Kosti Heiskanen on esiintynyt viime kuukausina paljon Venäjän mediassa. Janus Putkonen ja Johan Bäckman tekevät ahkerasti Youtube-videoita.
VENÄJÄN mediassa suomalaisten ystävyysmatkasta syntyi kuva, joka sopii hyvin Venäjän viimeaikaiseen propagandaan.
Matkasta uutisoivat useat viestimet, etenkin Pietarin paikallismediat. Uutisia myös jaettiin esimerkiksi Facebookia vastaavan venäläisen VKontakte-palvelun joissakin ryhmissä.
Argumenty i Fakty -lehden 29. lokakuuta julkaisemassa haastattelussa Kosti Heiskanen kertoi Suomesta näin: ”Monet ovat jo harkinneet muuttavansa Venäjälle pakolaisiksi, koska he eivät voi enää elää russofobian kyllästämässä maassa.”
Ystävyysmatkan huomioi myös Nevskie Novosti -verkkolehti. Lehden taustavoima on liikemies
Jevgeni Prigožin. Hän on ”Putinin kokiksi” kutsuttu Wagnerin palkka-armeijan johtaja.
Nevskie Novosti julkaisi 25. lokakuuta jutun, joka kertoi suomalaisen turistiryhmän selättäneen rajabyrokratian ja tuoneen humanitaarista apua Venäjälle. ”He pyrkivät näyttämään suomalaisille poliitikoille, että suomalaiset eivät halua katkaista siteitä venäläisiin”, Nevskie Novosti totesi.
Lehti myös siteerasi joitakin matkalla olleita suomalaisia. Yksi heistä oli
Veijo Murtomäki, joka on Sibelius-Akatemian musiikinhistorian, sävellyksen ja musiikinteorian emeritusprofessori. Murtomäki on aiemmin, ennen Venäjän helmikuista hyökkäystä Ukrainaan, kirjoittanut avustajana musiikkiarvosteluita Helsingin Sanomiin.
Murtomäki väitti Nevskie Novostin jutussa, että Suomen johto pyrkii katkaisemaan kaikki siteet Venäjään, mikä hänen mielestään on ”täyttä hulluutta”. ”Valitettavasti elämme nyt käytännössä fasistisessa valtiossa, jossa hallitus tekee kaikkensa ihmisiä vastaan”, Murtomäki sanoo lehdessä.
HS:lle Murtomäki kertoo matkan jälkeen, että Nevskie Novosti siteerasi häntä oikein. Hän on kuitenkin tuohtunut siitä, ettei toimittaja kertonut käyttävänsä vapaamuotoista ja salaa nauhoitettua keskustelua lehtijutussa.
Murtomäki väittää, että Suomen valtiota ja mediaa ohjaa Yhdysvaltain ja kansainvälisten konsortioiden levittämä propaganda. Siksi hänen mukaansa esiin eivät pääse poikkeavat näkemykset, kuten se, että Venäjä ei ole hyökkääjä tai sodan aloittaja, vaan se puolustautuu rajoilleen etenevää Natoa vastaan.
Onko Venäjä siis uhri eikä hyökkääjä?
”Tätä asiaa on rummutettu yli puoli vuotta, ja kaikista suomalaisista on tullut aivopesun uhreja. Tämä on USA:n masinoima juttu, koska USA haluaa Venäjän luonnonvarat haltuunsa”, Murtomäki sanoo.
Ystävyysmatka Pietariin oli Murtomäen mielestä muuta kuin oli mainostettu. Erityisen älytön oli hänen mielestään ajatus viedä avustuskuorma venäläiseen sotasairaalaan.
”En tule olemaan enää missään tekemisissä Kostin tai Januksen tai Fennomaan kanssa. Siinä toiminnassa ei ole järjen häivähdystäkään.”
Pietarilaislehti Nevskie Novostin haastattelemaksi päätyi myös lahtelainen
Sirpa Tammivirta. Hän sanoi lehdessä: ”Hallituksemme on sytyttänyt russofobian tulen ja tottelee kaikessa Ukrainan Suomen-suurlähettilästä
Olga Dibrovaa.”
Tammivirran mukaan hänen tukensa Venäjän hallitukselle on saanut aikaan sen, että jotkut sukulaiset ovat kääntäneet hänelle selkänsä. ”Mutta kaikista hulluista suomalaisista huolimatta ostin Z-merkillä varustetun t-paidan”, Tammivirta sanoi lehdessä.
Kremlin lanseeraamaa Z-symbolia käytetään ilmaisemaan tukea hyökkäyssodalle Ukrainaan. Tammivirran mukaan symboli merkitsee tukea venäläisille.
HS:lle Tammivirta sanoo, että hän lähti Pietarin-matkalle edistääkseen maiden välistä ystävyyttä. Hänen mukaansa suomalaiset ovat menneet sekaisin valtamedian disinformaatiosta ja pelottelusta.
VENÄJÄ-MIELISTEN suomalaisten keskustelukanavilla näkyy harvoin kannanottoja, joissa toivotaan Venäjän valtaa Suomeen. Moni piireissä toimiva kiistää olevansa ”putinisti”. Sen sijaan he kutsuvat itseään ”isänmaallisiksi” tai ”patriooteiksi”.
Keskustelukanavilla he kuitenkin hurraavat Venäjän sotatoimille ja Putinin puheille.
Venäjän politiikkaa tukevat suomalaiset ovat monenkirjavaa porukkaa. Heidän pääteemojaan on vastustaa EU:ta ja Natoa. Yleinen hokema on, että maailmaa hallitsevat ”globalistit”.
Venäjä-myönteisissä keskusteluryhmissä näkyy myös monikulttuurisuuden ja seksuaalivähemmistöjen vastustamista, rasismia, äärikristillisyyttä, valtamedian arvostelua ja salaliittoteorioita. Moni koronakieltäjä ja rokotteiden vastustaja levittää myös Venäjä-myönteistä sisältöä.
Oikeastaan porukkaa yhdistää vain eräänlainen kaiken vastustaminen. Tutkija Pekka Kallioniemi huomauttaa, että joillain näiden piirien näkyvillä toimijoilla on ollut ongelmia virkavallan kanssa.
”Se tutkitusti ajaa ihmisiä salaliittojen pariin.”
Kallioniemen mukaan aktivistien todellinen kannatus näkyy, kun he kutsuvat koolle mielenosoituksia. Tyypillisesti paikalla on korkeintaan joitain kymmeniä ihmisiä.
VAJAAN 50 suomalaisen matka Pietariin oli viime aikojen näkyvimpiä tempauksia Venäjä-mielisten parissa.
Turistimatkan järjestäminen toiseen maahan on kuitenkin säänneltyä ja luvanvaraista toimintaa. Pietarin-matkan osalta epäselvää on, kuka matkasta lopulta oli vastuussa.
Matkaa mainostettiin etukäteen Janus Putkosen vetämällä Fennomaa-sivustolla ”Fennomatkana”. Fennomaa- tai Fennomatkat-nimistä yritystä tai yhdistystä ei ole olemassa sen enempää Suomen kuin Venäjänkään rekistereissä.
Myöskään Kosti Heiskasen nimissä ei ole Suomeen tai Venäjälle rekisteröityä yritystä tai yhdistystä.
Sekä Putkosen että Heiskasen mukaan matka tehtiin yhteistyössä Rustravel-matkatoimiston kanssa. Rustravelin toimisto sijaitsee Helsingin Tehtaankadulla vastapäätä Venäjän suurlähetystöä.
Rustravel on
Oleg Gergalon, 54, vuonna 2002 perustama ja omistama yhtiö. Gergalo tuli Suomeen 1990-luvulla ja työskenteli pitkään Venäjän pääkonsulaatissa Helsingissä varakonsulina. Hänen tehtäviinsä kuuluivat muun muassa viisumiasiat.
Diplomaattiuransa jälkeen Gergalo jäi Suomeen ja ryhtyi yrittäjäksi. Rustravel erikoistui Venäjän-matkoihin ja viisumeiden välittämiseen.
Rustravelin nimi on useiden vuosien ajan yhdistetty suomalaisten putinistien puuhiin.
Vuonna 2015 niin sanotussa Osasto Karhu -operaatiossa värvättiin suomalaisia taistelemaan Itä-Ukrainan separatistijoukkoihin, joita Venäjä tukee. Osasto Karhun värväystiedotteessa suositettiin käyttämään ”Rustravel-matkatoimistoa viisumien hankinnassa”.
Aiemmin Johan Bäckman oli houkutellut somekanavillaan suomalaisia taistelemaan Itä-Ukrainaan Donbasin alueelle. Separatistijoukkojen toimintaan Itä-Ukrainassa on vuosien varrella osallistunut eri arvioiden mukaan parikymmentä suomalaista.
Rustravel mainittiin viisumien järjestäjäksi myös toukokuussa 2016. Silloin Bäckman ja Putkonen houkuttelivat suomalaisia turisti- ja avustusmatkalle Donbasiin.
Ukrainan lain mukaan tällaisissa matkoissa – Venäjän kautta, ilman Ukrainan viranomaisten lupaa – on kyseessä laiton maahantulo.
Lokakuun ystävyysmatkalle Rustravel järjesti Kosti Heiskasen mukaan viisumit ja kuljetuksen. Matkalla olleet kertovat maksaneensa ennakkomaksuja Rustravelille.
Matkatoimisto kuitenkin kiistää olleensa osallinen.
”Rustravel Oy:n nimeä on käytetty ilman lupaa ja Rustravelin tietämättä”, väittää yhtiön omistaja Oleg Gergalo viestissään HS:lle.
Gergalon mukaan Rustravel ei ole koskaan aiemminkaan tehnyt yhteistyötä Janus Putkosen tai Osasto Karhun kanssa.
Tuntuu erikoiselta, että matkatoimiston nimeä olisi voitu käyttää vuosia luvatta. Gergalo ei halunnut kommentoida sitä, miten Rustravel on mahdollisesti yrittänyt puuttua tällaiseen toimintaan.
Myös Rustravelin luvallisuus matkanjärjestäjänä on kyseenalainen.
Pakettimatkoja järjestävän matkatoimiston pitäisi nimittäin rekisteröityä Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) matkanjärjestäjärekisteriin ja maksaa vakuusmaksu.
Rustravelia ei kyseisessä rekisterissä kuitenkaan enää ole, sillä yhtiön vakuus on KKV:n mukaan irtisanottu vuonna 2020. Gergalon mukaan Rustravel ei enää ole rekisterissä siksi, että pelkkä viisumien välittäminen ei edellytä vakuuden asettamista.
MITÄ Suomen viranomaiset sanovat siitä, että Suomesta järjestetään nykytilanteessa ystävyysmatkoja ja pankkiretkiä Venäjälle?
Ulkoministeriö on kehottanut välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle, sillä maksuliikenteeseen ja matkustamiseen liittyvät riskit ovat kasvaneet sodan vuoksi. Suoranaista turistimatkojen kieltoa ei silti ole.
Nykyriskeihin kuuluu, että Venäjän säätämät lait antavat mahdollisuuden tuomita myös ulkomaalaisia sakko- ja vankeusrangaistuksiin Venäjän asevoimien arvostelusta. Sellaisena voidaan pitää kaikenlaista kritiikkiä Ukrainan sotaa vastaan.
Jos EU:hun rekisteröity matkanjärjestäjä kuitenkin järjestää matkan Venäjälle, palveluja ei pakotemääräysten mukaan saa ostaa pakotteiden piirissä olevilta henkilöiltä tai yrityksiltä.
Ystävyysmatkan osalta rekisteröityä matkanjärjestäjää ei siis löydy. Tilien avaaminen Sberbankiin vaikuttaa pakotteiden vastaiselta. Avustuskeräys venäläissotilaille oli kyseenalainen. Ilmiselvästi matkalla myös edistettiin Suomea koskevaa propagandaa Venäjän mediassa.
PUHELIMESSA on Janus Putkonen. Hän antaa haastattelua Itä-Ukrainasta Luhanskin kaupungista, joka on Venäjän ja sen tukemien asejoukkojen hallussa.
Mitä oikein tavoittelet toimillasi?
”Rauhaa ja ystävyyttä”, Putkonen aloittaa.
Pitkällisessä vastauksessaan Putkonen sanoo, että vastakkainasettelu Venäjän kanssa voi viedä Suomen sotaan. Siksi hänen mielestään pitää vaalia yhteistyötä. Ja siksi hän järjesti ystävyysmatkan. ”Valtioiden ongelmien ei pidä olla kansalaisten ongelmia”, Putkonen sanoo.
Putkosen mielestä raja Venäjän ja Suomen välillä on keinotekoinen siinä mielessä, että ”meidän kulttuurien välinen ykseys on kiistämätöntä.”
Olisiko sinusta toivottavaa, että Suomi ja Venäjä olisivat samaa valtiota?
”Ei se ole tavoitteellinen tila.”
Maailmankuvastaan Putkosella on paljon sanottavaa. Hän kannattaa ”moninapaista maailmaa” ja uskoo länsimaiden hegemonian romahtavan. Putkonen käy mielestään yksinäistä kamppailua ”suomalaisuuden pelastamiseksi”.
Hän myös kokee uhranneensa itsensä ryhtymällä taisteluun valtamediaa vastaan. Hän kiistää Venäjän tai kenenkään muunkaan rahoittavan hänen verkkolehtiensä toimintaa.
Yksi kysymys saa Putkosen tunnekuohuun. Kysymys koskee sitä, että hän väittää Venäjää rauhantahtoiseksi. Helmikuussa Venäjän asevoimat kuitenkin tunkeutuivat Ukrainan alueelle.
”Vihdoinkin!” Putkonen huudahtaa.
Puhelimessa kuulostaa siltä kuin Putkonen pidättelisi itkua. Hän paasaa, kuinka vaikeaa Donbasissa on ollut kahdeksan vuoden sisällissodassa ”Kiovan natseja” vastaan.
”Meidän omia poikia on kuollut!”
Putkonen toistaa Venäjän johdon kertomusta, jonka mukaan se haluaa vain estää venäjänkielisten ”kansanmurhan”.
”Venäjä ei ole tehnyt mitään väärin!” Putkonen huutaa.
Kansainvälinen yhteisö on tuominnut Venäjän hyökkäyssodan ja pitää alueiden valtaamista Ukrainalta laittomana. Venäjän hyökkäyksessä on kuollut tuhansia siviilejä. Noin kahdeksan miljoonaa ukrainalaista on joutunut pakenemaan kodeistaan.
UUSIA ystävyysreissuja on jo tekeillä.
Kosti Heiskanen mainostaa joulukuussa tehtäviä matkoja Pietariin ja Moskovaan. Luvassa on hänen mukaansa ”vodkulia, kaviaaria ja balalaikkaa”.
Janus Putkonen puolestaan aikoo johdattaa suomalaisia autosaattueessa Pohjois-Venäjälle Murmanskiin. Siellä on tarkoitus muun muassa julkaista Putkosen elämäkerta ja vierailla Lenin-jäänmurtajalla.
Putkosen mukaan tavoitteena on ”arktisen veljeskunnan” rakentaminen suomalaisten ja venäläisten välillä.
Hän arvelee, että paikalle Murmanskiin ovat tulossa Suomen todelliset patriootit.