German-headquartered firm also makes the HK417's popular cousin, the HK416, which is used by the German Army, U.S. Joint Special Operations Command personnel, and the United States Marine Corps. The HK416 fires the 5.56X54 mm cartridge while the HK417 fires the larger 7.62X51 mm round.

The Knight's A2 version retains the barrel length of its predecessor but has a more efficient gas system, upgraded integral suppressor, and a longer, 12-inch handguard to accommodate more accessories.

“With all the new gadgets and gizmos — thermals and night vision — they were running out of space on the old handguard,” Hess said.
 
Jätän tänne,

7mm-prc-2.jpg

7 mm luoti, 1:8 kierteellä, 2900 ft/s

So what is 7mm PRC? The SAAMI spec sheet shows us that this certification calls for a 180-grain bullet traveling at 2,950 feet per second. For many hunters out there, this strikes the perfect balance between bullet weight, velocity, and trajectory when paired with high ballistic coefficient bullets. The spec sheet also provided information about the cartridge’s maximum effective range and when comparing it to other cartridges like 6.5 PRC, 7mm Mag, .300 Win Mag, and .308 Winchester, the 7mm PRC has the greatest max effective range at 910-yards versus 6.5 PRC’s 686-yards and 300 Win Mag’s 561-yards (these ranges are determined when the bullet drops below 2,000 fps). Drop at 400-yards is similarly impressive and achieves only an 18.9″ drop at that range compared to .300 Win Mag which has about 26-inches of drop at the same range.

 

In this episode of TFBTV, Hop tries to get a read on the Springfield Armory Saint Victor in .308 Winchester. Springfield’s big bore AR is one of the lightest factory AR-10/LR-308 pattern rifles on the market, but some sacrifices had to be made to get it below 8 lbs. A strange combination of features makes it hard to tell what the Saint Victor .308 is best suited for. Hunting rifle? DMR? Or is it a throwback to the battle rifles of the Cold War period?
 
Me RUK:ssa testattiin ihan perus RK:lla avoilla ampua 300m matkalle. Kyllä osuminen siltä matkalta oli enempi vähempi sattumanvaraista kaikilta ampujilta siihen "isoon intin 1-10pist ratatauluun" vaikka porukassa oli ihan ok ampujiakin varusjantteriksi. Sanoisin että 300m osuminen RK:lla avotähtäimellä esim A4-kokoiseen maaliin on enemmän teoriaa kuin käytäntöä normaali ressun käsissä, mahdollista muttei kovinkaan varmaa. Toki kyllä siellä vastapuolen päädyssä menee munat todella tiukasti turpeeseen vaikka vähän huonompikin ampuja tuolta matkalta avotähtäin RK:lla somottaa. Sama porukka RUK:ssa samana päivänä napsi TaKi-85:lla oikein näppäriä osumia tuolta matkalta. Parhaat kasat 3lks TaKilla mahtui kahden euron kolikon alle tuolla matkalla vielä. Kyseinen ratapäivä oli monelle upseerioppilaalle joilla ei aiempaa ampumakokemusta aika silmät avaava "ylivoimaisen RK:n" ja optiikalla varustetun kiväärin välillä mitä juteltiin.

Hivenen suurentavalla optiikalla, varsinkin sellaisella jossa olisi valmiit ennakkopisteet käytettävälle patruunalle (esim joku ACOG-tyyppinen ratkaisu) ei tuolla matkalla osuminen taas ole mitenkään mahdotonta RK-alustalla perusteet osaavalle ampujalle. Asehan on itsessään hyvin tarkka.
Vanha postaus, mutta rupesi niin paljon sylettämään, että joudiun ihan asioikseni tekemään tunnukset, että pääsin kommentoimaan.

Ensinnäkin, miten voi olla mahdollista, että RUKssa on upseerioppilaita, joilla ei kokemusta ampumisesta? Eli mitä on touhuttu P kauden kaikkien ammuntaharjoitusten aikana, tai AUK1 vastaavissa? Ja miten niin testasitte avoimilla ampumista 300m matkalle RKlla? Meidän aikaan ammuttiin, sekä P kaudella, että johtajakoulutuskaudella, kuten myös uusien mosien kanssa koko vuoden ympäri perus ammuntaa välillä 50-300m ampumaradoilla ja kovissa TSt harjoituksissa janttereita aina 450-500m asti, ja juuri ammuin 15 vuoden reservissäolon jälkeen ekaa kertaa 62lla(tosin 95, oli palvelusaseeni ja 62 vain RUKssa), niin ensimmäinen 10laukauksen sarja 150m 15cm kasassa. Eli 300m kasan koko olisi ollut noin 30cm luokkaa. Enkä todellakaan ole mikään normia kummoisempi ampuja.
 
Jonkin verran tuosta RK62:sta. 1985 tuollaisen sain käsiini (numeron muistan vieläkin) ja ammunnat alkoivat. Ekoissa ammunnoissa missä harjoiteltiin lähinnä tähtäinten säätöä ja totuteltiin rekyyliin, hoksasin että nyt ei osu. Syynä oli piippu, jonka sain kun sainkin vaihdatettua tehdasuuteen. Sitten lähdettiinkin ampumaan luokkia, tai mikä se termi onkin. Kohdistuksissa uudella piipulla teki kahta kasaa !! Kannen takasalvan reikä oli vähän väljä ja lehmännahka-ammunnat onnistui kun laukauksen jälkeen painoi kannen takaisin toiseen laitaan. Sitten keksin laittaa puulastun jonnekin väliin ja kyllä sillä loput ammunnat hoiti. 3 ratakäynnillä 3 valiota.

En tiedä tarkoittiko MeriTJ avotähtäimillä sitä oliko takana reikä vai hahlo. Itelle hahlo on avo, ja reikä on diopteri. 300m avotähtäimillä niin että hahlo päällä ja A4. Perusampujalta ei tosiaan onnistu kuin sattumalta. Reijän kanssa kokeneelle ampujalle ei isokaan homma jos ase on kunnossa. En osaa arvioida miten perusampujalta sujuisi.

Kun aletaan vertailemaan jonkin kiväärin tarkkuutta tai ampujan taitoja, on huomioitava on se miten satunnaisilla ampujilla kroppa reagoi rekyyliin ja ääneen. Henkilökohtainen ominaisuus tuokin. Itselle tuli pakollinen parin vuoden tauko ja kun menin radalle niin en osunut oikein mihinkään. Tauon jälkeen piti ampua penkkaan varmaan 300 lks ennen kuin kroppa lopetti reagoimasta haittaavasti. Kyseessä n. 3000 J lataus 5 kg kokoonpanolla, joka ei pitäisi olla edes paha.
 
Vanha postaus, mutta rupesi niin paljon sylettämään, että joudiun ihan asioikseni tekemään tunnukset, että pääsin kommentoimaan.

Ensinnäkin, miten voi olla mahdollista, että RUKssa on upseerioppilaita, joilla ei kokemusta ampumisesta? Eli mitä on touhuttu P kauden kaikkien ammuntaharjoitusten aikana, tai AUK1 vastaavissa? Ja miten niin testasitte avoimilla ampumista 300m matkalle RKlla? Meidän aikaan ammuttiin, sekä P kaudella, että johtajakoulutuskaudella, kuten myös uusien mosien kanssa koko vuoden ympäri perus ammuntaa välillä 50-300m ampumaradoilla ja kovissa TSt harjoituksissa janttereita aina 450-500m asti, ja juuri ammuin 15 vuoden reservissäolon jälkeen ekaa kertaa 62lla(tosin 95, oli palvelusaseeni ja 62 vain RUKssa), niin ensimmäinen 10laukauksen sarja 150m 15cm kasassa. Eli 300m kasan koko olisi ollut noin 30cm luokkaa. Enkä todellakaan ole mikään normia kummoisempi ampuja.
Se että on ampunut vaikka 200lks P-kaudella tai AUK:ssa ei tee vielä kokenutta ampujaa ja kyseinen henkilö on käytännössä ihan alkutaipaleella. Syleskele ihan rauhassa.
 
Se että on ampunut vaikka 200lks P-kaudella tai AUK:ssa ei tee vielä kokenutta ampujaa ja kyseinen henkilö on käytännössä ihan alkutaipaleella
1990-luvun lamavuosina asepalveluksessa ammuttiin alokas-aikana ehkä noin 60 laukausta rk:lla. Ei sillä ammunnan määrällä paljoa oppinut. Kyllähän ne laukaukset tauluun sai jonkinlaiseen kasaan, mutta olisivat voineet antaa ampua enemmän vaikka omalla kustannuksella kun ei silloin ammuntaan ollut valtiolla rahaa enempää laittaa. Suomi-konepistoolilla sai sitten ampua kerran ihan kunnolla, eli puoli tuntia aikaa ja se ammusmäärä kun ehti lipastaa ja sarjalla ampua. No tietenkin ne aseet olivat Jatkosodan aikaisia niin kuin patruunatkin.
 
1990-luvun lamavuosina asepalveluksessa ammuttiin alokas-aikana ehkä noin 60 laukausta rk:lla. Ei sillä ammunnan määrällä paljoa oppinut. Kyllähän ne laukaukset tauluun sai jonkinlaiseen kasaan, mutta olisivat voineet antaa ampua enemmän vaikka omalla kustannuksella kun ei silloin ammuntaan ollut valtiolla rahaa enempää laittaa. Suomi-konepistoolilla sai sitten ampua kerran ihan kunnolla, eli puoli tuntia aikaa ja se ammusmäärä kun ehti lipastaa ja sarjalla ampua. No tietenkin ne aseet olivat Jatkosodan aikaisia niin kuin patruunatkin.
Meillä oli RUK:ssa onneksi käytetty varoja ammuntaan enemmän kuin olisi ollut normaalitaso 2000-luvun alussa. Surkean vähän oli yleisesti varusmiesten laukausmäärät vielä tuolloinkin. Viime viikolla seurailin parin vuoden sisään kotiutuneiden nuorempien reserviläisten tekemistä sotaharjoituksissa ja kyllä huomasi tekemisen tasosta että heillä isompi laukausmäärä & uudistunut ampumakoulutus todellakin tuottanut hedelmää. Ei ollut ennen kaikki paremmin! :)
 
Se että on ampunut vaikka 200lks P-kaudella tai AUK:ssa ei tee vielä kokenutta ampujaa ja kyseinen henkilö on käytännössä ihan alkutaipaleella. Syleskele ihan rauhassa.
"Kyseinen ratapäivä oli monelle upseerioppilaalle joilla ei aiempaa ampumakokemusta aika silmät avaava "ylivoimaisen RK:n" ja optiikalla varustetun kiväärin välillä mitä juteltiin."

Luetun ymmärtäminen;)

Eli missään vaiheessa, ei ole puhuttu kokeneesta ampujasta.
Otin kantaa tuohon postaukseen, että pitäisikö purematta niellä, että on mahdollista, jotta RUK kurssilla on monia upseerioppilaita, joilla ei aiempaa ampumakokemusta?
Joko trolli, tai paskapuhetta, tai kirjoittaja ei ole itse ymmärtänyt, että kuinka tärkeää täsmällinen asioista kertominen on, jotta vältytään väärinkäsityksiltä jatkossa.
Haluan uskoa mihin tahansa edelliseen mielummin, kuin kerrottuun, eli "...monelle upseerioppilaalle joilla ei aimpaa ampumakokemusta..."
 
"Kyseinen ratapäivä oli monelle upseerioppilaalle joilla ei aiempaa ampumakokemusta aika silmät avaava "ylivoimaisen RK:n" ja optiikalla varustetun kiväärin välillä mitä juteltiin."

Luetun ymmärtäminen;)

Eli missään vaiheessa, ei ole puhuttu kokeneesta ampujasta.
Otin kantaa tuohon postaukseen, että pitäisikö purematta niellä, että on mahdollista, jotta RUK kurssilla on monia upseerioppilaita, joilla ei aiempaa ampumakokemusta?
Joko trolli, tai paskapuhetta, tai kirjoittaja ei ole itse ymmärtänyt, että kuinka tärkeää täsmällinen asioista kertominen on, jotta vältytään väärinkäsityksiltä jatkossa.
Haluan uskoa mihin tahansa edelliseen mielummin, kuin kerrottuun, eli "...monelle upseerioppilaalle joilla ei aimpaa ampumakokemusta..."
Oli varmaankin kaikille muille kuin sinulle selvää että meritj tarkoitti ampumakokemusta ennen inttiä
 
Back
Top