Asiantuntija: Terrorismi kiihtyy entisestään - Euroopassa aineksia jopa sissisotaan
Tiistai 23.5.2017 klo 15.33
Al-Nurin moskeija on yksi Mosulin taistelun symboleista. Isisin johtaja al-Baghdadi julisti kalifaatin vuonna 2014 moskeijassa. Irakin joukot valtasivat moskeijan Isisiltä tänä keväänä. (AOP)
Pitkän sotilasuran ensin Australian armeijassa ja sittemmin uran Yhdysvaltain hallinnossa terrorismin vastaisessa työssä tehnyt vanhempi tutkija
David Kilcullen the New America Foundationista arvioi, että väkivalta ja sota jatkuvat sen jälkeen, kun terroristijärjestö Isis on lyöty Irakissa ja Syyriassa.
- Tulemme näkemään vakavia väkivaltaisuuksia eri puolilla Irakia Isisin romahtamisen jälkeen. Tämä on jo nähty muun muassa Bagdadissa ja Kirkukissa. Taistelut tulevat mitä todennäköisimmin leviämään muihin kaupunkeihin, Kilcullen sanoo.
Hän arvioi, että esimerkiksi Etelä-Irakissa ja Bagdadissa ongelmia tulevat aiheuttamaan Mosulin alueelta palaavat shiiamilitiajoukot.
- Rikollisuus tulee lisääntymään, samoin sosiaaliset ongelmat. Läsnä tulee olemaan runsaasti aseistettuja miehiä, joilla ei ole järkevää tekemistä.
Sen sijaan esimerkiksi Kirkukin alueella väkivallan uhka ja todennäköisyys ovat selkeämmin nähtävissä.
- Alueella tilanne tulee kärjistymään sekä sunnien ja shiiojen välillä mutta myös arabien ja kurdien välillä. Etelämpänä ongelmat tulevat todennäköisesti liittymään lisääntyvään rikollistoimintaan.
Hän myös arvioi, että sunnimuslimialueilla kuten Mosulissa ja Tal Afarissa tulee tapahtumaa yhä enemmän etnisiä puhdistuksia. Puhdistusten takana ovat shiiamilitiaryhmittymät.
- Tämä saattaa johtaa siviilien pakenemiseen alueelta. Toisaalta arvelen, että ne jotka ovat voineet alueelta paeta, ovat sen jo tehneet.
Kilcullen jatkaa, että monet ovat paenneet maan sisäisesti eri puolille Irakia, eivät Eurooppaan.
Taistelu Isisiä vastaan on useiden eri asiantuntijoiden mukaan ohitse 2-3 kuukauden kuluessa. (EPA)
Terroriuhka nousee
Kilcullen näkee, että terroriuhka nousee Euroopassa, kun Isisin kalifaatti romahtaa.
- Tulossa on epävakaita aikoja. Kalifaatin romahtamisen jälkeen tapahtuu täysin päinvastaista kuin rauha, hän arvioi.
Ongelmia tulevat aiheuttamaan muun muassa kotimaihinsa palaavat Isisin taistelijat, Lähi-idässä valtaa tavoittelevat muut radikaaliryhmittymät sekä alueen sekavaa tilannetta ennestään sekoittavat ulkovallat kuten Venäjä ja Iran.
Yhtenä Isisin "perillisenä" Kilcullen mainitsee pääasiassa Syyriasta käsin toimivan al-Nusra-rintaman. Hän pitää al-Nusraa jopa Isisiä vaarallisempana.
- Se on Isisin moderni vaihtoehto ja tällä hetkellä parhaiten sotilaallisesti toimiva ryhmä.
- Lisäksi sillä on yhteistä rajaa Nato-maan eli Turkin kanssa.
Liikehdintää Euroopassa
Kapinallisliikehdinnän Euroopassa Kilcullen näkee herätyksenä huomaamaan todellisen ongelman, Isisin romahtamisen mukanaan tuomat uhat.
- Noin 500 Syyriassa sotilaallisesti koulutettua taistelijaa on Länsi-Euroopassa, hän sanoo.
- Nyt puhutaan perusaineksista, jopa sissisodan aineksista Euroopassa.
Esimerkkeinä liikehdinnästä hän mainitsee Ranskan, Belgian, Italian, Espanjan ja Pohjoismaat.
Merkittävänä uhkana Kilcullen nostaa esiin ad hoc-terrorismin, jollaisia Eurooppaan kohdistuneet terrori-iskut ovat pääasiassa olleet.
- Veitsi- ja autohyökkäykset, yksittäiset liikkuvat hyökkäykset aseen kanssa, alueiden haltuunotot kuten Pariisin Bataclanissa sekä hyökkäykset infraan kuten lentokentille ja rautatieasemille Brysselin tapaan.
Hän arvioi, että Euroopassa tullaan näkemään myös jonkinlaisia sissioperaatioita.
Linkki:
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201705232200147032_ul.shtml