Seitsemän SPR:n työntekijää avustaa leirillä, jossa on myös suomalaisia ”Isis-vaimoja” ja heidän lapsiaan – ”Olosuhteet eivät ole tarpeeksi hyvät”
Al-Holin leirin yksi vitsaus on tarttuvat taudit, kuten ripuli ja kuume. Ne seuraavat aina, kun ihmisiä on pakattu pienelle leirille. Kuvassa naisia kävelee al-Holin leirillä huhtikuussa. (KUVA: ALI HASHISHO / REUTERS)
Julkaistu: 26.6. 6:05
Leirillä ei ole tarpeeksi vettä, ruokaa tai telttoja.
Suomen Punainen Risti (SPR) on lähettänyt yhteensä seitsemän työntekijää Syyrian al-Holin pakolaisleirille. Suomalaiset työskentelevät paikalle perustetussa kenttäsairaalassa lääkäreinä, sairaanhoitajina, tekniikassa ja hallinnossa.
Al-Holin leiri on tullut tunnetuksi, koska siellä majailee myös suomalaisia niin sanottuja Isis-vaimoja ja heidän lapsiaan.
Olot leirillä ovat hyvin karut, kertoo SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja
Kalle Löövi. Leirillä asuu yli 70 000 ihmistä, joista 90 prosenttia on naisia ja lapsia.
Leirillä on todella kuuma. Alueelle odotetaan lähipäivinä yli 40 asteen lämpötiloja.
– Olosuhteet eivät ole tarpeeksi hyvät, etenkin kun siellä on paljon lapsia joukossa. Sinne on pyritty toimittamaan vettä, telttoja ja ruokaa, mutta niitä ei ole riittävästi, Löövi kertoo.
SPR:n kenttäsairaala perusettiin paikalle toukokuun lopussa. Silloin aluetta haittasivat muun muassa tulvat, nyt yli 40 asteen kohoavat lämpötilat.(KUVA: AHMED MARDNLI / ALL OVER PRESS / EPA-PHOTO)
Kenttäsairaala toimitettiin alueelle kansainvälisen Punaisen Ristin pyynnöstä. Maailman maista kuitenkin vain Suomella, Norjalla, Saksalla ja Kanadalla on tällaisia sairaaloita. Kun kenttäsairaala lähetettiin kesän alussa al-Holiin, se oli jo toinen SPR:n lähettämä kenttäsairaala tänä vuonna. Ensimmäinen meni Mosambikiin.
Al-Holin sairaala laitettiin pystyyn yhdessä Norjan kanssa. SPR lähetti toukokuussa rekkalastillisen sairaalan varusteita Osloon, josta Norjan Punainen Risti lennätti yhteisen kenttäsairaalan Syyriaan.
– Meidän kapasiteetti ei riitä siihen, että me lähettäisimme jatkuvasti kenttäsairaaloita maailmalle. Silloin näistä tulee monikansallisia projekteja. Al-Holin sairaalassa on ollut työntekijöitä noin kuudesta maasta, Löövi selostaa.
Sairaalalla on pienen aluesairaalan kyky. Siellä on tällä hetkellä 30 potilaspaikkaa, päivystysosasto, leikkaussali, vuodeosasto ja laboratorio. Sairaalan tehtävä on hoitaa sairaita ja sodassa haavoittuneita sekä esimerkiksi vaikeita synnytyksiä.
90 prosenttia al-Holin leirin väestä on naisia ja lapsia.(KUVA: AHMED MARDNLI / ALL OVER PRESS / EPA-PHOTO)
Kenttäsairaalan pyörittäminen ei ole ongelmatonta, koska olosuhteet eivät ole hyvät. Löövin mukaan sairaalaa ei pystytä pyörittämään tehokkaasti 24/7, muun muassa siksi, etteivät potilaat pysty liikkumaan sairaalaan öisin.
Alun alkaen kenttäsairaalan piti toimia alueella neljä kuukautta, mutta jo nyt tiedetään, että se saa jatkoa.
– Tällä hetkellä selvitetään, kuinka pitkän aikaa se lopulta joutuu siellä olemaan.
Isisin taistelijoiden vaimoja pakkaamassa tavaroitaan kesäkuun alussa.(KUVA: AHMED MARDNLI / ALL OVER PRESS / EPA-PHOTO)
LEIRIN kantokyky on ylitetty jo kauan sitten. Vuoden alussa sinne tuli lyhyen ajan sisällä lähes 50 000 ihmistä lisää.
– Pitäisi olla hirveän paljon aikaa rakentaa etukäteen, että sellaiset määrät voitaisiin ottaa hyvin mukaan.
74 000 ihmisen leiri on tavattoman suuri. Se vastaa isohkoa suomalaista kaupunkia. Kyse ei kuitenkaan ole varsinaisesta megaleiristä. Viime vuonna SPR pyöritti kenttäsairaalaa miljoonan ihmisen leirillä Bangladeshissa.
Väkeä al-Holiin ei juuri nyt tule alueelle lisää, mutta sen tulevaisuus on auki.
– Taistelut eivät ole vielä loppu koko Syyrian alueella. Sen jälkeen on hyvinkin monimutkainen tilanne, kun mukana on näitä niin sanottuja vierastaistelijoita, joiden perheenjäseniä on ollut sillä alueella. Millä tavalla ne ihmiset saadaan sieltä alueelta pois, siitähän tässä on kyse.
Leirillä ei ole tarpeeksi vettä, ruokaa tai telttoja.
www.is.fi