Tuo yli 300m ratojen puute oli jo varusmiespalveluksen aikana ilmeinen. Pääasiassa juuri nuo suuremmat kovapanosharjoitusalueet, joissa harjoitellaan raskailla tai järkätään taisteluammuntoja olivat ainoat jotka tarjosi puitteet ampua pitkälle. Eniten ammuttiin kuitenkin 300 metrin ratoja, kun joka varuskunnan vieressä ei niitä isompia harjoitusalueita ole koville.
Tämä myös osittain tappoi vähän oman kiinnostuksen ylläpitää taitoja ja nähdä vaivaa hankkia lupia ja kunnon kivääriä, koska edes 300 metrin radalle pääseminen helposti ei ollut itsestäänselvyys. Oikeastaan ilman seuraa mikään 300m rata ei ollut helposti saavutettavissa säännöllisesti, jos haluaisi käydä vaikka viisi kolmen panoksen kasaa ampumassa viikonloppuisin eri asennoissa ja olosuhteissa läpi vuoden. Komppanian kantahenkilökuntaan kuulunut ei siivilin pääsemisen jälkeen vastannut edes mailiin, vaikka kuului paikalliseen ampumaseuraan.
Toki tässäkin auttaa, jos tuntee metsänomistajia tai maajusseja. Laillisestihan saa kai nykyäänkin vielä ampua heti taajaman ulkopuolelle astuttua maanomistajan luvalla, kunhan se on turvallista ja siitä ei muodostu haittaa ympäristölle. PK-seudulla tai missään suuremmassa kaupungissa se kuitenkin silti tarkoittaa jonkinmoista ajomatkaa. En muista oliko tässä vielä metsästysperuste oltava harjoittelulle, mutta metsästyskortti ja latvalinnustus on hyvä syy myös hakea kaupasta kivääri. Varsinkin jos ottaa haulikolla vähän näyttöjä harrastuneisuudesta alle.
Surullisinta ehkä on, että kaikkia TA-ukkoja ei edes kerratta koskaan. Muistelisin, että laitoin tuosta aikoinaan palautettakin, että miksi koulutetaan erikoisosaamista, jota ei voi ylläpitää helposti siviilissä, eikä järjestetä sitten vaikka kohdennettuja kertauksia, mitkä olisivat käytännössä vaikka päivä TA-toiminnan ja varusteiden huollon kertaamista ja pari ratapäivää. Ehkä nyt Ukrainan sodan myötä tuokin asia muuttuu ja uudet TA-ukot pääsisivät vähintää 2 kertaa vuodessa radalle kertaamaan valtion piikkiin + harjoituksiin muutaman vuoden välein treenaamaan käytännön toimintaa, vaikka sekin on aivan liian vähän.